Hmmm, dobrá otázka!!!!!!
Ale ...hmmm....těžká...

Ač jsem mezi nimi už docela dlouho, nemám žádných favoritů mezi materiálem. Mezi těly jednoznačně vévodí Dreadnought, pro svůj silný atak a zvuk, ale to je individuelní záležitost. Dobří kytaristé většinou po letech hraní volí kytary menších rozměrů, kdy zvuk je vyrovnanější a neí tak zahuhlaný jako u velkých těl....Špatným hráčům, jako jsem třeba já, naopak určítý "huhel" vyhovuje, schovají se v něm větší i menší nepřesnosti...
Když se vrátím k původní otázce materiálů, moje oblíbená kytara jako taková je jednoznačně D 23, což je celomasív - nahoře cedr a zbytek palisandr, vše masív...v poslední době se mi hodně líbí řady "32" a "34", což jsou řady Vintage, podobné jako má Martin, "32" je kombinace cedr - mahagon, "34" je kombinace smrk - palisandr, viz
http://www.furch.cz/cz/furchvintage/rada32.php
jestli to není nedovolená reklama...?
Ale i tady záleží kus od kusu, je to individuelní...je to zkrátka potřeba "ošahat" a hlavně si zahrát.
Kombinace javor-smrk je pro mne velice hezká na pohled,ale zvukově se mi líbí víc klasická 23-ka. Ale není to o tom, že to "nehraje", bavíme se tady všeobecně o jemných zvukových nuancích, -aby mne někdo nechytal za slovo...!!!!!
Otázka "výřezu" je diskutabilní, v průměru jsou kytary bez výřezu jako "o něco" lepší, ale zase je to kus od kusu....není univerzální recept...
..ale to je na tom to krásné, ne?
Přeju šťastnou ruku ve výběru.....
Stana