Poťáky, kondíky atd. do kytary

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Lachim

Poťáky, kondíky atd. do kytary

Příspěvek od Lachim »

Tož teda, budu měnit snímač a chtěl bych vyměnit i elektriku (poťáky). Sice jsou na webu nějaké univerzální typy, ale osobní zkušenosti nic moc.
Takže, novej singl ke krku je DM Virtual Vintage DP408 a u kobyly je starej humbáč DM charakterem PAF (ale ten nechám, hraje supr). Je to 30-ti letá kytara made in Japan a je tam původní osazení snímačů i poťáků a přepínač alá LP.
Má to dva poťáky, jeden na volume a druhej na tone. Společně. Já chcu dva volume - každý snímač svůj. Ale jaký? Chcu, aby to neztrácelo výšky se ztlumováním. Protože asi bude ten singl slabší a já to budu přepínat při hře, tak bych potřeboval vyrovnat hlasitost. Ten singl jsem schválně pořizoval tento, aby to mělo charakter STRATA, ale s o něco míň výškama, aby to šlo dobře do zkreslení (a proto i ta bezbrumová verze). Proto by asi nebylo vhodné použitým potenciometrem snižovat dál výšky.
Ale to je můj odhad, ne zkušenost. Takže si nechám poradit.
Kytara je to olšová, tvarem skoro Strat, pickuard.
Starý singl už má slíbený WORO, takže ostatní smůla :-)
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
woro90-1

Re: Poťáky, kondíky atd. do kytary

Příspěvek od woro90-1 »

Ták. Když sis o to řekl, tady to máš: Oddělené obvody jsou dobrá volba, pokud od toho singlu chceš méně výšek. Tam bych napral klasických stratovských 250k, aby se to změkčilo, žádná rebelie proti zaběhaným hodnotám. Navíc se to dobře shání. Pokud by to mělo málo výšek (vzhledem k tomu, že je to noiseless a podle výrobce má měkčí zvuk než klasické stratovské singly), vždy ho můžeš píchnout na jedno volume k HB, tam se dává 500k, aby z něj neutíkaly výšky (opět standard). Čím větší hodnota, tím víc výšek. Kde sehnat opravdu dobré logaritmické poťáky pro dlouhá léta kroucení bohužel nevím. Jedině profláklé CTS, které jsou docela drahé.

Neztrácení výšek řeší treble bleed mod (nebo aktivní elektronika :D ); pro dobrý start bych ti doporučil to, co mám na Žluté - mám tam 1nF kondík sériově s 220k trimrem mezi packami poťáku, živým snímače a jezdcem; možná bych dal ještě jeden trimr paralelně, čímž se dá trochu poštelovat průběh toho poťáku. Ale to už asi bude moc kakání. Tím se totiž dá odladit průběh a zvuk podle chuti, pak to vypájet, oměřit, a dát tam pevné rezistory. To jsem bohužel nezkoušel, otestovaný mám jen ten trimr sériově s kondíkem, který by měl stačit. Obvykle se doporučuje trimr o něco menší než poťák, kondíky od půl do dvou nano. To ovšem za předpokladu, že vyhovuje průběh poťáku. Ten se dá změnit právě odporem mezi packami (živý snímače a jezdec).

Na tónovku bych nejspíš použil 500k lineár s 22nF kondíkem, raději zeleným fóliovým. Větší kondík asi radši ne, aby to z toho HB neudělalo nečitelné bláto. Zvlášť když bude ten singláč mít 250k volume. Značku bych neřešil; to, co jde skrz ten kondík, je to, co není slyšet - ty ořiznuté výšky, odfiltrované do země. Spíš jde o to, aby vůbec sloužil.

