už dlouho plánuju dvanáctku, ale i když to nechci jít koupit zítra, ale výhledově, tak bych rád měl předem jasno na co se zaměřit a co mám zkoušet v příštích návštěvách obchodů. Ideálně kolem těch 10ti tisíc, ale to jsem stanovil spíše podle toho, že levnější Dvanáctistrunky mi přišly tragické, ale jestli někdo ví o nějaké levnější a použitelné, tak to bude jedině dobře.
Dvanáctka se mi vždycky líbila, ale odrazovala mě představou ladit jí každou chvíli.
Takže zaprvé - v téhle ceně mi nepřijde vhodné kupovat elektro, protože to se akorát ošidím o něco z těla co mohlo být o něco lepší. Ale na druhou stranu, v případě 12ti strun by byla integrovaná ladička opravdu velkou výhodou. Nebo si koupit normální a klipovou ladičku? Ale na tom mě zaráží jedna věc, ladičky jsou přeci dělané na šestistrunné kytary, a když bych chtěl ladit dvanáctku, tak bych musel používat chromatický režim a to by se ten čas ladění a přecvakávání tónů ještě navýšil... Nebo existuje ladička která má režim 12ti strunné kytary?
Další věc je jestli výřez nebo ne - výřezy se mi nelíbí, takže ideálně bez něj, ale dost dvanáctek ho má, takže nevím jestli by šlo tak snadno vybírat i bez něj.
Potom jsem pozoroval že se dělá jak Dreadnout, tak Jumbo, nikdy sem mezi Jumbem a "déčkem" moc nepoznal rozdíl ve zvuku (lynčujte mě, ale vážně se mi to moc nezdálo), takže v tom jsem docela nerozhodný...
Hrál jsem na dost dvanáctek v téhle cenové kategorii a nejvíce mě zaujala Ibanezka v Kytarách, kterou teď bohužel na stránkách nemají, ale ta se mi líbila hodně. Každopádně Vaše rady uvítám.
A ještě jeden dotaz a zároveň poznatek na konec - dnes jsem v Muzikeru vzal do ruky dvě dvanáctky za v podstatě stejnou cenu - Ibanez a ještě nějakou druhou, nevím co za značku - a ta Ibanez vážila o hodně víc. A přitom tělo bylo stejně velké. Je to dřevem? Masiv samozřejmě váží víc, ale za stejnou cenu přeci jedna nebyla překližka. A když už jsme u toho, jak v základu rozeznám překližkovou kytaru od masivní (kromě basovějšího zvuku) ?
Snad to tedy někdo přečte a poradí