Stavba zesilovače : JCM800 emu + TDA7294
- Rocky_MK
- Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stavba zesilovače : JCM800 emu + TDA7294
No ten propisot mě ani tak netrápí. Proštudoval jsem si tady ostatní témata a už tak zhruba vím,jak to udělám. Spíš ty poťáky a pojistky / příspěvek výše jsem upravil / tak mi prosím poraďte ohledně toho jištění. Díky moc
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Jo chcu se zeptat,na co je tam ten Rpop ???
Náhodou jsem si v coreho galerce všimnul že ho tam nedal,tak teď nevím,esi ho tam dat nebo né...
Náhodou jsem si v coreho galerce všimnul že ho tam nedal,tak teď nevím,esi ho tam dat nebo né...
tam má bejt 2,2M klidně ho tam dej . von ten simulátor je původně myšlenej jako krabičkovej efekt a ten odpor by měl zabránit případnýmu praskání/lupáni při když zapneš trube bypass
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
jj já ho tam už mám zapájený. Díky za informace,já v tom začínal mět bordel
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
elektronika je prakticky hotová,akorát mi bestyja nejede tak primitivní záležitost jako je zdroj na 9V - bude to určitě neaká číčovina,zitra v práci nad tím strávím dopoledne takže bych to měl rozchodit. Z trafa leze kolem 13 VAC, ale za diodovým můstkem už nenaměřím žádné DC napětí. Přitom ho mám správně,tak to nechápu. Zaletované je to dobře, no uvidíme. Pak tam je už akorát odrušovací kondík 100n ker, vyhlazovací elyt. 470uF a 7809 se 100n ker. kondíky hneď před vstupem a hneď za výstupem.
No hlavně že ten box je hotový,aspoň se ted možu věnovat zesilovači...úplně teda ne,chystám se na nedělu -jedu do Benátek,ale jak se vrátím,tak na to vlítnu se vším odhodláním

EDIT : Vyřešeno...nevím čím to bylo,ale jak jsem vyměnil diody tak už to jelo...holt asi nekerá byla špatná.
Zdroj dává 9,02V, takže drainy JFETů by měly mít ideální 4,51V - trefil jsem to celkem slušně i na to,že ty trimry mají 5% toleranci.
Ud na jednotlivých trnzistorech :
T1 : 4,52V
T2 : 4,49V
T3 : 4,54V
a na T4 samozřejmě celé Ucc. Tím mám teda hotovou veškerou elektroniku do toho zesáku, takže už jenom mít trochu času v kuse ( je na h***o když na to denně člověk má pár desítek minut ) a dodělám to. Od té frajeřiny s lampama jsem už dávno upustil, budu rád, když to vůbec pojede ...
No hlavně že ten box je hotový,aspoň se ted možu věnovat zesilovači...úplně teda ne,chystám se na nedělu -jedu do Benátek,ale jak se vrátím,tak na to vlítnu se vším odhodláním
EDIT : Vyřešeno...nevím čím to bylo,ale jak jsem vyměnil diody tak už to jelo...holt asi nekerá byla špatná.
Zdroj dává 9,02V, takže drainy JFETů by měly mít ideální 4,51V - trefil jsem to celkem slušně i na to,že ty trimry mají 5% toleranci.
Ud na jednotlivých trnzistorech :
T1 : 4,52V
T2 : 4,49V
T3 : 4,54V
a na T4 samozřejmě celé Ucc. Tím mám teda hotovou veškerou elektroniku do toho zesáku, takže už jenom mít trochu času v kuse ( je na h***o když na to denně člověk má pár desítek minut ) a dodělám to. Od té frajeřiny s lampama jsem už dávno upustil, budu rád, když to vůbec pojede ...
