Atkins píše:Ono, každej nemá dobře vyvinutej sluch
No a právě proto musíš ten sluch cvičit a to rozhodně nejde sjižděním tabů, že? A pokud jsi líný hraním a hlavně posloucháním sluch cvičit, pak je nasnadě výměna koníčka, třeba za filatelii?

Vítej zpátky!

Přesně tak, většina mých známých se taktéž vše učí z tabů, a pak bez nich zahrají leda velké h***o. Pochybuji, že dotyčný zde poslouchá nějaký jazz, který už je přecejen složitý na přesnější odposlech. Taby jsem používal necelý rok a jsem rád, že jsem s tím přestal.
Corvus: Prostě začni s jednoduchými věcmi, což asi posloucháš, nebo ještě s jednoduššími a uč se to odposlouchat, relativní sluch si nacvičit může každý.
Z tvého (potenciálního) pohledu to zkusím popsat takto- nalaď se, a do té písně začni šmrdlat něco, než si najdeš, které tóny ladí. Pak až si najdeš nějaký... Em... základní tón na pár taktů, tak se od něj odrážej a odposlouchávej dál. Navíc dneska máš snadnou možnost si píseń zpomalit třeba v Audacity a odposlouchávat dál.
Taktéž není špatné si najít melodii a pak si na ni dotvářet harmonie (akordy, intervaly...). Třeba si tu melodii i zazpívej a pak se to zkus přenést na kytaru (ve správné tónině).