zapojení snímačů bez switche
zapojení snímačů bez switche
ahoj
začínám dokončovat homemade tele (viz foto) a chtěl bych se zeptat na jednu konkrétní věc, a tou je zapojení snímačů.
Vím že schémat a plánků je na internetu mraky, já ale uvažuji o zapojení že by každý snímač měl svůj vlastní poťák a nedával bych vůbec switch. Nejlépe oba volume s malou, ale fakt malou tónovou clonou a tak aby se signály snímačů daly smíchávat.
Dotaz tedy zní:
Dokázal by někdo zkušenější poradit/nakreslit, popřípadě vymluvit zapojení jaké chci?
Díky,
Honza
ps. doufám že to tu někde už není... přecijenom celé forum jsem nepročetl...
začínám dokončovat homemade tele (viz foto) a chtěl bych se zeptat na jednu konkrétní věc, a tou je zapojení snímačů.
Vím že schémat a plánků je na internetu mraky, já ale uvažuji o zapojení že by každý snímač měl svůj vlastní poťák a nedával bych vůbec switch. Nejlépe oba volume s malou, ale fakt malou tónovou clonou a tak aby se signály snímačů daly smíchávat.
Dotaz tedy zní:
Dokázal by někdo zkušenější poradit/nakreslit, popřípadě vymluvit zapojení jaké chci?
Díky,
Honza
ps. doufám že to tu někde už není... přecijenom celé forum jsem nepročetl...
vyrostl jsem na zeppelinech.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: zapojení snímačů bez switche
Proč se omezovat tím, že tam switch nedáš, když ti snímač umožní to samé? Prostě na prostřední poloze necháš zapojené oba snímače a klidně můžeš mít na každém separátní volume.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Hegrik
- Kontaktovat uživatele:
Taky mi příjde škoda se zbavovat přepínače, navíc už vidim jak naživo budeš někde jak zběsilej točit poťákama
abys změnil zvuk
no
kdyby na mojí kytaře bylo jenom tlačítko on/off tak by sem byl asi nejvíc spokojenej
bane, přepínač používám snad jenom mezi písničkama a nejčastěji si hraju s pootáčením tónový clony a volume tak o 1/4 na zvýraznění čitelnosti mezi solama a doprovodem.....
a nevím jak vám, ale mě se ty přepínače na telatech nelíbí, dvě kolečka je i tak na mě dost ..
zalíbil se mi nápad plynulýho smíchávání signálů ze snímačů..
kdyby na mojí kytaře bylo jenom tlačítko on/off tak by sem byl asi nejvíc spokojenej
bane, přepínač používám snad jenom mezi písničkama a nejčastěji si hraju s pootáčením tónový clony a volume tak o 1/4 na zvýraznění čitelnosti mezi solama a doprovodem.....
a nevím jak vám, ale mě se ty přepínače na telatech nelíbí, dvě kolečka je i tak na mě dost ..
zalíbil se mi nápad plynulýho smíchávání signálů ze snímačů..
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Je to fakt poměrně nepraktické, pokud bys potřeboval rychlé změny, navíc ten switch ti tuhle možnost taky nabízí... Ale nebudu ti do toho kecat, je to tvoje kytara.
Jen vlastní zkušenost - já jsem si z jedné kytary nechal vymontovat tónovou clonu a dnes bych takový krok už neudělal.
Jen vlastní zkušenost - já jsem si z jedné kytary nechal vymontovat tónovou clonu a dnes bych takový krok už neudělal.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Hegrik
- Kontaktovat uživatele:
zajímavé, nedávno sem si urazil na base potenciometr tonové clony a jelikož to dělalo neplechu tak jsem ho vypájel. Odehrál sem s tím jednu menší soukromou párty a potom sem druhej den utíkal do obchodu a dával všechno dokupy
. Už nikdy bych se nezbavil clony...
- Rocky_MK
- Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
- Kontaktovat uživatele:
já si neumím představit život bez tónové clony a přepínání snímačů
a to mám shitstrat,který nějaký šikmooký soudruh vystřihnul na koleni...