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem to v hrozně hektických podmínkách odzkoušel. Jelo to naprosto v pořádku na první zapojení. jenom jsem zkusil pár tonů a pohrát si s tonestackem,to tda hrozně hřeje a já na něm neměl přidělaný chladič. Když jsem se dotknul toho tda abych zjistil jak moc hřeje,celkem mě to koplo a praskla jiskra - je tam -25V ,ale divil jsem se, že mě to pokopalo,myslel jsem že na to je to napětí moc malé.no neva. Možná jsem se taky dotkl výstupu,já nevím...hlavně že to funguje. Narychlo jsem to přilepil k sobě,zdroje s preampem a koncákem - ještě jsem se u toho stíhal balit do Benátek,skenovat ségře skripta a psat si na icq. Mazec. DOcela dobré nervy,jak po mě naráz každý něco chtěl. ale jede to a je to hlavní,o té hektičnosti snad svědčí fota :
http://rockymk.galerie.cz/5183101-marsh ... 4#76374767
a ještě jsem u toho měl žízeň a chtělo se mi s**t,tak bych se nedivil kdybych na výstup koncáku připojil třífáz
Jo a jenom bych chtěl podotknout,jaká je to hrozná ironie...blbý Ruby jsem rozjel až napotřetí, teď mě dělal problémy aj zdroj na 9V , ale koncák s TDA7294 a preamp jedou hned napoprvé. Není to ironie ? Né že bych nebyl rád

Jo a taky jsem u toho udělal pár miniaturních úprav - poťáky nemám jako v plánku ( gain,vol,treb,bass,mid) ale gain,treb,mid,bass,vol. ( síla zvyku ),pak kondík C1 je přes spínač, pak vstupní signál jde vekslovat mezi vstupem do 1.gainstage a vstupem do tonestacku a ještě jsem místo lineáru 100K ( volume ) dal logaritmus,z celkem jasných důvodů...k***a já su uplně mimo,jak su rád,že mě to jede
http://rockymk.galerie.cz/5183101-marsh ... 4#76374767
a ještě jsem u toho měl žízeň a chtělo se mi s**t,tak bych se nedivil kdybych na výstup koncáku připojil třífáz
Jo a jenom bych chtěl podotknout,jaká je to hrozná ironie...blbý Ruby jsem rozjel až napotřetí, teď mě dělal problémy aj zdroj na 9V , ale koncák s TDA7294 a preamp jedou hned napoprvé. Není to ironie ? Né že bych nebyl rád
Jo a taky jsem u toho udělal pár miniaturních úprav - poťáky nemám jako v plánku ( gain,vol,treb,bass,mid) ale gain,treb,mid,bass,vol. ( síla zvyku ),pak kondík C1 je přes spínač, pak vstupní signál jde vekslovat mezi vstupem do 1.gainstage a vstupem do tonestacku a ještě jsem místo lineáru 100K ( volume ) dal logaritmus,z celkem jasných důvodů...k***a já su uplně mimo,jak su rád,že mě to jede
tiše závidím
a blahopřeju
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
ale nechtěj vědět,jak dlouho mi to trvalosyneda píše:tiše závidíma blahopřeju
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to dneska odzkoušel trochu podrobněji, a našel jsem celkem dost nedostatků. Sice to hraje, ale :
1 ) Celkem dost to piští. Čím víc gainu, tím je to horší, dá se to trochu zmenšit stáhnutím tónových clon na kytaře. Zkontroluju kondíky ve zdroji, těma by to mohlo být, ne ? Špatně vyhlazené napětí. A taky jsem dal mezi vst. konektor a vstup jcm nestíněný kablík dlouhý něco málo přes 10 cm - je sice zamotaný se zemí, ale zkusím tam dát raději stíněný. A pak taky, když jsem to zkoušel, byl preamp vedle traf ...
2 ) Kondík C1 jsem dal přes spínač. Čistý zvuk s rozepnutým je lepší a zkreslený se seplým taky lepší. Akorát je mi divné, že signál tak trochu hapruje ( střídavě se sám zesiluje a zeslabuje ) - sice to není tak hrozné, ale vadí mi to ( asi to je spíš napájením podle mě )
3 ) Celkově je mi divné, že to na TDA7294 zas tak hlasité není. Když dám naplno gain,boost i volume, tak to řve maximálně jak tak 15 - 20W zesík. Sice to napájím jen 25V sym.,ale čekal jsem, že to bude o dost hlasitější.Řve to dost ( při boostu,max. gainu a volume),ale nic tak hrozně hlasitého, že bych s tím zbořil barák. Zkušebnu s tím asi neutáhnu. U Rubyho mě překvapilo, jak na 14V a 12" repro hraje tak hrozně nahlas, na to že to má půl wattu, u tohoto se divím, že teoreticky tak 45-40W je tak potichu.
