Učení na dvojšlapku

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
Monty22

Učení na dvojšlapku

Příspěvek od Monty22 »

Zdarec lidi, chci se zeptat jak jste se učily na dvojšlapku? Když jsem se učil na bicí dvojšlapky nebyli, ale teď jsem změnil stzl hraní a potřebuju se na ní naučit! Poradí někdo co a jak?
Sadam.S

Re: Učení na dvojšlapku

Příspěvek od Sadam.S »

bici-nastroje/hledam-slapku-specha-t182 ... ml#p300497

Začínám si připadat trochu divně, jak mám fórum načtený a už mi nestačí odkázat na vlákno, linkuju přípo na posty, který si pamatuju :D
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

MONTY: Tak to budeme asi podobná generace:)
Já se na dvojšlapku učila těžce, no bylo tomu už dávno. Moc instrukcí nebylo, vlastně rocková muzika sama osobě byla trošku "ilegál" a nikde se to neučilo. Dnes už je to hodně jinačí. je kopec učitelů a škol, je k dispozici mocná zbraň v podobě internetu.... už na to existují přímo bicí školy, třeba
http://www.drumsdatabase.com/drums-double-bass.htm
... a podobně. Stačí hledat. :idea:

Myslím ale že třeba stačí i to, když se vezme nějaká knížka etud pro snare bubínek a namísto rukou se to přehrává nohama. tak se dá cvičit jedna ze základních věcí dvojkopákového hraní, a sice nezávislost obou nohou.
Naprostým základem a prvním krokem by ale mělo být posilování levé (té dosud pro kopák nepoužívané) nohy. měla by být schopna zahrát vyrovnaný úder jako ta "hlavní" noha. vyrovnaně, dynamicky, nezávisle.... k tomu existuje naprosto jednoduché cvičení: hraj na singl šlapku s jedním kopákem, ovšem to, co jsi zvyklý hrát pravou nohou prostě hraj levou, tou slabší!! :wink: :idea:
je to ale běh na dlouhou trať!! Hodně trpělivosti.... více je také na tom stromu diskuze, co odkazuje kolega Sadam nade mnou. :)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Zbyna22

Příspěvek od Zbyna22 »

Já už mám ted tak dobře vytrénovanou nohu, že ani dvojšlapku nepotřebuju. Všechno zkouším siglem. Ovšem tak rychlou nohu jak má Nicko McBrain asi mít nikdy nebudu :D
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Zbyna22 píše:Já už mám ted tak dobře vytrénovanou nohu, že ani dvojšlapku nepotřebuju. Všechno zkouším siglem. Ovšem tak rychlou nohu jak má Nicko McBrain asi mít nikdy nebudu :D
Věř, že i tak jedna noha nezvládá to co dvě. Dvojšlapka skýtá mnoho možností, co snglem nedáš ty ani Nicko :wink: :lol:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
zzz

Příspěvek od zzz »

A jak se ovlada hi-hat při hře na dvojšlapku?
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

zzz píše:A jak se ovlada hi-hat při hře na dvojšlapku?
Různě. Těch možností je několik. 8)
Pochopitelně nejde hrát naráz oběma nohama dvojšlapku (dva kopáky) a hajtku zároveń, i když určité vychytávkové technické kousky existují, ale to jen u těch nejtechničtějších hráčů světa!! sama jsem to ale neviděla, je to něco jako "něco špičkou a to vedle patou"..... ale to fakt nemá smysl řešit.

Obecně se používá tzv. "polootevřená hajtka", tedy jednoduše řečeno leží oba plechy hh na sobě vlastní vahou. Bu´d se povolí šroub vrchního plechu a nebo se použije odpínací vršek dvojšlapky (dělá to skoro každá firma v rozdílných provdeních, tak třeba Gibraltar má tohle http://www.gretsch.cz/images/hw/SC-DC.jpg ).
Nebo se použije druhá hajtka napevno "sešláplá" dle potřeby.... opět je to k mání u různých firem, Gibraltaří kousek železa je tady http://www.gretsch.cz/images/hw/9707X.jpg

Já sama používám k plné spokojenosti obojí!
odpínák viz http://www.zkracovatko.cz/099s
druhá hajtka viz http://www.zkracovatko.cz/099t

Na druhé hajtce mám menší průměr plechů a obohacuje to hru o další barevný odstín zvuku... nemluvě o kombinacích všeho dokupy :wink: :roll:
stinm

Hra na dvojpedál

Příspěvek od stinm »

Ahoj, už pár dní nad tím bádám a nemohu na to přijít. Při hře na dvojšlapku hraje některý bubeník tak, že má nohy v klidu a jen nárty nohou ovládá dvojšlapku a někteří zvedají jakoby celou nohu(zvedají i kolena), což dělám teda i já. Co je správně? Nerad bych se naučil nějaký zlozvyk, nebo jsou oba správně a jen to jsou dva odlišné styly hry?
MAPEX VX-plasma limited edition
AXL v440 modern bass
DVP
Monikad
Rádce

Re: Hra na dvojpedál

Příspěvek od Monikad »

