Jednoduchá sóla
Pravidla fóra
-
Joe DiMaggio
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jednoduchá sóla
Sultans of swing od Dire Straits, obě sola jsou celkem jednoduchý, dále mi tak napadá Another Brick in the Wall od Pink Floyd (bluesové licky) a Layla od Erica Claptona.
2001 Ibanez RG550EX (EVO /Ibanez S1/EVO)
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
Roland Micro-Cube 2W; Gallistrings 0.9 EG Extra Light; Ernie Ball Hybrid; Dunlop Tortex 1.14 mm
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
Roland Micro-Cube 2W; Gallistrings 0.9 EG Extra Light; Ernie Ball Hybrid; Dunlop Tortex 1.14 mm
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
No hele... jak sultany tak cihlu ve zdi bych zrovna jako zacatecnicky neoznacil. Zacatecnikovi to muze znit sice dobre, ale myslim si ze to jsou zrovna veci pro trosku pokrocilejsi. Ja jsem si na ne radsi nezkousel troufat, trosku se jich bojim... (uz jen proto, ze kdyz tu nekdo cihlu nedavno daval do zhodnoceni nahravek a ackoliv to zahral paradne, stejne se kritika objevila - nechal bych to na pozdejc). No, snad nebudu moc za offtopic, protoze v jazzu a bluesu se orinetuju jak krtek v alkoholu takze moc neporadim...
(ted koukam, ze pise pokrocilejsiho... no, zkus to chlape...
(((a snad me nikdo za muj nazor nezabije (ani vrirtualnie )))))
(ted koukam, ze pise pokrocilejsiho... no, zkus to chlape...
Hodně budem někde...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Když na to má člověk feeling...Joe DiMaggio píše:Sultans of swing od Dire Straits, obě sola jsou celkem jednoduchý, dále mi tak napadá Another Brick in the Wall od Pink Floyd (bluesové licky) a Layla od Erica Claptona.
Já se kdysi učil "solo" (které hraje průběžně) v Brothers in Arms, a ono naučit se to není složité. Ale zahrát to pořádně tak, jak se má, to chvíli trvalo.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
John M. William
Taky si nemyslim, že Gilmurova sóla jsou lehká.. Ono slovo pomalé není synonymem slovu lehké a slovo rychlé synonymem slovu těžké..

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
-
Joe DiMaggio
- Kontaktovat uživatele:
Psal jednoduchá - jednoduchý pro mě znamená žádnej sweeping, ultra-rychlý techniky a tapping
pokud vím tak knopfler ani gilmour nic z toho nepoužívaj 
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
No oni používaj trochu něco jinýho a to něco bych řekl, že je složitější napodobit než nějaký ultra-rychlý metalový sóla...
-
John M. William
Tak tak.. Taky si myslim.tele.kom píše:No oni používaj trochu něco jinýho a to něco bych řekl, že je složitější napodobit než nějaký ultra-rychlý metalový sóla...

