DELAY
Pravidla fóra
Re: DELAY
Osobní praktickou zkušenost nemám. No ale minimálně ten předsudek alá značka by mohl zafungovat, pokud je rozdíl v ceně v podstatě žádnej...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Minimálně co do "likvidity" při případném posílání dál na té značce něco je... Z hlediska funkčnosti bych to neřešil.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Dif Der
- last.fm: http://www.last.fm/user/DifDer/
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/onpoll
- Kontaktovat uživatele:
Tak zrovna u levného delaye bych moc neřešil další prodej. Rozdíl tam bude minimální.
Hanák #00057, Hanák #00028, G&L Asat Classic Bluesboy, Grebeň Customcaster, Framus Diablo Pro, Fender Stratocaster Player, Mesa Boogie Roadster 212, Randal RM4 (Salvation Audio Matchvox, Buddy, Camerock)+ Engl 840/50, Diezel 412 FV
Janecký JB, Zon Sonus RT-K5
- Nero
- Rádce
Kytarista je tvor přelétavý a žádný kus výbavy není na trvalo 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
nejlepší by bylo podle BPM, pod sola se hodí aby delay začal opakovat každou 1/4 a nebo každou 1/8 s tečkou. Protože tyhle dva časy nejlépe dokreslují a nemlátí se s rytmem.bubucci píše:Jaké nastavení delaye používáte na dokreslení sól ? Kolik repeatů a jaké zpoždění? Spíš nějakých rychlejších než pink floydových atd.
1 milisekunda je 1/1000 sekundy a když znáš údaj beatů za minutu, třeba 120 bpm, tak je vzoreček:
minuta/bpm = 1/4 delay
(minuta v milisekundách) 60.000/120 = 500ms (ideální delay čas pod solo při 120 bpm)
mix a počet opakování už si nastavíš podle citu a čeho chceš dosáhnout. Spočítat si třeba osminu už pak logicky můžeš z údaje 1/4
kdy 500ms / 2 = 250 což je osmina při 120bpm, když chceme osminu s tečkou musíme si spočítat i 1/16.
250ms / 2 = 125 což je o něch 1/16 které přičteme k osmině a máme osminu s tečkou
čili osmina 250ms + 125ms (1/16 jako tečka) = 375ms což je 1/8 s tečkou, taktéž ideální delay pod solo při 120 bpm
Ty čtvrtkové delaye jsou dobrý pro jemné přimíchání, udělají prostor, room solu (výborný i pro zpěv) a ty osminy s tečkou jsou lepší pro výraznější delay když chceme aby byla slyšet i ta opakování. Jako spousty lidí si to dělá "bajoko" proč né, já mám rád preciznost a to aby mi delay neboural rytmus. Podle mě by to měl počítat takhle každej kdo to myslí s delayem vážně a při nahrávání ve studiu s metronomem je to tuplem nutnost. Nebo mít delay který umí spočítat sám tyhle údaje když mu zadáme bpm či natapujem čtvrtku.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
ano, taky cesta, chtěl jsem ukázat jak spočítat základ od čtvrtky jako základního delaye. Tohle je jednodušší, ale jen jak se to vezme, jak si třeba přišel na ten udaj 240000 a víš proč tam je?Teorge píše:já to znám takhle
(240000/BMP) x délka zpoždění
takže 1/8 s tečkou jsou vlastně 3/16 = (240000/120)*3/16 = 375ms,
EDIT: ale nemám na delayi display s hodnotami, takže mi je to na nicvlastně je to to samé ale lépe se mi to pamatuje
imho pro osminu s tečkou je nejrychlejší a nejlépe zapamatovatelné 45000/bpm - prostě pro tu osminu s tečkou už připravíš časový údaj z minuty na osminovej s tečkou
edit: jestli nemáš hodnoty tak v návodu minimálně dohledáš "rozsah" potenciometru, třeba od 0- 1500 ms- a můžeš si spočítat a tenkým fixem naznačit polovinu, čtvrtinu atd, a dopočítat si kde zhruba jaké časy jsou, nějaká odchylka pár milisekund se dá zkousnout. zabere ti to pár minut a máš delay pak parádně použitelnej i na přesnější časy třeba na podiu při koncíku
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
zrovna pod sólo jsem to nikdy neřešil, protože tam si obvykle nastavuju nízký mix, takže ty echa nejdou ani tak slyšet, jako spíše cítit
ale spíše kratší delaye kolem 300ms
ale spíše kratší delaye kolem 300ms
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
-
Teorge
No ty jsou na mé krabičce různé podle toho který delay mám zapnutý. Ale dá se to naťukat tap tempem.pupack píše: edit: jestli nemáš hodnoty tak v návodu minimálně dohledáš "rozsah" potenciometru, třeba od 0- 1500 ms- a můžeš si spočítat a tenkým fixem naznačit polovinu, čtvrtinu atd, a dopočítat si kde zhruba jaké časy jsou, nějaká odchylka pár milisekund se dá zkousnout. zabere ti to pár minut a máš delay pak parádně použitelnej i na přesnější časy třeba na podiu při koncíku
- Nero
- Rádce
No, ne každý má delay, který mu umožňuje nastavení na ms / BPM, případně tap-tempo a možnost volby "division". Už i kvůli tomu, že ně každý to potřebuje - u hudby ve stylu U2 esenciální záležitost může být pro jiné kytaristy zbytečností, protože to prostě nějak mají v uchu.pupack píše:Jako spousty lidí si to dělá "bajoko" proč né, já mám rád preciznost a to aby mi delay neboural rytmus. Podle mě by to měl počítat takhle každej kdo to myslí s delayem vážně a při nahrávání ve studiu s metronomem je to tuplem nutnost. Nebo mít delay který umí spočítat sám tyhle údaje když mu zadáme bpm či natapujem čtvrtku.
