ahoj,
epiphone bych v této ceně před fokusem v žádném případě neupřednostnil. musíš to brát tak, že si teď koupíš svou první kytaru. pokud budeš chtít hrát i po pár měsících, zatoužíš po něčem jiném a zřejmě i lepším. podle mě je v této cenové relaci ideální bazar, ale to je fakt na tobě, pro co se rozhodneš (bohužel máš omezené možnosti kvůli opačné straně - ale to je svým způsobem pouze dočasné). jediné, co potřebuješ ke spokojenému hraní jsou peníze, ale ty teď nemáš a chvíli mít asi ještě nebudeš. upřednostni hraní před image - ta je ti teď úplně na..... udělej si image na tom jak hraješ a ne na tom jakou máš první kytku.
přemýšlej: proč kupovat novou kytaru za 5 000,-, když můžu mít to samé na bazaru třeba za 3000,-... ty levnější kytary často prodávají kluci, kteří už jsou dál než ty a pociťují potřebu solidnějšího nástroje, takže tak nějak... navíc kvalita kytary za 4000 a za 6000 je v podstatě stejná, takže ve finále je to zřejmě vyhazování peněz. pokud máš vyloženě odpor k té yamaze, tak ji samozřejmě neber, ale pokud ti nějak nevadí, tak ji kup a začni shánět prostředky na pořádné LP. nemysli si, že pokud budeš mít LP za 10 000,-, tak je to tvá poslední kytara, protože ta už je přece drahá a dobrá... (to je totiž pouze představa začátečníka). stejně tak jak dnes vidíš kytaru za 5000,- uvidíš třeba za 4 roky kytaru za 10 000,-. budeš mít požadavky na zvuk, řemeslné zpracování = kvalita + kvalita použitých matrošů, pocit z hraní atd. jinými slovy pochopíš, proč některá kytara stojí 5000,- a některá 50 000,- (není pravda, že to je JENOM o zvuku - to je totální blbost = je to o zvuku i o tom všem dalším).
jak jsem psal jinde, dnes si koupím kytaru jakou chci já = tvar, snímače, dřevo atd. jenomže vydělávám a kolem kytar se motám mnoho let (s dlouhou přestávkou - to byla jen akustika na dlouhé chvíle). rozumím tvému problému a částečně jej chápu. pro mě byla poprvé prioritou jakékoliv kytara (peníze ani zkušenosti nebyly, takže jsem byl "nucen" koupit galaxisku - do snímačů se dalo i zpívat!!! zesák jsem měl za kilo (vyhořel mi po 3 měsících způsobem, za který by se nestyděl ani hendrix a bednu mi udělal strýc!!!)
nevím, jestli už máš apec, ale pokud ne, tak počítej s dalším výdajem navíc (ta yamaha ti ušetří min. 2000,- - je to jeden z důvodů, proč ti ji trochu předhazuju)
PS: tu yamahu v budoucnu prodáš rychleji a lépe než tyto levné LP (a možná i za stejnou cenu, co stojí teď)
pokud se ale teď rozhodneš pro LP, pochopím to. nemáš rád metal a ten superstrat v tobě vyvolává dojem tvrdé hudby, co? vidíš a já mám metal rád a ihned po galaxisce jsem letěl pro diamantku LP (stála 3 000 !!!)