Stavba zesilovače : JCM800 emu + TDA7294

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba zesilovače : JCM800 emu + TDA7294

Příspěvek od Rocky_MK »

jastud píše:
Rocky_MK píše:no tak mě napadlo,že bych to udělal takto : http://rockymk.galerie.cz/5183101-marsh ... 4#76847271

Ten jcm opravdu nevybudí konec dostatečně,tak bych to posílil Rubíkem. A jak už jsem vyzkoušel, na čistý zvuk se ta jcm nehodí, takže radši přece jen udělám druhý kanál, Rubyho zvuk se mi jako čistý líbí, postavím ho bez toho gain poťáku a výstup píchnu na vstup tonestacku jcm. A vzhledem k tomu,že Ruby je sám o sobě dost silný, tak udělám i bypass koncáku,kdybych potřeboval hrát potichu.
Šlo by to takto ( resp. nebude ten signál až moc silný, abych ho takhle poslal do koncáku ? )
Cpát tam Ruby je blbost, ne že by to nešlo, ale je to zbytečný. Vraž tam raději nějaký nízkošumový operák (TL071 třeba), nastav zesílení zhruba na 3-5 a hotovo. Šlo by to pochopitelně i jedním tranzistorem, ale s operákem je to jednodušší, nemusíš nastavovat pracovní body a tak...
Jo...ale já ho tam stejně dám, jako druhý kanál. Přece jenom má moc pěkný clean,narozdíl od jcm...ten operák mezi preamp a koncák,jo?
jastud

Příspěvek od jastud »

Jak chceš, ale pořád je to konina. LM386 je zamýšlený jako koncový zesilovač. Pokud ho budeš mít zapojený tak jak je ve schématu na Ruby tak ho budeš muset zbytečně krotit => bude to nejspíš zbytečně šumět. Jinak ten operák pochopitelně mezi pream a konec. Kam jinam?

EDIT: ještě máš jednu možnost jak to pořešit. Zvýšit zesílení (vstupní citlivost) toho koncáku s TDA. Díval jsem se na katalogový zapojení (což je nejspíš způsob jakým je řešený ten tvůj konec) a pokud bys trochu laboroval s odpory ve zpětné vazbě tak by to bylo docdela jednoduchý. Dej místo stávajícího R3 22kOhm něco v rozmezí 27-39 kOhm a bude to v cajku. Ideální by pak bylo zaměnit i R1 za stejnou hodnotu jako R3.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

no katalogové zapojení se zřejmě trochu liší.Já to mám takto : http://www.soselectronic.cz/a_info/resource/p/ne013.pdf
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Jak se u TDA7294 liší Standby a Mute? V Mute je jen uzemněný signál a ve Standby je vypnutý samotný zesilovač?
jastud

Příspěvek od jastud »

Podle tvýho schématu jsou to odpory R2 a R4. ty zaměň za nevrhované hodnoty a bude po žížalkách.
jastud

Příspěvek od jastud »

woro90-1 píše:Jak se u TDA7294 liší Standby a Mute? V Mute je jen uzemněný signál a ve Standby je vypnutý samotný zesilovač?
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 9qjc3y.pdf

Strana 8 a 9. Hlavně z toho grafu na str. 9 je to myslím jasné.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

woro90-1 píše:Jak se u TDA7294 liší Standby a Mute? V Mute je jen uzemněný signál a ve Standby je vypnutý samotný zesilovač?
Woro,já to vyzkoušel a nějaký markantní rozdíl v tom nepozoruju - po rozepnutí stby/mute trvá nějakých 2,5 sekund než se vybijou kondíky a je ticho.
jastud píše:Podle tvýho schématu jsou to odpory R2 a R4. ty zaměň za nevrhované hodnoty a bude po žížalkách.
Rozumím. Takže R2 a R4 v schematu http://www.soselectronic.cz/a_info/resource/p/ne013.pdf vykopnout a nahradit něco mezi 27-39K. No, ze začátku bych tam dal tak 33K a kdyžtak potom ještě vyzkouším 39K.
Jo a děkuju za rady :)

EDIT : A ještě taky vyměním R3. Mám tam 1K, protože jsem původně měl mít 4ohmové repro. Ale nakonec mám 8ohmové,takže tam prásknu těch předepsaných 820R.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Takže. R2 a R4 jsem vykopnul a hodil jsem tam 39K. A udělalo to totok : Je to ještě horší než předtím,ještě tišší,navíc to vůbec nekreslí ani při seplém boostu a vytočeném gainu...a furt to piští,i když mám přívodní kabel stíněný. Zkusím vyměnit stabík...