4 ) Při odpojeném boostu ty korekce nejsou tak znatelné jako se zapnutým. Rozdíl hodně velký.
5 ) Když signál z kytary pálím rovnou na vstup tonestacku, tak to nehraje vůbec.
Nejvíc mě s**e to pištění, musím s tím rozhodně něco udělat...za rady budu rád...
Jo a taky je mi divné, že kydž jsem to zkoušel poprvé,tak mě chladič pokopal,teď už ne
1 ) Celkem dost to piští. Čím víc gainu, tím je to horší, dá se to trochu zmenšit stáhnutím tónových clon na kytaře. Zkontroluju kondíky ve zdroji, těma by to mohlo být, ne ? Špatně vyhlazené napětí. A taky jsem dal mezi vst. konektor a vstup jcm nestíněný kablík dlouhý něco málo přes 10 cm - je sice zamotaný se zemí, ale zkusím tam dát raději stíněný. A pak taky, když jsem to zkoušel, byl preamp vedle traf ...
2 ) Kondík C1 jsem dal přes spínač. Čistý zvuk s rozepnutým je lepší a zkreslený se seplým taky lepší. Akorát je mi divné, že signál tak trochu hapruje ( střídavě se sám zesiluje a zeslabuje ) - sice to není tak hrozné, ale vadí mi to ( asi to je spíš napájením podle mě )
3 ) Celkově je mi divné, že to na TDA7294 zas tak hlasité není. Když dám naplno gain,boost i volume, tak to řve maximálně jak tak 15 - 20W zesík. Sice to napájím jen 25V sym.,ale čekal jsem, že to bude o dost hlasitější.Řve to dost ( při boostu,max. gainu a volume),ale nic tak hrozně hlasitého, že bych s tím zbořil barák. Zkušebnu s tím asi neutáhnu. U Rubyho mě překvapilo, jak na 14V a 12" repro hraje tak hrozně nahlas, na to že to má půl wattu, u tohoto se divím, že teoreticky tak 45-40W je tak potichu.
4 ) Při odpojeném boostu ty korekce nejsou tak znatelné jako se zapnutým. Rozdíl hodně velký.
5 ) Když signál z kytary pálím rovnou na vstup tonestacku, tak to nehraje vůbec.
Nejvíc mě s**e to pištění, musím s tím rozhodně něco udělat...za rady budu rád...
Jo a taky je mi divné, že kydž jsem to zkoušel poprvé,tak mě chladič pokopal,teď už ne
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
mohl by to být rokmitaný stabilizátor, ale jestli máš před a za 100nF kondíky tak by to snad dělat nemělo... ten kabel od vstupního jacku bych doporučil stíněný, může ti to chytat bordel a pak pískat, mě teď taky pískal aparát a bylo to jen špatnými přívody signálu...
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
100n kundíky mám před i za stabíkem ( těsně ). Kábl určitě vyměním za stíněný...Stanley06 píše:mohl by to být rokmitaný stabilizátor, ale jestli máš před a za 100nF kondíky tak by to snad dělat nemělo... ten kabel od vstupního jacku bych doporučil stíněný, může ti to chytat bordel a pak pískat, mě teď taky pískal aparát a bylo to jen špatnými přívody signálu...
jinak co se týče toho výkonu...v koncáku je jeden odpor,který má mít pro každou impedanci repráku jinou hodnotu. Pro 4 ohmy má mít 1K a pro 8ohmů to je 820R ...já tam tehdy prdnul to kilo,zkusím to teda vyměnit za ten 820 R ( můj box má imp. 8 ohmů ) a uvidím,esi se to zlepší. Každopádně, dost mi vadí to,že člověk musí ohulit ten gain,aby to trochu víc hrálo...přemýšlím,že bych ještě dodělal čistý kanál,kam byych dal třeba jenom fetzer valve...
protože je to myšlený jako kytarovej efekt a ne preamp a taky záleží jak máš citlivej konecRocky_MK píše: Každopádně, dost mi vadí to,že člověk musí ohulit ten gain,aby to trochu víc hrálo...
