Jakou sílu strun do westernové elektroakustiky?
Pravidla fóra
Jakou sílu strun do westernové elektroakustiky?
Zdravím všechny
Nedavno jsem si pořídil elektroakustiku Catalunu s již navinutými D´addario mě neznámé síly, protože mám raději muziku ve stylu Damiena Rice s jemným vybrnkáváním a stávající se mi zdály pro hru bez trsátka přiliš tvrdé, pořídil jsem ( a teď vím že velmi špatně
) české Siriuse o síle .0095
po prvnim akordu mě jímala hrůza páč struny neskutečně drnčí o pražce ať už akord nahmátnu sebekvalitnějc. Takže je jdu právě vymněnit zpět a chtěl bych se zeptat jaká nejmenší síla je mezní aby se struny daly pěkně ohýbat ale zároveň mi nevyluzovaly pazvuky jako tyto extrémně velejemné siriusy
Děkuji předem za jakoukoli radu 
- ...EDGE...
Re: Jakou sílu strun do westernové elektroakustiky?
Zalezi na serizeni kytary. S rozumnym dohmatem v pohode dvanactky, ty taham ja. Devetapulky jsou na akustice blativa veprovina 
Zkus treba jedenactky prozatim.
Zkus treba jedenactky prozatim.
a nastaveni krku tomu nepomuze?Marek86 píše:...jaká nejmenší síla je mezní aby se struny daly pěkně ohýbat ale zároveň mi nevyluzovaly pazvuky jako tyto...
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Asi tak, desítky nebo jedenáctky, dvanáctky jsou na hraní prstama moc ... A pokud by to pořád drnčilo tak bych jen mírně povolil krk
Asi budu teď za trotla, ale vůbec nemám tušení jak se krk nastavuje. Jsem asi tak dvouletej samouk a na tohle nikdy zatím nedošlo.... 
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Noo na kytaře máš buď nahoře na hlavě pod takovou krytkou, nebo zevnitř, když se otvorem kytary podíváš jakoby na krk, tak tam, takovej šroub na imbus, kterym se dotahovánim krk jakoby zplacatí a zmenší dohmat, nebo se povolenim ohne a dohmat se zvýší
Jj už to vidím... je tam imbus.. Takže s tím mám zkusit otočit? nemůžu to utahování třeba přehnat nějak si to moje zlatíčko poškodit? To by mě asi kleplo, chovám totiž ke svým instrumentům až přehnaný fetišistický city 
- ...EDGE...
Po ctvrt otackach a je to v klidu 
I to je poznat a to prakticky hned.
I to je poznat a to prakticky hned.
Samozřejmě, že můžeš... musíš s tím otáčet opatrně, pomalu a ne moc...např. jen po 1/4 nebo 1/8 otáčky...vždycky otočíš a koukneš, jak se krk hnul...Marek86 píše: nemůžu to utahování třeba přehnat nějak si to moje zlatíčko poškodit?
Jinak se taky přimlouvám za 0.11 - i na hraní prsty mi přijdou v pohodě...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Podělat to jen tak nemůžeš, to bys to musel rvát fakt silou ...
Ale zase určitá vůle tam je, tak se neboj o čtvrt, nebo půl otáčky
Ale zase určitá vůle tam je, tak se neboj o čtvrt, nebo půl otáčky
Směrem nahoru prostor mezi strunama a pražcem zvětšuju? Nějak mi nejde do hlavy co se při tom s tím krkem děje, všechno vzhlíží tak nějak fixně že by mě v životě nenapadl takový postup....
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Když to utahuješ tak se dohmat zmenšujeMarek86 píše:Směrem nahoru prostor mezi strunama a pražcem zvětšuju? Nějak mi nejde do hlavy co se při tom s tím krkem děje, všechno vzhlíží tak nějak fixně že by mě v životě nenapadl takový postup....
Ten šroub je výztuha krku, která působí svým tahem přesně proti strunám, tzn dotahování krk "ohýbá" směrem dozadu, povolování mu naopak umožňuje přizpůsobit se tahu strun a ohne se dopředu...
Projdi si tohle téma
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/u ... 13430.html
A celkově doporučuju aspoň zběžně projít to FAQ, na které je na (téměř) každé straně fóra nahoře velký odkaz. Je to opravdu bohatá a díky nerovi i velmi přehledně uspořádaná sbírka všemožných informací

Projdi si tohle téma
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/u ... 13430.html
A celkově doporučuju aspoň zběžně projít to FAQ, na které je na (téměř) každé straně fóra nahoře velký odkaz. Je to opravdu bohatá a díky nerovi i velmi přehledně uspořádaná sbírka všemožných informací
Takovouhle sarkastickou reakci jsem přesně čekal, ale pokud se začteš i do mého prvního dotazu, zjistíš, že jsem ještě před hodinou o žádném seřizování krku neměl ani tucha.... Prostě jsem se dál zajímal když se mě tu tak ochotně ujali....Sadam.S píše: A celkově doporučuju aspoň zběžně projít to FAQ, na které je na (téměř) každé straně fóra nahoře velký odkaz. Je to opravdu bohatá a díky nerovi i velmi přehledně uspořádaná sbírka všemožných informací![]()
Ale jinak díky za vysvětlení principu toho dotahování.
A jinak se tedy omlouvám všem které můj dotaz nějak otrávil.....
- ...EDGE...
Co je na ni sarkastickeho?...Marek86 píše:Takovouhle sarkastickou reakci jsem přesně čekal, ale pokud se začteš i do mého prvního dotazu, zjistíš, že jsem ještě před hodinou o žádném seřizování krku neměl ani tucha.... Prostě jsem se dál zajímal když se mě tu tak ochotně ujali....Sadam.S píše: A celkově doporučuju aspoň zběžně projít to FAQ, na které je na (téměř) každé straně fóra nahoře velký odkaz. Je to opravdu bohatá a díky nerovi i velmi přehledně uspořádaná sbírka všemožných informací![]()
Ale jinak díky za vysvětlení principu toho dotahování.
Tady nejde o nejake otravovani, spis o to, ze uz to tu nekde je podrobne napsane, tudiz neni nutne to opakovat.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Ale Marek má taky pravdu, kdyby rovnou chtěl utahovat krk tak by to asi hledal ..
- ...EDGE...
Urcite, ja jen ze mi na Sadamove reakci neprislo nic spatneho, naopak, hodil odkaz, zly nebyl..
Hlavne mir lidicky, hlavne mir.
Hlavne mir lidicky, hlavne mir.
Tak kytara už zní jako kytara
Děkuji všem za rady
Ale edge má pravdu v tom že je to bláto, tak nějak to zní jednotvárně, hned jak budu moct zajdu do hudebnin pro nějaký ty jedenáctky jak jste mi tu poradili
Když nevíš co, kup Martin SP .011 phosphor-bronz.Marek86 píše:Tak kytara už zní jako kytaraDěkuji všem za rady
Ale edge má pravdu v tom že je to bláto, tak nějak to zní jednotvárně, hned jak budu moct zajdu do hudebnin pro nějaký ty jedenáctky jak jste mi tu poradili
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com