Výběr kláves pro laika

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
HouseCZ

Výběr kláves pro laika

Příspěvek od HouseCZ »

Zdravím,

už od mala jsem toužil hrát na nějaký hudební nástroj. Avšak nikdy jsem se k tomu nedostal. Až nedávno jsem se dostal k elektrické kytaře, ta mě ale příliš nechytla a tak jsem si dal zase na chvíli pokoj...

Až teď jsem na internetu začal koukat na videa s hudbou na piano či klávesy. A občas je to opravdu nádhera.
Proto jsem si řekl, že bych to mohl zkusit, ale jak je vám asi jasné - většího lajka už najdete málo kde :)

Proto jsem vás chtěl poprosit. Potřeboval bych poradit nějaké vhodné klávesy pro začátečníka. (Vím, že nejlepší by bylo asi piano, ale na to prostě nemám).

Samozřejmě velkou roli hraje cena, co jsem tak koukal tak nějaké ty levnější klávesy se dají sehnat pod 3000,-
Jsem si vědom toho, že to nebude asi nic extra, ale pro začátečníka a na ozkoušení si myslím, že je to ideální.

Avšak jaké přesně to už nevím. Koukal jsem po obchodech a docela mě zaujali Casio CTK 720, myslím, že kdysi jsem je viděl u známé a strašně se mi tam líbil ten výukový systém ... Co myslíte? Popřípadě jiné návrhy?

Předem děkuji všem za rady.
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr kláves pro lajka

Příspěvek od Scorpi.03 »

Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Má ještě někdo zkušenosti s tou Yamahou PSR E323?
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Co bys konkrétně potřeboval vědět ? Ony se celkem moc neliší
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Nic konkrétního, prostě mě zajímají názory lidí, kteří na ně hráli.
HouseCZ

Příspěvek od HouseCZ »

Díky moc za rady. Nejspíše dám na vás a vezmu si ty YAMAHA PSR-E223. Přijatelná cena 3000,- je tak akorát a těší mě, že i tak kvalitní značka jako je YAMAHA se dá sehnat tak "levně"...

Jen se chci ujistit. Jsou to plnohodnotné klávesy na kterých se dá normálně začínat a dobře zahrát běžné i moderní piánové songy?
Diabol

Příspěvek od Diabol »

To HouseCZ: Tyto Yamahy, které zmiňuješ - PSR-E223 nemají úhozovou dynamiku kláves - tzn. že každý tón bude znít stejně hlasitě a bude úplně jedno, jak silně klávesu zmáčkneš - a právě tato vlastnost se příliš nehodí k jakýmkoliv piánovým songům, neboť skladba pak postrádá jakoukoliv dynamiku - což je unavující časem i pro sluch... Takže bych Ti doporučil s přihlédnutím ke Tvému rozpočtu nejlevnější klávesy s dynamikou - např. Casio CTK-3000. Vím - stojí o 800,- Kč více než ta Yamaha a navíc je to Casio :-), ALE zvuky bude mít solidní a hlavně bude mít dynamickou klaviaturu - uvidíš, že když si chviličku zahraješ s touto funkcí zapnutou a pak ji vypneš - tak se k ní honem vrátíš, protože to prostě zní lépe :-)... Takže jako první klávesy Ti doporučuju nejlépe Yamahu PSR-E423 - popř. to Casio CTK-3000... Ano je to trošku dražší, ale aspoň si nebudeš za nějaký vcelku velmi krátký čas pořizovat nástroj další :-)... Měl jsem kdysi nástroj bez dynamiky - ještě dětské čtyřoktávové klávesy Yamaha PSS-290 a když jsem pak pořídil tenkrát nové klávesy Yamaha PSR-350, které mně vyšly se slevou na cca 15 tisíc - tak jsem poznal rozkoš dynamické klaviatury a už jsem nechtěl nikdy jinak :-)... Pak jsem měl i Casio WK-500 - také velmi kvalitní stroj.
Takže resumé - Yamaha nebo Casio s dynamickou klaviaturou :-)...

Omlouvám se za slohovku :-)...
Naposledy upravil(a) Diabol dne 2.05.2011 16:24, celkem upraveno 1 x.
1990 - dětské dvouapůloktávové klávesy Casio; 1993 - Yamaha PSS-290; 2002 - Yamaha PSR-350; 2010 - Casio WK 500; 2011 - M-Audio Prokeys Sono 88 - super :-)...
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Asi tě moc nepotěším, ale za 3000 stojí kvalita za nic :). Jestli bys chtěl kvalitnější, tak třeba o řadu výš E323...Protože E223 jak jsem se dočetl, tak má jen piano, jinak má samé XGlite :). A E323 má ještě dalších 100 normálních zvuků, pokud to kytary.cz napsaly dobře :)...

Jinak zkus si ty klávesy vyhledat na zbozi.cz, abys zjistil, kde je to nejlevnější :)
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Ano na dynamiku jsem opomenul :)...Ale E323 už dynamiku má :)
Diabol

Příspěvek od Diabol »

JJ - to je vlastně fakt - E323 má dynamiku, ale přeci jen ta E423 - je už takový "dospělejší" nástroj ;-) - a hlavně nemá tlačítka ve tvaru kosočtverce - to mi nějak nesedí :-D - ale to je samozřejmě věc zcela nepodstatná...i když... ;-)
1990 - dětské dvouapůloktávové klávesy Casio; 1993 - Yamaha PSS-290; 2002 - Yamaha PSR-350; 2010 - Casio WK 500; 2011 - M-Audio Prokeys Sono 88 - super :-)...
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Já vyrůstal na Yamaze PSR-280...Ta měla dynamiku úhozu a harmonii :D...A měl jsem ji asi 9 let...Řekl bych, že ta doba moc nepokročila :D...jen ta cena šla 3x dolů...
Diabol

