Struny blizko sebe

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
lvq

Struny blizko sebe

Příspěvek od lvq »

Zdravim,
jsem cerstvym majitelem teto kytary: http://kytary.cz/cort-g110/HN103324/
Driv jsem na na zadny hudebni nastroj nehral, proste nic.
Vse je oki az na jednu vec (kdyz nepocitam bolavy prsty :lol: ): Na horni strane krku jsou struny tak blizko sebe, ze nejsu schopnej zmacknout jen jednu z prostrednich strun. Prst se vzdycky dotkne jeste struny vedle (nejcastej dolni) a ta pak nehraje :( Pripadne me, ze mam na to moc velky prsty.
To vede k memu dotazu: Je rozestup mezi strunama u vsech kytar stejny nebo existuji i kytary, kde jsou rozestupy vetsi?
Predem diky za vase tipy :wink:
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Re: Struny blizko sebe

Příspěvek od Hegrik »

u elektrik je to takřka stejný, pak se dělaj akustiky co maj krk jak pádlo což je zase moc. ale nedělej si starost podle mě s tim měli problém všichni....že si nechtěně tlumili struny :)
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Pohraj si s postavením levý ruky... pak by to mělo být ok ;).
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Strunu musíš chytat špičkou prstu, ne bříškem. Pak to už chce jen cvičit a cvičit a za pár hodin, dní nebo týdnů (záleží jen na tobě) to bude OK.

Tlusté a krátké prsty jsou jedny z nejčastějších "výmluv" mezi kytaristy nebo baskytaristy. Ale je to samozřejmě nesmysl.

Na podobné řeči vždy reaguju fotkou Buddyho Whittingtona - chlap jak hora a hraje úplně v pohodě...

Obrázek
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
paby

Příspěvek od paby »

Stávalo se to asi každému ze začátku. musíš cvičit, víc na to myslet atd. Ale potom už ti to přijde normální, tvoje podvědomí to bude brát jako samozřejmost (pokud se to naučíš samozřejmě dobře)
A nebo přejdi na baskytaru, tam jsou struny dál od sebe :D
lvq

Příspěvek od lvq »

Diky za odpovedi, myslel jsem si, ze jsem koupil nejakou malou kytaru nebo tak neco :lol: . Ty spicky prstu, se zda, funguji dobre :) , ale chce to asi pokladat prsit jeste kolmej. No nic, jdu si to poradne nacvicit :wink:
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Nero píše:Na podobné řeči vždy reaguju fotkou Buddyho Whittingtona - chlap jak hora a hraje úplně v pohodě...
Trochu OT, ale :
wreptile
Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface

Příspěvek od wreptile »

Další OT, ale na ebayi jsem viděl upravené sedmistrunné kytary pro lidi, kteří "tlusté prsty" berou jako vadu ;)
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Existují skutečné vyjímky, měl jsem člověka s opravdu širokými konečky prstů (Nero, postavou byl velice útlý až střídmý) no, problém jsme vyřešili tím, že jsme u kytaráře nechali udělat široký krk.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
HEKTOR

Příspěvek od HEKTOR »

Hegrik píše:...podle mě s tim měli problém všichni....že si nechtěně tlumili struny :)
Tak to tě asi překvapím, ale já jsem s tím problém nikdy neměl. Mám ale teorii (zahrnující dva body) jak je to možné:

1. Začínal jsem se učit hrát na španělce (ta má tlutější krk) a na té jsem se to naučil tak, že když jsem přešel na tenčí krky tak už jsem s tím problémy neměl.
2. Myslím že prsty mám docela tenké.