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
http://www.soselectronic.cz/a_info/resource/p/ne013.pdfcore88 píše:protože je to myšlený jako kytarovej efekt a ne preamp a taky záleží jak máš citlivej konecRocky_MK píše: Každopádně, dost mi vadí to,že člověk musí ohulit ten gain,aby to trochu víc hrálo...
přesně tento konec tam mám.
Jako ten zvuk se mě líbí. Já to využiju,o to se vůbec nebojím
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
máš citlivost vstupu 775mV, při čistým ti z toho preampu poleze tak do 500mV bych řek, možná ještě míň, stačí to jednoduše změřit
pusť do preampu hudbu z mp3, mobilu apod. nebo třeba 1kHz z PC (youtube videa) a měř výstupní napětí preampu, uvidíš kolik ti to dává a na kolik to vybudí konec
St.Anley Tube Amps
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
a až to zjistím, tak ... ?Stanley06 píše:máš citlivost vstupu 775mV, při čistým ti z toho preampu poleze tak do 500mV bych řek, možná ještě míň, stačí to jednoduše změřitpusť do preampu hudbu z mp3, mobilu apod. nebo třeba 1kHz z PC (youtube videa) a měř výstupní napětí preampu, uvidíš kolik ti to dává a na kolik to vybudí konec
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
budeš vědět, jestli ten konec budíš naplno, pokud bys byl třeba jen na nějakých 300mV tak by určitě stálo za to udělat ještě jednu jednotranzistorovou stage a zesilit ten signál z preampu
St.Anley Tube Amps
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
jo aha. No to mě mohlo taky napadnoutStanley06 píše:budeš vědět, jestli ten konec budíš naplno, pokud bys byl třeba jen na nějakých 300mV tak by určitě stálo za to udělat ještě jednu jednotranzistorovou stage a zesilit ten signál z preampu
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem udělal trochu náčrt,jak by to ve finále mohlo vypadat.
http://rockymk.galerie.cz/5183101-marsh ... 4#76780528
http://rockymk.galerie.cz/5183101-marsh ... 4#76780528
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
no tak mě napadlo,že bych to udělal takto : http://rockymk.galerie.cz/5183101-marsh ... 4#76847271
Ten jcm opravdu nevybudí konec dostatečně,tak bych to posílil Rubíkem. A jak už jsem vyzkoušel, na čistý zvuk se ta jcm nehodí, takže radši přece jen udělám druhý kanál, Rubyho zvuk se mi jako čistý líbí, postavím ho bez toho gain poťáku a výstup píchnu na vstup tonestacku jcm. A vzhledem k tomu,že Ruby je sám o sobě dost silný, tak udělám i bypass koncáku,kdybych potřeboval hrát potichu.
Šlo by to takto ( resp. nebude ten signál až moc silný, abych ho takhle poslal do koncáku ? )
Ten jcm opravdu nevybudí konec dostatečně,tak bych to posílil Rubíkem. A jak už jsem vyzkoušel, na čistý zvuk se ta jcm nehodí, takže radši přece jen udělám druhý kanál, Rubyho zvuk se mi jako čistý líbí, postavím ho bez toho gain poťáku a výstup píchnu na vstup tonestacku jcm. A vzhledem k tomu,že Ruby je sám o sobě dost silný, tak udělám i bypass koncáku,kdybych potřeboval hrát potichu.
Šlo by to takto ( resp. nebude ten signál až moc silný, abych ho takhle poslal do koncáku ? )
Cpát tam Ruby je blbost, ne že by to nešlo, ale je to zbytečný. Vraž tam raději nějaký nízkošumový operák (TL071 třeba), nastav zesílení zhruba na 3-5 a hotovo. Šlo by to pochopitelně i jedním tranzistorem, ale s operákem je to jednodušší, nemusíš nastavovat pracovní body a tak...Rocky_MK píše:no tak mě napadlo,že bych to udělal takto : http://rockymk.galerie.cz/5183101-marsh ... 4#76847271
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.