Pedalboardy

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět

Kolik používáte efektových krabiček?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

Eizor
Kontaktovat uživatele:

Re: Pedalboardy

Příspěvek od Eizor »

TB lišta a napáječ spolu nemají vůbec nic společného a nějakou jejich "kompatabilitu" nemá smysl řešit.
ale ty lišty taky potřebují zdroj 9V, takže to potřebuje taky zdroj.
Už to mám vymyšlený. Abych nemusel kupovat zbytečně TB boxy na efekty bez TB zvlášť, koupím rovnou lištu (asi 5ku) a dám do ní efekty i s TB i bez TB, aby bylo správně pořadí. (takhle ušetřím, protože ta lišta stojí cca 3000kč a TB box 1000kč a ten je pro jeden efekt a lišta udělá to stejný jako TB box)

Jen ještě otázku. Která lišta je lepší? Od smrčky nebo widara? (osobně se mi víc líbí od smrčky)
tady hraju teď KOSMONOPOL
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Eizor píše:ale ty lišty taky potřebují zdroj 9V, takže to potřebuje taky zdroj.
Jistě, ale pokud budeš kupovat multizdroj, třeba pro začátek jen daisy chain, tak ho samozřejmě můžeš použít i k napájení lišty, napájecí zdířka by měla vypadat stejně jako u krabiček.
Už to mám vymyšlený. Abych nemusel kupovat zbytečně TB boxy na efekty bez TB zvlášť, koupím rovnou lištu (asi 5ku) a dám do ní efekty i s TB i bez TB, aby bylo správně pořadí. (takhle ušetřím, protože ta lišta stojí cca 3000kč a TB box 1000kč a ten je pro jeden efekt a lišta udělá to stejný jako TB box)
Pořád nevím, proč jsi tak posedlý tím TB. Máš snad nějaké vintage vybavení, že by na tom tak záleželo? Věřím, že ten ZOOM v bypassu žere zvuk, ale kupovat kvůli tomu hned 5-lištu, zvlášť když některé krabice budou mít TB? Pokud už si takhle dlouhou pořídíš, nezapomeň, ať má master switch, sice přijdeš o 1 smyčku, ale ta funkce je k nezaplacení. Taky se dělá 1 smyčka pro ladičku (tj. obětuješ ještě 1 smyčku), i když už je asi lepší mít ladičku s TB, nebo s dobrým bypassem a bufferem a mít ji jako ten chtěný jediný buffer na konci řetězce.
Jen ještě otázku. Která lišta je lepší? Od smrčky nebo widara? (osobně se mi víc líbí od smrčky)
Snad se ti ozve někdo, kdo je používá. Elektricky to bude asi srovnatelné, i když Smrčka je na kvalitu TB dost zatíženej, propojení uvnitř je snad plnými vodiči místo lankových, což podle něj taky hraje ve prospěch zvuku. Pak taky jeho TB zabere na PB míň místa (stejný rozměr dělá Pavel Horký, Hot Amps: http://www.hotamps.com/speciality/). A je to celé jeho vlastní výroba, ty Widara TB lišty jsou asi v nějakých levných OEM krabicích pro footswitche (čímž neříkám, že nekvalitních; já použil pro svou lištu footswitch od Marshalla, byl to jeden z mála dostupných footswitchů s 5 přepínači, navíc poměrně levný).
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CzechJoker »

V takové sestavě bych možná zvážil i něco chytřejšího: http://kytary.cz/carl-martin-octaswitch/HN099805/
Obrázek
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

Pořád nevím, proč jsi tak posedlý tím TB. Máš snad nějaké vintage vybavení, že by na tom tak záleželo? Věřím, že ten ZOOM v bypassu žere zvuk, ale kupovat kvůli tomu hned 5-lištu, zvlášť když některé krabice budou mít TB?
To je takhle, TB box stojí cca 1000kč. Ten ZOOM chci hodit na TB, kvůli tomu signálu. No a jelikož chci časem koupit efekty místo ZOOMa, od BOSSe a podobných, které nemají TB, tak aby tak neničili signál. A ta TB lišta s 5 smyčkami stojí cca 3000kč. Tak nevím, jestli je lepší koupit rovnou lištu (i když v ní budou zapojeny krabky s vestavěným TB) nebo koupit jeden TB box.

