Výměna lamp .. komplet

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Výměna lamp .. komplet

Příspěvek od Isachs »

Ahoj...
Rozhodl jsem se, že když jsem nesehnal žádného lampáře v okolí, tak si nad hlavu (kopie JCM900) sednu sám a přelampuji ...
Do předzesilovače jsem se rozhold místo 5x TeslaECC83 nacpat 5x Sovet 12AX7, do konce přemýšlím o Sovtek EL84 a nebo Harmonix 6L6 MP ... v současnosti tam jsou 2x EL34 .. chci to na tvrdší muziku, takže i rada ohledně výběru se hodí...

Teď bych podřeboval info o tom jak postupovat, kase už jsem měl otevřený, a na lampy jsem čučel.. je tam kovový drátek, který po vyháknutí uvolní lampu a ta jde vyjmout, dobře.... vyndám je, naperu nový lampy (nějakej spešl postup???) a pak zase zadrátkuju a teď co BIAS, měním lampy, jak jej změřím, jaký má být, jak jej nastavit a abych nebyl moc málo náročný, tak nastavuje se bias jen na koncích a nebo i na předzesilovači

Dále mě napadlo jestli jde změnit rozsah korekcí a jak... chci z toho víc pilu, takže by se mi hodilo hodit to víc do basů a výšek, potlačit středy a pod... jak říkám každá rada dobrá...

Dál když už to budu mít otevřený co všechno přeměřit a nastavit, vzadu jsou takový dva hnědý čudle, když do jednoho strčím přestává to hrát, ty čudle jsou otočný, a vedou ke kondenzátorům... nehrabu se do toho, nevím co to je, zase každá rada dobrá :)

Díky všem zůčastněným

Kdyžtak sem pak napostuju nějaký fotky
Naposledy upravil(a) Isachs dne 13.09.2007 6:51, celkem upraveno 1 x.
ESP-LTD MHB-401 Black Satin - kytáááárka :)
Peavey 5150 II EVH 120W - prostě mazec
Krank Revolution 4x12 380W - bedna, těžká, ale alespoň má kolečka
Orange PPC 412 ADV BLK 240W - prodám (bazar)
Digitech Hardwired metal disto - hraní na doma
Fender Frontman G15 - hraní na doma
ladička, planetwaves kabely a podobný krámy
jonas1

Re: Výměna lamp .. komplet

Příspěvek od jonas1 »

Isachs píše: Rozhodl jsem se, že když jsem nesehnal žádného lampáře v okolí, tak si nad hlavu (kopie JCM900) sednu sám a přelampuji ...
Do předzesilovače jsem se rozhold místo 3x TeslaECC83 nacpat 3x Sovet 12AX7, do konce přemýšlím o Sovtek EL84 a nebo Harmonix 6L6 MP ...
jak to tak ctu,asi bysis mel nekoho najit nebo se do toho pust,pokud planujes koupi novy hlavy..
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna lamp .. komplet

Příspěvek od Isachs »

jonas1 píše:
Isachs píše: Rozhodl jsem se, že když jsem nesehnal žádného lampáře v okolí, tak si nad hlavu (kopie JCM900) sednu sám a přelampuji ...
Do předzesilovače jsem se rozhold místo 3x TeslaECC83 nacpat 3x Sovet 12AX7, do konce přemýšlím o Sovtek EL84 a nebo Harmonix 6L6 MP ...
jak to tak ctu,asi bysis mel nekoho najit nebo se do toho pust,pokud planujes koupi novy hlavy..
A proto hledám někoho kdo mi poradí, promiň, ale kdo nic nedělá, ten sice nic nezkazí, ale zase se nic nenaučí... i tak díky za reakci
afektband

Příspěvek od afektband »

Tak, protože o tom vim kulový, tak ti napíšu aspoň něco k výběru lamp do konce. Nemusíš tam ani měnit typ lamp, já když psal do ESH o lampy a chtěl jsem co nejtvrdší zvuk, byly mi doporučeny ruský světlany-stojí 1200 a možná by bylo dobrý objednat je rovnou z esh, páč je tam maj už přeměřený a ozkoušený, takže žádnej sh*t.

Jo a ještě maličkost-bias se měří před instalací lamp, srčíš to měřidlo na určitý místa (nevim kam) změříš a nastavíš, potom dáš lampy.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
afektband

Příspěvek od afektband »

Tady ještě posílma obrázek toho "potenciometru" kde se nastavije bias.
Obrázek
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Nikdy jsem lampy nemělnil. Ale už jsem rozdělal, opravil a zase složil hodně věcí a vždycky to zase fungovalo. Jestli ti jde ta lampa vytáhnou a jde ti tam zase v klidu zasadit tak nevím proč by jsi to nemohl zvládnout vyměnit za jiné...

