Digitální piano - co nejlevnější, ale mám požadavky :)

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Nightmare

Digitální piano - co nejlevnější, ale mám požadavky :)

Příspěvek od Nightmare »

Ahoj! Zdravím všechny, co si otevřeli tohle vlákno, buďte tak hodní a přečtěte si to a zanechte nějakou tu odpověď či radu, budu vám za to vděčnej a budu rád, teším se :)

Už je to druhej rok, co se víc zajímám o hudbu a rozhodl jsem se, že se na něco naučím hrát. Musím ale taky přiznat, že nějakej nadanej talentovanej maník, co sedne k pianu a zahraje vám úchvatně hned napoprvé nejsem, ale nějaký to aspoň drobný hudební cítění tam snad bude... (snad :)) No zkrátka jsem se před nedávnem sebral a ze skříně vytáhl stařičké klávesy Casio, kupované... no nějaké to desetiletí to už bude a chtěl jsem si něco zkusit. Klávesy mají něco kolem 30 kláves a zvuky znějí jak umírající kočka přejetá bagrem a pošlapaná davem technařů, no prostě hrůznost. :)
Ale sedl jsem si k tomu a zahrál Happy birthday od Flipsyde a nějaký odposlouchaný verze známejch písniček typu My heart will go on nebo Für Elise (ale tohle jen jednou rukou, takže si to asi představíte, ale tak co, poznat to šlo :D)
No, ale k tématu - prostě bych si chtěl pořídit něco novějšího, lepšího...
Sice času habaděj na to není, ale chuť jo a to je důležitý, takže si prostě čas najdu, o tom žádná :)

Musím se ještě přiznat, že sem fakt v tomhle ohledu ještě dost velkej "zelenáč" a hodně věcem ohledně toho rozumím několikrát míň než vy, takže prosím o případný budoucí respektování asi hloupých dotazů :)

Ale sakra už dost keců (vždycky se děsně rozepíšu) a hop k otázkám.
Trochu jsem si o tom něco pohledal a zaujaly mě přávažně ty digitální a částečně simulující digitální piana.
Zřejmě bych chtěl spíš něco tohohle typu, než nějakou samohrajku, ale i tak vtom ještě nemám úplně jasno.
Tím se dostáváme k první otázce : Často tu píšete, že kdo hraje na keyboard, tak vám na klasický piano nezahraje takřka nic, kdybych měl teda nějaký to digitální piano s 88 klávesami a vyváženou kladívkovou klaviaturou, tak bude situace jiná, ne? To už v budoucnu, v případným přechodu na klasický piano či klavír, takovej problém nebude ne?
Ještě podotknu, že žádnej hypermonstrózně velkej klavír, nebo piano (ani moc nevím jakej, je vtom rozdíl, taky klidně napište, ale tuší) by se mi do bytu nevešel, takže nějaká alternativa tohoto typu je jediným řešením.

Tím se dostávám k další otázce. Předpokládejme, že bych tedy sháněl digitální piano s 88 klávesovou vyváženou kladívkouvou klaviaturou a požadoval bych stojan, zabudovaný reproduktor i dobré zvukové podání (samozřejmě převážně piana). Za kolik bych to nejlevněji sehnal? Opravdu peníze hrajou velkou roli a jen mě tak napadlo, dalo by se něco takového sehnat kolem 10 tisíc? Kdyžtak, jestli byste mi hodili odkazy na co nejlevnější modely s těmito parametry. Třeba už máte někdo zkušenosti stím, co je dobré a co ne :)
Taky ještě kvůli financím uvažuju o nějakých těch samohrajkách, takže kdyby to s tím digitálem nevyšlo, tak bych nejspíš vzal model Yamaha PSR E423, ten si dost lidí chválí a myslím, že i vy byste mi ho schválili, nepletu se?
Nebo celkově nějaký ty názory na dobrý modely klidně i těch samohrajek teda (ikdyž je neupřednostňuju) a zkušenosti se hodí vždycky, takže bych byl rád.

