Kde a jak zacit cvicit

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
Alokin

Kde a jak zacit cvicit

Příspěvek od Alokin »

Zdravim.

Jsem zacatecnik ktery poprve sednul za bici pred pul rokem. Tak nejak 4 mesice uz se na to ucim a ted poslednich par tydnu resim jak vyresit samotne cviceni ve volnym case. Dost lidi mi doporucilo si doma poridit elektronicke bici a proste mlatit do toho, ale osobne mam s tim problem. Pride mi ze je to polovicni reseni protoze zainvestovat 50.000 do poradne elektronicke sady nemam, a te levnejsi do 10.000 maji gumove pady a to rozhodne neni blana a udery tam asi opravdu stejny nebudu. Mozna se ale mylim. Navic, cet jsem tady ze i elektronicke bici doma delaj randal a ze to opravdu neni hrani potichu.

Muj hlavni problem je ze doma drum set opravdu mit nemuzu (misto je nejvetsi problem, plus k tomu mam same duchodce kolem, takze me hodne rychle servu).

Jedina moznost je jit do zkusebny, a prave ohledne toho se chci zeptat na par veci.

V tuto chvili mam kolem 10.000 kc a chtel bych to zainvestovat a nejak sobe zpristupnit to trenovani :) Jeden znamy mi rikal ze je dobra varianta koupti par casty setu (jako treba virbl, hi-hat, jednu cinelu, pedal a nejaky te stojanky na to) a zbytek jako jsou tomy a kopak bude mit asi vetsina zkuseben uz na miste a to proste vyuzivat. Opravdu nevim jeslti je tohle dobry napad nebo ne.

Nebo je lepsi moznost koupit celou levnu sadu a pokusit se sehnat (pronajmout) nejakou malu zkusebnu a dat to tam? Ovsem tady me trosku desi predstava te levne sady protoze do tech 10.000 to opravdu bude spis napodobenina bici sady nez neco na co clovek pak muze spolihat. A nebo se mozna zase mylim :)

Zajimaji me nazory lidi ktery se k tady tomu paradnimu nastroju dostali, ale bohuzel nemeli zazemy kapelovych zkuseben nebo domu kde v pohode mohli provozovat akusticky set :)

Dekuji moc za pomoc!
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Kde a jak zacit cvicit

Příspěvek od Monikad »

Vítej v klubu mezi nmi všemi, co propadli kouzlu bubnů a paliček :wink:

předně, i do elektrických za 10 táců (plus/minus) se v určitých modelech namísto gumy montují klasické blány. Nicméně je další pravdou, kterou ti jen potvrdím, že i elektrické bubny skutečně dělají hluk, vláště tedy v paneláku či bytovce. nejsou to sice žádné velké rány, ale jde spíše o vibrace stropem a stěnami, převážně od pedálu. :!:
taky si myslím, že začínat se učit hrát na elektrickou sadu není dobré!! I s blánou má takový buben trochu jiné vlastnosti a vyžaduje rozdílnou techniku hry!!! El. sada je výborný trenažér pro cvičení později, až budeš řekněme na pokročilejší úrovni, ale vždyv kombinaci s občasným cvičením na klasické sadě.
Myslím že pokud hodláš do něčeho investovat nadoma, zkus nějaký obyčejný snare se stojanem, z něja vyndej struník i rezo a vycpi jej třeba polštářem a na ně téměř nehlučně můžeš cvičit hru paličkami, držení tempa, jednoduché i složitější etudky,.... a pro ostatní bych radila se zajít domlit do nějaké blízské umělecké školy nebio k soukromém učiteli. Zjistíš finanční stránku věci a pokud ti to bude vyhovovat, je odborné vedení na samý úvod tvé budoucí hvězdné dráhy hudebníka rozhodně ku prospěchu. jako dřevní samoučená hráčka ti to můžu jen potvrdit. Co bych já za to dala, kdybych tehdy, v půlce 80tých let, mohla někam chodit na učení hry na klasicko rockovou bicí sadu. Vše by bylo jinde, nebo alespoň rychleji!! Sám totiž člověk ke spoustě věcí dojde, ale před tím je mnoho slepých uliček, než objeví co a jakby měl dělat! ve škole ti to učitel prostě řekne rovnou, nebo tě navede tou správnou cestou!!
Teď už ty možnosti jsou, tedy je jednoznačné, že je nejlepší jich využívat!!!! :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