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
- Nero
- Rádce
Tak se schválně ukaž, jak ty jednoduchý sóla s přehledem dávášJoe DiMaggio píše:Psal jednoduchá - jednoduchý pro mě znamená žádnej sweeping, ultra-rychlý techniky a tappingpokud vím tak knopfler ani gilmour nic z toho nepoužívaj
Sakra lidi, kdo vám pořád do hlavy vtlouká, že ovládat techniku je složitější než mít pořádnej feeling...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No feeling pořád není nic jiného než změna dynamiky, takže je to technicky vzato technikaNero píše:Tak se schválně ukaž, jak ty jednoduchý sóla s přehledem dávášJoe DiMaggio píše:Psal jednoduchá - jednoduchý pro mě znamená žádnej sweeping, ultra-rychlý techniky a tappingpokud vím tak knopfler ani gilmour nic z toho nepoužívaj
![]()
Sakra lidi, kdo vám pořád do hlavy vtlouká, že ovládat techniku je složitější než mít pořádnej feeling...
- Nero
- Rádce
Feeling opravdu není jen změna dynamiky...
PetrPeter 1975 - 2008
-
KentanzMontarzi
Dragonforce..
ne Nirvana, Green Day ( american idiot - hezký sólo ) a tak prostě powerchordový písničky.
ne Nirvana, Green Day ( american idiot - hezký sólo ) a tak prostě powerchordový písničky.
Možná jsem nepoužil správné slova, nic méně pokud Malmsteen bude hrát ploše, řekneme že nemá feeling.. kdež to když Knopfler bude dynamiku v průběhu hry měnit, tak tam ten feeling je... takže defakto feeling je jenom o dynamice a aby nebyla plochá, chce to taky určité dovednosti...Nero píše:Feeling opravdu není jen změna dynamiky...
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Tak tady to zavání dobrou demagogií. Od Gilmoura opravdu lehká sóla nejsou a to samé platí i o GnR. Nejlepší je si sám určit na co mám nebo co mi nebude trvat 5 let se naučit a tím začínat. A hlavně se nenechat odradit tím, že je to tady, soudě podle příspěvků, samý talent.
- Nero
- Rádce
FEELING NENÍ JEN O DYNAMICE - nerad křičím, ale teď musímUncle píše:Možná jsem nepoužil správné slova, nic méně pokud Malmsteen bude hrát ploše, řekneme že nemá feeling.. kdež to když Knopfler bude dynamiku v průběhu hry měnit, tak tam ten feeling je... takže defakto feeling je jenom o dynamice a aby nebyla plochá, chce to taky určité dovednosti...Nero píše:Feeling opravdu není jen změna dynamiky...
Hrát dynamicky neznamená, že má člověk feeling - to je i o frázování, o tom pravém okamžiku, kdy udeřit do strun, jak přesně do nich udeřit, o tom, jak pracovat s tónem lavačkou, o tom, jak k sobě skládat jednotlivé tóny, o tom, jak používat různé techniky a o desítkách dalších věcí, které těžko vyjádřit slovy.
Zkus se zamyslet nad tím, jestli Gilmour, Knopfler, Clapton, Johnson a další zní tak skvěle jen kvůli tomu, že se naučili, jak hrát tóny na spektru od pianissima po fortissimo.
PetrPeter 1975 - 2008
-
Joe DiMaggio
- Kontaktovat uživatele:
to Nero: Zajímalo by mě jak dáváš do těch sól feeling, když se je předtím nenaučíš
mám za to že nejdřív je potřeba si solo zapamatovat (teď ho přitom už jako pokročilý hráč i "feelinguju" jak říkáš) a až poté k tomu přidat tu "duši".
Jestli si zvládnul Sultans of Swing hned napoprvý a ještě s feelingem tak smekám.
Jestli si zvládnul Sultans of Swing hned napoprvý a ještě s feelingem tak smekám.
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
-
Joe DiMaggio
- Kontaktovat uživatele:
Necitoval jsem celého Gilmoura (alespoň doufám, mám krátkou paměť) ale jen první solo Comfortably Numb a sorry, ale přijde mi jako dost lehký - lehký akorát pro "mírně pokročilou" kytaristku (jak ona sama píše). GnR moc neposlouchám a taky od nich žádný solo neumím.bubucci píše:Tak tady to zavání dobrou demagogií. Od Gilmoura opravdu lehká sóla nejsou a to samé platí i o GnR. Nejlepší je si sám určit na co mám nebo co mi nebude trvat 5 let se naučit a tím začínat. A hlavně se nenechat odradit tím, že je to tady, soudě podle příspěvků, samý talent.
Jinak souhlasím s tím že je nejlepší se učit sám na to "co mám" - když se však jako začátečník učíš těžký solo tak ho během několika měsíců (i let) vypiluješ k dokonalosti
Toť můj názor.
EDIT: sorry citoval jsem Another Brick in the Wall - zatím však jsou "bluesové licky", které je třeba u improvizací dobrý znát. Za to se tedy všem přítomným omlouvám
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
- Nero
- Rádce
Dneska mám obrázkovou, takže mě nutně naskočilo tohlJoe DiMaggio píše:to Nero: Zajímalo by mě jak dáváš do těch sól feeling, když se je předtím nenaučíšmám za to že nejdřív je potřeba si solo zapamatovat (teď ho přitom už jako pokročilý hráč i "feelinguju" jak říkáš) a až poté k tomu přidat tu "duši".

Já vůbec nemluvím o tom, že se nemáš něco učit. Samozřejmě si musíš solo první zapamatovat a naučit se ho hrát. Přečti si ještě jednou, o čem píšu.
Ale tvrdím, že sola zmíněných autorů nepovažuju za snadná, protože hrát je opravdu pořádně vyžaduje hodně feelingu - a to většina začátečníků ještě nemá. Nic víc, nic míň.
A pak jsem jen tvrdil, že feeling není jen a pouze zvládnutí dynamiky, ale mnohem komplexnější záležitost.
PetrPeter 1975 - 2008
-
Joe DiMaggio
- Kontaktovat uživatele:
Nepovažuješ je za snadná z těch "feelingových" nebo "hracích" (či hráčských, technických, či jak to pojmenovat) důvodů? Mám za to že tu byla řeč o technicky snadných sólech. A v tomto duchu mi to první sólo připadá lehký.
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Už ten první tón v tom prvním sóle zahrát správně je kumšt. Možná máme každý jinou představu o tom, co znamená dobře zahrát sólo. Poslouchal jsem toho Knopflera a to kolem jednoduchosti ani nešlo.
2 Nero : Ty Fail obrázky nemají chybu
2 Nero : Ty Fail obrázky nemají chybu
- Nero
- Rádce
Ano, nepovažuju je snadná kvůli tomu, s jakým feelingem se musí hrát a že je složité je pořádně přednést. O ničem jiném nemluvím. Jestli se tu mluví jen o technické stránce, tak pardon, toho jsem si nevšiml... Osobně akorát hudbu beru jako komplexní věc...Joe DiMaggio píše:Nepovažuješ je za snadná z těch "feelingových" nebo "hracích" (či hráčských, technických, či jak to pojmenovat) důvodů? Mám za to že tu byla řeč o technicky snadných sólech. A v tomto duchu mi to první sólo připadá lehký.
bubucci píše:2 Nero : Ty Fail obrázky nemají chybu
PetrPeter 1975 - 2008