Otázky na notový zápis

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
supakov

Jak zahrat z not...

Příspěvek od supakov »

Pri pokusu o hrani z not jsem uz podruhe narazil na problem. Rad bych zde poprosil o pomoc, jak zahrat noty vyznacene na obrazku...

Obrázek
http://img834.imageshack.us/img834/5350/howtoc.jpg
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zahrat z not...

Příspěvek od Scorpi.03 »

To nechápu, můžeš to říct konkrétněji, co nemůžeš zahrát z not ?
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
supakov

Příspěvek od supakov »

Je videt v mem prispevku vlozeny obrazek? Je to tam detailneji rozepsane a vyznacene v notach -> http://img834.imageshack.us/img834/5350/howtoc.jpg

Pokud obrazek je videt a dotaz je spatne zformulovany, tak... z not mi vychazi, ze mam ve stejnou chvili hrat levou i pravou ruku stejnou notu, coz mi nedava smysl. Povazoval jsem to za chybu v notach, ale uz jsem na to narazil v dvou skladbach z ruznych zdroju, takze predpokladam, ze mi neco unika.

Predem diky za pomoc.
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

V případu 1. je basový klíč, v případu je 2. je houslový na obou řádcích...
V případě basového nota posouvá jakoby o řádek dolů...U houslového F je basový D, pak třeba u houslového C je basové na A...Vždycky se to jakoby posuné o řádek dolů...
supakov

Příspěvek od supakov »

Myslim ze si stale nerozumime... ;) Pokusim se dotaz dale upresnit.

Ja jsem vysoce presvedceny o tom (kdyztak me presvec o opaku), ze mnou vyznacene dvojice not na obrazku odpovidaji stejnym klavesam. V priklade 1 je to klavesa jednocarkove d (d1). V priklade 2 je to jednocarkove a (a1).

V jednom priklade jsou obe ruce zapsany v houslovem klici, v druhem priklade jedna v basovem, druha v houslovem. Coz ovsem beru v potaz a myslim ze jsem noty i prislusnou klavesu identifikoval spravne, tak jak je to v obrazku vyznacene.

Pokud je tedy az sem moje uvaha spravna.... muj dotaz tedy smeruje k tomu, ze ty noty naznacuji, ze bych v tu chvili mel hrat ve stejnem okamziku (noty jsou pod sebou + podle delek predchozich not v taktu se jejich intervaly trvani prekryvaji) ma zahrat levou i pravou rukou identicka klavesa (stejny ton, ve stejne oktave). Coz je ovsem bud fyzicky nemozne, nebo zbytecne (vysledny zvuk bude stejny, at jednu klavesu zmacknu treba deseti prsty).

Proto se tedy ptam, jak mam tento zapis chapat? Mam si vybrat kterou rukou tu stejnou klavesu zahraju. Mam stejnou notu z jednoho klice proste ignorovat?
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

vychází to tak blbě, že se to kříží...
V 1. případě si myslím, že to je Mad world, a nezdají se mi ty noy nějak pravdivé..
v 2. případě je to totálně blbě udělané...
supakov

Příspěvek od supakov »

Presne tak, 1) je Mad World. Ovsem ty noty jsou oficialni prodavane, takze to ze se jedna o chybu neni sice vylozene nerealna moznost, ale presto si spis myslim ze je to nepravdepodobne.

Druhe noty uz sice nejsou oficialni, ale stejne... ze dvou vybranych not, ktere jsem zkousel hrat jsem dvakrat narazil na stejny problem. To uz se mi jako nahoda nezdalo a usoudil jsem, ze je timto proste hraci neco naznacuje a ze je pro tento pripad nejaky standarni postup, jak se ma hrac zachovat.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Pokud sis všiml, tak v prvním případě je na horním řádku ligatura - takže co? Takže se nota nehraje! Resp. doznívá z předešlého úhozu.
V druhém případě zahraj notu jenom jednou rukou - až budeš mít načteno více klavírního materiálu, zjistíš, že takový zápis je zcela běžný.