Nemám ale ozkoušeno, jak se chová 250k volume a 500k tone, zda se to nějak projeví. Poradí mmjuz nebo jiný elektrokouzelník?
Lachim

Příspěvek od Lachim »

tone právě nechcu. Objednám asi u Macha. Teď jen který. A blbnout s tim laděním teda nebudu. Nechám jen 2x volume. Potřebuju prostě, aby to taky plynule ubíralo volume a nežralo vejšky
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

On se ten treble bleed mod dost špatně odhaduje, protože jde o kompenzaci ztráty výšek vlivem kapacity kabelu. Tvoří se tam low-pass filtr, funguje to vlastně jako tónovka. A to se obchází právě tím kondíkem a dolaďuje tím odporem. Dalším odporem, mezi packami poťáku, se dá doladit jeho průběh.
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Popiš víc (i třeba malůvky) ten "treble bleed mod"
- krabiček a efektů kýbl
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Prostě mezi prostřední packu volume poťáku a tu krajní, na kterou jde živý drát ze snímače, připájíš kondík s rezistorem. Hezky nakreslené je to třeba tady:
Obrázek
waldir

Příspěvek od waldir »

co se týče odhadu hodnoty tak se udává tušim kolem 70-90 pF na metr kabelu (záleží na kabelu, čistě na kompenzaci ztrát kabelu - pokud dáš víc, bude to potom naopak výšky ztlumovat pomaleji než zbytek)
(samozřejmě v zapojení bez resistorů, jinak ti paralelní resistor ovlivní průběh potky, zatímco sériovej resistor ovlivní funkčnost kondíku)

250k vs 500k se ti mimo "úniku" výšek projeví prakticky průběhem - 500k pujdou dolu(/nahoru záleží ze který strany v jakym zapojení) ostřeji (kvůli odporu kterej je u 500k "zbytečně" velkej kvůli unikání výšek)
u 250k volume bych řekl, že je zbytečné dávat na tone 500k, nicméně na zvuku by se to nemělo nijak specielně projevit (samozřejmě volumka ořízne lehce výšky, naopak přez tonovku by tak nic probíhat navíc nemělo)
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Pěkný, takže který volume poťáky koupit? LOG nebo LIN? A or B?
http://www.rmpickups.cz/accessories.html
- krabiček a efektů kýbl
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Na volume log (A), na tónovku lin (B).
Lachim

Příspěvek od Lachim »

takže:

Potenciometr Gotoh - drážkovaná osa, výrobce Gotoh - Japan
GP500A - hlasitost, tónová clona, 500kOhm - na humbáč

GP250A - hlasitost, tónová clona, 250kOhm - na singl

za 100,- Kč kus.
OK?
- krabiček a efektů kýbl
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Áčka jen na hlasitost, na tónovku jsou obvyklejší béčka. A ohlídej si délky os.
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Mám pilku ;-)
Takže Áčka. Jdu objednat, ať ti ten starej můžu předat. Přez SZ se pak dohodneme na předání. Příští týden mám trochu hoňky, takže to ai bude o něco déle trvat. Šak SZ
- krabiček a efektů kýbl
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Zvlastni, ja davam i na tonovou clonu Log.
Ale Lachim pise, ze zadny tone mit nebude, jen 2x volume, takze Log je jasnej.
Jeste si rozmysli jak je zapojis, jestli "jezdcem do kabelu" nebo "jezdcem ke snimaci" - chova se to pak rozdilne hlavne ve stredni poloze prepinace, kdyz hrajou oba snimace najednou.
Hraju výhradně na šrot.
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Aha, tak to je pro mě novinka? Jestli máš co, tak napiš o tom něco víc. Nerad bych to X krát tahal ven a měnil.
I ty hodnoty součástek na "treble bleed mod" by se mě šikly. Mám cca 4 metrovej dost, kvalitní (málo kapacitní) kabel.
Pokud nedostanu relevantní radu na hodnoty součástek, tak to seru a bude to PURE. Ale řikám si, jestli to nebude škoda. Ta kytara hraje jako ďas :twisted:
- krabiček a efektů kýbl
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

No kdyz to zapojis jako je obvykle volume zapojeno = jezdcem do kabelu, tak pri zapnuti obou snimacu naraz se budou hlasitosti navzajem ovlivnovat - kdyz stahnes jeden snimac dejme tomu na 1/4, tak ti to ztisi i ten druhy (a tim padem i celkovou hlasitost), kdyz stahnes jeden uplne na 0 a druhy bude naplno, tak bude ticho. Pokud se tomu chces vyhnout, tak zapoj potaky opacne - ze snimace na jezdce (prostredni noha) a vystup ven (asi k prepinaci) z krajni nozicky.

