DELAY

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
wikxzen
Rádce

Re: DELAY

Příspěvek od wikxzen »

On je nějaký zásadní rozdíl mezi Belcaty, Modtone a levnými delayemi od EHX?
Skiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skiner »

Osobní praktickou zkušenost nemám. No ale minimálně ten předsudek alá značka by mohl zafungovat, pokud je rozdíl v ceně v podstatě žádnej...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Minimálně co do "likvidity" při případném posílání dál na té značce něco je... Z hlediska funkčnosti bych to neřešil.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Dif Der
last.fm: http://www.last.fm/user/DifDer/
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/onpoll
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dif Der »

Tak zrovna u levného delaye bych moc neřešil další prodej. Rozdíl tam bude minimální.
Hanák #00057, Hanák #00028, G&L Asat Classic Bluesboy, Grebeň Customcaster, Framus Diablo Pro, Fender Stratocaster Player, Mesa Boogie Roadster 212, Randal RM4 (Salvation Audio Matchvox, Buddy, Camerock)+ Engl 840/50, Diezel 412 FV
Janecký JB, Zon Sonus RT-K5
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Kytarista je tvor přelétavý a žádný kus výbavy není na trvalo :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

bubucci píše:Jaké nastavení delaye používáte na dokreslení sól ? Kolik repeatů a jaké zpoždění? Spíš nějakých rychlejších než pink floydových atd. :idea:
nejlepší by bylo podle BPM, pod sola se hodí aby delay začal opakovat každou 1/4 a nebo každou 1/8 s tečkou. Protože tyhle dva časy nejlépe dokreslují a nemlátí se s rytmem.

1 milisekunda je 1/1000 sekundy a když znáš údaj beatů za minutu, třeba 120 bpm, tak je vzoreček:

minuta/bpm = 1/4 delay

(minuta v milisekundách) 60.000/120 = 500ms (ideální delay čas pod solo při 120 bpm)

mix a počet opakování už si nastavíš podle citu a čeho chceš dosáhnout. Spočítat si třeba osminu už pak logicky můžeš z údaje 1/4

kdy 500ms / 2 = 250 což je osmina při 120bpm, když chceme osminu s tečkou musíme si spočítat i 1/16.
250ms / 2 = 125 což je o něch 1/16 které přičteme k osmině a máme osminu s tečkou

čili osmina 250ms + 125ms (1/16 jako tečka) = 375ms což je 1/8 s tečkou, taktéž ideální delay pod solo při 120 bpm

Ty čtvrtkové delaye jsou dobrý pro jemné přimíchání, udělají prostor, room solu (výborný i pro zpěv) a ty osminy s tečkou jsou lepší pro výraznější delay když chceme aby byla slyšet i ta opakování. Jako spousty lidí si to dělá "bajoko" proč né, já mám rád preciznost a to aby mi delay neboural rytmus. Podle mě by to měl počítat takhle každej kdo to myslí s delayem vážně a při nahrávání ve studiu s metronomem je to tuplem nutnost. Nebo mít delay který umí spočítat sám tyhle údaje když mu zadáme bpm či natapujem čtvrtku.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Teorge

Příspěvek od Teorge »

já to znám takhle

(240000/BMP) x délka zpoždění

takže 1/8 s tečkou jsou vlastně 3/16 = (240000/120)*3/16 = 375ms,

EDIT: ale nemám na delayi display s hodnotami, takže mi je to na nic :-D vlastně je to to samé ale lépe se mi to pamatuje :-)
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Teorge píše:já to znám takhle