A co se týká druhu lamp a věcí okolo na které se ptáš tak to ti neporadím, protože jsem zatím vybaven pouze tranzistorem :D
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
mi-lan

Příspěvek od mi-lan »

No chlape, chlape!!! Jak chces menit El34 za El84? Vzdyt ty lampy maji jine patice! Podle fotky bych si typnul ze podle provedeni je zesilovac od Rozdalovskeho. Jinak preampovy lampy neni problem vymenit ovsem na zesilovac typu Marshall nejsou Sovteky moc vhodne, na vstupni lampu to nevadi ale na druhou pozici urcite ne. Pokud chces ruskou lampu skuz radeji Elektro harmonix nebo radeji JJ. Problem je lampa do inventoru (budici lampa koncovych elektronek) tu bez mericiho pristroje dobre nevyberes, musi byt dobry soubeh parametru obou triod. No a koncove lampy jednoznacne opet EL34, protoze pokud vubec netusis jestli je vystupni transformator dimenzovan na pouziti 6L6 tak ne. Navic vyvstane problem s nastavenim biasu pro 6L6 - 51V, El34 ma standartne -39V na mrizce G3 a na to je dimenzovan obvod nastaveni biasu a myslim ze predpeti - 51V ani nebude mozno nastavit.
Jinak pro tvoji potrebu bych doporucil jako koncove opet Elektro - Harmonix, jsou trochu tvrdsi nez-li JJ nebo tesla. Jinak z toho aparatu bohuzel nikdy Hi-gain neudelas. :(
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Tos mě nepotěšil chlape
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Mno konce se zdají být v pohodě, nechal bych tam tedy ty EL34 a časem je vyměnil za jiné EL34 (třeba ty svetlany) ... Existuje nějaká rada jak nahradit ty 5x ECC83 v preampu a v jakém pořadí pro větší gain? A jak je zařadit za sebe...
Jinak jsou v patici umístěne 4 hned vedle sebe a pátá je uplně někde mimo... nvm z jakého je to důvodu...
A taky si tak uplně nejsem jistý, zda je to Rozdall... na to to hraje dost dobře, zase je tam hlášený výkon 60W a zkutečný je 50W, což je typické právě pro pana Rožďálovského... takže možné to je

Napadly mě tyhle lampy:
http://www.musiccenter.cz/Electro-Harmo ... atur:15216

ale zase jich nechci kupovat 5 za sebe a zjistit, že jsou k ničemu...
Jinak nečekám že z toho dostanu uplně pilu, jen trochu víc gianu bodne
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Isachs:

nemas schema? Charakter zvuku se da samozrjeme zmenit (zmena u par kondiku, odporu), zmena na korekcich, popr. i pridat nejaky vychytavky... ale chtelo by to zakladni schema (pokud je to presna kopie 900, neni problem, ale obavam se ze to tam bude trosku jinak)...
Jinak nezbyva nez do toho kouknout, porovnat s ruznymi schematy a najit cemu se to nejvic podoba (podle napeti na preampovych ECC, typu korekci - pred/za, atd.)
Je to trosku slozitejsi, no a zabere to vic prace, bude potreba menit a zkouset a zkouset... :)

Misto EL34 nemuzes dat EL84, abys mohl dat 6L6 musel bys to mit na to "pripraveny" (-51V) a hlavne vystupni trafo....

Zatim si muzes pohrat s ruznymi typy lamp a uvidis...
PS: ta posledni mala lampa "mimo" je invertor ke konci, byva zvlast od preampovych. Omrkni nejaky schema z netu JCM900 a pochopis jak jdou lampy za sebou... (Ja se na to ted nebudu divat, nechce se mi to presne zkoumat co tam je, a z hlavy uz si to nepamatuju...)
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 13.09.2007 22:22, celkem upraveno 1 x.
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

mi-lan píše:No chlape, chlape!!! Jak chces menit El34 za El84? Vzdyt ty lampy maji jine patice! Podle fotky bych si typnul ze podle provedeni je zesilovac od Rozdalovskeho. Jinak preampovy lampy neni problem vymenit ovsem na zesilovac typu Marshall nejsou Sovteky moc vhodne, na vstupni lampu to nevadi ale na druhou pozici urcite ne. Pokud chces ruskou lampu skuz radeji Elektro harmonix nebo radeji JJ. Problem je lampa do inventoru (budici lampa koncovych elektronek) tu bez mericiho pristroje dobre nevyberes, musi byt dobry soubeh parametru obou triod. No a koncove lampy jednoznacne opet EL34, protoze pokud vubec netusis jestli je vystupni transformator dimenzovan na pouziti 6L6 tak ne. Navic vyvstane problem s nastavenim biasu pro 6L6 - 51V, El34 ma standartne -39V na mrizce G3 a na to je dimenzovan obvod nastaveni biasu a myslim ze predpeti - 51V ani nebude mozno nastavit.
Jinak pro tvoji potrebu bych doporucil jako koncove opet Elektro - Harmonix, jsou trochu tvrdsi nez-li JJ nebo tesla. Jinak z toho aparatu bohuzel nikdy Hi-gain neudelas. :(
JJ, prehlidl jsem, tady uz ti to vysvetlil velmi dobre...
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Schema jsem porovnaval s tim co mám, nejsem technik, ale i pozice v šasí je stejná... jediný rozdíl je v napájecím trafu, je spolu se zapínáním a stand by na druhé straně.... zkusím si tedy hrát s výměnami lamp v preampu a pak možná časem i silové, ale je to docela masakr věcí najednou pro mě ... jinak dneska dorazej ty 12AX7 od Softeku a E-H tak budu zkoušet....
No stejně jak to tady čtu tak se budu muset obrátit na lampáře, někde jsem četl, že ESH dělá upravy aparátů dle přání zákazníka... a nebo celou hlavu prostě bouchnu (do bazárku) a koupím si něco s vyším gainem :) - což je samozřejmě krajní řešení
jonas1