No omlouvám se za lehce delší text, díky těm, co si to přečetli a za jakýkoliv odpovědi budu fakt moc rád, takže předem děkuju všem, co budou ochotní pomoct človíčkovi co se plácá v úplných hudebních začátcích (taky jste v nich byli :P) a ani neví co si má koupit.

Takže všem vám přeju pěknej a úspěšnej den a mějte úsměv na tváři, loučí se Nightmare :)
gootter

Re: Digitální piano - co nejlevnější, ale mám požadavky :)

Příspěvek od gootter »

PSR nebrat! Já už rok hraju na
http://kytary.cz/yamaha-np-30-s/HN098488/
Nemá to sice kladívka, ale i tak se to dá... jo a má to jen 76 kláves

jínak se mi vždycky líbilo tohle:
http://kytary.cz/yamaha-ydp-141c/HN110439/

Ale jinak ti moc nepomuzu... budeme se stěhovat, a tak si pořídím klasický piano...
Tillhelmina

Příspěvek od Tillhelmina »

Nightmare píše: Trochu jsem si o tom něco pohledal a zaujaly mě přávažně ty digitální a částečně simulující digitální piana.
Zřejmě bych chtěl spíš něco tohohle typu, než nějakou samohrajku, ale i tak vtom ještě nemám úplně jasno.
Tím se dostáváme k první otázce : Často tu píšete, že kdo hraje na keyboard, tak vám na klasický piano nezahraje takřka nic, kdybych měl teda nějaký to digitální piano s 88 klávesami a vyváženou kladívkovou klaviaturou, tak bude situace jiná, ne? To už v budoucnu, v případným přechodu na klasický piano či klavír, takovej problém nebude ne?

Tím se dostávám k další otázce. Předpokládejme, že bych tedy sháněl digitální piano s 88 klávesovou vyváženou kladívkouvou klaviaturou a požadoval bych stojan, zabudovaný reproduktor i dobré zvukové podání (samozřejmě převážně piana). Za kolik bych to nejlevněji sehnal?
Pokud jsem správně pochopila, chceš se věnovat především takovému tomu hraní pro radost. Pokud opravdu neaspiruješ na to naučit se hrát na klasický klavír a hrát převážně klasiku, na takové to "hobby hraní" ti bude stačit jakékoliv stage piano, možná i keyboard. Stage piana do 10 000 tisíc nebývají žádná sláva - už kvuli klaviaturám atd. Např. tohle je takový nenáročný model: http://kytary.cz/yamaha-np-30/HN098564/ - ale nelze od toho čekat zázraky. Na toto jsem měla možnost hrát: http://kytary.cz/casio-cdp-100/HN089764/ zvuk byl celkem solidní, ale tu klaviaturu bych nikomu nepřála - je moc měkká. Spíš bys měl pogooglit a hodit linky, pak ti mohli poradit lidé, kteří s konkrétním modelem mají zkušenosti. :wink:

Já kromě akustického piana vlastním yamahu dgx 630 - a jsem s ní spokojená bohužel je o něco dražší http://hudebni-dum.cz/good.php?goodId:2 ... ha-DGX-630
Zvuk přímo z ní (za interpretaci se omlouvám, měla jsem nějaké zatmění, je to hrůza - ale momentálně nahrávám přes midi a tam neslyšíš zvuk přímo z kláves): http://www.youtube.com/watch?v=DKQ71Rh6xQM
"Love is like a flower, even the most beautiful kind dies." Till Lindemann
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

Díky moc oboum, snad napíše i víc lidí :)

Jinak ahoj Tillhelmino, Tobě díky extra a myslíš, že bych mohl mít ještě nějaký otázky, jestli sem chodíš často, nebo kdybys mi byla ochotná dát e-mail (asi ne co :))... Vypadá, že už máš zkušenosti a mohla bys mi třeba s určitými modely poradit (samozřejmě jen pokud bys chtěla) :)

Hlavně by mě zajímalo, co všechno bys mi mohla napsat o té CASIO CDP-100. Říkáš, že má příliš měkkou klaviaturu - poznal bych to jako začátečník? Podle psaných parametrů totiž vypadá jako piana o několik tisíc dražší, tak by mě zajímalo všechno, cos stačila postřehnout, když si na něm hrála. Je to v téhle cenové kategorii přijatelný, nebo je to spíš krám a je lepší si koupit nějakou slušnější samohrajku?

