Co je to za stupnici?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
tofu thrasher

Re: Co je to za stupnici?

Příspěvek od tofu thrasher »

Amid píše:Ano, ale i tak se jedna o Em stupnici. Viz. (=diatonicka, 6. mod), 6. modus je totiz aiolsky = obycejna mollova stupnice. To, ze je to take etnicka - etiopska stupnice, je nejspis shodou nahod, takze porad je to v ramci evropskeho systemu
Dobře dík, ale když se dívám na tom pixyho programu na stupnici E moll, diatonicka 6. mod, tak vypadá uplně jinak ..? Ale když se podívám na Wiki, tak jdou ty tóny dobře ...
Mimochodem, co znamená to předznamenání?

Dík
Tofu metal/hardcore/crossover! Epiphone LP standard, Randall RH50T ...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Mimochodem, co znamená to předznamenání?
Tak a dost! Když nevíš, co je předznamenání - neřeš ani stupnici i kdyby byla Arabská!

A zpět k vláknu - hudební teorie...a honem!
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Amid

Příspěvek od Amid »

Dobře dík, ale když se dívám na tom pixyho programu na stupnici E moll, diatonicka 6. mod, tak vypadá uplně jinak ..? Ale když se podívám na Wiki, tak jdou ty tóny dobře ...
Protoze Pixyho script je neprakticky reseny. Zadas toninu E, stupnici diatonicku - 6. modus a ono ti to vyplivne tohlensto, ze?

E diatonická (6. mod) - C# moll | Stupnice: C#-D#-E-F#-G#-A-H-C#

- coz je ale blbost. Spravne by tam mel byt krizek pouze u tonu F a ono to misto toho vyblajzlo stupnici C#moll...
Naposledy upravil(a) Amid dne 12.07.2011 9:45, celkem upraveno 1 x.
tofu thrasher

Příspěvek od tofu thrasher »

Ok, díky moc, já to teď musim trochu prostudovat.
Tofu metal/hardcore/crossover! Epiphone LP standard, Randall RH50T ...
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Amid píše:
Protoze Pixyho script je neprakticky reseny. Zadas toninu E, stupnici diatonicku - 6. modus a ono ti to vyplivne tohlensto, ze?

E diatonická (6. mod) - C# moll | Stupnice: C#-D#-E-F#-G#-A-H-C#

- coz je ale blbost. Spravne by tam mel byt krizek pouze u tonu F a ono to misto toho vyblajzlo stupnici C#moll...
6. modus (aiolský) od E diatonické (dur, jonské nebo jak chceš) je vskutku cis moll a ty tóny jsou správně. Nebo jsi to myslel jinak?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Amid

Příspěvek od Amid »

Jo takhle to funguje... No, prijde mi to dost neprakticke. Kdyz tam nastavim toninu, tak to automaticky bere jako 1. modus. Pak kdyz si tam chci treba zobrazit E moll, tak musim jit pres ton G a az pak tam nastavit 6. modus :roll: Mnohem praktickejsi by bylo, kdyby to tam hned hodilo modus od nami zvoleneho tonu - ne od tonu jineho...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Problém máš v tomhle:
Zadas toninu E, stupnici diatonicku
Autor to má správně.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Talman

Příspěvek od Talman »

Obrázek

je ten hmatnik v poradku ? (A B H)
VOX AC4TV / Les Paul Vintage V 100 - Gibson '57 Classic Pickups / Epi Sheraton II - '97 - Gibson '57 @ Seymour Duncan SH2N-4C GC Jazz Neck Pickup / CHARM QUARK tombtones/ MXR carbon copy / iRig & iPhone 4s / O.o
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Talman píše: je ten hmatnik v poradku ? (A B H)
Jo, viz hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudeb ... es#p377710 a dále.
John M. William

Příspěvek od John M. William »

je ten hmatnik v poradku ?
Jistě že je.. Pokud bys studoval na nějaké hudební škole v česku (třeba i ZUŠce), tak tě budou učit A - B - H - C .. nikoli A - Bb - B - C.. Má to nějaké historické vysvětlení, proč je to v anglii tak a u nás jinak, ale to je úplně zbytečné. Já osobně mam nejradši A - Bb - H - C.. Což skvěle řeší problém, když se hraje z listu a člověk neví, jestli je B opravdu B a nebo H.. Ovšem plno lidí to bere jako nesmysl.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

John M. William píše:Já osobně mam nejradši A - Bb - H - C.. Což skvěle řeší problém, když se hraje z listu a člověk neví, jestli je B opravdu B a nebo H.. Ovšem plno lidí to bere jako nesmysl.

