Dvanáctistrunka +- 10 tisíc

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Dvanáctistrunka +- 10 tisíc

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Zdravím,

už dlouho plánuju dvanáctku, ale i když to nechci jít koupit zítra, ale výhledově, tak bych rád měl předem jasno na co se zaměřit a co mám zkoušet v příštích návštěvách obchodů. Ideálně kolem těch 10ti tisíc, ale to jsem stanovil spíše podle toho, že levnější Dvanáctistrunky mi přišly tragické, ale jestli někdo ví o nějaké levnější a použitelné, tak to bude jedině dobře.

Dvanáctka se mi vždycky líbila, ale odrazovala mě představou ladit jí každou chvíli.

Takže zaprvé - v téhle ceně mi nepřijde vhodné kupovat elektro, protože to se akorát ošidím o něco z těla co mohlo být o něco lepší. Ale na druhou stranu, v případě 12ti strun by byla integrovaná ladička opravdu velkou výhodou. Nebo si koupit normální a klipovou ladičku? Ale na tom mě zaráží jedna věc, ladičky jsou přeci dělané na šestistrunné kytary, a když bych chtěl ladit dvanáctku, tak bych musel používat chromatický režim a to by se ten čas ladění a přecvakávání tónů ještě navýšil... Nebo existuje ladička která má režim 12ti strunné kytary?

Další věc je jestli výřez nebo ne - výřezy se mi nelíbí, takže ideálně bez něj, ale dost dvanáctek ho má, takže nevím jestli by šlo tak snadno vybírat i bez něj.

Potom jsem pozoroval že se dělá jak Dreadnout, tak Jumbo, nikdy sem mezi Jumbem a "déčkem" moc nepoznal rozdíl ve zvuku (lynčujte mě, ale vážně se mi to moc nezdálo), takže v tom jsem docela nerozhodný...

Hrál jsem na dost dvanáctek v téhle cenové kategorii a nejvíce mě zaujala Ibanezka v Kytarách, kterou teď bohužel na stránkách nemají, ale ta se mi líbila hodně. Každopádně Vaše rady uvítám.

A ještě jeden dotaz a zároveň poznatek na konec - dnes jsem v Muzikeru vzal do ruky dvě dvanáctky za v podstatě stejnou cenu - Ibanez a ještě nějakou druhou, nevím co za značku - a ta Ibanez vážila o hodně víc. A přitom tělo bylo stejně velké. Je to dřevem? Masiv samozřejmě váží víc, ale za stejnou cenu přeci jedna nebyla překližka. A když už jsme u toho, jak v základu rozeznám překližkovou kytaru od masivní (kromě basovějšího zvuku) ?

Snad to tedy někdo přečte a poradí 8)
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
...EDGE...

Re: Dvanáctistrunka +- 10 tisíc

Příspěvek od ...EDGE... »

Takze.. :mrgreen:
Dvanactku muzes ladit stejnou ladickou jako sestku, vsechny ty tony v pohode zvladne.
Dale, masiv neni tezsi nez preklizka, je to dane konstrukci kytary - sila desek, sila krku, material (palisandrovka bude tezsi nez mahagonovka) a dalsi.
Dale, masiv nemusi byt nabasovanejsi, taky je to dane spis konstrukci kytary a typem drev...
Doporucuju dvanactistrunny Seagull co meli jeste nedavno v Musiccity, nevim jestli tam jeste je...
Delaji se i dvanactistrunne Washburny D10, ale po tech uz se zeme slehla vsude kde je meli :?
Ted se divam ze v MC maji i dvanactku Art 'n Lutherie, ta by mohla stat za ozkouseni.
Kdyztak jestli budes mit chut muzu nekdy skocit zkouset s tebou, to me vzdycky bavi...
No..mezi jumbem a dreadem je celkem velky rozdil, ale taky neni dread jako dread a neni jumbo jako jumbo..
Obecne ale plati, ze jumbo je vetsi a kulatejsi a ma i nabasovanejsi a kulatejsi zvuk, dreadnought ma proti nemu asi agresivnejsi vysky a vubec takovy dravejsi zvuk mi prijde..

