Kde se vyrábějí Gibsony?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
grock

Re: Kde se vyrábějí Gibsony?

Příspěvek od grock »

Já 5.Tři staré jsem vlastnil a dva nové.Konstatovali to i majitelé těch nových.Kolik jsi srovnával ty?
Ale nic ve zlým,jen mě napadlo,co by řekl p.Hladík,kdyby mu za ten jeho starý krám někdo zdarma nabídl na výměnu nový Custom.. :D :D
Ale vážně a malonko obecně-to,co byl běžný standard dřív,to je dnes custom shop.Snad.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Není to spíš o tom, že z těch starých kytar do dnešních dní mezi muzikanty putují jen ty kvalitní, zatímco ty průměrné a podprůměrné semlel čas?

Za 30 let budou mezi muzikanty taky kolovat jen ty lepší nástroje z dnešní produkce. :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Nero píše:Není to spíš o tom, že z těch starých kytar do dnešních dní mezi muzikanty putují jen ty kvalitní, zatímco ty průměrné a podprůměrné semlel čas?
to mi prijde asi jako nejlogictejsi vysvetleni
Tonda

Příspěvek od Tonda »

grock píše:jen mě napadlo,co by řekl p.Hladík,kdyby mu za ten jeho starý krám někdo zdarma nabídl na výměnu nový Custom.. :D :D
pan Hladík .. by mu ukázal tuto tabulku:

Vintage Price Value For 2009 :
1954 - 1957 > $50 000 to $55 500 ( single coil , bigsby optional )
1957 - 1960 > $85 500 to $110 000 ( humbuckers , bigsby optional )
1961 - 1963 > $25 500 to $36 000 ( sg body)
1968 - 1969 > $8 000 to $9 000 ( reissue 1 piece body )
1968 - 1969 > $6 000 to $7 000 ( reissue 3 piece body )
1970 - 1999 > $1 600 to $2 500 ( prices vary according to features/specs )
I´m wheels... movin´wheels
grock

Příspěvek od grock »

vidím tu logiku černěji- ty průměrné a podprůměrné se prodávají za ty ceny z tabulky.T :cry: y nadprůměrné nikdo nedá---
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

To jsou ale dohady nad dohady :roll: kytary se často prodávají z finančních a dalších důvodů, takže i ty nejlepší běží v oběhu, je to jako se vším.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

"driv standard...dnes custom shop" - myslim ze vsichni co meli v ruce neladici norliny urcite souhlasi ;) ja na tuhle generalizaci kaslu. Aspon u fenderu to treba bylo vzdy kus od kusu (ve vsech obdobi, i v tom nejvybajenejsim pre-cbs), stejne tak jsem mel v ruce uplne mrtvy les paul ze sedmdesatych :) u tech starych kytar opravdu hodne funguje mojo, ale vetsinou to pri primem porovnani s nejakym proletarskym novym kouskem neni az takova slava ;)
Regular John

Příspěvek od Regular John »

Tak já určitě nesouhlasím s tím, že by dnešní produkce byla nějak závratně horší. Sice u některých modelů se změnila technologie výroby, ale zkuste si občas prostě nevšímat, jestli je tam změněno to nebo to a soustřeďte se čistě jen na to, jak kytara hraje. Zrovna s Gibsony zase tolik zkušeností nemám, ale co jsem měl v ruce pár starých (málo ohraných) kusů, tak třeba porvrchová úprava byla oproti dnešním kusům docela o ničem a to jak u Gibsonu, tak u Fenderu. Taky jsem viděl maníka, který srovnával orig. 57 Stratocaster a úplně nový reissue model stejného roku a znělo mi to úplně stejně a přitom cenový rozdíl těch dvou kytar byl pár stovek tisíc kč. Navíc nabídka obou firem je tak bohatá, že si člověk vždy najde, to co chce - pokud někomu nevyhovují dnešní "standardy", není problém pořídit si reissue 8)
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Dnes jsem si přivezl domů Gibson LP Studio 60s Tribute. Finančák mi vrátil něco z daní a přímo na mě volalo ( už delší dobu hledám Gibsona se singly a na Gold Topa peníze dohromady nedám, pořád jsou třeba někde jinde )

Hraje lépe než vypadá a charakter zvuku starého pána ( Les Paula ) se přímo nabízí. Váží 3,7 kg, korpus ze 3 ks, ne moc hezký javor s výraznou kresbou na vrchní desce, ale nádherně barevný zvuk, už nasucho sytý, dlouhý. Nic nechcípá, nedrnčí, nemá otrhaný dozvuk, jako asijské kopie.

