Učení na dvojšlapku
Pravidla fóra
Učení na dvojšlapku
Zdarec lidi, chci se zeptat jak jste se učily na dvojšlapku? Když jsem se učil na bicí dvojšlapky nebyli, ale teď jsem změnil stzl hraní a potřebuju se na ní naučit! Poradí někdo co a jak?
Re: Učení na dvojšlapku
bici-nastroje/hledam-slapku-specha-t182 ... ml#p300497
Začínám si připadat trochu divně, jak mám fórum načtený a už mi nestačí odkázat na vlákno, linkuju přípo na posty, který si pamatuju
Začínám si připadat trochu divně, jak mám fórum načtený a už mi nestačí odkázat na vlákno, linkuju přípo na posty, který si pamatuju
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
MONTY: Tak to budeme asi podobná generace:)
Já se na dvojšlapku učila těžce, no bylo tomu už dávno. Moc instrukcí nebylo, vlastně rocková muzika sama osobě byla trošku "ilegál" a nikde se to neučilo. Dnes už je to hodně jinačí. je kopec učitelů a škol, je k dispozici mocná zbraň v podobě internetu.... už na to existují přímo bicí školy, třeba
http://www.drumsdatabase.com/drums-double-bass.htm
... a podobně. Stačí hledat.
Myslím ale že třeba stačí i to, když se vezme nějaká knížka etud pro snare bubínek a namísto rukou se to přehrává nohama. tak se dá cvičit jedna ze základních věcí dvojkopákového hraní, a sice nezávislost obou nohou.
Naprostým základem a prvním krokem by ale mělo být posilování levé (té dosud pro kopák nepoužívané) nohy. měla by být schopna zahrát vyrovnaný úder jako ta "hlavní" noha. vyrovnaně, dynamicky, nezávisle.... k tomu existuje naprosto jednoduché cvičení: hraj na singl šlapku s jedním kopákem, ovšem to, co jsi zvyklý hrát pravou nohou prostě hraj levou, tou slabší!!
je to ale běh na dlouhou trať!! Hodně trpělivosti.... více je také na tom stromu diskuze, co odkazuje kolega Sadam nade mnou.
Já se na dvojšlapku učila těžce, no bylo tomu už dávno. Moc instrukcí nebylo, vlastně rocková muzika sama osobě byla trošku "ilegál" a nikde se to neučilo. Dnes už je to hodně jinačí. je kopec učitelů a škol, je k dispozici mocná zbraň v podobě internetu.... už na to existují přímo bicí školy, třeba
http://www.drumsdatabase.com/drums-double-bass.htm
... a podobně. Stačí hledat.
Myslím ale že třeba stačí i to, když se vezme nějaká knížka etud pro snare bubínek a namísto rukou se to přehrává nohama. tak se dá cvičit jedna ze základních věcí dvojkopákového hraní, a sice nezávislost obou nohou.
Naprostým základem a prvním krokem by ale mělo být posilování levé (té dosud pro kopák nepoužívané) nohy. měla by být schopna zahrát vyrovnaný úder jako ta "hlavní" noha. vyrovnaně, dynamicky, nezávisle.... k tomu existuje naprosto jednoduché cvičení: hraj na singl šlapku s jedním kopákem, ovšem to, co jsi zvyklý hrát pravou nohou prostě hraj levou, tou slabší!!
je to ale běh na dlouhou trať!! Hodně trpělivosti.... více je také na tom stromu diskuze, co odkazuje kolega Sadam nade mnou.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Já už mám ted tak dobře vytrénovanou nohu, že ani dvojšlapku nepotřebuju. Všechno zkouším siglem. Ovšem tak rychlou nohu jak má Nicko McBrain asi mít nikdy nebudu 
- Monikad
- Rádce
Věř, že i tak jedna noha nezvládá to co dvě. Dvojšlapka skýtá mnoho možností, co snglem nedáš ty ani NickoZbyna22 píše:Já už mám ted tak dobře vytrénovanou nohu, že ani dvojšlapku nepotřebuju. Všechno zkouším siglem. Ovšem tak rychlou nohu jak má Nicko McBrain asi mít nikdy nebudu
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
A jak se ovlada hi-hat při hře na dvojšlapku?
