Alba roku 2010

Vše o kapelách a hudebnících ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Alba roku 2010

Příspěvek od Nero »

Rok se s rokem sešel a možná by nebylo od věci si tu zrekapitulovat, co vás potěšilo nebo naopak zklamalo v oblasti desek, které loni vyšly...

Když se kouknu na alba, která mě opravdu potěšila, tak sem jistě můžu zařadit Anatherma - We`re Here Because We`re Here, eponymní desku Birds of Tokyo a jejich živák Broken Strings Tour, konečně plnohodnotné CD od Dead Letter Circus (This Is the Warning), eponymní album The Unwinding Hours, X od Spock`s Beard a rozhodně Pyramid of the Sun od Maserati.

Jako dobré desky bych viděl ABIII od Alter Bridge, Nymf od Carptree, Re-Traced EP od Cynic, Missa Atropos od Gazpacho, Cohesion od Gyroscope, druhou desku Íon (Immaculada), album Oceansize s šíleným názvem Self Preserved While the Bodies Float Up, dále Someone Here is Missing od Pineapple Thief a nakonec i Age of the Fifth Sun od Wohmových oblíbených God Is an Astronaut :mrgreen: a We Were Exploding Anyway od 65DOS.

Chladným mě nechalo Nightmare od A7X (stejnak jsem to stáhnul jen ze zvědavosti kvůli Potnoyovi) a Final Frontier od Maidenů (asi jsem z nich už vyrostl nebo to není to, co to bývalo, nevím...) a bohužel i April Uprising od John Butler Tria (starší desky mě vzaly mnohem víc) a Dust Lane Yanna Tiersena (nic nového, no).

A co mě fakt zklamalo, bylo Emmotions and Commotions od Jeffa Becka - co tímhle chtěl říct, to fakt nechápu.

Pořád si nejsem jistý, kam zařadit Road Salt One od Pain of Salvation - ta deska je divná, ale zvláštním způsobem dobrá :D

Co vy a vaše hudební zážitky z roku 2010?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kosak
Kontaktovat uživatele:

Re: Alba roku 2010

Příspěvek od Kosak »

neda mi nez nezminit skvele album Parkway Drive, Sleepwalker ma grady a i nazivo zni uzasne

velikym prekvapenim pro me byla nova deska od Bring me the horizon, tolik agrese jsem snad na placce jeste nevidel

na Brutal Assaultu me sice nepresvedcili ani zdaleka, presto na novem cd Mnemic s podtitulem Sons of the system zni vsechno jak ma

65daysofstatic novym pocinem nenavazali na vysoky standart, ubylo instrumentalnich pasazi a proto citim lehke zklamani

Iron Maiden, hudba meho raneho detstvi, me bohuzel s Final Frontier nejak nevzalo, nechtel bych to asi nikdy pripustit, ale ze by prece jenom temto heavymetalovym velikanum dochazel dech?

suma sumarum, rok 2010 se urcite do dejin metalu nesmazatelne zapise, technicky pokrok je znatelny i na hudebni tvorbe a i kdyz to neni vzdy k uzitku, verme, ze s postupem casu se tento posun podepise jen a jen k lepsimu
“Basically, I'm for anything that gets you through the night - be it prayer, tranquilizers or a bottle of Jack Daniels.” Frank Sinatra
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Rozhodně oceňuju nové Alter Bridge, Birds of Tokyo, Anathemu, Oceansize a první počin Dead Letter Circus... vše výborné desky :)

poměrně mě zklamali Maserati - ikdyž mi to došlo až po několikátém poslechu... ty bicí tam jsou prostě dost nepovedený :(

GIAA podle mně nevyprodukovali špatnou desku, ale nejde o nic průlomového - řady bohužel nijak nevybočuje

u 65DOS si nejsem příliš jistý - počátek CD dobrý, ale pak to ztrácí šťávu

Pain of Salvation u mně body dost ztratili - pro Road Salt nemám moc pochopení :(

to jen abych reagoval na tebe, Nero :)

musím vyzdvihnout eponymní debut Periphery, na který jsem se načekal dost dlouho, natěšeně jsem CD zakoupil v deluxe edici a nelituju ani trochu :)

Hodně slušné mi přiapdá i "Id" od Veil of Maya - kluci konečně pořešili zvuk, který mi u nich vadil nejvíce :)