Gibsony se mění, přesně jak tu píšete. Za jejich cenovou dostupnost kytarista o něco přichází. Nejsou bezchybně zpracované, tenhle má pár mikrobublinek v laku a na desce javor, který by dřív použili na kytaru s neprůhledným lakem, také pouzdro jak na Corta, ale zásadní je zvuk, seříditelnost nástroje a jeho spolehlivost a tady není a zjevně nebude co řešit.
Až bude čas, zkusím nahrát aspoň How High The Moon a dát ho sem, schválně, jestli vám bude znít autenticky, jako od Les Paula, protože na starou hudbu ho mám, do kombibace s lubovkou.

http://www2.gibson.com/Products/Electri ... ibute.aspx
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak to velká gratulace! Já měl o prázdninách 50s Studio Gold Top, tahle barva byla vyprodána ještě předtím, než tu řadu kytar začali vůbec vyrábět. Objednával jsem ji v Německu a čekal na ni 4 měsíce. Když mě došla domů, tak šla druhý den na ebay. Byl to nejhůře zpracovaný a hrající nástroj nad 10t., co jsem kdy měl doma :-/ Btw - můj kus měl tělo hned z 5ks. Na té kytaře bylo úplně vidět, jak to po těch záplavách "šijí horkou jehlou", aby plnili normu a nebo aby spíš dohnali skluz...

Ale abych nebyl na Gibsony tak zlý - nedávno se mě doma objevil pár let starý Standard SG a to bylo jiné kafčo :) Vtipné je, že obě ty kytary vyšly na úplně stejné peníze a to bazarové SG bylo asi tak o 5 tříd jinde jak zpracováním, tak zvukem. Prostě je to kus od kusu...
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

To mě mrzí. Já si objednal za život 2 kytary a dopadlo to přesně 50/50. Už bych to neudělal. Legrace je, že zrovna levný Fender PB, který mi došel poštou je nejlepší, co jsem kdy měl. Na jazzovém workshopu si jí všichni podávali a Juraj Griglák, sběratel drahých Fenderů a firemní hráš Sadowsky tam vykřikoval: "To nieje možné, urobiť taků basu za dvadsaťdva tisíc!" Taky jí nikdy neprodám, ale už bych to neriskl. Snad jen tam, kde ji můžu obratem vrátit. Ani u Gibsona.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Tak tady je slíbená nahrávka, měl jsem teď 1/2h čas.
Levá - LP ST 60 TRIBUTE 2011 s P90, pravá - LP ST 2001 s ´57. Snímače u krku.
(Mně to v PC hraje obráceně, tak první je ta černá :D )
.
IMG00517-20110512-0042.jpg
Nahráno jen tak přes Line6 UX2, simulace komba Gibson 15W.
Skladba Loverman, poslední třetina trsátkem, jinak prsty. LP je spíš "trsátková" kytara. :D
A jdu zase něco dělat...........
Přílohy
LP ST a ST60 Loverman.mp3
(2.35 MiB) Staženo 248 x
Mr.Dvori

Příspěvek od Mr.Dvori »

Poctivě jsem si přečetl celou debatu a vypozoroval jsem několik následujících skupin. Vypíšu ty co mě za to nejvíc stojí :D :

zatvrzelí Gibsonisti
zatvrzelí odpůrci značky Gibson
klasický český podezíraví občan
"co nestojí nehraje"

Nevím. Nemám tolik zkušeností jako Vy. Držel jsem v ruce několik Gibsonů a prakticky všechny byli vyrobeny nedávno. Na většinu jsem si zahrál jenom v krámu, ale myslím si, že jsem docela vnímavej člověk...
Jsem student, takže každou kačku nejdřív 2x obrátím než ji někam vrazím. Nikdy jsem nehrál na ty "super řady", který dělají v menším měřítku,.. Mě osobně taky to studio hezky sedlo. Jak dnešní výroba tak výroba někdy v 90's (?). Je jasný, že rozdíl mezi studiem a třeba customem bude, ale já osobně si ho necením na 50 tyček. Hraju altern. rock, folk/death metal a o prázdninách bych si rád rozjel instrumentální projekt, a myslím si, že k tomu zvuku, na kterej jsem si já jako rackovej kytarista celkem zvykl se to studio hodí naprosto parádně! Chápu, že když někdo hraje jazz nebo Japonska, Slovneska, Ameriky nebo třeba Sýrie. Mám jednoho Jacksona a jednu B.C.Richku. Richku jsem koupil před pár lety za 4 a půl tisíce od člověka, kterej ji evidentně prodával jenom kvůli tomu, že přestal hrát kobylkovej snímač a on nevěděl co s tím. Je to Platinum Pro série, takže ta nejvyšší co B.C.Rich vyrábí. Za 3 tácy jsem vyměnil kobylkáč na EMG 81, se kterým si kytara rozumí naprosto brutálně a hraju. Jasně, je "šmejd za pár peněz" a jde to na něm vidět - floyd rose (licens.) se postupně rozpadá, kytara je omlácená a dokonce mám po jedné pitce v 6 prázci vytlačenou E strunu. Ale kytara mi vyhovuje. Vytvořil jsem si určitý zvuk na aparátu a taky styl jakým na ni mám hrát a jsem spokojený. Nikdy bych si nedovolil hrát na to něco kde se projeví barevnost zvuku, ale nevěřili byste jak se na to hezky hraje a hezky zní takovej canon rock.. omlouvám se za OT, ale rozepsal jsem se a už to nešlo zastavit :-D