[rejp] On to nesmysl je, protože pokud v stupnici nemáš tón B, ale H, nemůžeš to B snižovat a používat označení Bb, protože tón B není definován :wink: [/rejp]
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
John M. William

Nero píše:
John M. William píše:Já osobně mam nejradši A - Bb - H - C.. Což skvěle řeší problém, když se hraje z listu a člověk neví, jestli je B opravdu B a nebo H.. Ovšem plno lidí to bere jako nesmysl.

[rejp] On to nesmysl je, protože pokud v stupnici nemáš tón B, ale H, nemůžeš to B snižovat a používat označení Bb, protože tón B není definován :wink: [/rejp]
Ale musíš uznat, že to je přehlednější :wink:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ne, není :lol:

... protože se tím motáš na hranici dvou systému, což může dost lidí mást. :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
John M. William

Mně osobně teda mátlo B - Bb, protože jsem začal před dvouma rokama hrát s jedním funky orchestrem a tam po mně chtěli hrát z not. Tak jsem se na to podíval doma (a tam právě byla část, kdy nad taktem byla jen akordová značka), naučil jsem se to a pak to tam hraju a najednou mi tam něco nesedí.. Problém byl v tom, že jsem B bral jako B a ne jako H :) a pak jsem zjistil, že se to v anglii atp. takhle píše.. A proto mam radši H - Bb. Mně to právě přijde rozumější, protože Bb zapadá do té řady Cb, Db, Eb (pořád nechápu, koho napadlo udělat H - Bb, když se to vymyká tomu zbytku a zbytečně to pak mate).
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

John M. William píše:pořád nechápu, koho napadlo udělat H - Bb, když se to vymyká tomu zbytku a zbytečně to pak mate).
Žádný H - Bb neexistuje. Ani když beru tui pomlčku jako rovnítko, nebo směrem po půltónu dolů. To si akorát ty udělal tenhle paskvil, že jsi zmastil dva způsoby dohromady. A proti tomu Nero tak bojoval.
Doporučuju, místo vymýšlení, si přečíst ten odkaz, který jsem dával na tebou, než jsi začal vykládat rozumy. Tak pro jistotu ještě jednou:
hrani-na-kytaru-tabulatury/co-je-to-za- ... ml#p453765
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Člověk holt musí akceptovat, že existují dva systémy. Není to nic složitého, aby se v tom nedalo orientovat. Navíc pokud člověk aspoň základně zná teorii, tak z "okolí" skladby většinou pozná, jestli B je myšleno jako naše H nebo jako naše B.

PetrPeter 1975 - 2008
John M. William

Jester píše:
John M. William píše:pořád nechápu, koho napadlo udělat H - Bb, když se to vymyká tomu zbytku a zbytečně to pak mate).
Žádný H - Bb neexistuje. Ani když beru tui pomlčku jako rovnítko, nebo směrem po půltónu dolů. To si akorát ty udělal tenhle paskvil, že jsi zmastil dva způsoby dohromady. A proti tomu Nero tak bojoval.
Doporučuju, místo vymýšlení, si přečíst ten odkaz, který jsem dával na tebou, než jsi začal vykládat rozumy. Tak pro jistotu ještě jednou:
hrani-na-kytaru-tabulatury/co-je-to-za- ... ml#p453765
Aj sorry, jsem se přepsal.. Narážel jsem na "zdejší" H, protože o půltón snížené by se mělo jmenovat Hes. Když snížím F, tak taky dostanu Fes a ne třeba.. "J"

Opraveně by ta citace byla:
John M. William píše:pořád nechápu, koho napadlo udělat H - B, když se to vymyká tomu zbytku a zbytečně to pak mate).
Já s teorií problém nemam, alespoň s tou základní ne (když pominu alikvótní tóny, to mi přijde do praxe zbytečné). Prostě jsem si udělal jakýsi svůj způsob označení, který je pro mně přehledný a tím to hasne. Skončeme to už, nemá cenu se o tom dohadovat. Můžeme si tomu říkat jak chceme, ať je to podle nějakých hudebních standartů nebo ne.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Klidně mu říkej "hes", to je zcela legitimní označení. On i ten "fes" nebo "ces" má svům způsobem smysl a kdybys chtěl být papežtější než papež, tak bys ho v jistých okamžicích mohl používat. Ale na to jsme, my kytaristé, moc velcí lenoši, abychom rozlišovali mezi cis a des, e a fes nebo h a ces :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
John M. William

No, ale v praxi rozdíl mezi Cis a Des není.. proč to zbytečně rozlišovat :lol:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

John M. William píše:No, ale v praxi rozdíl mezi Cis a Des není.. proč to zbytečně rozlišovat :lol:
Máš štěstí, že tady není Atkins ...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“