- Monikad
- Rádce
Různě. Těch možností je několik.zzz píše:A jak se ovlada hi-hat při hře na dvojšlapku?
Pochopitelně nejde hrát naráz oběma nohama dvojšlapku (dva kopáky) a hajtku zároveń, i když určité vychytávkové technické kousky existují, ale to jen u těch nejtechničtějších hráčů světa!! sama jsem to ale neviděla, je to něco jako "něco špičkou a to vedle patou"..... ale to fakt nemá smysl řešit.
Obecně se používá tzv. "polootevřená hajtka", tedy jednoduše řečeno leží oba plechy hh na sobě vlastní vahou. Bu´d se povolí šroub vrchního plechu a nebo se použije odpínací vršek dvojšlapky (dělá to skoro každá firma v rozdílných provdeních, tak třeba Gibraltar má tohle http://www.gretsch.cz/images/hw/SC-DC.jpg ).
Nebo se použije druhá hajtka napevno "sešláplá" dle potřeby.... opět je to k mání u různých firem, Gibraltaří kousek železa je tady http://www.gretsch.cz/images/hw/9707X.jpg
Já sama používám k plné spokojenosti obojí!
odpínák viz http://www.zkracovatko.cz/099s
druhá hajtka viz http://www.zkracovatko.cz/099t
Na druhé hajtce mám menší průměr plechů a obohacuje to hru o další barevný odstín zvuku... nemluvě o kombinacích všeho dokupy
Hra na dvojpedál
Ahoj, už pár dní nad tím bádám a nemohu na to přijít. Při hře na dvojšlapku hraje některý bubeník tak, že má nohy v klidu a jen nárty nohou ovládá dvojšlapku a někteří zvedají jakoby celou nohu(zvedají i kolena), což dělám teda i já. Co je správně? Nerad bych se naučil nějaký zlozvyk, nebo jsou oba správně a jen to jsou dva odlišné styly hry?
MAPEX VX-plasma limited edition
AXL v440 modern bass
DVP
AXL v440 modern bass
DVP
- Monikad
- Rádce
Re: Hra na dvojpedál
Správně není ani jedno z toho, nebo spíše špatně není ani jedno...jak chceš
Doopravdy, existuje několikero technik hry nohou (tedy i na singl, nejen double). Ty základní techniky jsou:
- "s patou na zemi" (pedál ovládá tedy celé chodidlo a veškeré pohyby ovládá extrémně namáhaný kotník)
- "s patou ve vzduchu" (pedál ovladá hlavně přední část chodidla, tedy prsty nohy, mezi patou a pedálem je mezera... pohyb se tedy odehrává hlavně v prstech chodidla a v koleni)
- "skluzy" (tady se využívá tak trochu styl té "paty nahoře" ale používá se to hlavně pro dvojky rychlejších úderů po sobě... první ránu dá noha na pedálu nahoře u beateru a pak se plynule smýkne dolů po pedálu a když se celá šlapka vrací odrazem tak se zasadí druhý úder)
- .......
Blbě se to ale vysvětluje, to chce spíš prakticky ukázat
prostě těch technik je víc, každý je k něčemu vhodnější a k něčemu zase méně, všechny vyžadují cvik a praxi a minimálně tyhle tři základní techniky hry je dobré ovládat, neb je při hře můžeš v pořebných pasážích střídat a by výsledek byl co nejlepší!!

Doopravdy, existuje několikero technik hry nohou (tedy i na singl, nejen double). Ty základní techniky jsou:
- "s patou na zemi" (pedál ovládá tedy celé chodidlo a veškeré pohyby ovládá extrémně namáhaný kotník)
- "s patou ve vzduchu" (pedál ovladá hlavně přední část chodidla, tedy prsty nohy, mezi patou a pedálem je mezera... pohyb se tedy odehrává hlavně v prstech chodidla a v koleni)
- "skluzy" (tady se využívá tak trochu styl té "paty nahoře" ale používá se to hlavně pro dvojky rychlejších úderů po sobě... první ránu dá noha na pedálu nahoře u beateru a pak se plynule smýkne dolů po pedálu a když se celá šlapka vrací odrazem tak se zasadí druhý úder)
- .......