Ale jak tak teď přemýšlím, tak by stačil ten TB box na ZOOMa a další bych řešil jindy, ale toho ZOOMa v tom řetězu potřebuju, protože nemám peníze na efekty, který z něj používám (ale ne pořád)

A kamárad mi řekl, že víc jak 4 krabičky za sebe zapojit je blbost, protože to bude brát hodně signál a nebude to hrát jak má.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

TB je poslední dobou hrozně overhyped... Kvalitní buffer rozhodně není problém.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

Nero píše:TB je poslední dobou hrozně overhyped... Kvalitní buffer rozhodně není problém.
takže nemám řešit TB, ale najít nějaký buffer?
Poradíš mi prosím nějaký dobrý za dobrou cenu?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Buffery jsou v těch efektech, to nemusíš řešit. Buffer bys musel řešit v okamžiku, kdy budeš mít hodně TB efektů a dlouhou kabeláž.

Nejlepší bude, když nejdřív nakoupíš ty krabičky, naučíš se s nima pracovat, zjistíš, jaký to má vliv na zvuk, a pak má smysl řešit nějaké lišty a podobně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

Máš pravdu :), ale moc díky za všechny rady a že jste měli čas a vůli mi odpovídat :) hodně mi to pomohlo
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

Tak, dnes mi došly efekty (mám je vypsané v podpisu) a borec mi k tomu dal barevný propojky rockcable by warwick a adaptér s daisy chainem..

takže musím koupit zdroj a propojky.

Jaký propojky jsou dobrý a přitom levný? (protože co jsem se díval, tak některý stojí 500Kč kus.. je mi jasný že je to kvalitní, ale tolik peněz nemám.. :x )
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Kup si v audioteku kabel a konektory.
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

speed8 píše:Kup si v audioteku kabel a konektory.

v audioteku mají kulový, ale asi to tak udělám, spíš aby to nevyšlo ještě dráž než koupit propojky...

edit: jestli se vyplatí si dělat propojky sám ( konektor za 88Kč + kabel) nebo koupit rovnou hotový.. nebo ještě varianta si nechat udělat propojky u smrčky
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Je zbytečný dávat 88 Kč za 1 konektor. To budou asi nějaké typu Neutrik, což je na propojky úplně zbytečné. Nejlepší byly takové placaté ploché, jaké dřív používal na propojky Smrčka, jeden stál v GM snad 5 nebo 10 Kč, štve mě, že jsem si jich nekoupil víc, protože u novější produkce prý nahradili pertinax nějakým termoplastem, který se při pájení taví. Smrčka je prý nahradil těmito, kus za 20 Kč:
http://www.music-city.cz/schulz-s4-9742.html
Jinak 100 Kč za 1 propojku od Smrčky mi přijde velmi solidní cena, pokud nejsi expert na pájení, tak ti to za tu námahu nestojí, navíc kdoví, jaký by byl výsledek. Otázka je, jaká je dodací lhůta. A druhá rada - zatím ti určitě stačí ty barevné propojky, najdeš je i na PB aktivních profesionálních muzikantů.
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

Fořt píše:Jinak 100 Kč za 1 propojku od Smrčky mi přijde velmi solidní cena, pokud nejsi expert na pájení, tak ti to za tu námahu nestojí, navíc kdoví, jaký by byl výsledek. Otázka je, jaká je dodací lhůta. A druhá rada - zatím ti určitě stačí ty barevné propojky, najdeš je i na PB aktivních profesionálních muzikantů.
jojo.. právě, jsem našel konektory za 88kč neutriky (jsem dal příklad), ale jelikož nemám moc zkušeností s pájením a nakonec by to dopadlo tak, že bych to podělal :D a nakonec koupil od toho smrčky.

Napíšu smrčkovi a zatím budu používat ty barevný (ony nejsou špatný až tak moc, ale jak mají rovný jacky, tak se s tím nedá nic dělat, takže musím počkat na lomený a potom udělám kufr..
symar

Příspěvek od symar »

Já jsem si před časem dělal propojky sám, nejsem expert ani na pájení ani na elektriku a v pohodě slouží bez problémů. Kabel jsem tenkrát použil nějaký obyč, snad ještě horší než nějaký Proel (ale nešumí, což se o jiných levných říci nedá), konektory tyto http://www.gme.cz/cz/k303g-p809-006.html a naprosto v pohodě. Ty konektory mají stále stejné, teď jsem nějaké kupoval, tak jsem to porovnával. Pájení v pohodě vydrží a že jsem je trápil abych se chytil s pájkou na ten blbě pájitelný plášť. To je jediné minus těchto konektorů, ale obávám se, že všeobecně. Kabel co používá Smrčka lze koupit třeba tady http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -46444.php, jinak super eschop, doporučuju. Z toho máš propojku a myslím si, že velmi slušnou za 30Kč, víc bych za propojku tedy ani nedal. Ale je to na tobě. Mnoho štěstí.
Většina z nás je divných, těch normálních je třeba se bát.
Je mi tolik. kolik mi je, manželka však tvrdí, že maximálně tak 15 a i to je prý někdy přehnané
Fořt