K věci: jednou bych doopravdy chtěl Gibson LP z 60's, a potom bych zcela určitě začal hrát i ten blues, ale je to pro mě asi stejně splnitelný jako to, že na Slovensku vznikne monarchie, kterou povede Poslední samuraj... Ale po prázdninách jakmile budu mít peníze, koupím si studio. A ať si říká kdo chce co chce, pro mě to bude mít hodnotu né materiální ale citovou.. A o tom muzika je, ne?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud tě láká blues, klidně to hraj na richku - o kytaře to vážně není. A bez ohledu na to, co se tu řeší, by měla pro každého tou nejlepší kytarou být ta, na kterou ho nejvíc baví hrát, i kdyby to byla rozbitá čundršpaněla od popelnice s jednou strunou. Tohle je taková spíš hospodská diskuse na nedůležité téma.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Popsal jsi to hezky. Když pominu svou základní tezi, že kvalitní materiál a šikovný dělník stojí více peněz, tudíž i kvalitní nástroj vyžaduje větší náklady na výrobu, ostatní je o souvislostech. Když Ti nástroj sedí a poslouchá Tě, je ten správný. Špatné seřízení nebo struny mohou naprosto změnit výběr v obchodě. Kup si co chceš a hraj na co chceš, hlavně ať Ti to hraje a baví Tě to. Gibson je tradice, která se postupně rozpouští pod náporem hrabivosti managementu a obchodníků. Snad ještě něco vydrží.
Mojda334

Příspěvek od Mojda334 »

woro90-1 píše:Pokud tě láká blues, klidně to hraj na richku - o kytaře to vážně není. A bez ohledu na to, co se tu řeší, by měla pro každého tou nejlepší kytarou být ta, na kterou ho nejvíc baví hrát, i kdyby to byla rozbitá čundršpaněla od popelnice s jednou strunou. Tohle je taková spíš hospodská diskuse na nedůležité téma.
Sqwělá tečka, Woro. Amen. :twisted:
Yamaha FG700MS
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Mojda334 píše:
woro90-1 píše:Pokud tě láká blues, klidně to hraj na richku - o kytaře to vážně není. A bez ohledu na to, co se tu řeší, by měla pro každého tou nejlepší kytarou být ta, na kterou ho nejvíc baví hrát, i kdyby to byla rozbitá čundršpaněla od popelnice s jednou strunou. Tohle je taková spíš hospodská diskuse na nedůležité téma.
Sqwělá tečka, Woro. Amen. :twisted:
Woro bude zcela jistě potěšen tím slovem "Sqwělá"... ach ach...
kubog

Příspěvek od kubog »

mmjuz píše:Cca před pěti, šesti lety se v pražském Muzic Center začaly objevovat dodávky kytar od Gibson vyráběné v Číně a prý to byl fakt děs. Mohl by to potvrdit tehdejší vedoucí ( tuším se jmenoval nějak p.Gronhbach, nebo podobně ), takže pokud to v Číně pokračuje, jistě to bude u Thomanna k dostání. Jinak když někdy v polovině 90.let skrachoval Kramer, pro něhož ve velkém vyráběla bývalá Jolana v Hořovicích, tak tam snad byly i nějaké zakázky od Gibsona, jen určitých částí kytar. Ovšem nevím co přesně a v jakém objemu, jen jsem to zaslechl od člověka, který tam byl zaměstnaný a občas se tam pohybuje do dnes. Důkazy samozřejmě nemám. Jinak v poslední době tam pracují i na zakázkách od Fendera. Takže v Česku vzniká také dost "emerického" zboží. Otázkou je, jestli to je na závadu, nebo spíš ku prospěchu věci.

Pozeram ze tuto temu som slusne prehliadol a nestacim sa cudovat :mrgreen:

Pry, snad, nevim co presne, dukazy nemam - seriozne takyto clovek tu ma "status" odbornik?

Temu som preletel a nestacim sa cudovat, ake opat zarucene a overene krcmove kecy sa tu prezentuju ako pravda.
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Třeba na Music Centeru kupovali čínský kopie Gibsonu a prodávali to za plnou palbu :mrgreen:
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Já jsem jel do Finska se svojím Tenson stratem, tam ho prodal, v obchodě na to nahodili logo Fender, a koupil to kytarista z Nightwish. Dodneska to má jako záložní kytaru na každé show. :mrgreen:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“