Blbě se to ale vysvětluje, to chce spíš prakticky ukázat
prostě těch technik je víc, každý je k něčemu vhodnější a k něčemu zase méně, všechny vyžadují cvik a praxi a minimálně tyhle tři základní techniky hry je dobré ovládat, neb je při hře můžeš v pořebných pasážích střídat a by výsledek byl co nejlepší!!
Naposledy upravil(a) Monikad dne 3.04.2011 20:11, celkem upraveno 2 x.
Sice monika byla rychlejší, čímž jako vždycky získalo téma nezanedbatelnou informační hodnotu, ale sloučit to jde vždycky... takže já bych doporučoval pokračovat tady
bici-nastroje/uceni-na-dvojslapku-t2161 ... ka#p365222
- Monikad
- Rádce
Sadam.S píše:Sice monika byla rychlejší, čímž jako vždycky získalo téma nezanedbatelnou informační hodnotu, ale sloučit to jde vždycky... takže já bych doporučoval pokračovat tady
Děkuji.... a souhlas. Tohle téma je jedno z těch "evrgrínů" a už bych ani nenapočítala, kolikrát jsem podobné otázky četla či zodpovídala. Tady i jinde....tedy jsem také pro sloučení v rámci pořádku a kmplexnosti info. Dík Sadame za to, že si to dohledal a doporučil....
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Sloučeno. 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Monikad
- Rádce
" To je náš předseda, na toho je spoleh..."Nero píše:Sloučeno.
(citát z filmu Tři chlapi v chalupě)
Tyto techniky znám a umím s nimi pracovatMonikad píše:Správně není ani jedno z toho, nebo spíše špatně není ani jedno...jak chceš![]()
![]()
Doopravdy, existuje několikero technik hry nohou (tedy i na singl, nejen double).
MAPEX VX-plasma limited edition
AXL v440 modern bass
DVP
AXL v440 modern bass
DVP
- Monikad
- Rádce
To je dobře že to znáš a umíš používat. dle mě by to měl umět každý solidní bubeník.stinm píše: Tyto techniky znám a umím s nimi pracovatDám příklad, třeba tu, na stejném bubeníkovy. Zde: " http://www.youtube.com/watch?v=iyyE0BZi ... re=channel " na obou snímcích hraje heel-up, ale u prvního videa má kolena v klidu a u druhého je již zvedá: " http://www.youtube.com/watch?v=LRFygE08 ... ure=relmfu "
Nicmeně snad pro tvé info STINMe, také tyhle techniky znám a používám.
A to s těmi koleny.... jak tedy zřejmě výš, ty tři uvedené techniky jsou jen takové základní příklady. je jich ale ve zkutečnosti o moc víc, často vzniklých kombinací některých základních... a tak je to s těmi koleny třebas.... Soudě na vlastním příkladu, tak "s patou nahoře" když hraju razantnější rány, zdvihnu nhu vlastně celou (nejen pohyb v koleni ale i v kyčli) a když naopak nějaké techničtější rány v menší dynamice, je noha skoro v klidu a vše je jen na prstech nohy.
Ovládání hajtky by se dalo v určitejch situacich řešit aji tak jak to dělá Aquiles Priester http://www.youtube.com/watch?v=itaCCB4p-MU&NR=1 v čase 3:40
- Monikad
- Rádce
Sice je v téhle diskuzi řeč o něčem jiném, než o ovládání hajtky... no ale proč ne.saft píše:Ovládání hajtky by se dalo v určitejch situacich řešit aji tak jak to dělá Aquiles Priester http://www.youtube.com/watch?v=itaCCB4p-MU&NR=1 v čase 3:40