Akustická kytara pro začátečníka

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Emm

Akustická kytara pro začátečníka

Příspěvek od Emm »

Zdravím,
Chci si koupit akustickou kytaru, jelikož se na ni mám zájem naučit už strašně dlouho, (jsem úplný začátečník, který neumí ani jeden akord a netuší, jak se jej naučit či zahrát :D) ale až teď jsem se odhodlala k výběru, ať už se konečně něco posune dál.

První komplikací jest to, že netuším, jakou kytaru si jakožto začátečník mám vybrat. Je lepší začínat na klasické španěle, nebo na akustické westernové kytaře (typ dreadnought s užším hmatníkem)? Nejsem si jistá, jestli jsem dobře pochopila z několika informací rozdíly, mezi oběma typy, ale ten užší hmatník se mi zdá pro mě lepší volbou.
A z hlediska strun (nylonové X kovové) je lepší co? Nylonové (na španělku), nebo kovové, které (jak jsem pochopila) jsou jediné, které jdou na dreadnought dát? Trochu se bojím toho, že pro začátek by byly ty kovové doprovázeny mozoly, ale stejně by byla asi otázka času, kdy bych na ně z nylonových přešla, tak si říkám, proč zbytečně kvůli tomu sahat po španělce.
Vážně nevím, jakou vybrat a která je pro začátečníka nejlepší, proto si ráda nechám poradit, pokud se nějaká dobrá duše najde.

Také jsem se chtěla zeptat, jestli by byla dobrá volba tato kytara - STAGG SW205BK (http://kytary.cz/stagg-sw205bk/HN003853/ či http://www.stagg.cz/produkty/?r=15&p=17 ... d=25012038 – netuším sice, proč je rozdíl v provedení -> zejména týkajíc se krku a jaký to má význam, ale chtěla bych to druhé provedené) a zda je vhodná pro začátečníka. (Měřím cca. 170 cm) Také jsem se chtěla zeptat, jaké struny a trsátka (či popřípadě prosím o radu jiného potřebného příslušenství) by k této kytaře byly vhodné.
Poslední věc, na kterou bych ráda poukázala a zeptala se, je ta, že někdo doporučuje kytary značky Stagg, jiní si ji naopak nechválí a raději sáhnou po Cort či něčem podobném.. Jak to tedy doopravdy je? Byla by dobrá volba objednat si výše zmiňovanou kytaru, nebo by jste mi doporučili nějakou jinou? Pokud mohu dodat, mám zájem o kytaru černého provedení, nejlépe bez toho něčeho obvykle jinak barevného kolem toho výkroje. Lajcky řečeno, omlouvám se za špatný popis. x)

Předem moc děkuji za každou radu a vyjasnění,
Emm
rocky77

Re: Akustická kytara pro začátečníka

Příspěvek od rocky77 »

Skoro na všechny své otázky najdeš tady na fóru odpověď pomocí funkce HLEDAT :roll: Ale budiž, mám dobrou náladu, tak přidám i nějaké "moudro" :D

Španěla vs. westernovka - hlavní, jaký styl hudby chceš hrát. Jestli klasiku, případně flamenco apod., tak je správnou volbou španělka, jestli de facto vše ostatní (folk, trampírny, country, rock, blues,...), tak vol westernovku (dreadnought)

Jak správně píšeš, nylonky patří na španělu, kovové na westernovku, takže po vyřešení otázky č. 1 budeš mít vyřešeno i toto...

Při 170 cm zcela jednoznačně dospělou kytaru :wink:
někdo doporučuje kytary značky Stagg
:shock: takového nikoho neznám :lol: Stagg fakt neber... :wink: A na černou barvu se taky vybodni, barva nehraje... :)

Corty jsou obecně dobrá volba... Ještě napiš, kolik na to máš peněz... Ale jak jsem psal, témat o kytarách pro začátečníky je tu mraky, tak si to napřed projdi a když tak se zeptej na konkrétní modely...

Jinak trsátka jsou za pár korun, tak si klidně kup třeba 10 druhů a zkoušej... Struny do začátku Ernie Ball, Martin,...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Pepe.killer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe.killer »

Hele, já bych Stagg doporučil, ale asi mám nějakej extra vymazlenej kousek, protože hezky ladí. Ale dnes už bych koupil nějakýho Corta, kámošm á nějakej levnej Cort a je hlasitější a průbojnější.
Obrázek
Obrázek
Emm

Příspěvek od Emm »

rocky77: Omlouvám se, že jsem založila toto nové téma, ale chtěla jsem zjistit, jaký typ a tak je v mém případě (výška, atd.) nejlepší a to jsem z mnoha příspěvků nevyčetla přesně, jelikož jsem naprostý začátečník, který ani mnoha pojmům nerozumí. x) Snad nevadí, ještě jednou se omlouvám..
Jinak moc děkuji za rady, já osobně dávám přednost modernějším žánrům, takže by jsem tedy měla zvolit dreadnought? Navíc (jak už jsem psala) se mi zdá lepší volbou ten užší hmatník, jelikož jsem přeci jen holka a u té španělky je to trochu problém s těmi všemi strunami. :D
A můžu se zeptat, jaká tloušťka strun by měla být, pokud bych dejme tomu zvolila něco podobného, jako je ta Stagg SW205BK? Vcelku se obávám toho, abych vybrala dobře, protože někdo tu tuším psal, že u nějakých měl mozoly a u jiných to bylo lepší.. Vážně se v ničem nevyznám, takže se omlouvám, že takhle otravuji, ale nemám tušení, co vše je zapotřebí. (nějaká ladička? netuším ani jak to naladit :() A není alespoň nějaké rozmezí tloušťky trsátek, které jsou pro westernovky? Nevím si rady a bohužel ani nevím, jak to všechno zjistit.

