Nero píše:Strunu musíš chytat špičkou prstu, ne bříškem. Pak to už chce jen cvičit a cvičit a za pár hodin, dní nebo týdnů (záleží jen na tobě) to bude OK.
Tlusté a krátké prsty jsou jedny z nejčastějších "výmluv" mezi kytaristy nebo baskytaristy. Ale je to samozřejmě nesmysl.
Na podobné řeči vždy reaguju fotkou Buddyho Whittingtona - chlap jak hora a hraje úplně v pohodě...

No, on je to chlap jak hora, ale má prsty jak kuželky, s útlými špičkami, což tlouštíci mívaj, u mě je to přesně naopak, a to jsem štíhlý. Ty bambule na konci prstů nejsou výmluva, na pravé ruce to třeba způsobuje, že nebudu mít nikdy na klasické kytaře tak silný pevný tón jako ten, co má prsty do špičky a ne "maso" ještě za koncem širokého nehtu. Ale v 50 je mi to už egal:) Stran toho hmatníku je jedna věc, jak se kladou prsty, na elektrice často ne kolmo, ale naopak s cílem ztlumit sousední strunu, na akustice to skutečně problém může být. Já ty špalíky na krk 42 mm prostě nedostanu. Přiznává to i Vladimír Merta, a toho těžko obviňovat, že "málo cvičí". Pozor i na to, jak jsou vysoko struny na ořechu - na kytaře "z krámu", tj neseřízené, mohou být zbytečně vysoko, což taky může zavinit nežádoucí kontakty se sousedními strunami. Sám mám klasiku 2 inch., to je bez problémů, jednu s drátama stavěnou na 47 mm a dreadnought stavěný na 44,5 mm a to už je pro mě na hraně, musím dávat bacha. Ale chtěl jsem to tak, jde výborně do ruky.