Příspěvek od Diabol »

:-D Přesně tak :-) - tenkrát mi i připadalo, že co pozdější generace nástrojů - to o dost kvalitnější zvuky, ale nyní mi to takové nepříjde - spíše jen se přidají nějaké funkce, ale samotný zvuk se upraví jen trošku... ALe na druhou stranu - i každá troška dobrá :-)...
HouseCZ

Příspěvek od HouseCZ »

Pánové díky moc za rady! Já už byl rozhodnutej pro ty YAMAHA PSR-E223. Ale jsem rád, že jste mi to rozmluvili. Už několikrát jsem totiž pohořel na tom, že jsem něco koupil, věděl jsem o tom prd a hned jsem zjistil, že potřebuju onu věc lepší... :)

Takže mám jasno - klávesy s dynamiku kláves. Jsou teda sice dražší, ale jak se znám stejně bych je brzo kupoval takže do nich půjdu..

Jen tedy teď váhám mezi:

http://kytary.cz/yamaha-psr-e323/HN106949/
a
http://kytary.cz/casio-ctk-3000/HN101620/

ta Yamaha je sice o 400,- dražší, ale má v balení adaptér a to ty CASIO nemaj... Sice jsem říkal, že hrají velkou roli peníze, ale když už to přesáhlo ty tři tisíce tak ať to alespoň stojí za to!

Takže který by jste brali vy?

Jen ještě jsem chtěl říct, co jsem myslel těma piánovejma songama. Časem bych si určitě rád zahrál např. Linkin park Numb, Titanic, He's pirate... Je mi jasný, že se to nenaučim za den, ale na těch (vybranejch) klávesách to plnohodnotně půjde, že?
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Na klávesách jde všecko :D, ale jestli se ti to bude líbit, to už je jiná :). Já jsem pro Yamahy samozřejmě :)...Už tady všeobecně kolují názory o tom, že Yamaha je prostě lepší než Casio a já tomu docela aj věřím...Jinak Numb si hraju taky :)...Ale není to zrovna nějak lehké :)
Diabol

Příspěvek od Diabol »

Skvělé - gratuluji k rozhodnutí ohledně dynamiky kláves - věř, že nebudeš litovat :-)...

A teď takto - já za sebe bych volil Casio z toho důvodu, že se mi líbí, že to má více doprovodů (150 oproti 106), větší polyfonii (48 oproti 32) a také kolečko na ohýbání tónu - což sice třebas moc nevyužiješ, ALE je super tuto funkci mít :-)... Oproti tomuto nabízí Yamaha obecně kvalitnější zvuky - nicméně to je velmi subjektivní záležitost - někomu vyhovují více Casia jinému Yamaha, ale v této cenové relaci si myslím, že Ti více radovánek dopřeje právě to Casio :-)...

Takže za mně - Casio :-)... (A navíc nemá kosočtvercová tlačítka ;-) :-D )

Ale i přesto, že Yamahy jsou lepší než Casia, bych to v této cenové hladině neřešil - vyloženě se podívej - nejlépe vyzkoušej oboje a co Ti více sedne, to ber :-)...
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Když jsem se díval ty Casio rozpoznávají 2 úrovně dynamiky a u Yamahy o tom nepíšou, nevíte jak na tom teda je?
HouseCZ

Příspěvek od HouseCZ »

Teorge píše:Když jsem se díval ty Casio rozpoznávají 2 úrovně dynamiky a u Yamahy o tom nepíšou, nevíte jak na tom teda je?
Taky by mě to ale zajímalo. Ovšem na těch Yamahách skončila sleva takže stojí 4,8... To mi rozhodování nejspíše ulehčilo...
Diabol

Příspěvek od Diabol »

Tak bohužel jsem nikde nevyčetl, kolik úrovní lze nastavit - na starých Yamahách PSR-350 byly úrovně 3 - Soft, Medium a Hard a Off pochopitelně, ale využíval jsem vlastně jen dva - soft a medium. Na Casiích WK 500 byly "jen" dvě úrovně, ale jel jsem stále na tu jednu, páč byla tak akorát - ale neřeknu vám, jak se jmenovala - protože jsem úrovně přepnul na vyzkoušení asi jen jednou :-)... Nebylo potřeba více laborovat...
Add sleva - tak to mně mrzí :-(... Zase rozhodování těžší - nebo lehčí??? To nechám na Tobě :-)...
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Pořád tady jsou obchody, které to můžou mít levnější :)...
Na starých yamahách jsem měl taky ty tři nastavení dynamiky, ale řekl bych, že je zbytečné používat nějaké jiné než to defaultní, protože takový rozdíl v tom zase není :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Neplést "úrovně" a "křivku/citlivost" - byť to můžou v manuálech (bohužel) takto třeba označovat. Pokud by byly rozpoznávány pouze dvě úrovně dynamiky, tak by to bylo pomalu totéž jako bez dynamiky :lol: :lol:

To, o čem se zde zmínilo, je de-facto (ne)linearita křivky, která určuje vztah mezi rychlostí stisku klávesy a přidělenou hodnotou dynamiky. Takže lze nastavovat třeba dřívější "nástup" silně hraných tónů, aniž by se muselo do kláves nějak extra bušit nebo naopak jemnější rozlišení dynamiky pro tišší hraní, kdy na forte a fortissimo je třeba opravdu do klávesy "praštit".

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“