A co si popřípadě myslíš o modelu Yamaha E423?

Předem děkuju moc a přeju pěknej den :)
Tillhelmina

Nightmare píše: Vypadá, že už máš zkušenosti a mohla bys mi třeba s určitými modely poradit (samozřejmě jen pokud bys chtěla) :)
Upřímně předem avizuji, že v elektrinických nástrojích se pioneer :oops: Vyznám se spíše v akustických klavírech/pianinech.
Nightmare píše: Hlavně by mě zajímalo, co všechno bys mi mohla napsat o té CASIO CDP-100. Říkáš, že má příliš měkkou klaviaturu - poznal bych to jako začátečník? Podle psaných parametrů totiž vypadá jako piana o několik tisíc dražší, tak by mě zajímalo všechno, cos stačila postřehnout, když si na něm hrála. Je to v téhle cenové kategorii přijatelný, nebo je to spíš krám a je lepší si koupit nějakou slušnější samohrajku?
Pokusím se to nějak popsat, i když si nejsem jistá, zda to popsat slovy jde. Můj subjektivní pocit byl: Když u toho Casia stlačíš klávesu, jde stlačit velmi lehce a na konci cítíš jako-by protitlak, že jí musíš dotlačit silněji. Což je nepřirozené. Jako začátenčník to s největší pravděpodobností nepoznáš :wink: Problém je, že na tom nevypiluješ techniku - ale myslím, že to ti zase tak vadit nebu, podle toho, co píšeš. Znovu jsem si dohledala parametry: http://hudebni-dum.cz/good.php?goodId:886|Casio-CDP100 Musíš počítat, že má jen 5 zvukových rejstříků, to je jeden z rozdílů od samohrajky, která jich má mnohem více. Na druhou stranu, pokud jednou budeš hrát přes midi, tak už si rejstříky rozšíříš :) (např. já dnes hraji přes VST true pianos a jsem celkem spokojená) Co si matně pamatuju, když jsem jí zkoušela, byla na ní špatná dynamika - měla jsem opravdu problémy zahrát dynamiku hezky plynule. Nicméně pro začátečníka, který nechce dosáhnout vyššího levlu v klavírní hře určitě stačí. I když podotýkám, že pokud bych měla děti, takovýto nástroj bych jim nekoupila.
Nightmare píše: A co si popřípadě myslíš o modelu Yamaha E423?
http://muziker.cz/keyboardy-arrangers/p ... -e423.html
Tenhle typ Yamahy jsem nikdy nevyzkoušela. Na mě tyto nástroje působí jako hračka - myslím to tak, že já osbně bych raději opravdu investovala do stage piana, byť i s menším rejstříkem a mnohem méně funkcemi. Pokud jednou budeš chtít něco takového, jen kvalitního, koukal bych na KORGy. Myslím,že když si toto koupíš a pak se naučíš hrát, budeš rychle koukat, jak to prodat a pořídit něco lepšího.

Jen malý off topic: Zkoušela jsem Yamahu DGX-640 (jak víte mám DGX 630) a upřímně jsem byla zděšená, že to má horší klaviaturu, jak starší model :shock:
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Tillhelmina píše: Jen malý off topic: Zkoušela jsem Yamahu DGX-640 (jak víte mám DGX 630) a upřímně jsem byla zděšená, že to má horší klaviaturu, jak starší model :shock:
Něco takového nekupovat :), raději si počkat na něco v bazaru :)
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

Tillhelmino díky za vyčerpávající odpovědi.