I přes zdravotní indispozici basáka vyšlo "Diamond Eyes" od Deftones a musím říct, že je to teda dost našlapaná deska :) zase se pustili trochu jiným směrem, deska je pořádně heavy, ale i fanouška Deftones podle mně místy překvapí :)

letos vyšlo i CD The Dillinger Escape Plan "Option Paralysis". Mezi klasickým šíleným math-rockem se objeví i klidnější momenty, zazní i klavír... jak je u DEP zvykem, v kapele se objevila nová krev a přinesla azse trochu jinou složku zvuku :)

poměrně čerstvé album "Black Masses" od Electric Wizard se mi bohužel neposlouchá zrovna nejlépe, čili nemůžu nic moc napsat

Hammock ke konci roku vydali spíše ambientně zaměřené EP "Longest Year" - špička jako vždy :)

Minus The Bear vydali počin zvaný "OMNI". Vydali se zase trochu jiným směrem, méně indie, více mainstream, stále ale patří mezi velmi zajímavé "kytarově-popové" kapely :) konkrétně úvodní skladba "My Time" je neskutečné návyková záležitost

no a Weezer vydali "Hurley", který každý nesnáší :lol: :lol:
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Smile

Příspěvek od Smile »

tak krome toho co tu uz padlo tak...

Audio Secrecy od Stonesour a Najlepších 15 rockov od IneKafe, hlavne kvuli druhymu disku s unplugged verzema.
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

No já jsem letos narozdíl od minulého roku pauzíroval a obávám se, že jsem neslyšel nic, co by mělo na (c) rok 2010. Takže dle ohlasů bych snad tipl pouze Arcade Fire.
EDIT:
Ještě bych tipl Grinderman 2 k mému možná né moc souvislému příspěvku zapřičiněnému konzumací vína Gran Sangre de Toro by Torres (Spain). V Y N I K A J I C Í víno. :wink:
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Já si tedy na moc nových věcí taky nevzpomínám, drtivou většinu toho, co psali předcházející, neznám.

Zkoušel jsem Slash - Slash, ale to mě nechytlo.

Když vyhledám v knihovně rok 2010, tak ještě najdu The Very Best Of Joe Satriani, ale to je skládanka, takže o tom asi moc psát nemůžu :?

Co se týče The Final Frontier, tak to žeru, ale to bude tím, že žeru naprostou většinu toho, co vzešlo z per Steva a ostatních. Holt jsem jeden z těch Eddiem oslovených, tahle trefa do černého.. a i když ho mám naposlocháno méně než AMOLAD, mám ho radši.

To je zhruba všechno, moc současných věcí mě nebere, a nemám ani jeden styl, co bych poslouchal - abych si mohl dohledávat podobné věci a rozšiřovat si obzory. Holt se občas zaposlouchám do latin popíku, jednou do blues, jednou do metalu.. :|
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Vyjmenuju pouze ty alba skupin, která mne oslovila. Ty alba, která zklamala nebo nezaujala, si buď již nepamatuju či jsem je úspěšně vypudil z hlavy.

Shining - Blackjazz
Zvláštní album avant-rockových norských experimentátorů Shining. Název alba napovídá, že skladby obsahují, krom metalových postupů, i jazzové struktury. Album Blackjazz je obtížně stravitelné, přesto je originální, místy zvláštní, drásavé. Rozhodně zajímavý počin!

High on Fire - Snakes for the Divine
Přímočaré, dlouhou dobu očekávané heavy metalové album kalifornského tria, tvrdé riffy, bicí i hlas Mike Pitta. Poprvé produkované "komerční" cestou (G. Fidelman). Pravda, není to již tak silné jako Blessed Black Wings (2003) nebo Death in this Communion (2007), avšak je zde několik silných počinů jako Snakes for the Divine, Frost Hammer, Bastard Samurai, Ghost Neck atd.

The Sword - Warp Riders
Texaští heavy-metaloví kluci se rozhodli vzdát holt sci-fi žánru - návrh přebalu tomu napovídá. Chytlavé skladby plné pěkných riffů a bicích. Koncepčně pojatý počin se napoprvé povedl. Vyzdvihl bych Tres Brujas, The Chronomancer I: Hubris, The Chronomancer II: Nemesis atd.