Pepe.killer: Tak to gratuluji k dobrému výběru ;) Já mám doma elektrickou kytaru značky Stagg - nějak jsme prohodili pořadí - (na kterou mimochodem neumím, tudíž jsem se konečně rozhodla pořídit si akustickou, na kterou se prý ze začátku učí lépe a konečně si tak splnit sen a v budoucnu se snad i dopracovat až k té elektrické :D) a v hudebninách ji rodičům doporučovali, dokonce i značku Stagg, takže v tom mám teď trochu binec. A můžu se zeptat, jaký typ značky Stagg máš?
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

To, co ti v hudebninach doporuci bohuzel nemusi byt vzdy dobre. Oni jsou tam predevsim od toho, aby prodali.
Znacku Stagg ti asi doporuci malokdo, ale daji se najit i dobre kusy. Nicmene to urcite neni kytara, co bych objednaval pres net (kdovi co ti poslou)... Asi bych zkusil Cort, to byvaji fajne kytary i za takto malo penez..nejlevnejsi je tusim kolem dvou tisic. Nejlepsi by bylo asi kdyby ti nekdo s vyberem pomohl - nekdo zkusenejsi.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Podle mne bude nejlepší dreadnought (z westernovek je nejuniverzálnější)... Se strunama bych začal s desítkama...sice se dělají i devítky, které sice tolik netlačí, ale taky moc nezní... i ty desítky zvukově nic extra, ale pro začátek dobrý, pak můžeš přejít na jedenáctky... :wink:

Mozoly...jestli myslíš otlačená bříška prstů, tak to podle mne až zas tak na typu kytary nezávisí - jsou způsobeny mačkáním strun, takže je to všude stejné...spíše jde o to, aby Ti krk sedl dobře do ruky a na kytaru se Ti dobře hrálo... I to je jeden z důvodů, proč je VELMI vhodné, aby sis zašla do hudebnin a kytaru zkusila...tedy nekupovat přes web! A nejépe, když s Tebou půjde někdo zkušenější...

Trsátka jsou od nějakých 0,40 mm až po 3mm špalky...zkus napře měkčí...třeba 0.71 nebo 0.88 mm...ale jak říkám, je to hodně individuální a záleží i na stylu hudby i hry...
Pepe.killer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe.killer »

Emm píše:
Pepe.killer: Tak to gratuluji k dobrému výběru ;) Já mám doma elektrickou kytaru značky Stagg - nějak jsme prohodili pořadí - (na kterou mimochodem neumím, tudíž jsem se konečně rozhodla pořídit si akustickou, na kterou se prý ze začátku učí lépe a konečně si tak splnit sen a v budoucnu se snad i dopracovat až k té elektrické :D) a v hudebninách ji rodičům doporučovali, dokonce i značku Stagg, takže v tom mám teď trochu binec. A můžu se zeptat, jaký typ značky Stagg máš?
Hele mám nějaký SW201BK...na hlavě to naštěstí nemá snapsáno Stagg, ale Rey, ale je to to samý :D
Obrázek
Obrázek
...EDGE...

Hlavne trsatko neni takova investice, abysis nemohla dovolit si jich koupit treba 5 od mekkeho po tvrde a hrat s tim co ti vyhovuje.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud bude mít kytara aspoň trochu slušný dohmat, myslím, že snese jedenáctky. Ze začátku to bude nepříjemné, ale rychle si na to zvykne. Trsátko .73, než se naučí slušný úder nahoru. Jinak se bude zpočátku zasekávat a nenaučí se to trsátko držet tak, aby nepadalo z ruky. Možná ještě jedno .88, ale tlustší radši ne. A měkčí nemá smysl.
Emm

Příspěvek od Emm »

...EDGE... píše:Hlavne trsatko neni takova investice, abysis nemohla dovolit si jich koupit treba 5 od mekkeho po tvrde a hrat s tim co ti vyhovuje.
Samozřejmě jich koupím víc a ozkouším různé druhy, ale bohužel jsem až takový začátečník, který neumí ani jeden akord, takže bude velice těžké poznat, co mi vyhovuje. x) Proto bych radši znala názor a tipy od těch, kteří už akustickou kytaru vlastní a umí na ni hrát. :)
Emm

Příspěvek od Emm »