EDIT : Toš, zkoušel jsem koncák...kontroloval jsem vyhlazovací kondy, v pořádku, ty odpory v konci jsem teda ještě změnil - R2 a R4 jsou teď 27K a R3 jsem vyměnil za 820R...vzal jsem koncák,píchnul do něj mobil a zkusil jsem to - hraje to pěkně a čistě, nezkresluje to, su spokojený - ale přece jenom, i když to řve dost, stejně mi to moc silné nepřipadá, ale to ten mobil asi moc nevybudí :) Zkoušel jsem na ten koncák píchnout i kejtru - taky v pohodě.
Vyměnil jsem stabík ve zdroji pro preamp a kondy 100n kondy kolem něj - večer to komplet ještě snad stihnu vyzkoušet s koncákem - teď valim na vinohrad.
jastud

Příspěvek od jastud »

Rocky_MK píše:Takže. R2 a R4 jsem vykopnul a hodil jsem tam 39K. A udělalo to totok : Je to ještě horší než předtím,ještě tišší,navíc to vůbec nekreslí ani při seplém boostu a vytočeném gainu...a furt to piští,i když mám přívodní kabel stíněný. Zkusím vyměnit stabík...

EDIT : Toš, zkoušel jsem koncák...kontroloval jsem vyhlazovací kondy, v pořádku, ty odpory v konci jsem teda ještě změnil - R2 a R4 jsou teď 27K a R3 jsem vyměnil za 820R...vzal jsem koncák,píchnul do něj mobil a zkusil jsem to - hraje to pěkně a čistě, nezkresluje to, su spokojený - ale přece jenom, i když to řve dost, stejně mi to moc silné nepřipadá, ale to ten mobil asi moc nevybudí :) Zkoušel jsem na ten koncák píchnout i kejtru - taky v pohodě.
Vyměnil jsem stabík ve zdroji pro preamp a kondy 100n kondy kolem něj - večer to komplet ještě snad stihnu vyzkoušet s koncákem - teď valim na vinohrad.
Seš si jistej, že jsi vyměnil ty správný odpory? Záměna R2 za jinou hodnotu MUSÍ zvýšit gain. Zkus tam místo R2 vrazit 100k trimr a pokus se najít správnou hodnotu toho R2. R4 by měla být stejná jako R2 kvůli snížení šumu a praskání a různých jiných nechtěných pazvuků. R3 820R je v pohodě. Pokud máš 8Ohm repro tak je to doporučená hodnota.

Jinak napadla mě ještě jedna věc. Vstupní impedance toho koncáku je relativně malá (22kOhm), otázka je jestli to dokáže ten předzes ukrmit, přeci jen se s ním počítá jako s efektovou krabičkou a ta má obvykle výstupní impedanci kolem půlmega až megaOhm. Takže se možná bez toho bufferu v podobě jednoho operáku neobejdeš.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

jastud píše:
Rocky_MK píše:Takže. R2 a R4 jsem vykopnul a hodil jsem tam 39K. A udělalo to totok : Je to ještě horší než předtím,ještě tišší,navíc to vůbec nekreslí ani při seplém boostu a vytočeném gainu...a furt to piští,i když mám přívodní kabel stíněný. Zkusím vyměnit stabík...

Seš si jistej, že jsi vyměnil ty správný odpory? Záměna R2 za jinou hodnotu MUSÍ zvýšit gain. Zkus tam místo R2 vrazit 100k trimr a pokus se najít správnou hodnotu toho R2. R4 by měla být stejná jako R2 kvůli snížení šumu a praskání a různých jiných nechtěných pazvuků. R3 820R je v pohodě. Pokud máš 8Ohm repro tak je to doporučená hodnota.

Jinak napadla mě ještě jedna věc. Vstupní impedance toho koncáku je relativně malá (22kOhm), otázka je jestli to dokáže ten předzes ukrmit, přeci jen se s ním počítá jako s efektovou krabičkou a ta má obvykle výstupní impedanci kolem půlmega až megaOhm. Takže se možná bez toho bufferu v podobě jednoho operáku neobejdeš.
Jo,su si jistý,že to byly ty správné odpory R2 a R4 - protože jsem se několikrát přesvědčoval jak na schematu,tak na dps ( je to u součátkek napsané,kde je jaká),takže nad odpory jsou popisky např R3?R7, u kondů zas C2,C5,apod. Ale jak říkám, TEĎ,KDYŽ JSOU R2 A R4 27K,JE TO LEPŠÍ. Když tam bylo 39K,tak to bylo celé jakési dojebané...
R3 820R jsem tam dal právě kvůli tomu,že je to doporučená hodnota - a hned už mi to hraje hlasitějc :)¨
Co se bufferu týče,už jsem koupil TL071 a postavím ho teda jako neinvertující zesilovač,taď ještě změřit výstup preampu a spočítat si ty odpory...nebo mám stavět podle některého konkrétního schematu s danýma hodnotama ?
jastud