QOTSA - Rated R Deluxe
Již jsem o albu napsal v recenzi zde na foru.

Yellow Swans - Going Places a Being There
Američtí kultovní elektroničtí drone/noise experimentátoři po devíti letech ohlásili definitivní konec projektu Yellow Swans. Zanechali však zcela jakoby nenápadně album Going Places a Being There, které lze považovat jako bonusové minialbum ke Going Places. Jeden z mnoha příkladů toho, jak se dá zvuk ohýbat a formovat! Album připomíná nekončící příběh, který se odehrává mimo náš svět.

Blakroc - Blakroc
Bluesrockoví The Black Keys versus různí kultovní interpreti rhytm & blues, rapu a hip hopu ve společných skladbach? Málokoho by to napadlo. Zajímavý projekt, povedené skladby, vyjímeční muzikanti a vyrovnané i chytlavé album zároveň!

The Black Keys - Brothers
Akronská dvojice se svým šestým počinem opět zaujala. Oblíbil jsem si zejména Tighten Up, Black Mud a Everlasting Light. Ačkoli jsem toto album přijal již chladněji než předchozí Attack & Release, tak jej rád nadále doporučuji k poslechu!

The Album Leaf - A Chorus of Storytellers
Vkusný post-rockový, ambientní počin. Synťáky, piána a elektronika. Uklidňující album vhodné pro dlouhé večery!

Radian - Chimeric
Vídeňské elektro-post-rockové trio Radian - po šesti letech vydali plnohodnotné album Chimeric. Různě propojené fragmenty méně užívaných hudebních nástrojů vytváří zajímavý zážitek. Další příjemný poslech pro dlouhé chvíle.

Rosetta - A Determinism of Morality
"Metal pro astronauty". Jedním recenzentem přirovnaná tvorba amerických post-metalistů z Rosetty. Hezké melodické pasáže střídané stupňujícími ambientními (a nejen) lavinami tvrdé hudby doprovázené zběsilým řevem. Pokud máte rádi Isis, Pelican nebo Neurosis, bude se Vám album A Determinism of Morality určitě líbit.

Oneohtrix Point Never - Returnal
Páté album amerického experimentátora Daniela Lopatina a.k.a. Oneohtrix Point Never. Staré syntezátory formují plovoucí zvukové obrazy... Pro mne osobně jedno z nejposlouchanějších alb roku 2010. Hudba připomínající tekutou hmotu, která se vylévá z reproduktorů a plíži se k Vám postupně do všech tělních otvorů! Zhasněte, vypněte mozek a nechte se unášet na vlnách Returnalu!

Pan Sonic - Gravitoni
Finští elektroničtí noise a techno experimentátoři. Minimalisticky pojaté Gravitoni. Další z mnoha ukázek toho, jak se dají zvuky tvarovat a "šroubovat". Jednoznačně nejlepší dílo, které se finskému duu povedlo.

My Sleeping Karma - Tri
Dnes již kultovní němečtí instrumentální psychedeličtí stoner-rockeři vydali třetí album Tri. Názvy skladeb jsou převzaty z indického jazyka. V albu Tri je v každé skladbě cítit stupňující napětí, které postupně graduje, aby se mohlo poté opět uvolnit do věčného ticha...

Soundgarden - Telephantasm
Kapela se před rokem dala dohromady a jejich "reunion" byl ohlášen i výběrovým albem Telephantasm, které je průřezem jejich tvorbou. Celkem 24 skladeb. Namátkou: Hunted Down, Flower, Outshined, Jesus Christ Pose, My Wave, Spoonman, Black Hole Sun, Pretty Noose atd. Poslední skladba Black Rain lze považovat za bonusovou skladbu, která nebyla nikdy vydaná. Příjemný výběr a hezké zavzpomínání na jednu ze zásadních grunge kapel 90. let.
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Minulý rok jsem zaznamenal jen Brothers od The Black Keys. Už to sice není punk blues jako kdysi, ale pořád skvělá muzika. Tighten up! :)
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Stačí jména skupin ne? :wink: Tak to vezmu pekně podle abecedy při prohlídce věcí co mam.
Avenged Sevenfold,Blaze Bayley,Flotsam and Jetsam,Iron Maiden,Kamelot,Nevermore,Pretty Maids,Serj Tankian,Stone Sour -hm možná když trochu přihmouřim oko tak projde Orphaned Land,Ozzy a Dimmu Borgir
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

wikxzen: Rosetta vydali nové album?! díky zau pozornění!
kneekal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kneekal »

Za mě je letos králem Bryan Ferry a jeho Olympia. Na 65 let je to neuvěřitelné, kde se to v něm bere. Když si vezmu jaké usedlé desky produkují jeho současníci, tak tedy klobouk dolů, je to fakt frajer.

