Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
dako

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od dako »

Pikus píše:
sem vůl :lol:

až teď mě to napadlo... vede z toho takovej pofidérní vodič, takže jsem ho trošku očistil šmirglem a pocínoval, ale vývod upadnul, což je v háji... asi ho budu muset nechat převinout, protože ani kousek nekouká... :cry:
Ja bych to nevidel tak cerne, pokud se to trafo da rozebrat, tak ho rozeber, odmotej sekundar (repro vinuti), neni ho tam tolik a je to motane hrubym dratem, tak aby si se dostal k primaru, odmotas z neho jeden zavit, kterym ten drat nadstavis. Pokud jsi to vsem urval na strane bliz k jadru trafa, tak to je v pr...li a to uz bys pak musel premotat cele.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

dako píše:
Pikus píše:
sem vůl :lol:

až teď mě to napadlo... vede z toho takovej pofidérní vodič, takže jsem ho trošku očistil šmirglem a pocínoval, ale vývod upadnul, což je v háji... asi ho budu muset nechat převinout, protože ani kousek nekouká... :cry:
Ja bych to nevidel tak cerne, pokud se to trafo da rozebrat, tak ho rozeber, odmotej sekundar (repro vinuti), neni ho tam tolik a je to motane hrubym dratem, tak aby si se dostal k primaru, odmotas z neho jeden zavit, kterym ten drat nadstavis. Pokud jsi to vsem urval na strane bliz k jadru trafa, tak to je v pr...li a to uz bys pak musel premotat cele.
To už jsem udělal... bohužel to bylo tak, jak říkáš... nebyla možnost to nastavit... buď si to navinu sám na navíječce nebo si holt objednám nový, popř. počkám až se objeví něco na aukru.
dako

Příspěvek od dako »

Pikus píše:
To už jsem udělal... bohužel to bylo tak, jak říkáš... nebyla možnost to nastavit... buď si to navinu sám na navíječce nebo si holt objednám nový, popř. počkám až se objeví něco na aukru.
Pokud to mas na 2xEL34 tak v GESu na to koupis trafo od 800 - 1100,- podle vykonu. Pokud nejsi vylozene lampovy fajnsmekr tak to uplne staci, zvlast pokud to mas na kytaru. Ale to trafo nevyhazuj, trafoplechy jsou dnes uz nedostatkove zbozi.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

dako píše:
Pikus píše:
Pokud to mas na 2xEL34 tak v GESu na to koupis trafo od 800 - 1100,- podle vykonu. Pokud nejsi vylozene lampovy fajnsmekr tak to uplne staci, zvlast pokud to mas na kytaru. Ale to trafo nevyhazuj, trafoplechy jsou dnes uz nedostatkove zbozi.
Trafoplechy jsem si nechal... mám tu nějaký pdf, kde je popsán návrh výstupáku, tak si ho asi zkusím i navinout. Ale měl bych pár otázek.

1) Vinutí mám zalejt do nějakýho vosku?
2) Už si to nepamatuju , ale ty trafoplechy mají být od sebe izolované, nebo se nic nestane, když budou spojený?

Jinak to je výstupák pro EL84. Pak tu mám ještě jeden (ale nevím na co), tak na něm zkusím změřit ty poměry.
dako

Příspěvek od dako »

Pikus píše: 1) Vinutí mám zalejt do nějakýho vosku?
2) Už si to nepamatuju , ale ty trafoplechy mají být od sebe izolované, nebo se nic nestane, když budou spojený?

