Proximity efekt už při malé hlasitosti

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Steve Yzerman
Kontaktovat uživatele:

Proximity efekt už při malé hlasitosti

Příspěvek od Steve Yzerman »

Zdravím,

V nynější době celkem experimetnuju s nahráváním kytary a stává se mi jeden nešvar. Nahrávám to přes music creator do počítače přes mikrofon Sennheiser e606. Aparát mám podle mého názoru velice slušnej a zvuk na živo se mi velmi líbí. Ovšem nějak ho nedokážu "přetransformovat" do nahrávky. Stává se mi to, že pokud apec nastavím na hlasitost, kdy již začnou kreslit lampičky (v tu chvíli se mi líbí nejvíc), nahrávka je uměle zkreslena (přebuzena v počítači) a má šílenej zdvih na basech. Moje snažení pak pokračuje tak, že musím aparát nejméně o 1/3 sundat a v tu chvíli se mi už zvuk tolik nelíbí (ale stále je pro moje uši příhodně poslouchatelný :). Navíc mikrofon ze vzdálenosti 10cm dám na 20cm a už mi připadá, že to nemá ten attack a bere to místnost...
Předpokládám, že závada na mikrofonu není, z logiky věci mi pak vypadává, že je problém ve zvukárně/počítači. Je tam nějakej soundblaster z roku 2000, ale netuším, jestli je dostatečně kvalitní na tohle použití. Při nižších hlasitostech to jakž takž jde, i když proximity effekt tam stále slyším...
Pokud by jste měli nějakej nápad, jestli by s tím šlo něco dělat, pište, pokud ne, pak bych se optal na nějakou zvukovou kartu (stačí jeden, max. dva vstupy) na nahrávání kytary.

Díky za reakce...

P.S. pokud by měl někdo zájem, nahrál jsem pro srovnání 4 různá rozmístění mikrofonu na reproboxu 4x12 při 3 různých hlasitostech. Když tak pošlu link :)
FENDER stratocaster 1984, Orange dual terror / Rockwell redtrip, 4x12 Vintage 30, 1x12 Greenback, BOSS BCB-60, Fernandes Power Bass Japan 1977, Orange Terror bass+Ampeg SVT 410-HE / Markbass mini 810
http://bandzone.cz/we2
http://bandzone.cz/intouch
Paris
Rádce

Re: Proximity efekt už při malé hlasitosti

Příspěvek od Paris »

tak sounblaster na to jiste prilis vhodny neni, ale nejdriv bych si to teda poslech (vlastne bych se spis podival na krivku), jestli neni zavada nekde na pul cesty....
Steve Yzerman
Kontaktovat uživatele:

Paris píše:tak sounblaster na to jiste prilis vhodny neni, ale nejdriv bych si to teda poslech (vlastne bych se spis podival na krivku), jestli neni zavada nekde na pul cesty....
OK, uploadoval jsem to sem. http://www.ulozto.cz/7386215/test-mikrofonu-rar

Je tam i obrázek kde jsem umísťoval mikrofon. Vzdálenost od mřížky boxu je při nízké a střední hlasitosti 0,5 cm, při té velké jsem musel jít na 10 cm. Pokud by jsi k tomu měl jakékoliv výhrady (jak upravit třeba korekce na aparátu, četl jsem, že na nahrávání se často využívají jiné polohy bass/middle/treble; či cokoliv jiného) směle do toho!! :)
FENDER stratocaster 1984, Orange dual terror / Rockwell redtrip, 4x12 Vintage 30, 1x12 Greenback, BOSS BCB-60, Fernandes Power Bass Japan 1977, Orange Terror bass+Ampeg SVT 410-HE / Markbass mini 810
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

par ukazek sem si pustil, jednu trochu rozebral .... a me se to clovece nezda nejaky moc nabouchany zespodu. je tam neco od 250 Hz dolu, ale nic, co by se nedalo stahnout ekvalizerem. to se stejne v mixu udela, aby se to nehadalo s dalsima spodkama. a nabrousit to klidne jeste muzes, jestli se ti libi, kdyz to trochu syci...