Scorpi: Píšeš voloviny!
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Yakuzza
last.fm: http://www.last.fm/user/Yakuzza
Bandzone: http://bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yakuzza »

Formálně to ale špatně je, ligatura neligatura. Pokud tě noty instruují, abys hrál jednu klapku dvěma prsty, což tady je, je to prostě nesprávně, žádná věda v tom není...
"I don't want to live on this planet anymore." - Hubert Farnsworth
"It's an imperfect world and we never get exactly what we want." - John Sheridan
"As you continue on your path, you will lose some friends and gain new ones. The process is painful, but often necessary. They will change and you will change... because life is change." - John Sheridan
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

No sakra :), máš pravdu, psal jsem voloviny...Omlouvám se, ale prostě sem si té ligatury nevšiml...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Formálně to ale špatně je
Není! Je to zcela běžný zápis, prohlédni si nějaký barokní (kontrapunktický) zápis.
To žes takový zápis neviděl, neznamená, že neexistuje.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Yakuzza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yakuzza »

Takže mi tvrdíš, že autor tím chce říct, že se má klapka stisknout dvěma prsty naráz?
"It's an imperfect world and we never get exactly what we want." - John Sheridan
"As you continue on your path, you will lose some friends and gain new ones. The process is painful, but often necessary. They will change and you will change... because life is change." - John Sheridan
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Autor provede takový zápis z důvodu vedení hlasů, zda daný tón zahraješ jednou, či oběma rukama je pouze na tobě.
Tys nikdy nehrál skladbu, kde dva hlasy zkončí na jednom tónu?
Yakuzza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yakuzza »

Já vím, jak to myslíš, jde mi ale o něco jiného. Autor to takhle udělá v případě třeba nějaké polyfonie nebo celkově skladby, kde se prolíná víc melodií, to jasně. Že to je nesprávně jsem ale myslel z hlediska samotné hry. (Když to vezmeš z vyloženě "matematického" hlediska, tak se po tobě opravdu chce hrát na jednu klapku pravou i levou.)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

tak se po tobě opravdu chce hrát na jednu klapku pravou i levou
Ano a proto tvrdím, že je to běžně užívaný zápis. IMHO, zahrej to oběma a budeš za borce... :lol:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Jen přidám že důvodem je záměr zobrazit dva hlasy, jde o zápis kompozice, ne návod k hraní. Něco jako rozdíl mezi notovým zápisem a tabulaturou u kytary. Takto zapsané to není specifické pro konkrétní nástroj.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Já bych dodal, že takhle zapsané je to asi lepší.. Jednak může každý řádek hrát jiný hráč na jiný nástroj.
Druhak ve druhé skladbě je to určitě lepší než kdyby v pravidelném střídání rozložených akordů najednou byla pomlka...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
milaaan

Otázky na notový zápis

Příspěvek od milaaan »

Ahoj,

potřeboval bych poradit s tímto značením v notách. Jde mi o ty troječky a šestky. Mohl by mi to prosím někdo vysvětlit? Vůbec netuším, jak by se to mělo hrát. Takt je 4/4.
znacky1.GIF
znacky1.GIF (6.78 KiB) Zobrazeno 3354 x
znacky2.gif
znacky2.gif (7.69 KiB) Zobrazeno 3354 x
Děkuju!
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 15.07.2014 8:01, celkem upraveno 1 x.
Důvod: (přejmenováno)
PtJaa
Moderátor

Re: Pokročilý notový zápis

Příspěvek od PtJaa »

Takže problémem je jen 2. obrázek?

Podle přeškrtnutí jednou čárečkou bych hádal tremolo (v tomto případě jen nahrazení n stejnými osminovými notami), v případě "3" bych hrál 3 noty, v případě "6" bych hrál 6 not. Mohu se ale mýlit (před takovýmto zápisem to pro ujasnění bývá v notách rozepsané, takže může pomoct podívat se kolem, případně u známějšího díla poslechnout si na YT).
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
milaaan

Re: Pokročilý notový zápis

Příspěvek od milaaan »

Díky PtJaa, už mi to asi docvaklo :)

Jsou to trioly a sextioly. Mátlo mě, že jsou u těch not ve druhém obrázku tečky. Ona je tam totiž čtvrťová s tečkou a je přes ní jedna čárečka, což znamená tremolo s osminovými notami, a ty se do doby a půl vejdou tři. A nad tím celým je trojka, takže je to triola ze tří osminových not = jedna doba.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“