EDIT: U preklizky mi obecne prijde, ze ten zvuk je jakoby zavrenejsi a nechce se mu tolik ven, masiv mi subjektivne prijde zivejsi, dynamictejsi, a ze lip podava vyssi harmonicke. Proste obecne lepsi zvuk. Ale resim obecne radsi vysledek (=zvuk), nez cesta, jakou se k nemu doslo. Takze preklizka, ktera dobre hraje je mi furt milejsi nez spatne hrajici masiv..
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Já mám Seagulla a spokojenost ale zrovna dneska jsem se díval na Breedlove a celkem by mně zajímalo jak hrajou ale píšou tam že jsou dostupné jen dvakrát do roka tudíž jedině ze zahraničí. http://www.audiotek.cz/ATK/show.asp?cat ... =2&lang=cz Jinak zkoušel jsem Corta a taky se mi líbila a to byl el. ak model za asi 5000 kč. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Díky za odpověď, no určitě se někdy ozvu a uděláme Tour de guitars.

Jinak s tou ladičkou, když je dělaná na 6 tónů normální, tak jasně že zvládne i jiný, ale nebudu to moct ladit v režimu kytary ne? Ale chromaticky ... Já sem v tom zamotaný :oops:

Jinak ten Washburn mě docela zaujal tou novou dvanáctkou, co mají teď v kytarách, ale ta černá barva, to se mi nelíbí... A dál taky jak Washburn udělal nový moderní desing těch hlav, to se mi taky moc nezamlouvá, ale o vzhled tolik přeci nejde.

Jinak teda díky za radu, omrknu ty Seagully a Arty
Obrázek
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

No..v chromatickem rezimu to zvladne urcite. Nebo si pocvicis sluch, naladit jednu strunu o oktavu vys podle druhe struny bys mel umet :)
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

...EDGE... píše:No..v chromatickem rezimu to zvladne urcite. Nebo si pocvicis sluch, naladit jednu strunu o oktavu vys podle druhe struny bys mel umet :)
:roll: To abych vážně začal cvičit sluch :lol:
Obrázek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

12 strunnou kytaru dokáže naladit jakákoli kytarová ladička, i nechromatická. Není s tím problém.

Osobně bych taky doporučil zmíněného Seagulla, ale bojím se, že to už je mimo cenový limit. Pak bych se asi podíval na Normany.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Fredie

Příspěvek od Fredie »

Vlastním už hezkých pár let 12tku Yamahu. Taky jsem vybíral z mnoha možností, ale tahle mi padla tenkrát /asi 10let/ do ruky i do uší. Má na dvanáctku poměrně úzký krk,což mě vyhovuje. Od samého začatku natahuji struny 10-DAddario a jediný problem byl kapodastr, který by pobral všechny struny. Po podložení pružiny v kapo Dunlop je to již v poho. Nevím jestli je lepší výřez nebo ne, ale 12tku používám radši k doprovodu, oni ty solička hodně nahoře na jednou tolik strun, není to pravý vořechový. Ladičku používám obyčejnou na 6strun/Yamahu/ a naladím dle ní struny všechny.Nemohu říct, že by se kytara při hraní nějak rozladila. A když, jedná se pouze o 2-3 struny. Pokud teda nejsou natažené struny nové, to ladím víckrát po sobě dokud se struny neusadí. Na horní desce už jsou po světle znát místa kde jsou pod deskou žebra /asi zub času/,ale za nic na světě tuhle krásku nedám!! Ze začátku od ní bolí prsty, ale všechno to v hezkém zvuku vrátí. Jo a ještě jedna dobrá zkušenost:- když vezmu do ruky z 12tky 6tku, je to jako když držíš peří.... Přeju Jakubovi šťastnou ruku ve výběru a doufám, že dáš vědět co jsi pořídil....
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Díky za zkušenost, právě po těch Yamahách jsem taky hodně koukal. Jinak výřez, přesně jak řikáš, je asi zbytečný. Když jsem na dvanáctistrunce zkoušel hrát na vyšších polohách kde by ten výřez byl potřeba, tak to už stejnak znělo podivně.

Každopádně kapodastr jsem si na doporučení pana Humla koupil raději toho nastavitelného Shubba, takže s tím by snad neměl být problém.
Obrázek
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Doporučuju kouknout na Art&Lutheria, patří to Godinu, stejně jako Seagull.
Mimochodem bych 12tku prodal (je v podpisu), nemám na ní čas. Elektroniku má Godin Quantum, hraje to dobře, deska masiv cedr, zbytek divoká třešeň.
Ladit můžeš jakoukoliv ladičkou, chromatickou i kytarovou, pokud ladíš na ucho, používají se na oktávy flažolety.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Díky za nabídku, ale to já se ptám hodně výhledově, jen na co se mám zaměřit v příštích měsících ...

Na ty Arty se budu vážně muset podívat
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“