Správně není ani jedno z toho, nebo spíše špatně není ani jedno...jak chceš :D :idea:
Doopravdy, existuje několikero technik hry nohou (tedy i na singl, nejen double). Ty základní techniky jsou:
- "s patou na zemi" (pedál ovládá tedy celé chodidlo a veškeré pohyby ovládá extrémně namáhaný kotník)
- "s patou ve vzduchu" (pedál ovladá hlavně přední část chodidla, tedy prsty nohy, mezi patou a pedálem je mezera... pohyb se tedy odehrává hlavně v prstech chodidla a v koleni)
- "skluzy" (tady se využívá tak trochu styl té "paty nahoře" ale používá se to hlavně pro dvojky rychlejších úderů po sobě... první ránu dá noha na pedálu nahoře u beateru a pak se plynule smýkne dolů po pedálu a když se celá šlapka vrací odrazem tak se zasadí druhý úder)
- .......
Blbě se to ale vysvětluje, to chce spíš prakticky ukázat :roll:

prostě těch technik je víc, každý je k něčemu vhodnější a k něčemu zase méně, všechny vyžadují cvik a praxi a minimálně tyhle tři základní techniky hry je dobré ovládat, neb je při hře můžeš v pořebných pasážích střídat a by výsledek byl co nejlepší!! :wink: :!:
Naposledy upravil(a) Monikad dne 3.04.2011 20:11, celkem upraveno 2 x.
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Sice monika byla rychlejší, čímž jako vždycky získalo téma nezanedbatelnou informační hodnotu, ale sloučit to jde vždycky... takže já bych doporučoval pokračovat tady

bici-nastroje/uceni-na-dvojslapku-t2161 ... ka#p365222
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Sadam.S píše:Sice monika byla rychlejší, čímž jako vždycky získalo téma nezanedbatelnou informační hodnotu, ale sloučit to jde vždycky... takže já bych doporučoval pokračovat tady

bici-nastroje/uceni-na-dvojslapku-t2161 ... ka#p365222

Děkuji.... a souhlas. Tohle téma je jedno z těch "evrgrínů" a už bych ani nenapočítala, kolikrát jsem podobné otázky četla či zodpovídala. Tady i jinde....tedy jsem také pro sloučení v rámci pořádku a kmplexnosti info. Dík Sadame za to, že si to dohledal a doporučil.... :wink:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Sloučeno. :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Nero píše:Sloučeno. :wink:
" To je náš předseda, na toho je spoleh..."
(citát z filmu Tři chlapi v chalupě) :wink:
stinm

Příspěvek od stinm »

Monikad píše:Správně není ani jedno z toho, nebo spíše špatně není ani jedno...jak chceš :D :idea:
Doopravdy, existuje několikero technik hry nohou (tedy i na singl, nejen double).
Tyto techniky znám a umím s nimi pracovat :) Dám příklad, třeba tu, na stejném bubeníkovy. Zde: " http://www.youtube.com/watch?v=iyyE0BZi ... re=channel " na obou snímcích hraje heel-up, ale u prvního videa má kolena v klidu a u druhého je již zvedá: " http://www.youtube.com/watch?v=LRFygE08 ... ure=relmfu "
MAPEX VX-plasma limited edition
AXL v440 modern bass
DVP
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

stinm píše: Tyto techniky znám a umím s nimi pracovat :) Dám příklad, třeba tu, na stejném bubeníkovy. Zde: " http://www.youtube.com/watch?v=iyyE0BZi ... re=channel " na obou snímcích hraje heel-up, ale u prvního videa má kolena v klidu a u druhého je již zvedá: " http://www.youtube.com/watch?v=LRFygE08 ... ure=relmfu "
To je dobře že to znáš a umíš používat. dle mě by to měl umět každý solidní bubeník.
Nicmeně snad pro tvé info STINMe, také tyhle techniky znám a používám. :wink:
A to s těmi koleny.... jak tedy zřejmě výš, ty tři uvedené techniky jsou jen takové základní příklady. je jich ale ve zkutečnosti o moc víc, často vzniklých kombinací některých základních... a tak je to s těmi koleny třebas.... Soudě na vlastním příkladu, tak "s patou nahoře" když hraju razantnější rány, zdvihnu nhu vlastně celou (nejen pohyb v koleni ale i v kyčli) a když naopak nějaké techničtější rány v menší dynamice, je noha skoro v klidu a vše je jen na prstech nohy.
saft

Příspěvek od saft »

Ovládání hajtky by se dalo v určitejch situacich řešit aji tak jak to dělá Aquiles Priester http://www.youtube.com/watch?v=itaCCB4p-MU&NR=1 v čase 3:40
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

saft píše:Ovládání hajtky by se dalo v určitejch situacich řešit aji tak jak to dělá Aquiles Priester http://www.youtube.com/watch?v=itaCCB4p-MU&NR=1 v čase 3:40
Sice je v téhle diskuzi řeč o něčem jiném, než o ovládání hajtky... no ale proč ne. 8) Každopádně je vícero vychytávek, jak hrát na hajtku při ůdvojkopákovém" hraní.... :!:
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“