Tak tohle téma mě už dlouho svrbí a myslím, že je vhodnější ho oddělit od technických výkresů V podstatě se dají specifikace každého modelu kytary vygooglovat, ale je to dřina s nejistým výsledkem. "Běž do prodejny a měř" - je do jisté míry něco jako špionáž. Sám prodavač už cítí, že ten nástroj neprodá a kopírovaná samodělka mu sníží poptávku po jeho zboží.elektricke-kytary/rozmery-kytar-technic ... 24599.html
od tominko.1980
čau lidi. nevíte kde bych sehnal technický popis kytar. jde mi o rozměry těla, krku, hmatníku atd. zajímá mě esp (ltd) alexi, jackson rr, kramer vanguard. jedná se o kytary, které moc v obchodech neuvidíte, takže rady typu: běž do prodejny a měř mi vůbec nepomůžou.
Naproti tomu, když změřím už koupenou kytaru a její parametry zveřejním, je to moje interpretace, můj názor na věc a tudíž OK.
A kolik modelů kytar, po jejichž rozměrech, a dalších vlastnostech je citelná poptávka, nevydají svoje tajemství, i když by jejich majitelé nebyli proti se o to podělit?
Bohužel si většnou neví rady, jak a kde kytaru precizně oměřit. Každý nemá k ruce souřadnicový měřící stroj, často ani pravítko s přesným milimetrovým dělením.
Které údaje jsou nezbytné k popisu konstrukce kytary?
Samozřejmě její typ, výrobce, datum výroby apod. Dále, podle pořadí důležitosti je to především menzura, počet pražců a poloha kobylky, přesněji nulového bodu, na korpusu. Následuje šířka hmatníku u ořechu a na 12. poloze nebo výše, polohy snímačů , vztažené na menzuru (nebo nezávisle v procentech).
Dále tlouštka korpusu, případně jednotlivých vrstev, tlouštka krku 1. poloha, 12. poloha, na konci (v loži), hloubka lože, záklon krku, záklon hlavy, tlouštka hlavy.
A pak teprve to nejžádanější - obrys korpusu - a nebo jen "opěrné body" a zbytek k dotvoření.
zdr kcr