Jinak, máš moc pěkné telátko a taky můj respekt. Rýsuje se z toho překrásná kytara. Inspiruješ mě...
Jinak, máš moc pěkné telátko a taky můj respekt. Rýsuje se z toho překrásná kytara. Inspiruješ mě...
jeden plonkovej tu mám a na klasiku to přepájet můžu vždycky...
spíš jsem chtěl poradit se zapojením
resp. jestli jde otočit jedním poťákem a snížit volume a clonu najednou
a zároveň kombinovat snímače (třeba na 20% krk, 80% kobyla)...
a pokdu ano, tak poradit se samotným zapojením
jinak určitě mi do toho nekecáš, každej názor někoho zkušenějšího se hodí
asi máte s tím přepínačem pravu, ale nezkusit to bez něj by mi nedalo.. člověk si vezme něco do hlavy a dokud nepřijde na to že je to blbost tak se toho nepustí
spíš jsem chtěl poradit se zapojením
resp. jestli jde otočit jedním poťákem a snížit volume a clonu najednou
a zároveň kombinovat snímače (třeba na 20% krk, 80% kobyla)...
a pokdu ano, tak poradit se samotným zapojením
jinak určitě mi do toho nekecáš, každej názor někoho zkušenějšího se hodí
asi máte s tím přepínačem pravu, ale nezkusit to bez něj by mi nedalo.. člověk si vezme něco do hlavy a dokud nepřijde na to že je to blbost tak se toho nepustí
-
woro90-1
Zapoj to třeba jako u JB s blend knoflíkem - master volume (250k), master tone (250k), blend (dvojitý 250k). Budeš mít stejný počet ovládacích prvků jako má normální tele, ale místo dvou knoflíků a přepínače to budou tři knoflíky. Doporučuji layout V - T - B; volume nejblíž k ruce, doprostřed clonu, na kterou se nesahá ve spěchu, a míchání snímačů na konec pro rychlý přístup.
A pokud by ses potřeboval zbavit jednoho ovládacího prvku, můžeš použít na volume i tone push-pull poťáky - zatažením za volume bys zapínal krkový snímač a zatažením za tone kobylkový.
A pokud by ses potřeboval zbavit jednoho ovládacího prvku, můžeš použít na volume i tone push-pull poťáky - zatažením za volume bys zapínal krkový snímač a zatažením za tone kobylkový.
blend knoflík...tak nějak jsem si to představoval...woro90-1 píše:Zapoj to třeba jako u JB s blend knoflíkem - master volume (250k), master tone (250k), blend (dvojitý 250k). Budeš mít stejný počet ovládacích prvků jako má normální tele, ale místo dvou knoflíků a přepínače to budou tři knoflíky. Doporučuji layout V - T - B; volume nejblíž k ruce, doprostřed clonu, na kterou se nesahá ve spěchu, a míchání snímačů na konec pro rychlý přístup.
nevíš kde by se dal bled poťák sehnat?
btw.
tohle http://shop.sollerguitars.com/product_i ... p-121.html je jestli jsem to pochopil správně poťák kde je volume i clona v jednom?
a další otázka, dá se na push/pull poťák dát dva snímače ( vycházím z toho že to primárně slouží na rozepínání cívek na humbuckeru, tak jestli se to dá použít i jako přepínání mezi krkem a kobylou)
díky,
Honza
-
woro90-1
Dá se tím přepínat cokoli; volume/tone se to jmenuje nejspíš proto, že je to mixed taper, tedy něco mezi lin a log.
Koukám že tam máš HB, to by asi chtělo spíš 500k, ale můžeš zkusit i 250k. Levnější seženeš třeba v GESu, a podle toho, co se osvědčí, pak koupíš třeba tohle: http://www.dhn.cz/potenciometr-tandemov ... kohm-17562
Koukám že tam máš HB, to by asi chtělo spíš 500k, ale můžeš zkusit i 250k. Levnější seženeš třeba v GESu, a podle toho, co se osvědčí, pak koupíš třeba tohle: http://www.dhn.cz/potenciometr-tandemov ... kohm-17562