Jinak to je výstupák pro EL84. Pak tu mám ještě jeden (ale nevím na co), tak na něm zkusím změřit ty poměry.
Vinuti se nicim nezaliva, u vystupnich traf se vetsinou kombinuji vrstvy s prolinanim primarniho a sekundarniho vinuti, kvuli parazitnim kapacitam, kombinuje se to i se stinenim vrstev apod. Neni to zas tak uplne trivialni. Tusim ze v nekterym Amaru byl kompletni podrobny predpis na vyrobu vystupniho trafa, musel bych to pohledat, ale jinak na webu toho najdes spoustu.
Ale pokud uz mas to vystupni trafo s prerusenym vinutim, neni nic lepsiho jak ho rozebrat a odvinout z neho drat, pocitat zavity a zjistovat strukturu jednotlivych vinuti, vse si peclive zapisovat a pak to zase cele previnout znovu tak jak to bylo predtim. Tim nic nezkazis.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

dako píše:

Vinuti se nicim nezaliva, u vystupnich traf se vetsinou kombinuji vrstvy s prolinanim primarniho a sekundarniho vinuti, kvuli parazitnim kapacitam, kombinuje se to i se stinenim vrstev apod. Neni to zas tak uplne trivialni. Tusim ze v nekterym Amaru byl kompletni podrobny predpis na vyrobu vystupniho trafa, musel bych to pohledat, ale jinak na webu toho najdes spoustu.
Ale pokud uz mas to vystupni trafo s prerusenym vinutim, neni nic lepsiho jak ho rozebrat a odvinout z neho drat, pocitat zavity a zjistovat strukturu jednotlivych vinuti, vse si peclive zapisovat a pak to zase cele previnout znovu tak jak to bylo predtim. Tim nic nezkazis.
no, závity jsem spočítal jenom u sekundáru... jinak ten primár byl prokládanej jen izolačním papírem... ale asi máš pravdu, zatím (pro začátek) bude lepší to trafo koupit...
Naposledy upravil(a) Pikus dne 9.03.2011 17:47, celkem upraveno 1 x.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

]
Pikus píše:no, závity jsem spočítal jenom u primáru... jinak ten sekundár byl prokládanej jen izolačním papírem... ale asi máš pravdu, zatím (pro začátek) bude lepší to trafo koupit...

To bude nejrozumnější, zvláště když jsi během celého experimentování nepochopil, kde je primár a kde sekundár. 0,6R nemohl být primár, ale evidentně to byl sekundár. Možná je dobře, že to trafo je v řiti a nepoužiješ ho. Třeba Tě to zachránilo před úrazem el. proudem. Kup si přes SOS electronic něco z nabídky Hammond. Určitě to je lepší, než ten polský drek od Indelu prodávaný v GESu.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

dako píše:

Vinutí u VT se samozřejmě ošetřuje vakouvou impregnací. Ale u těchto nejslabších trafíček se to dá v nouzi provozovat i bez impregnace, páč na nich při provozu nebývá tak vysoké napětí.
Tyhle rady jsou opravdu k vzteku. A co takhle nastavení vzduchové mezírky?
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

doplním mmjuze: Trafoplechy by měly být už z výroby izolované tenkou vrstvou oxidu nebo laku, takže pokud se to neoškrábe na kov, tak už izolované jsou. Skládají se éčky a íčky k sobě, takže na jedné straně vznikne jedno velké tlusté éčko, na které se přiloží velké tlusté íčko. Kvůli zamezení stejnosměrného magnetického přesycení, je nutno éčko a íčko od sebe oddělit tenkým papírem definované tloušťky, na výpočet existuje vzoreček. toto platí pouze pro jednočinný konec v A třídě, kde primárem trafa teče stenosměrný proud. Pro dvojčinné konce není nutno dělat vzduchovou mezeru, protože proudy v primáru jsou navzájem opačné a stejnosměrné magnetické pole prakticky nevzniká, tedy nemůže dojít ke stejnosměrnému magnetickému přesycení jádra. Takže u výstupáku pro dvojčinný konec je možné éčka a íčka skládat střídavě, tak jako u síťáku.
If ain't broken, don't fix it!
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Ok, tak díky moc za vysvětlení... jinak, kde je primár a sekundár jsem pochopil...