Tak jak jsem tak hledal, tak z digitálních pian v pro mě ještě přijatelné cenové relaci už asi zbývají jen Yamahy

NP30 - http://kytary.cz/yamaha-np-30/HN098564/
NP60 - http://kytary.cz/yamaha-np-v60-piaggero/HN109911/
NP80 - http://kytary.cz/yamaha-np-v80-piaggero/HN109912/

Myslíš, že by to byla vhodnější volba, než to zmíněné CASIO? Když bereme v potaz, že u 30ového modelu je mnohem nižší cena a u zbývajících zase podstatně víc zvuků.
Ale na druhou stranu zase mají jen 76 kláves a nemají kladívkouvou simulaci klasické klaviatury.

A když jsme u toho - mám dvě takové otázky, pro vás "veterány" asi směšné, pro mě ale důležité.
Jaká je přesně vlastnost kladívkové (simulované) klaviatury a stupňů klaviaturního vyvážení (polovyvážená atd) u digitálních pian. Potřebuji to tam? Jak jinak to jde cítit, myslel jsem že díky těm kladívkům to bude "tvrdší", ale sama říkáš, že zrovna to CASIO, které ji má, bylo příliš měkké. Je tato vlastnost pro mne, jako pro začátečníka nějak zvlášť potřebná? A co se týče těch stupňů vyvážení, to má přesně jakou vlastnost. Já akorát vím, čím vyváženější, tím lepší, ale není mi jasno, jak se to přesně myslí. Děkuji předem za odpovědi (ikdyž pro vás na možná na triviální otázky, ale pro mne jakožto člověka co se o to zajímá prakticky chvíli neznámá věc) :)

Zkusím ještě něco pohledat a třeba najdu i nějaké jiné levnější piano. Zrovna to co máš ty, se mi velmi zamlouvá, ale tahle cena je pro mě (studujícího člověka) už opravdu nad rámec možností :(

Jo a ještě něco - nemám ponětí, co znamená hrát přes MIDI :D
Ikdyž tuším, nebo předpokládám, že je to něco jako hraní bez vestavěných reproduktorů, nebo na ten způsob, tak vůbec nevím, jak bych mohl nahrávat nové rejstříky. :)

PS.: Poslouchal jsem tvé nahrávky na YouTube a hraješ moc pěkně. Můžu se jen zeptat, jak dlouho už hraješ a jak ses učila? Kde a jak? A myslíš, že se člověk může učit i sám, hlavně s pomocí internetu?
Neboť já bych u sebe nejspíš upřednostňoval variantu "samouka", jelikož toho času, jak už jsem psal opravdu není nijak nadmíru a představa, že bych ještě někam jezdil...
Ale taky mi nejde o to dosáhnout nějaké vysoké nebo profesionální úrovně, ale spíš umět zahrát sobě, třeba i okruhu známých a hlavně pro radost. Ale jak jde vidět z mého vybíraní, tak vyžaduju, aby ta zábava byla v rámci možností co nejkvalitnější. :)
Tillhelmina

Nightmare píše:T
Tak jak jsem tak hledal, tak z digitálních pian v pro mě ještě přijatelné cenové relaci už asi zbývají jen Yamahy

NP30 - http://kytary.cz/yamaha-np-30/HN098564/
NP60 - http://kytary.cz/yamaha-np-v60-piaggero/HN109911/
NP80 - http://kytary.cz/yamaha-np-v80-piaggero/HN109912/
Ani s jedním modelem nemám zkušenosti, ale ta řada piagerro se zdá být něco jako "nástupce" DGX. Vypadají celkem slušně - myslím, to v poměru cena vs. co to umí. To by chtělo odzkoušet přímo na krámě, zda to vyhovuje.
Nightmare píše:Myslíš, že by to byla vhodnější volba, než to zmíněné CASIO? Když bereme v potaz, že u 30ového modelu je mnohem nižší cena a u zbývajících zase podstatně víc zvuků.
Asi ano, to Casio má opravdu hodně špatnou klaviaturu,u té Yamahy buďto bude podobná, nebo lepší. Tak i tak bych asi z tvého výběru preferovala to piaggero V80
Nightmare píše:A když jsme u toho - mám dvě takové otázky, pro vás "veterány" asi směšné, pro mě ale důležité.
Jaká je přesně vlastnost kladívkové (simulované) klaviatury a stupňů klaviaturního vyvážení (polovyvážená atd) u digitálních pian. Potřebuji to tam? Jak jinak to jde cítit, myslel jsem že díky těm kladívkům to bude "tvrdší", ale sama říkáš, že zrovna to CASIO, které ji má, bylo příliš měkké. Je tato vlastnost pro mne, jako pro začátečníka nějak zvlášť potřebná? A co se týče těch stupňů vyvážení, to má přesně jakou vlastnost. Já akorát vím, čím vyváženější, tím lepší, ale není mi jasno, jak se to přesně myslí. Děkuji předem za odpovědi (ikdyž pro vás na možná na triviální otázky, ale pro mne jakožto člověka co se o to zajímá prakticky chvíli neznámá věc) :)
Tohle bych nechala na vysvětlení odborníkům, myslím,že se i já se něco přiučím :wink:

Nightmare píše:Zkusím ještě něco pohledat a třeba najdu i nějaké jiné levnější piano. Zrovna to co máš ty, se mi velmi zamlouvá, ale tahle cena je pro mě (studujícího člověka) už opravdu nad rámec možností :(
I tahle Yamaha má své mouchy a nemalé (některé rejstříky tam zní hrozně - třeba housle atd.), já jí používám hlavně na cvičení do sluchátek (v základním režimu grand piano)a jako midi- klávesy
Nightmare píše: Jo a ještě něco - nemám ponětí, co znamená hrát přes MIDI :D
Ikdyž tuším, nebo předpokládám, že je to něco jako hraní bez vestavěných reproduktorů, nebo na ten způsob, tak vůbec nevím, jak bych mohl nahrávat nové rejstříky. :)
Tady je o tom vlákno: post410405.html?hilit=midi#p410405 :wink:
Nightmare píše: PS.: Poslouchal jsem tvé nahrávky na YouTube a hraješ moc pěkně. Můžu se jen zeptat, jak dlouho už hraješ a jak ses učila? Kde a jak? A myslíš, že se člověk může učit i sám, hlavně s pomocí internetu?
Neboť já bych u sebe nejspíš upřednostňoval variantu "samouka", jelikož toho času, jak už jsem psal opravdu není nijak nadmíru a představa, že bych ještě někam jezdil...
Ale taky mi nejde o to dosáhnout nějaké vysoké nebo profesionální úrovně, ale spíš umět zahrát sobě, třeba i okruhu známých a hlavně pro radost. Ale jak jde vidět z mého vybíraní, tak vyžaduju, aby ta zábava byla v rámci možností co nejkvalitnější. :)
Děkuju, no v současné době hraju hodně mizerně (cca na svých 60%) :wink: Přestala jsem hrát, když jsem si nepěkně propíchla ruku nožem na brigádě - bylo to pár milimetrů od nějaké šlachy, která ovlivňuje hybnost palce, pak přišly problémy se šlachy a nedostatek času. Od té doby je to řádka let, co si jen tak pohrávám ... ale chci co nevidět začít kde jsem zkončila, ruka je v pořádku a mě to hraní začlo chybět. Hrála jsem cca 13 let začínala jsem někdy mezi 5.-6. rokem. Celou dobu jsem docházela na ZUŠ. Jako samouk se můžeš naučit hrát slušně, např. ta slečna, která se mnou hraje na YT čtyřručku je samouk :wink: Nicméně, bude ti travat všechno dýl - učitel je fajn věc, hlavně do začátku. Po 4 letech pod učitelem bys měl hrát už celkem dobře a bez větších problémů zahraješ písničky a jednodušší klavírní skladby typu "Pro Elišku", "Turecký pochod" atd. Můj osobní názor je, že pro kvalitní základy je učitel nezbytný. Ale i velmi talentovaní samouci se naučí hrát krásně. Je to hodně o talentu a píli. Učitel je ale výrazným faktorem, který dokáže podstatně zkrátit dobu, za kterou se naučíš hrát.
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

Hele, tak náhle se mi změnila finanční situace k lepšímu (hurá) a asi bych si mohl dovolit i to DGX 630 na který mám tak dlouhou dobu zálusk. Aspoň budu mít něco, co za rok nebudu muset měnit kvůli nedostačující kvalitě.

