zapojení snímačů bez switche

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
vlk

zapojení snímačů bez switche

Příspěvek od vlk »

ahoj
začínám dokončovat homemade tele (viz foto) a chtěl bych se zeptat na jednu konkrétní věc, a tou je zapojení snímačů.
Vím že schémat a plánků je na internetu mraky, já ale uvažuji o zapojení že by každý snímač měl svůj vlastní poťák a nedával bych vůbec switch. Nejlépe oba volume s malou, ale fakt malou tónovou clonou a tak aby se signály snímačů daly smíchávat.
Dotaz tedy zní:
Dokázal by někdo zkušenější poradit/nakreslit, popřípadě vymluvit zapojení jaké chci?

Díky,
Honza

ps. doufám že to tu někde už není... přecijenom celé forum jsem nepročetl...
Přílohy
IMG_0978.JPG
vyrostl jsem na zeppelinech.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: zapojení snímačů bez switche

Příspěvek od Nero »

Proč se omezovat tím, že tam switch nedáš, když ti snímač umožní to samé? Prostě na prostřední poloze necháš zapojené oba snímače a klidně můžeš mít na každém separátní volume.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hegrik »

Taky mi příjde škoda se zbavovat přepínače, navíc už vidim jak naživo budeš někde jak zběsilej točit poťákama :D abys změnil zvuk
vlk

Příspěvek od vlk »

no
kdyby na mojí kytaře bylo jenom tlačítko on/off tak by sem byl asi nejvíc spokojenej :twisted:
bane, přepínač používám snad jenom mezi písničkama a nejčastěji si hraju s pootáčením tónový clony a volume tak o 1/4 na zvýraznění čitelnosti mezi solama a doprovodem..... 8)
a nevím jak vám, ale mě se ty přepínače na telatech nelíbí, dvě kolečka je i tak na mě dost ..
zalíbil se mi nápad plynulýho smíchávání signálů ze snímačů..
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Je to fakt poměrně nepraktické, pokud bys potřeboval rychlé změny, navíc ten switch ti tuhle možnost taky nabízí... Ale nebudu ti do toho kecat, je to tvoje kytara.

Jen vlastní zkušenost - já jsem si z jedné kytary nechal vymontovat tónovou clonu a dnes bych takový krok už neudělal.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hegrik »

zajímavé, nedávno sem si urazil na base potenciometr tonové clony a jelikož to dělalo neplechu tak jsem ho vypájel. Odehrál sem s tím jednu menší soukromou párty a potom sem druhej den utíkal do obchodu a dával všechno dokupy :D. Už nikdy bych se nezbavil clony...
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

já si neumím představit život bez tónové clony a přepínání snímačů :D a to mám shitstrat,který nějaký šikmooký soudruh vystřihnul na koleni...
Jinak, máš moc pěkné telátko a taky můj respekt. Rýsuje se z toho překrásná kytara. Inspiruješ mě... :)
vlk

Příspěvek od vlk »

jeden plonkovej tu mám a na klasiku to přepájet můžu vždycky...
spíš jsem chtěl poradit se zapojením
resp. jestli jde otočit jedním poťákem a snížit volume a clonu najednou
a zároveň kombinovat snímače (třeba na 20% krk, 80% kobyla)...
a pokdu ano, tak poradit se samotným zapojením

jinak určitě mi do toho nekecáš, každej názor někoho zkušenějšího se hodí
asi máte s tím přepínačem pravu, ale nezkusit to bez něj by mi nedalo.. člověk si vezme něco do hlavy a dokud nepřijde na to že je to blbost tak se toho nepustí :)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Zapoj to třeba jako u JB s blend knoflíkem - master volume (250k), master tone (250k), blend (dvojitý 250k). Budeš mít stejný počet ovládacích prvků jako má normální tele, ale místo dvou knoflíků a přepínače to budou tři knoflíky. Doporučuji layout V - T - B; volume nejblíž k ruce, doprostřed clonu, na kterou se nesahá ve spěchu, a míchání snímačů na konec pro rychlý přístup.

A pokud by ses potřeboval zbavit jednoho ovládacího prvku, můžeš použít na volume i tone push-pull poťáky - zatažením za volume bys zapínal krkový snímač a zatažením za tone kobylkový.
vlk

Příspěvek od vlk »

woro90-1 píše:Zapoj to třeba jako u JB s blend knoflíkem - master volume (250k), master tone (250k), blend (dvojitý 250k). Budeš mít stejný počet ovládacích prvků jako má normální tele, ale místo dvou knoflíků a přepínače to budou tři knoflíky. Doporučuji layout V - T - B; volume nejblíž k ruce, doprostřed clonu, na kterou se nesahá ve spěchu, a míchání snímačů na konec pro rychlý přístup.

A pokud by ses potřeboval zbavit jednoho ovládacího prvku, můžeš použít na volume i tone push-pull poťáky - zatažením za volume bys zapínal krkový snímač a zatažením za tone kobylkový.
blend knoflík...tak nějak jsem si to představoval...
nevíš kde by se dal bled poťák sehnat?

btw.
tohle http://shop.sollerguitars.com/product_i ... p-121.html je jestli jsem to pochopil správně poťák kde je volume i clona v jednom?
a další otázka, dá se na push/pull poťák dát dva snímače ( vycházím z toho že to primárně slouží na rozepínání cívek na humbuckeru, tak jestli se to dá použít i jako přepínání mezi krkem a kobylou)

díky,
Honza
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Dá se tím přepínat cokoli; volume/tone se to jmenuje nejspíš proto, že je to mixed taper, tedy něco mezi lin a log.

Koukám že tam máš HB, to by asi chtělo spíš 500k, ale můžeš zkusit i 250k. Levnější seženeš třeba v GESu, a podle toho, co se osvědčí, pak koupíš třeba tohle: http://www.dhn.cz/potenciometr-tandemov ... kohm-17562
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“