...EDGE... píše:To, co ti v hudebninach doporuci bohuzel nemusi byt vzdy dobre. Oni jsou tam predevsim od toho, aby prodali.
Znacku Stagg ti asi doporuci malokdo, ale daji se najit i dobre kusy. Nicmene to urcite neni kytara, co bych objednaval pres net (kdovi co ti poslou)... Asi bych zkusil Cort, to byvaji fajne kytary i za takto malo penez..nejlevnejsi je tusim kolem dvou tisic. Nejlepsi by bylo asi kdyby ti nekdo s vyberem pomohl - nekdo zkusenejsi.
Děkuji za radu, podívám se po nějaké značky Cort a radši navštívím hudebniny, snad tam bude někdo zkušenější, jelikož v mém okolí nikoho takového neznám, takže proto jsem se obrátila na toto forum. :) Ale děkuji, snad budu mít štěstí na prodavače ;)
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Jak psal EDGE, prodavač je hlavně od toho, aby prodal...takže na to pozor... Odkud jsi? Tady na fóru se najdou lidi, kteří by s Tebou do těch hudebnin zašli...pár lidem už takto zdejší uživatelé pomohli...
Emm

Příspěvek od Emm »

rocky77 píše:Podle mne bude nejlepší dreadnought (z westernovek je nejuniverzálnější)... Se strunama bych začal s desítkama...sice se dělají i devítky, které sice tolik netlačí, ale taky moc nezní... i ty desítky zvukově nic extra, ale pro začátek dobrý, pak můžeš přejít na jedenáctky... :wink:

Mozoly...jestli myslíš otlačená bříška prstů, tak to podle mne až zas tak na typu kytary nezávisí - jsou způsobeny mačkáním strun, takže je to všude stejné...spíše jde o to, aby Ti krk sedl dobře do ruky a na kytaru se Ti dobře hrálo... I to je jeden z důvodů, proč je VELMI vhodné, aby sis zašla do hudebnin a kytaru zkusila...tedy nekupovat přes web! A nejépe, když s Tebou půjde někdo zkušenější...

Trsátka jsou od nějakých 0,40 mm až po 3mm špalky...zkus napře měkčí...třeba 0.71 nebo 0.88 mm...ale jak říkám, je to hodně individuální a záleží i na stylu hudby i hry...

Moc děkuji za rady, ohledně výběru těch strun a trsátek. :)) Radši asi navštívím hudebniny, bohužel ale nemám žádného známého, který by byl, co se kytar týče, zkušený a uměl mi poradit.. Snad bude někdo v těch hudebninách, jelikož já nepoznám vlastně nic, protože si nemůžu nic zahrát. Tak snad to dopadne dobře a vyberu dobře. :)
Moc děkuju!
Emm

Příspěvek od Emm »

rocky77 píše:Jak psal EDGE, prodavač je hlavně od toho, aby prodal...takže na to pozor... Odkud jsi? Tady na fóru se najdou lidi, kteří by s Tebou do těch hudebnin zašli...pár lidem už takto zdejší uživatelé pomohli...
Jsem z Teplic, ale není problém zajet do Prahy. Stejně tam bude asi větší výběr.. Jen nevím, kam přesně jít, takže budu muset pohledat na internetu. :)
Emm

Příspěvek od Emm »

woro90-1 píše:Pokud bude mít kytara aspoň trochu slušný dohmat, myslím, že snese jedenáctky. Ze začátku to bude nepříjemné, ale rychle si na to zvykne. Trsátko .73, než se naučí slušný úder nahoru. Jinak se bude zpočátku zasekávat a nenaučí se to trsátko držet tak, aby nepadalo z ruky. Možná ještě jedno .88, ale tlustší radši ne. A měkčí nemá smysl.
Moc děkuji za radu. :))
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Tak to zrovna EDGE by Ti možná pomohl...nechci mluvit za něj, ale několikrát se zde zmínil, že chodit po hudebninách a zkoušet kytary ho baví :twisted:

Kdyby ne, tak se můžeme někam vypravit i spolu...když tak pošli SZ...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Přesně tak, Kytary.cz a z lidí, co znám, EDGE, případně Kamahl, ačkoli ten asi nebude u akustik tolik platný jako EDGE. A vůbec, pražáků jsou tu mraky, v principu můžeš zkusit ukecat i strejdu Atkinse, ten má zkušeností až nad hlavu.
...EDGE...

Tak diky kluci, ale samozrejme - milerad :)
Emm

Příspěvek od Emm »

Všem moc děkuju za rady. :-) Jen tak pro zajímavost bych se chtěla zeptat, jakou značku akustických kytar by jste mi tedy doporučili, když je lepší se raději vyvarovat značce Stagg. Například tahle by byla lepší? (http://kytary.cz/washburn-wd5sb/HN113859)

...EDGE...: Jinak ještě jednou moc děkuju, až budu mít cestu do Prahy, určitě se ráda ozvu, abychom se popřípadě dopmluvili, jestli to stále bude platit. :)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Já bych ten Stagg zas tak úplně nezavrhoval, občas se jim něco povede, slušnou akustiku (v poměru k její ceně) od nich jsem už v ruce párkrát měl. V této kategorii bych neřešil, co to má napsáno na hlavě. Spíš bych vybíral čistě podle zvuku a pohodlí.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“