Příspěvek od jonas1 »

Isachs: osobne porad nechapu, co resis..resp.jestli mas kopii JCM900, obvod ti zkresluje pres diody, pak je uplne jedno jakymi lampami v preampu osadis..
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

jonas1 píše:Isachs: osobne porad nechapu, co resis..resp.jestli mas kopii JCM900, obvod ti zkresluje pres diody, pak je uplne jedno jakymi lampami v preampu osadis..
Heh... to jako fakt používá polovodičové zkreslení?
jonas1

Příspěvek od jonas1 »

Isachs:nevim, jakou kopii mas ty, jestli je to vubec postavene podle JCM900, nicmene modely Hi-Gain Dual Reverb i Master Volume jsou v preampu na diodach, proto je ten zvuk takovy, jaky je;)
Jediny model bez polovodicu JCM900 je SL-X (ten se mi ale paradoxne libi nejmin:)), to je takova rada neco mezi JCM800 a JCM900..
tim rozhodne Marshally neshazuju, sam jsem uz 2x JCM900 mel a na rock-cokoli parada..hur jsou na tom cisty zvuky..
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Isachs píše:
jonas1 píše:Isachs: osobne porad nechapu, co resis..resp.jestli mas kopii JCM900, obvod ti zkresluje pres diody, pak je uplne jedno jakymi lampami v preampu osadis..
Heh... to jako fakt používá polovodičové zkreslení?
mrkni:
http://fotoalbumy.azet.sk/petrpeter/gui ... 9d60932994

tech trojuhelniku (nf operaky) a diod je tam v signalovy ceste jak nas*anych :)

Spis asi myslim, ze potrebujes (nebo chces) jiny charakter zkreslenyho zvuku, nez vic gainu... ono je vzdykcy lepsi napred dobre si postelovat korekce a pak az pridavat gain... ve zkusebne s ostatnimi nastroji to poznas, tam by si s prehnanou bzucivou pilou moc nepochodil... :)

US zapojeni preampu korekcema hodne ovlvinuje charakter zkreslenyho zvuku (typicky Mesa), kdezto british korekce jsou az na konci a funguji opravdu jen jako basy, stredy, vysky....
Asi by ti sedela Mesa, no... :lol:
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

To si piš že by mi seděla :)
No s tím Marshallem mám zvuk takovýho klasickýho Rokcu a max metálku z minulýho století... s kerekcema a gainem jsem si ve zkušebně hrál až xbláznění, ale problém je, že kolega kytarista používá hodně moderní (a hlavně hroznej) zvuk... dokud jsem hrál s MT2 co mám v podpisu spolu s hybridem, tak se to tolik netlouklo, ale teď je to děs a hrůza, nemůžu najít zvuk ve kterém by jsme se neřezali.... bohužel jeho přesvědčit že Gain na max je blbost je nad lidský síly a jak jsem řekl MT2 k dokrmování lampy moc není, píská a dělá děsný vazby.....
No nic, alespoň jsem to zkusil, budu muset vyměnit za hlavu s modernějším charakterem zkreslení....
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Tak tu lampu dokopej ovedrivem - například boss SD-1 super overdrive cena 1600,- možná kdybys na skreslenym kanálu ještě přidal tuhle krabku tak by to šlo bylo by to vybuzený a třeba by to bylo OK :wink:
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Krmení jsem zkoušel, nic moc výsledek, většinou to pak dělá bordel, ale je fakt, že jsem zkoušel samí dost agresivní Distortiony... kámoš má OS-2 O/D krabku od bosse, zkusím tu...
Díky za radu
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

No ta OS 2ka je dražší ale podle ukázek se mi zdála horší ale uvidíš timhle by to nemělo bejt špatný bude to dokrmený a ne přebozený jako to dělaj Distortiony :wink:
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“