neco v tom zvuku bylo, co mi trochu vadilo (takovy crceni v na ty tlusty strune) a co by teoreticky mohl delat neprilis dobry predzesilovac v ty karte ... ale to si musim pustit zitra ve studiu, jestli bude cas. tady mam jen sluchatka, na ktery sem sice zvyklej poslouchat lecos, ale nejsou nic moc.
a jeste se tu urcite zastavi nekdo dalsi s nazorem, vic usi vic slysi....

edit: dobrou zvukovkou samozrejme nic nezkazis... ta se muzikantovi hodi vzdycky.
Steve Yzerman
Kontaktovat uživatele:

Paris píše:par ukazek sem si pustil, jednu trochu rozebral .... a me se to clovece nezda nejaky moc nabouchany zespodu. je tam neco od 250 Hz dolu, ale nic, co by se nedalo stahnout ekvalizerem. to se stejne v mixu udela, aby se to nehadalo s dalsima spodkama. a nabrousit to klidne jeste muzes, jestli se ti libi, kdyz to trochu syci...

neco v tom zvuku bylo, co mi trochu vadilo (takovy crceni v na ty tlusty strune) a co by teoreticky mohl delat neprilis dobry predzesilovac v ty karte ... ale to si musim pustit zitra ve studiu, jestli bude cas. tady mam jen sluchatka, na ktery sem sice zvyklej poslouchat lecos, ale nejsou nic moc.
a jeste se tu urcite zastavi nekdo dalsi s nazorem, vic usi vic slysi....

edit: dobrou zvukovkou samozrejme nic nezkazis... ta se muzikantovi hodi vzdycky.
No on totiž na těchto nahrávkách není aparát vybuzen na tu nejoptimálnější hlasitost. Právě proto, že to přebuzovalo, jsem byl nucen hlasitost rapidně ubrat. Tyhle ukázky jsem dělal proto, abych si jednou provždy určil, kam budu mikrofon dávat, až budu příště nahrávat... A zrovna jsem je chtěl využít i pro nějakou diskuzi ohledně nastavení korekcí a podobných rad. Prostě jestli to zní alespoň trochu jako kytara, nebo bych se měl na to moje snažení spíš vysr** :D
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

lepsi predzesilovac (potazmo zvukovka) by tomu pomoct urcite mel, to ano ... hlavne budes mit regulaci hned na vstupu, to tomu soundblasteru asi chybi nejvic.
Steve Yzerman píše:A zrovna jsem je chtěl využít i pro nějakou diskuzi ohledně nastavení korekcí a podobných rad. Prostě jestli to zní alespoň trochu jako kytara, nebo bych se měl na to moje snažení spíš vysr** :D
ono zalezi na tom, jak si predstavujes, ze to ma hrat. me se to nezdalo zly, jenze zase nevim, jak to hraje ve skutecnosti. ale jo, tema to urcite bude vdecne. kolem toho je k povidani porad dost...
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

ono jestli máš dobrý aparát, a dobrý zvuk, navíc relativně drahý a dobrý mikrofon bylo by lépe nekazit ten proces zvukovkou ala soundblaster, která neni zřejmě ani určená k nahrávání pokud je to tady klasická zvukovka na hraní a koukání filmů...

Určitě se vyplatí investovat pár kaček do třeba nějaké základní, levnější externí USB zvukovky určené pro recording (M-audio, Alesis atd atd atd viz sekce ZVUK na kytary.cz například) protože zvukovka, je v tom řetěžci defacto základní kámen..
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Steve Yzerman
Kontaktovat uživatele:

Paris píše:lepsi predzesilovac (potazmo zvukovka) by tomu pomoct urcite mel, to ano ... hlavne budes mit regulaci hned na vstupu, to tomu soundblasteru asi chybi nejvic.
Steve Yzerman píše:A zrovna jsem je chtěl využít i pro nějakou diskuzi ohledně nastavení korekcí a podobných rad. Prostě jestli to zní alespoň trochu jako kytara, nebo bych se měl na to moje snažení spíš vysr** :D
ono zalezi na tom, jak si predstavujes, ze to ma hrat. me se to nezdalo zly, jenze zase nevim, jak to hraje ve skutecnosti. ale jo, tema to urcite bude vdecne. kolem toho je k povidani porad dost...
On ten soundblaster má regulaci na vstupu (je tam prostě nastavení úrovně od 0% do 100%, měl jsem to běžně tak na 40%) a byl v té době jeden z dražších (kolem 2.000,-) nejen na sledování filmů, ale chápu, že na to nahrávání to asi nebude žádná gól paráda. :D
Nahrávku si představuji jako věrné zachycení reálného zvuku a tohle co jsem nahrál bych přirovnal tak k 50% skutečnosti. :(
Co říkáte na tuto: http://kytary.cz/m-audio-fast-track-mkii/HN107849/ podle mě slušná cena a dva vstupy by mi umožňovaly přidat kondenzátorovej mikrák.
K ní bych měl pak ještě dotaz, jestli bude potřeba ještě předzesilovač a jestli nebude problém s latencí? Na tu jsem sice přečetl hromadu příspěvků, ale pořád z toho nejsem moudrý...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

to nema dva vstupy. resp ma, ale jen jeden je s predzesilovacem pro mikrofon. kondik na tom pouzit lze, ale jen jeden zase. dva vstupy ma tahle: http://kytary.cz/m-audio-mobilepre-mkii/HN114018/
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Problém s latencí bude vždy - akorát více či méně, to ovlivňuje spousta faktorů. Nicméně zde bych neviděl problém: snímáš majkem zvuk aparátu, takže nepotřebuješ při záznamu monitorovat skrz software (apec je slyšet přece dost :D ) - čili latence se nijak nebude uplatňovat.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

pavlii píše:Problém s latencí bude vždy - akorát více či méně, to ovlivňuje spousta faktorů. Nicméně zde bych neviděl problém: snímáš majkem zvuk aparátu, takže nepotřebuješ při záznamu monitorovat skrz software (apec je slyšet přece dost :D ) - čili latence se nijak nebude uplatňovat.

P.

Já bych jen dodal, že ta latence mu může vadit i v momentě, kdy bude chtít nahrávat v multitracku třeba druhou kytaru k první, či kytaru k backing tracku.. Myslím samozřejmě u těch "obyč" ne ASIO zvukovek - ta latence je znát i tam, ne jen u monitoringu - máš to o pár milisekund pozadu a ručně to pak rovnat je peklo :D

Každopádně karty typu ta mkii od maudia jsou pro tebe myslim idealni, a latenci tam resit nebudes a jeste budes mit kvalitni nahravku.

Jinak co se toho jak sejmout zvuk "realně" týká, zalezi taky hodne na konkrektnim mikrofonu, a jeho poloze u aparátu. To by mohli chlapi studiový (Pavlii, Paris) poradit co a jak :) Zkus ruzne polohy u "kraje" reproduktoru, ruzne vzdalenosti atd.
Naposledy upravil(a) pupack dne 25.01.2011 10:15, celkem upraveno 1 x.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jj - ale to je problém blbého synchronu (samozřejmě možná třeba díky ne-úplně-dobré zvukovce). Ale v principu latence nikdy nevadí, pokud nemonitoruješ skrz SW. Každý správný DAW spolu se správnými ovladači zvukovky si to musí ošéfovat, jinak nemá cenu na takovém setupu moc pracovat :wink:

Jde taky o to vymýtit dogma "latence" :lol:

P.

pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

pavlii píše:Jj - ale to je problém blbého synchronu (samozřejmě možná třeba díky ne-úplně-dobré zvukovce). Ale v principu latence nikdy nevadí, pokud nemonitoruješ skrz SW. Každý správný DAW spolu se správnými ovladači zvukovky si to musí ošéfovat, jinak nemá cenu na takovém setupu moc pracovat :wink:

Jde taky o to vymýtit dogma "latence" :lol:

P.

to kazdopadne :) jen ze jsem se prvotinama skrze soundblaster tak natrapil, asi jako kazdy domaci novaček, že na too radeji upozornuju :) jakmile pak člověk postoupí na zvukovku se svojema ASIO ovladačema, může se konečně víc věnovat nahrávce samotné :) to je pak úleva
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Souhlas.