(240000/BMP) x délka zpoždění

takže 1/8 s tečkou jsou vlastně 3/16 = (240000/120)*3/16 = 375ms,

EDIT: ale nemám na delayi display s hodnotami, takže mi je to na nic :-D vlastně je to to samé ale lépe se mi to pamatuje :-)
ano, taky cesta, chtěl jsem ukázat jak spočítat základ od čtvrtky jako základního delaye. Tohle je jednodušší, ale jen jak se to vezme, jak si třeba přišel na ten udaj 240000 a víš proč tam je? :)

imho pro osminu s tečkou je nejrychlejší a nejlépe zapamatovatelné 45000/bpm - prostě pro tu osminu s tečkou už připravíš časový údaj z minuty na osminovej s tečkou :) obyčejným slovem místo minuty budeš dělit třičtvrtě minuty :) (osobně tomu údaji říkám půlminuta s tečkou) :lol: :arrow: (45000 ... Vezmu 60000 /2 = 30000 / 2 = 15000, pak těch 30000 což je jakoby čas pro osminu sečteš s 15000 a to je těch 45000) čili 45000/ bpm je vždycky osmina s tečkou

edit: jestli nemáš hodnoty tak v návodu minimálně dohledáš "rozsah" potenciometru, třeba od 0- 1500 ms- a můžeš si spočítat a tenkým fixem naznačit polovinu, čtvrtinu atd, a dopočítat si kde zhruba jaké časy jsou, nějaká odchylka pár milisekund se dá zkousnout. zabere ti to pár minut a máš delay pak parádně použitelnej i na přesnější časy třeba na podiu při koncíku
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

zrovna pod sólo jsem to nikdy neřešil, protože tam si obvykle nastavuju nízký mix, takže ty echa nejdou ani tak slyšet, jako spíše cítit

ale spíše kratší delaye kolem 300ms
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Teorge

Příspěvek od Teorge »

pupack píše: edit: jestli nemáš hodnoty tak v návodu minimálně dohledáš "rozsah" potenciometru, třeba od 0- 1500 ms- a můžeš si spočítat a tenkým fixem naznačit polovinu, čtvrtinu atd, a dopočítat si kde zhruba jaké časy jsou, nějaká odchylka pár milisekund se dá zkousnout. zabere ti to pár minut a máš delay pak parádně použitelnej i na přesnější časy třeba na podiu při koncíku
No ty jsou na mé krabičce různé podle toho který delay mám zapnutý. Ale dá se to naťukat tap tempem.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

pupack píše:Jako spousty lidí si to dělá "bajoko" proč né, já mám rád preciznost a to aby mi delay neboural rytmus. Podle mě by to měl počítat takhle každej kdo to myslí s delayem vážně a při nahrávání ve studiu s metronomem je to tuplem nutnost. Nebo mít delay který umí spočítat sám tyhle údaje když mu zadáme bpm či natapujem čtvrtku.
No, ne každý má delay, který mu umožňuje nastavení na ms / BPM, případně tap-tempo a možnost volby "division". Už i kvůli tomu, že ně každý to potřebuje - u hudby ve stylu U2 esenciální záležitost může být pro jiné kytaristy zbytečností, protože to prostě nějak mají v uchu. :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Nero píše:
pupack píše:Jako spousty lidí si to dělá "bajoko" proč né, já mám rád preciznost a to aby mi delay neboural rytmus. Podle mě by to měl počítat takhle každej kdo to myslí s delayem vážně a při nahrávání ve studiu s metronomem je to tuplem nutnost. Nebo mít delay který umí spočítat sám tyhle údaje když mu zadáme bpm či natapujem čtvrtku.
No, ne každý má delay, který mu umožňuje nastavení na ms / BPM, případně tap-tempo a možnost volby "division". Už i kvůli tomu, že ně každý to potřebuje - u hudby ve stylu U2 esenciální záležitost může být pro jiné kytaristy zbytečností, protože to prostě nějak mají v uchu. :wink:

U2 nepočítám to je extrem co se delaye týká, ale i k běžnému sólu se dá s delayem který nemá display nebo tap nastavit + - třeba 350ms a nemusí se to mlátit s rychlostí písničky jako když tam nevědomky nastavíš 440 třeba... jen člověk musí chtít :) nebo to aspon slyšet :) ale to je jiné téma... jen jsem odpovídal na otázku kdo jak nastavujeme delay :D a třeba pomoct někomu s výpočtem kdo to nezná, to je vše :) protože kdyby to lidi znali, tak se neptají jaký časy si nastavujeme, ale ptali by se třeba " používáte radši pod solo čtvrtky, osminy nebo triple čtvrtky?" .. protože čas v milisekundách je čistě jen hodnota daná k určitém tempu, ne typ delaye...