PetrPeter 1975 - 2008
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
Nero píše:No, ne každý má delay, který mu umožňuje nastavení na ms / BPM, případně tap-tempo a možnost volby "division". Už i kvůli tomu, že ně každý to potřebuje - u hudby ve stylu U2 esenciální záležitost může být pro jiné kytaristy zbytečností, protože to prostě nějak mají v uchu.pupack píše:Jako spousty lidí si to dělá "bajoko" proč né, já mám rád preciznost a to aby mi delay neboural rytmus. Podle mě by to měl počítat takhle každej kdo to myslí s delayem vážně a při nahrávání ve studiu s metronomem je to tuplem nutnost. Nebo mít delay který umí spočítat sám tyhle údaje když mu zadáme bpm či natapujem čtvrtku.
U2 nepočítám to je extrem co se delaye týká, ale i k běžnému sólu se dá s delayem který nemá display nebo tap nastavit + - třeba 350ms a nemusí se to mlátit s rychlostí písničky jako když tam nevědomky nastavíš 440 třeba... jen člověk musí chtít
ale jako pri mixu treba 10% to samozrejme nema vyznam.. to beru
Naposledy upravil(a) pupack dne 4.04.2011 17:43, celkem upraveno 2 x.
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
ja delay pouzivam opravdu jako malickou kudrlinku, to aby to sedelo do rytmu neresim, ozveny jsou o dost slabsi nez puvodni signal...vzdycky jen zhruba podle pisnicky nastavim rychlost ale jinac se vtom nehrabu
- Nero
- Rádce
pupack:
Jasný, já ti to neberu
Jen říkám, že není prostě nuté postupovat tímhle exaktním způsobem. Já teda na RPT používám tap-tempo (+ nastavení division), ale když se mi do ruky dostane ještě nějaký další delay - analog, tak na něm zvuk nastavuju opravdu jen orientačně a subtilnější na dobarvevní.
Jinak já nejradši používám 1/4 nebo tečkované 1/8. Hodně jsem se snažil experimentovat s osminovými triolami, ale tomu jsem nějak nepřišel na chuť - nikdy to neznělo tak, aby mi to sedělo.
Jasný, já ti to neberu
Jen říkám, že není prostě nuté postupovat tímhle exaktním způsobem. Já teda na RPT používám tap-tempo (+ nastavení division), ale když se mi do ruky dostane ještě nějaký další delay - analog, tak na něm zvuk nastavuju opravdu jen orientačně a subtilnější na dobarvevní.
Jinak já nejradši používám 1/4 nebo tečkované 1/8. Hodně jsem se snažil experimentovat s osminovými triolami, ale tomu jsem nějak nepřišel na chuť - nikdy to neznělo tak, aby mi to sedělo.
PetrPeter 1975 - 2008
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
jasnýNero píše:pupack:
Jasný, já ti to neberu![]()
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
zas tak nízko to rozhodně nikdy nenastavuju, každopádně s delayem to myslím poměrně dost vážně, protože je to můj nejoblíbenější efekt, a nikdy jsem nic nepočítal a ani to v blízké době neplánujupupack píše:ale jako pri mixu treba 10% to samozrejme nema vyznam.. to berujen to neni defacto pouziti delaye ale temer reverbu
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
Teorge píše:Ono je mi navíc zbytečné naštelovat si to přesně na ms, když stejně tak dobře neudržím tempo
- Dif Der
- last.fm: http://www.last.fm/user/DifDer/
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/onpoll
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si objednal na ebayi delay Biyang AD10, za nějakých 1200,-, to na seznámení s delayem bude stačit. Vypadá to na ten samý cajk co ten Modtone a podobné. Jen ta barva je taková... no, na takové to domácí hraní.

Hanák #00057, Hanák #00028, G&L Asat Classic Bluesboy, Grebeň Customcaster, Framus Diablo Pro, Fender Stratocaster Player, Mesa Boogie Roadster 212, Randal RM4 (Salvation Audio Matchvox, Buddy, Camerock)+ Engl 840/50, Diezel 412 FV
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
když budeš moct, něco nahrajDif Der píše:Tak jsem si objednal na ebayi delay Biyang AD10, za nějakých 1200,-, to na seznámení s delayem bude stačit. Vypadá to na ten samý cajk co ten Modtone a podobné. Jen ta barva je taková... no, na takové to domácí hraní.