Efektová smyčka

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
Odpovědět
Durin

Efektová smyčka

Příspěvek od Durin »

Jak poznám, zda-li mám efekt zapojit mezi nástroj a zesilovač nebo do efektové smyčky?
Na čem to závisí a jak se to projevuje?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Efektová smyčka

Příspěvek od core88 »

obecně by se dalo říct že do smyšky se dávají modulační efekty( delay,chorus,echo....) a mezi nístroj a aparát se dávají zkreslovací efekty(distortion,overdrive,fuzz) když by se zapojilo kreslítko do smyčky tak by to mohlo kazit už jednou zkreslenej zvuk a nebo by to dělalo jinej bordel
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud máš na preampu trochu zkreslení, trik je v tom, že si můžeš vybrat - můžeš zkreslovat efektový zvuk nebo efektovat zkreslený zvuk. U basy to nedělá takový rozdíl, přece jen se nepoužívá zdaleka tolik gainu co na kytaře, ale hodí se to. U kytary je to znát dost výrazně.
Mobius

Příspěvek od Mobius »

Já teď koukám po krabičce Tech 21 VT bass http://kytary.cz/tech21-vt-bass/HN101123/ . Je to amp modeling se zkreslením. Takže je lepší tohle zapojit mezi basu a zesák místo do efektoví smyčky?
Baskytara: LTD-ESP B 154 STR , Ibanez SR 705 TK
Kombo: Warwick Blue Cab 30
Zesilovač: Gallien-Krueger 700RB-II
Kabel: Planet waves, Monster Cable
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud poběží preamp na úplně čistý, je jedno, jestli to hodíš jako poslední před preampem nebo první ve smyčce. Pokud budeš brát zabarvení zvuku i z preampu, je na tobě, které zkreslení chceš mít jako první a které jako druhé.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Amp modelingy bych strkal před preamp. Už jen kvůli tomu, že silnější signál ve smyčce je může přebuzovat a pak nemusí hrát optimálně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Durin

Příspěvek od Durin »

Díky, z toho jsem to pochopil :)
Budu si totiž kupovat distortion (ještě nevím jestli od Ibanezu nebo od Bosse), tak chci vědět, kam ho strkat. Takže před zesík :D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No nic ti nebrání vyzkoušet ho i ve smyčce a pak sám pravděpodobně uslyšíš, že před preampem bude tak nějak fungovat lépe a vhodněji. Už jen kvůli nastavování zvuku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Takže například u multiefektu je nutné vybrat zda-li ho používat jako zkreslovadla, nebo jako modulační efekty a podle toho ho dát do smyčky nebo před?
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Nutné není nic... Hlavně u basy to je něco jiného než u kytarového hi-gainu.

PetrPeter 1975 - 2008
Mobius

Příspěvek od Mobius »

A kam dát pedálový kompresor/limiter? Do smyčky nebo mezi basu a kombo? Pardon, že se tak stupidně zase ptám, ale ani nevím co se tím slovem "modeluční" efekt myslí.. :D tady mám fakt velký mezery. Zkrátky chci si koupit amp modeling a k tomu pedálový kompresor/limiter. Jak by jste to zapojili? Mám hlavu GK 700RB. Uvítám každou radu, ale pokud někomu můj dotaz přijde stupidní ať si to nechá pro sebe, díky
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

já by sem dal compresor mezi nástroj a zesilovač . Compresor ti udržuje pořád stejnou velikost signálu a je jedno jestli do strun mlátíš nebo jestli na ně jen brnkáš .
Modulační efekt signál nezkresluje ale jen donej přidává třeba ozvěnu , nebo mu obrací fázi .... jinak taky je vo efektech celkem zajímavý čtení kytarove-efekty/to-zakladni-o-kytarovyc ... t6945.html
Obrázek
Mobius

Příspěvek od Mobius »

Takže jsem si trochu přečetl ten článek a vyplynulo mi z toho, že bych to zapojil... Basa -> kompresor -> amp modeling -> zesilovač a teda nedávat to do efektový smyčky. Nebo máte jiné návrhy? Psali jste, že může dojít k přebuzení, může se tím efekt nějak poškodit, kdybych to nevhodně zapojil?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

poškození efektu bych se nebál . přebuzení se projeví v signálu a je to pak takový přechraptěný a zahuhlaný .
Obrázek
palix

Příspěvek od palix »

Ahoj,
chtěl bych se zeptat, co když mám na zesíku jen díru Effects loop, vedle toho line output a pak už jen klasicky propojení s reproboxem a napájecí kabel? Jak se dá v tomhle případě smyčka využít, když tam nemám, jak to bývá zvykem, loop-send a return?
Předem moc díky za odpovědi.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tam pravděpodobně budeš mít stereo konektor, takže budeš potřeboval tzv. "Y" kabel - na jedné straně TRS konektor, na druhé 2x TS. Akorát pak musíš zjistit, který kanál je "send" a který "return" a kam tedy patří jaký z těch dvou konektorů.

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“