Ale někteří kytaristé chytají dvě struny jedním prstem tak, že obě zní, (je tak možné chytit třeba akord A dvěma prsty). Ale samozdřejmě že takový kytarista musí už umět hrát bez nechtěného tlumení. Já bych se to taky rád naučil, protože přesto že už nejsem úplný začátečník, tak třeba zrovna akord A mi dělá problém v tom, že když ho chytnu těma mýma třema prstama, nechtěně si někdy tlumím strunu D ukazováčke, protože je moc daleko od pražce.
Kytary: Vintage V100TSB, Ashton D25 CEQ WRS, španělka
Kytarové kombo: Roland Cube 30x
Baskytara: Cort B5 OPN
Basové kombo: Gallien Krueger 400RB III
Multiefekt: Zoom G2.1Nu
Software: Ardour3, TuxGuitar, Calf-plugins, Hydrogen, Audacity
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To chytání dvou (nebo více) strun jedním prstem není žádná novinka - běžné malé barré. U ami zrovna moc smysl nemá, tam se 3 prsty dají dát bez problémů, jen to chce najít správnou polohu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

HEKTOR píše:Tak to tě asi překvapím, ale já jsem s tím problém nikdy neměl.
...
akord A mi dělá problém v tom, že když ho chytnu těma mýma třema prstama, nechtěně si někdy tlumím strunu D ukazováčke, protože je moc daleko od pražce.
Hm, tak mel nebo nemel?
Jinak A dvema prsty je A7, pokud tedy myslis to co ja (D,G,H ukazovackem a "e" nekterym ze zbylych prstu).
Nero píše:U ami zrovna moc smysl nemá
On ale psal "A mi dela problem", ne "Ami dela problem"
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Akord A dvěma prsty myslel tak, že hraje ukazovákem tón E na struně D a prostředníčkem chytá dva tóny - tón A na struně G a tón Cis na struně H. Nebo podobnou variaci.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

...EDGE... píše:
Nero píše:U ami zrovna moc smysl nemá
On ale psal "A mi dela problem", ne "Ami dela problem"
Ach tak - nějak se mi to slilo na konci řádku při rychlém čtení, že jsem z toho udělal moll :? Pak samozřejmě platí to, co píše nade mnou Jester...

PetrPeter 1975 - 2008
PepaJosef

Příspěvek od PepaJosef »

Nero píše:Strunu musíš chytat špičkou prstu, ne bříškem. Pak to už chce jen cvičit a cvičit a za pár hodin, dní nebo týdnů (záleží jen na tobě) to bude OK.

Tlusté a krátké prsty jsou jedny z nejčastějších "výmluv" mezi kytaristy nebo baskytaristy. Ale je to samozřejmě nesmysl.

Na podobné řeči vždy reaguju fotkou Buddyho Whittingtona - chlap jak hora a hraje úplně v pohodě...

Obrázek
No, on je to chlap jak hora, ale má prsty jak kuželky, s útlými špičkami, což tlouštíci mívaj, u mě je to přesně naopak, a to jsem štíhlý. Ty bambule na konci prstů nejsou výmluva, na pravé ruce to třeba způsobuje, že nebudu mít nikdy na klasické kytaře tak silný pevný tón jako ten, co má prsty do špičky a ne "maso" ještě za koncem širokého nehtu. Ale v 50 je mi to už egal:) Stran toho hmatníku je jedna věc, jak se kladou prsty, na elektrice často ne kolmo, ale naopak s cílem ztlumit sousední strunu, na akustice to skutečně problém může být. Já ty špalíky na krk 42 mm prostě nedostanu. Přiznává to i Vladimír Merta, a toho těžko obviňovat, že "málo cvičí". Pozor i na to, jak jsou vysoko struny na ořechu - na kytaře "z krámu", tj neseřízené, mohou být zbytečně vysoko, což taky může zavinit nežádoucí kontakty se sousedními strunami. Sám mám klasiku 2 inch., to je bez problémů, jednu s drátama stavěnou na 47 mm a dreadnought stavěný na 44,5 mm a to už je pro mě na hraně, musím dávat bacha. Ale chtěl jsem to tak, jde výborně do ruky.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“