Jinak mi letos udělal radost Grinderman 2 a Cocorosie - Gray Oceans. Jeff Beck na Emotion & Commotion ukázal, že dovede hrát fakt asi cokoli. Jeho industirálnější tvorba z přelomu tisíciletí se mi líbí více, ale tahle deska je více než slušná.

Skvělá je i nová produkce Amandy Palmer (ex-Dresden Dolls) s James Webleyem, deska Evelyn Evelyn stejnojmenného projetku přináší drtivý příběh a pořádně chutnou písničkářskou alternativu.

Z dalších dobrých počinů se mi líbila i písničkářka KT Tunstall a její Tiger Suit či world severské mystično od Eivor Pálsdóttir pod názvem Larva.

Letošek se však u mě nesel ve znamení post-punku, takže současné desky až zas tolik nefrčely. :)
kytara: Fender SE TC-90 Thinline
efekty: Digitech Whammy 4, HBE Psilocybe, T.Rex Moller, Boss DD-7, Boss BF-3, Vox Wah Wah, WMD Geiger Counter, BBE Mind Bender
aparát: Fender Hot Rod Deluxe 112

kapela: http://www.fullstop.cz, blog: http://kneekal.blogspot.com/
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

kneekal píše:Jeff Beck na Emotion & Commotion ukázal, že dovede hrát fakt asi cokoli. Jeho industirálnější tvorba z přelomu tisíciletí se mi líbí více, ale tahle deska je více než slušná.
Což o to, hrát dovede cokoli, ale tohle byla děsná nuda :roll: Jestli mě z té desítky skladeb bavily aspoň trochu 3, tak už začínám přehánět. Zlatá alba jako Jeff...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kneekal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kneekal »

Jojo, prvně jsem si to také řekl co ten Beck blbne. Ale po třech deskách podobného ražení chtěl zkusit asi něco úplně jiného. Taky jsem čekal zas nějaké peklo, ale drží to hodně při zemi.

Já neříkám, že je to deska roku, to bylo špatně pochopeno, ale jako úplný průšvih mi to taky nepřijde, ale chce to dost poslechů, než se do toho člověk dostane a jako večerní muzika je to fajné. Akorát to asi není to, co bychom od Jeff Becka čekali.
kytara: Fender SE TC-90 Thinline
efekty: Digitech Whammy 4, HBE Psilocybe, T.Rex Moller, Boss DD-7, Boss BF-3, Vox Wah Wah, WMD Geiger Counter, BBE Mind Bender
aparát: Fender Hot Rod Deluxe 112

kapela: http://www.fullstop.cz, blog: http://kneekal.blogspot.com/
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

z desek roku 2010 co si opakovane poustim rad me ted napada akorat Mondo Cane od Mika Pattona. pro vsechny jeho fanousky povinnost, je to dalsi deska s jeho typickym rukopisem (dost velka navaznost na fantomas), nicmene ty italske pisnicky ke kterym jsem driv mel az na vyjimky odpor jsem si zamiloval :) doporucuju jeste zaznam ze svycarskeho koncertu, ten mi prijde jeste lepsi nez studiovka.

super bylo nove album od Jeffa Becka (i kdyz jsem cekal trochu vic vlastnich pisnicek :( ) nebo novi dillingeri (i kdyz tam mi uz prijde ze jim trochu dochazi dech a malicko se recykluji). z ceskych desek vydal nadhernou desku david koller (ted a tady), ta me fakt bavi.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

kneekal píše: Já neříkám, že je to deska roku, to bylo špatně pochopeno, ale jako úplný průšvih mi to taky nepřijde, ale chce to dost poslechů, než se do toho člověk dostane a jako večerní muzika je to fajné. Akorát to asi není to, co bychom od Jeff Becka čekali.
To bude asi pravda... Nicméně jako večerní muziku si pustím radši někoho, kdo to dělá "pořádněji" než Beck... :wink: Ale 100 hlav, 100 názorů...