Příspěvek od jastud »

vem si tenhle data sheet http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... s/2296.pdf a použij zapojení na straně 8 obrázek dvě. místo 10k odporu dej trimr 10k trimr a nastav si na něm optimální zesílení. Pak změř kolik by měl být a dej místo něj nejbližší nižší odpor z řady. RL by mohlo být odhadem tak 2-5kOhm.
Naposledy upravil(a) jastud dne 23.06.2011 9:29, celkem upraveno 1 x.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

jastud píše:vem si tenhle data sheet http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... s/2296.pdf a použij zapojení na straně 8 obrázek dvě. místo 10k odporu dej trimr 10k trimr a nastav si na něm optimální požadovanou. Pak změř kolik by měl být a dej místo něj nejbližší nižší odpor z řady. RL by mohlo být odhadem tak 2-5kOhm.
Perfekt. Fakt díky moc. Až to pofachčí,máš u mě flašku :)
jastud

Příspěvek od jastud »

ještě něco, nezapomeň že budeš pro ten operák potřebovat symetrický napájení, pokud máš pro to TDA ±18 tak ho můžeš použít pokud máš vyšší tak bude potřeba ho trochu srazit dolů, ideálně ±12 třeba, bude stačit pár miliampér
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

jastud píše:ještě něco, nezapomeň že budeš pro ten operák potřebovat symetrický napájení, pokud máš pro to TDA ±18 tak ho můžeš použít pokud máš vyšší tak bude potřeba ho trochu srazit dolů, ideálně ±12 třeba, bude stačit pár miliampér
no pro to TDA mám +-25,takže z toho budu muset udělat odbočky a stabilizovat to...
jastud

Příspěvek od jastud »

no to nebude problém,dva stabíky , pár kondíků a je to , výhoda je že můžeš použít ty mrňavý v pouzře TO92. 79L12 a 78L12 třeba http://www.gme.cz/cz/78l12-p330-016.html. vzhledem k mizivýmu odběru nepotřebuješ chladiče...
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

jo,to je v pohodě...vyvedu to za vyhlazovacíma kondama zdroje +-25V,pak stačí už jen čtyři 100n kondíky a ty dva stabíky a je po prdeli...
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

ještě dotaz. Ofsety toho operáku mám nechat v luftě ? Stejně jako NC ( Not connected? ) ?
jastud

Příspěvek od jastud »

Rocky_MK píše:ještě dotaz. Ofsety toho operáku mám nechat v luftě ? Stejně jako NC ( Not connected? ) ?
jo klidně, ještě bys měl na výstupu oddělit stejnosměrnou složku kondíkem v sérii, odhadem nějakých 2-5 mikroF, možná bude stačit i 100nF fóliák, nějak si teď nejsem jistý, chtělo by to pár jich vyzkoušet a zvukově vybrat nejvhodnější.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Po dvou a půl týdnech ( to je hrůza ! :? ) jsem se dokopal pokračovat...Na konci školního roku třídenní výlet se školou, pak s partyjou a mojou na chatě, pak čundr ... tak jsem se k tomu dostal až teď,no :D elektroniku si nechám na chladnější dny,dnes jsem zalezl do chládku sklepa,kde jsem pokročil s kastlou ( stejně bych to musel udělat pak ) ... takže jsem to komplet ořezal - zmenšil ( bylo by to hrozně, zbytečně velké ) a už to tak trošku začal dávat dohromady ... musel jsem to řezat přímočarkou :roll: protože ten univerzální ďábelský stroj ( cirkula, hoblovka ) je neaký pošahaný ... http://rockymk.galerie.cz/5183101-marsh ... 4#77932406
dneskaj ještě nakreslím dps, kde bude jak buffer, tak i zdroj pro něj ...

EDIT: 13.8.:
Tak už čekám jenom na to,až mi dojdou snímače, abych mohl zas dát dohromady kytaru, která je komplet rozdělaná, jednak kuli zabrušování lože krku, které mám už za sebou, a kuli té výměně snímačů ( přijdou tam SSS Fender Standard Mexico).
Co mi ještě zbývá dodělat - kastlu, tam je ještě neaké to broušení, srážení hran, polepování kobercem, usazení distancí, panel - ten bude z plechu ( pozinku ), na kterém bude zatavený pruh papíru s popiskama...
Elektronika je prakticky hotová,zbývají už jen kravinky - napájet dvě patice, udělat dps pro pojistky na primáry traf ,vyměnit dvoulinku z preampu do PA za stíněnou ( tak proto to pískalo, bestyja ! Já vyměnil kablíky za stíněné už dávno, vyměnil jsem i stabíky napětí a kondy kolem nich, a pak jsem si všiml,že nemám stíněný kabel mezi preampem a PA - no myslel sem, že do mě cyp střelí ) a pak už jen takové ty kravinky - veškerou kabeláž jako jacky a přepínače jsem si už sletoval v práci. Mělo to být hotové do půlky června ( 2011 :D ), a esi to bude hrát jak má ještě než povalim zase do školy, tak budu rád.....

http://rockymk.galerie.cz/5183101-marsh ... 4#78879058
Naposledy upravil(a) Rocky_MK dne 19.08.2011 16:08, celkem upraveno 1 x.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

pěkný !!!
jen dotaz ... Ten box čeká Atomovej útok??? :mrgreen:
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“