Hodnoty treble bleed zhlavy tezko urcit. Kondik bude zhruba tech 470pF, ale odpor nevim. Ja to vzdy urcuju experimentalne a na kazdy kytare jsem nakonec skoncil u trochu jinych hodnot.

Musim na zkousku, pokracovani vecer nebo zitra.
Naposledy upravil(a) Abu dne 12.02.2011 14:37, celkem upraveno 1 x.
Hraju výhradně na šrot.
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Kua, ale Mach tam má na stránkách:

Potenciometr Gotoh - drážkovaná osa, výrobce Gotoh - Japan
Jaké zvolit potenciometry?
GP500A - hlasitost, tónová clona, 500kOhm
GP500B - hlasitost, 500kOhm
GP250A - hlasitost, tónová clona, 250kOhm
GP250B - hlasitost, 250kOhm

čili, na volume B. A v návodu píše, že to maj různě popisovaný. To mu budu muset napsat, že chcu VOLUME, takže LOG. A písmena mě nebudou interesovat
- krabiček a efektů kýbl
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Abu píše:No kdyz to zapojis jako je obvykle volume zapojeno = jezdcem do kabelu, tak pri zapnuti obou snimacu naraz se budou hlasitosti navzajem ovlivnovat - kdyz stahnes jeden snimac dejme tomu na 1/4, tak ti to ztisi i ten druhy (a tim padem i celkovou hlasitost), kdyz stahnes jeden uplne na 0 a druhy bude naplno, tak bude ticho. Pokud se tomu chces vyhnout, tak zapoj potaky opacne - ze snimace na jezdce (prostredni noha) a vystup ven (asi k prepinaci) z krajni nozicky.

Hodnoty treble bleed zhlavy tezko urcit. Kondik bude zhruba tech 470pF, ale odpor nevim. Ja to vzdy urcuju experimentalne a na kazdy kytare jsem nakonec skoncil u trochu jinych hodnot.

Musim na zkousku, pokracovani vecer nebo zitra.
Recht, bude lepší to zapojit jezdcem k snímači.

Log na tónovku mi přijde dobrý pro singly, kde ladíš jemné odstíny cinkavosti nebo nahrubo stáhneš téměř všechny výšky, u HB mi přijde, že je vhodnější ladit jemné odstíny kulatosti, zpěvnosti, a twang nechat jen v poloze naplno. Záleží na tom, jaký průběh ti vyhovuje, zda chceš, aby tónovka reagovala okamžitě (lin) nebo byla kolem desítky jemná a při postupném stahování nastupoval účinek rychleji a rychleji.
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Ale já NECHCI tonovou clonu. Chci volume, každý snímač svou, plynulý záběr a co nejmíň ovlivňovat zvuk. Jsem manuelně šikovnej, spájím ledacos, ale nerozumim tomu a proto chci vědět jaký potenciometry použít a jak je zapojit.
Vim že prudim, ale zatim v tom mám větší hokej, než před tím :shock:
- krabiček a efektů kýbl
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Oukej, kup 250k a 500k, po jednom kusu, obojí log. Když se díváš na poťák tak, že ho máš osičkou k sobě a packami dolů, na levou přijde zem, na prostřední signál snímače a na pravou výstup do přepínače. Treble bleed kondík přijde mezi prostřední a pravou packu, v sérii s ním bych dal radši ten trimr.
Lachim

Příspěvek od Lachim »

a přibližná velikost odporu - trimru? Ten kundík teda 470 pF.
A pro obé to samo?
- krabiček a efektů kýbl
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“