PetrPeter 1975 - 2008
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Budu vypadat jako buran, ale kromě všeho ostatního výše zmíněného mě oslovilo nové album Nanowar of Steel - Into Gay Pride Ride. Spíše než že by to byl nějaký extra super hudební počin je to konečně důkaz, že i recese a parodie se dají dělat (poměrně) kvalitně jak zvukově, tak instrumentálně.
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Kinx píše:z desek roku 2010 co si opakovane poustim rad me ted napada akorat Mondo Cane od Mika Pattona. pro vsechny jeho fanousky povinnost, je to dalsi deska s jeho typickym rukopisem (dost velka navaznost na fantomas), nicmene ty italske pisnicky ke kterym jsem driv mel az na vyjimky odpor jsem si zamiloval :) doporucuju jeste zaznam ze svycarskeho koncertu, ten mi prijde jeste lepsi nez studiovka.
jo, Mondo Cane je slušné, na to jsem zapomněl :)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Nero píše:April Uprising od John Butler Tria
Ted jsem to sosnul, jen tak zbezne poslechnul a mam z toho opravdu takovej pocit, jako jsem snad nekde cetl - ze se rozhodl jit cestou mainstreamu misto kvalitni muziky. Zni to proste mnohem vic radiove :( Nejlepsi je proste to prvni jestli je teda prvni (hlavne songy Ocean, Valley, Under indian sky).

Co se tyce me, tak jsem relativne zklamanej z Visaciho Zamku. Jsou to ale holt stary chlapi, dneska uz by se dalo rict i to oblibeny "komercni".

Dobrej je necrocockova Lesni hudba. Prej uchylarna. Nahodou, prijemne se to posloucha.

Omnia pry neco natocila. Slysel jsem nejakou novejsi tvorbu a nemam chut si to poustet, taky zpopovateli. Tvrdi to i ostatni, takze budu verit jejich nazoru.

Agalloch - Marrow of the spirit - Myslim si, ze vcelku dobry album. Asi nejak vyrazne neprekvapi, rozhodne neurazi, na Ashes... nema, The white porazi na plny care (proste me to jinak vychvalovany album nudi).

Vice updatu na hudebni scene jsem (bohuzel?) nezpozoroval. Prolitnu to tady, jsem zvedavej. Ocekavam alba Quo Vadis a Benighted (uz dost dlouho :-/ ), muzim zposlouchat novy Isacaarum a jejich split s Ingrowing. Otestovat novy Kabat - prej to neni takovej brak jak se ocekavalo a polovina je slusna. Uvidime. Stejne tak Final frontier od Iron Maiden ale myslim si ze me to uz moc nezaujme. At zijou stary alba ktery muzu furt dokola... Jdu projet tohle tema, jestli jsem nahodou neco neprehlidl abych si pustil... (edit1: tak akorat Rosettu zkusim. Ale asi spis zustane na spodnich prickach zebricku mnou poslouchanych kapel, jako neco pouze obcasneho)
Hodně budem někde...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Posledni dobou cim dal vic ztracim prehled, ale z toho mala, co jsem slysel, me zaujalo nasledujici:
Barren Earth - Curse of the Red River: Hodne prijemny stylovy mix, po jejich skvelem vystoupeni na letosnim (uz vlastne lonskem) BA se mi to dostalo pod kuzi.
Burzum - Belus: Pro fanousky must-have, pro ostatni asi nic zajimaveho. Na druhou stranu je to spolu s Filosofem mozna nejstravitelnejsi album Burzum vubec (klavesovy alba nepocitam).
Katie Melua - The House: Velmi divne album, ale jsou tam neuveritelne silne momenty.
FDK - Earthlinked: Minimalne stejne dobre jako prvotina (coz znamena skvele).
Labirinto - Anatema: Opravdu zajimavy post-rock (to uz se dnes moc nevidi).
A samozrejme jiz zminena Anathema :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Wohmo, myslíš, že má smysl pídít se po tom "velmi divném albu" od Meluy?

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“