Jen jsem chtěl poprosit o někajé to info.
Je s ním spokojenost? Největší klady a naopak neduhy?

A taky neví někdo, kde ho mají skladem a zároveň je tam co nejlepší cena?
Páč ho tuším přestali prodávat a nahradili ho modelem 640, který je o hodně dražší a nepřijde mi o tolik lepší, takže bych radši chěl starší a levnější 630. díky a mějte se. :)
Tillhelmina

Už jsem to někde psala, je to můj pohled, tak to jen kopíruji, snad admini prominou duplicitu:
Výhody: cena, poměrně široký rejstřík nástrojů (nejlépe zní grand piano), zajímavé přednahrané rytmy s doprovody, 88 kláves, imitace kladívkové mechaniky, možnost připojit pedály (dnes už standart)

Nevýhody (s ohledem na to, že jsem klavírstka zvyklá hrát na akustiku):
* Klaviatura je tvrdostí někde na nižší střední třídě (hra se dá srovnat s nejnižší třídou pianin)
* Snímače při hře klasiky a rychlém tempu nestíhají (zejména u rychlých ozdob typu trilek, nátril, atd. )
* Pedál "sustain" dokáže rozlišit pouze dvě polohy - stlačení=prodloužení tónu, a nestlačení (takže pro vyšší hraní, kde občas použitjete jen částečné stlačení nevyhovující)
* Horní rejstřík grand piana má poměrně ostrý zvuk (už jsem hrála na hodně klavírů, a žádný, takhle ostrý zvuk vyloudit neokáže, čili znak "umělosti tónu", ale týká se to tuším pouze necelé poloviny podlední oktávy)
Basy zní mnohem výrazněji, než soprány (možná chtěl výrobce navodit pocit koncertního piana, ale s touto klaviaturou naprosto o ničem, navíc dnes se už i koncertní piana vyvažují)
* Na tomto nástroji rozhodně nevyloudíte plynoulu dynamiku typu: ppp-> pp -> p-> mf -> f ->ff ->fff ani při vytočení na plný zvuk (mimochodem, reprák zaplý na plno je stále poměrně tichý a ještě občas vybruje mřížka nad ním :roll: ) například crescendo zahrajete max. takto: p-> mf -> f ->ff
* Klaviatura/snímače neumí (možná nechápou) stlačení akordu jednou rukou, kdy jeden z tónu hrajte hlasitěji, než zbylé dva (rozdíl je zde téměř neslyšitelný - i když opravdu nechápu proč, když je klaviatura "dynamická". Podotýkám, že v mé technice problém není, na akustice mi to bezproblému zní)
* Když hrajete delší dobu a spotí se ruce, umělohmotná klaviatura je vyloženě výhra :lol: navíc vrchní hrana klaviatury končí totožne s boční stěnou (u akustiky bývá malý přesah) mě osobně tohle vadí u glissanda
* Například u Griega - Wedding Day at Troldhaugen v prostřední části, kde skladba graduje, se mi doslova klepe stojan :roll: i s klávesamy...

atd. ...
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

Paráda, díky moc :)

Už jsem byl prakticky rozhodlý pro NP 80, ale jak už sem psal, věci se změnily a můžu si dovolit dokonce tu vysněnou DGX 630. Pak určitě napíšu, jak jsem spokojený. Přecejenom určitě může tento topic poradit ne jen mně, ale hlavně všem, co si ho otevřou, protože mají stejný problém.

Takže zatím se měj a pak se určitě ještě ozvu a napíšu, jak jsem dopadl (co teda nakonec mám a jaké to je). Každopádně ti jsem vděčen za ochotu pomoci při výběru a přeji pěkný den.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“