Příspěvek od Fořt »

symar: Jo, to jsou přesně ty konektory, které jsem před 2 lety kupoval. Pokud jsou stále s pertinaxem uprostřed, je to skvělá zpráva, hned jich musím pár do zásoby koupit. Výhoda je nejen jejich cena, ale i to, jak jsou placaté, míň místa mezi 2 krabičkami jiný typ konektoru neumožňuje. Co se týká pájení na plášť - to je vážně vopruz, často to po čase upadne. Já to vyřešil tak, že pájím jen špičku (na střední očko), stínící vodič, který si nechám o trochu delší, v půlce přehnu, zakroutím, a celý chuchvalec ohnu o 180°pod kabel, takže po sešroubování se pevně dotýká pláště. Navíc jsem měl dost silný kabel, takže jsem musel odstranit tu tlustou gumovou izolaci z opačné strany kabelu, abych ty 2 protikusy jacku mohl sešroubovat. Tím se stínící vodič pevně dotýká po sešroubování i z druhé strany. Funguje to bez problémů, kontroluju to ohmmetrem. Můžu vyfotit a zavěsit, je-li zájem.
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

Fořt píše: Můžu vyfotit a zavěsit, je-li zájem.
jo jo, přidej to, ať vím. Možná si nakonec ty propojky zkusím udělat sám :)
symar

Příspěvek od symar »

Nejsem odborník přes plasty a jiné izolanty, ale pertinax to nebude. Bude to nějaký plast, ale odolný. Teď jsem si zkoušel vyrobit další propojku a v pohodě. A to jsem ty konektory hóóóóóódně trápil a i bez odvádění tepla se nehly ani o píď. Měřák taky neprozradil žádnou zradu. Takže hurá do nich!!!!! Ale ne zase tak rychle, musím si ještě nějaké dokoupit, tak abyste mi je nevykoupili. Nééé, to byl žert. Ale to, že jsou plně použitelné, to je fakt. S tím nepájením stínění, taky jsem to chtěl zkusit, ale nakonec jsem zůstal tak nějak konzervativní. Ale použitelné to bude. Já jsem to takhle dělal kdysi o cinchů, teda u těch takových lepších co mají pojišťovací šroubek na kabel, tím jsem to celé pojistil. Slouží dodnes bez sebemenších byť náznaků problémů. Takže hurá do jacků. Pokud se ještě k tomu nebude ani pájet stínění, nevidím sebemenší problém.
Jinak Fořte moc pěkné příspěvky, je to balzám na duši číst tvoje výborně popsané zkušenosti a fakta, zvlášť když si tady člověk přečte věci od "takymuzikantů". JInak ať žije Behringer a mnoho zdárně napájených jacků.
Je mi tolik. kolik mi je, manželka však tvrdí, že maximálně tak 15 a i to je prý někdy přehnané
symar

Příspěvek od symar »

Eizor píše:
Fořt píše: Můžu vyfotit a zavěsit, je-li zájem.
jo jo, přidej to, ať vím. Možná si nakonec ty propojky zkusím udělat sám :)
Taky se připojuju s prosbou, hlavně pro ostatní to bude více než poučné.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak snad je to z toho vidět, fotil jsem to v makru z ruky a propojku taky držel v ruce, takže je to trochu rozklepaný. Ten odhalený vodič na straně víčka se může i přeložit, aby vzniknul tlustší svazeček, tady jsem to zrovna nedělal. Obě odkryté strany kabelu jsou pevně sevřeny v krčku konektoru, takže kontakt musí být dokonalý. Ještě jeden tip při výrobě propojek a kabelů: U většiny kabelů je pod vnějším vodičem (opletením, stíněním, zemí) tenká "izolace" (na fotce černá), pak teprve silnější izolace středního (živého, signálového) vodiče (na fotce bílá). Ta černá mezivrstva však může být vodivá, pozor na to, je nutno ji dostatečně odříznout, aby se nedotýkala středního vodiče. Nevznikl by přímo zkrat, ale nezanedbatelný svod, který by užíral signál. Já sám jsem k tomuhle poznání došel až proměřováním vlastních výtvorů, pořád jsem myslel, že blbě pájím, že se mi protavuje izolace či kdoví co. Až pak jsem zjistil u specifikace použitého kabelu na stránkách výrobce, že ta mezivrstva je vodivá.
Přílohy
jack.jpg
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Fořt píše:Ten odhalený vodič na straně víčka se může i přeložit ...
Sorry, oprava, ne na straně víčka, ale na opačné straně, samozřejmě.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“