ale jako pri mixu treba 10% to samozrejme nema vyznam.. to beru ;) jen to neni defacto pouziti delaye ale temer reverbu :)
Naposledy upravil(a) pupack dne 4.04.2011 17:43, celkem upraveno 2 x.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

ja delay pouzivam opravdu jako malickou kudrlinku, to aby to sedelo do rytmu neresim, ozveny jsou o dost slabsi nez puvodni signal...vzdycky jen zhruba podle pisnicky nastavim rychlost ale jinac se vtom nehrabu
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

pupack:

Jasný, já ti to neberu :P

Jen říkám, že není prostě nuté postupovat tímhle exaktním způsobem. Já teda na RPT používám tap-tempo (+ nastavení division), ale když se mi do ruky dostane ještě nějaký další delay - analog, tak na něm zvuk nastavuju opravdu jen orientačně a subtilnější na dobarvevní.

Jinak já nejradši používám 1/4 nebo tečkované 1/8. Hodně jsem se snažil experimentovat s osminovými triolami, ale tomu jsem nějak nepřišel na chuť - nikdy to neznělo tak, aby mi to sedělo.

PetrPeter 1975 - 2008
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Nero píše:pupack:

Jasný, já ti to neberu :P

Jen říkám, že není prostě nuté postupovat tímhle exaktním způsobem. Já teda na RPT používám tap-tempo (+ nastavení division), ale když se mi do ruky dostane ještě nějaký další delay - analog, tak na něm zvuk nastavuju opravdu jen orientačně a subtilnější na dobarvevní.

Jinak já nejradši používám 1/4 nebo tečkované 1/8. Hodně jsem se snažil experimentovat s osminovými triolami, ale tomu jsem nějak nepřišel na chuť - nikdy to neznělo tak, aby mi to sedělo.
jasný :) souhlas, mam na mysli spis pripady kdy je vice mixu a opakovani, co sem slysel po ruznych akcich a koncertech delay u kapel, tak mi ten delay vetsinou trhal usi :) kdyz je to jen na "zabarveni" tam je to fuk, kor u teplejsiho analogu ktery je jen na ten warming defacto..
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

pupack píše:ale jako pri mixu treba 10% to samozrejme nema vyznam.. to beru ;) jen to neni defacto pouziti delaye ale temer reverbu :)
zas tak nízko to rozhodně nikdy nenastavuju, každopádně s delayem to myslím poměrně dost vážně, protože je to můj nejoblíbenější efekt, a nikdy jsem nic nepočítal a ani to v blízké době neplánuju :D připadá mi to docela zbytečné a zbytečně překombinované
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Ono je mi navíc zbytečné naštelovat si to přesně na ms, když stejně tak dobře neudržím tempo :)
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Teorge píše:Ono je mi navíc zbytečné naštelovat si to přesně na ms, když stejně tak dobře neudržím tempo :)
:lol: to nebudu radši komentovat :lol: ale defacto jsi to vystihl, proč to lidi nepočítaj :)
Dif Der
last.fm: http://www.last.fm/user/DifDer/
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/onpoll
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dif Der »

Tak jsem si objednal na ebayi delay Biyang AD10, za nějakých 1200,-, to na seznámení s delayem bude stačit. Vypadá to na ten samý cajk co ten Modtone a podobné. Jen ta barva je taková... no, na takové to domácí hraní.
Obrázek
Hanák #00057, Hanák #00028, G&L Asat Classic Bluesboy, Grebeň Customcaster, Framus Diablo Pro, Fender Stratocaster Player, Mesa Boogie Roadster 212, Randal RM4 (Salvation Audio Matchvox, Buddy, Camerock)+ Engl 840/50, Diezel 412 FV
Janecký JB, Zon Sonus RT-K5
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Dif Der píše:Tak jsem si objednal na ebayi delay Biyang AD10, za nějakých 1200,-, to na seznámení s delayem bude stačit. Vypadá to na ten samý cajk co ten Modtone a podobné. Jen ta barva je taková... no, na takové to domácí hraní.
Obrázek
když budeš moct, něco nahraj :) barva je v pohodě, lepší než šedivej pedalboard..
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“