Jen mě štve, že teď musím počkat na nějakou brigádu, až budou peníze... ale, tak udělám to alepoň tak, abych nešetřil na komponentech a aby to bylo udělaný tak, abych postavil kvalitní aparát.

EDIT: Už vím, jak jsi to myslel... nějak jsem se nahoře upsal
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Koupil jsem na aukru lampovou hlavu s boxem, no a max hlasitost co z toho vytáhnu je tak max nadoma :D v konci jsou 2x el34 a preamp má ecc83 + podle vzhledu elektronky asi EF86 je to starej krám, ale ta hlasitost mě fakt zarazila...muže to být starýma elkama?
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no jestli je to nějakej starej domabastl tak by to bylo klidně i možný jestli kolísá i hlasitost tak je to jasný. Nebo preamp nezesiluje jak by měl a nevybudí konc jak by měl.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

stálo 1500 kč.kdybych vedel že max hlasitost jakou to vyda je tak do panelaku vy*ral bych se na to, ale rozhodl jsem se že to vykuchám a postavím znova...

Požadavky:
Dvojčiný koncák s el34, ale chci aby to mělo co nejméně watů nejlépe mezi 20-35W nejraděi bych použil ty trafa co jsou uvnitř....zatím nevím co je to přesně zač, ale jsou to pěkně velké krávy :D snad to bude ok. No a prozačátek bych se vůbec nebál jednokanálu. volume bass mid treb a gain.

je potřeba dělat sledovač? nejradši bych měl v preampu jednu ecc83 protože nejsem díky teto "skvělé" investici zrovna při penězích.
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

rudie: a hraje ti aparát? nehraje ti jen trafo? :lol:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Stanley06 píše:rudie: a hraje ti aparát? nehraje ti jen trafo? :lol:
potenciometry nejsou popsané :D ale reagujou :D vol basy středy vyšky a ten poslední nedělá nic :D Takže bych řekl, že je chyba jinde....já asi moc nebudu řešit kde,možné je totiž uplně vše. prostě to stejne potřebuje předělat, at je chyba kde je nechci v preampu ef86 nebo co to je :D popis je setřený, ale tak na 98% to bude ona....až bude čas, rozkuchám to, a pustím se do nových střev....ale potřeboval bych nějaké ověřené schémátko
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Není EF86 to, co mají v preampech některé Voxy AC30?
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

woro90-1 píše:Není EF86 to, co mají v preampech některé Voxy AC30?
možné to je, jako neříkam že je to něco špatného, nemám s tou lampou žadnou zkušenost, a navíc se určitě blbě schání...ten zesilovač bude stejně asi potřebovat upravy... nebudu teď vubec zkoušet to nějak vylepšit nebo zprovoznit, tak jak to je mi to moc nevyhovuje, koupil jsem to jako levný krám s tím že i kdyby to hrálo bych to stejně o prázdninách předělal, tak aspon se s tim nemusím zdržovat, a mužu se do toho pustit už teď.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

ta EF86 se dá koupt i v gesu tak by si jí moh použít.
Obrázek
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

core88 píše:ta EF86 se dá koupt i v gesu tak by si jí moh použít.
to jo, ale i tak, nevím jsetli má cenu kupovat nové lampy, abych zjistil, že je to blbě nekde jinde...navíc je v tom plošnáku jeste jedna novalová patice prázdná :D buch vi k čemu sloužila :D fakt asi nemás smysl ty střeva zachovávat, seženu schema ( ecc83 ->sledovač -> 2x el34) a udělám to jinak, znova potáhnu bednu, i šasi to bude chtít asi nové...rád bych to měl všechno na jednom kusu, abych to mohl připadně odšroubovat, a vcelku vyndat, to provedeni v jakem to je se mi moc nelíbí.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no já to nemyslel abys opravoval to starý ale že když by si stavěl něco jinýho tak že by si jí tam moh dát že by si pak nemusel kupovat dvoutou triodu......
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“