Tak teď asi většinu bubeníků naštvu. Jsem příznivec el.bicich. Za předpokladu, že se učíš za odborného vedení na malý bubínek, podle mně můžeš cvičit a hrát na el. sadu a může z tebe být i fakt dobrý bubeník.
Jsou hráči, kteří se specializují na el. bicí a mají špičkové výsledky. Každý nástroj, ať akustický, nebo elektrický má své výhody. Jen je potřeba příjmout el. bicí jako alternativu s tím, že to nidy nebudou klasické akustiky, zato umět využít výhod, které poskytují. Největší nevýhodou el bicích je, hlavně v začátcích, nutnost použití odposlechu a hodně kvalitní výkonné aparatury pro zpěvy, kam Tě zvukař zapojí.
Veškeré své úsilí vynakládám na to, aby nikdo nepoznal, že nic neumím.- Marně!
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

V podstatě souhlasím s Monikou. Na doma utlumený bubínek a vedení učitelem je rozhodně správná cesta. Ale taky tuším, že ani jedna z těchto cest ti neumožní v brzké době okusit hru na celou sadu. Nevím jak to probíhá u soukromých učitelů, ale v ZUŠ jsem rok hrál jen na malý bubínek. Mě to sice nevadilo, už jsem tehdy trochu hrát uměl a mým cílem tam bylo ovládnout jakž takž hru z not (což je další výhoda), ale taky jsem měl možnost doma hrát na celou soupravu. Pokud by jsi chtěl hrát na celou sadu, asi bych se být tebou porozhlédl po okolí a zkusil se domluvit s někým kdo už ve zkušebně funguje. Sám bych si zkušebnu nepronajímal, to by bylo zbytečně nákladné. Ve sdílených zkušebnách to často funguje tak, že základ bicí soupravy je stálý a bubeníci, kteří se zde střídají mají vlastní malý buben, činely a někdy i pedál. Je potřeba počítat s nějakým časovým omezením (rozvrhem), spoluúčastí na nájmu a možná i na nákupu nových blan, ale myslím, že je to ekonomicky únosnější než platit sám garáž či nějakou zkušebnu. Má to samozřejmě i nevýhody, ale v začátcích, by to mohlo být vhodné. Učitel tě vede, doma cvičíš a do zkušebny se přijdeš "vyblbnout". :)
Alokin

Příspěvek od Alokin »

Dekuji moc za odpovedi! Tech 4 mesice co cvicim tak je to s ucitelem, a hodne mi to pomohlo, doma ten bubinek nemam, ale rozhodne do toho pudu jak tady pisete. Ovsme uz bych pomalu chtel i cvicit na celou sadu a hlavne trenovat koordinaci protoze prece uz nejsem na tohle nejmladsi (30 let) takze vidim ze mi to proste nejak vazne :) Takze, proto nevim jeslti je ta ele. bici sada doma na tohle dobra, a nebo rovnou zainvestovat do par soucasty aku. sady a hledat sdilenu zkusebnu kde cvicit 1x max 2x tydne (vic to asi nestiham).
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

Třicet let je hodně dobrý věk na začátek. Když si představíš, že za pět roků pilné práce budeš hrát na slušné úrovni, tak Ti ještě zbývá dalších, minimálně třicet roků aktivního muzikantskýho života na další zlepšování.
Tak se honem do toho pust a rychle na nějaké podium s kapelou, ať přibývají zkušenosti.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Basspetr píše:Tak teď asi většinu bubeníků naštvu. Jsem příznivec el.bicich. Za předpokladu, že se učíš za odborného vedení na malý bubínek, podle mně můžeš cvičit a hrát na el. sadu a může z tebe být i fakt dobrý bubeník.
Jsou hráči, kteří se specializují na el. bicí a mají špičkové výsledky. Každý nástroj, ať akustický, nebo elektrický má své výhody. Jen je potřeba příjmout el. bicí jako alternativu s tím, že to nidy nebudou klasické akustiky, zato umět využít výhod, které poskytují. Největší nevýhodou el bicích je, hlavně v začátcích, nutnost použití odposlechu a hodně kvalitní výkonné aparatury pro zpěvy, kam Tě zvukař zapojí.
Teda mě si nenaštval. Možná že dokonce mluvíme tímtéž jazykem. pro zřetelnost to shrnu a případně i doplním. Určitě jsou hráči hrající "speciálně" a jen na elektrickou soupravu a budou na to dobří. osobně sice nikoho ani na nízké, ani na světové úrovni neznám, ale to neznačí, že by takový nikdo nebyl!! :wink:

Beru to ale tak, že tady je řeč o touze učit se na akustické bubny a elektrika je jen alternativou, nebo jinak - "berličkou" jak se dostat k soupravě, když akustická po ruce není nebo není možnost ji provozovat. Pak je to dobrá úvaha a sama ji doporučuji, ncméně se shodneme že práce s paličkou je na té elektrické prostě jinačí než na akustice. pro zběhlejšího hráče, který na elektrických cvičí dma a jednou za čas to prostřídne s akustikou, to neníaž takový problém a zvládne ty techniky dle potřeby měnit. Znám to, nějaký čas jsem takhle fungovala taky. :!: Pro začátečníka je ale zrádné to, že pokud se bude doma učit JENOM na tu elektrik a mákne řekněme nějaký "domácí úkol - etudku pro učitele" tak pokud mu ji přijde předvést sedíce u akustických bubnů, najenou bude celé to zkoušení zatraceno, neb zahraje jen minimm too ncvičeného....!! :idea:

Jinak co se týče té "nevýhody výkonných beden pro odposlech soupravy" - no já vím jistě že je to nadoma docela hloupost, nebo přinejmenším zbytečnost. Vše levně a elegantně i účelně vyřeší slušná sluchátka! :idea: :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

Tak to s těmi sluchátky na cvičení doma je ideální řešení. Pokusil jsem se naznačit problém při hraní s kapelou. Tam je nutnost kvalitního zesílení a třeba řešení pomocí nějakého komba je nedostatečné. Chtěl jsem tím upozornit na to, že koupě samotné el. sady nejsou jediné náklady, především když začínající kapela nedisponuje kvalitním PA.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Basspetr píše:Tak to s těmi sluchátky na cvičení doma je ideální řešení. Pokusil jsem se naznačit problém při hraní s kapelou. Tam je nutnost kvalitního zesílení a třeba řešení pomocí nějakého komba je nedostatečné. Chtěl jsem tím upozornit na to, že koupě samotné el. sady nejsou jediné náklady, především když začínající kapela nedisponuje kvalitním PA.
Dnešní trend (a vlastně to sleduji jako porevoluční trend už 15-20 let) je, že málokterá kapela má vlastní techniky s PA a světly, jako tomu bylo dříve. Důvodem je ekonomika. Málokterá kapela totiž vytíží takovou techniku naplno a každý volný termín, což je zase při pořizovací ceně takového nkupu PA omponentů potřebné. proto jsou zpravidla zvukaři samostanými firmami a kapely si je standartně najímají! :!:

takže stále nevidím důvod řešit na podiu s el bubny něco víc než nějaké běžné kombo, či spoléhat na odposlech zvukaře.
na elektriky jsem na kšeftě hrála snad 2x za celou kariéru a musím říct, že vždy to bylo jen na odposlech, ale raěji bych asi měla sluchátka (ač je u akustické sady nosím nerada) neboť jen ve sluchátkách slyším svoji ELEKTRICKOU sadu dobře a bez nežádoucí prodlevy díky hluku na stage a hallu oprostoru kolem.. :wink: :!:
pehve

Příspěvek od pehve »

Basspetr píše:Tak teď asi většinu bubeníků naštvu. Jsem příznivec el.bicich. Za předpokladu, že se učíš za odborného vedení na malý bubínek, podle mně můžeš cvičit a hrát na el. sadu a může z tebe být i fakt dobrý bubeník.
to odborného vedení na malý bubínek beru :) ale představ si plastáky s klasikou snare...fuj :D
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“