Zpátky k mikrofonu 8) Pupack naznačil polohy, vzdálenosti by měly být tak do 10-15cm zhruba (max), aby nebyla snímaná místnost. Je potřaba pracovat i s citlivostí mikrofonního vstupu (Input Gain) a vše optimálně nastavit. Ale místa, polohy a vzdálenosti mikrofonu (mikrofonů) je jedna z věcí právě toho "zvukažského osobnostního receptu" :wink: kdy se může vycházet z nějakých obecných doporučení, ale díky rozdílným charakteristikám různých mikrofonů a apeců je to vždycky o konkrétním zkoušení a nalezení vlastního schématu.

P.

Steve Yzerman
Kontaktovat uživatele:

Co se umístění majku týče - vyzkoušel jsem zhruba 4 místa
1.u okraje reproduktoru,
2.prostředek reproduktoru kolmo na box
3.prostředek reproduktoru kolmo na membránu
4.čistý střed reproduktoru kolmo na repro

Nejlépe se mi jevila pozice něco mezi 3.kou a 4.kou (jak jsem posílal odkaz, tak jsou tam nahrané všechny pozice). Okraj mi přišel vyloženě přebasovanej "zahuhlanej". Střed je takovej konkrétnější. I kdybych měl používat jen ten dynamickej sennheiser, tak si myslím, že na to moje nahrávání by to bylo velice uspokojivé.

Ještě k tomu předzesilovači -> pokud jsem to tedy dobře pochopil, tak v rozestavení: ""Aparát - majk - M-audio - notebook"" nebudu potřebovat žádný další meziprodukt?

A k té latency. Vždy jsem nahrával tak, že z programu mi jede metronom a to co hraju slyším v podstatě z přeslechu přes sluchátka. Nepotřebuju v těch sluchátkách slyšet co hraju. Ale jde mi o to, aby se nějak latence neprojevila na tom metronomu?! To bych asi nahrávat nezvládl. Bude to fungovat tak, že si pustím v cakewalku metronom a začnu do toho drtit jednu kytaru podruhé, žádná latence mě tedy netrápí?? Jestli třeba nebudou zpožděný ty už nahraný stopy?! :D
Vím, jsou to debilní dotazy, ale Koupit něco za +- 3.000,- a pak se toho zbavovat by mě mrzelo...
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Jak psal Pavlii, ty polohy si budeš muset vychytat sám, vlastně na všechny jsi přišel zhruba sám, ted jen co zni tak, jak to chces mit ;)

jinak ta cesta jak si popsal, aparat-mikrofon-maudio-notebook bude normalne běžet v pohodě. Meziprodukt nepotřebuješ. Latence se tě týkat nebude, metronom a playback nahraných tracků poběží také v pohodě :)
Steve Yzerman
Kontaktovat uživatele:

pupack píše:Jak psal Pavlii, ty polohy si budeš muset vychytat sám, vlastně na všechny jsi přišel zhruba sám, ted jen co zni tak, jak to chces mit ;)

jinak ta cesta jak si popsal, aparat-mikrofon-maudio-notebook bude normalne běžet v pohodě. Meziprodukt nepotřebuješ. Latence se tě týkat nebude, metronom a playback nahraných tracků poběží také v pohodě :)
Určitě by se dali ty polohy vychytávat po centimetrech, případně milimetrech, ale jelikož to pak upravuju na uplně jinejch reproduktorech než na jaký to nahrávám (resp. to nahrávám na sluchátka), tak to nemůžu porovnávat ihned po nahrání, ale až pak s odstupem. Takže bych tu polohu pak stejně musel "hledat" znovu. A popravdě, asi nemám takové ucho, abych slyšel rozdíl několika milimetrů. :D

M-audio: V tom případě objednávám a ponořím se do manuálu cubase, abych to pak taky uměl pořádně smíchat... :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tomu říkám slovo chlapa :!: držíme palce a poreferuj :)

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“