Voskování hmatníku

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
pajdos1

Voskování hmatníku

Příspěvek od pajdos1 »

Zdravím, nikde jsem toto téma nenašel nebo jsem slepý. K věci:

Včera mi přišla nová kytara z výroby a výrobce nenavoskoval a jinak nenamazal hmatník, což mě dost ser...štve :-) Nikde jsem se této otázky tady nedočetl. Mohl by mi prosím někdo poradit jaký vosk koupit, kde ho koupit a zda existuje nějaký postup na voskování hmatníku? Na vosky jsem se díval, jsou různé na dřevo - matné, leštitelné, ale raději se ptám. Kytara nebyla nejlevnější a nechctěl bych to zmrvit. Mimochodem kytara je elektroakustická a hmatník je palisandr. Děkuji

pajdos
Furch S20-CM
BaCH Les Paul
Pandora PX-4D multiefekt
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Voskování hmatníku

Příspěvek od McKozias »

voskovat??? dost mozna ted budu za vola, ale ze by se hmatnik voskoval to sem jeste neslysel :?
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

navoskovat a zažehlit.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Také to neslyším poprvé, ale samotného by mě to zajímalo. Hmatník bych si zkulturnil rád. Napouštím ho pravidelně, ale bohužel to nikdy moc dlouho nevydrží.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Voskovat ???, právě naopak. Mám dobrou kytaru, a jediné co mi štve je lakovaný krk. Někdy používám na dlaň i křídu.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

feki píše:Voskovat ???, právě naopak. Mám dobrou kytaru, a jediné co mi štve je lakovaný krk. Někdy používám na dlaň i křídu.
on ale prave mluvi o hmatniku, ne o krku..u krku bych to pochopil, ale proc voskovat hmatnik? vzdyt to se musi hned sedrit strunama ne?
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Pravda, přelít jsem to moc rychle, omlouvám se. S hmatníkem neporadím, nikdy jsem nic takového nedělal, nechci si ničím zasrat struny :-) Jen když je měním vytřu, a vyleštím ho suchým ubrouskem.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
pajdos1

Příspěvek od pajdos1 »

feki píše:Pravda, přelít jsem to moc rychle, omlouvám se. S hmatníkem neporadím, nikdy jsem nic takového nedělal, nechci si ničím zasrat struny :-) Jen když je měním vytřu, a vyleštím ho suchým ubrouskem.
Jo, jasně, to já taky dělám, ale ten hmatník je suchý, že bych se nedivil, kdyby z toho začaly lítat piliny. Je to jenom holé suché dřevo. Trochu jsem to napustil olejem na hmatníky od dunlopu, ale furt je to takové suché, nepohodlné... :-/ co s tííím :(
Furch S20-CM
BaCH Les Paul
Pandora PX-4D multiefekt
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

neni to tim ze palisandr proste takovy je? nebude to hladke jako javorovy, palisandr je porovity
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

suché, nepohodlné... :-/ co s tííím :(
hmatník nemusíš mít mokrý, aby byl pohodlný, napusť ho jednou za měsíc, při výměně strun.
pajdos1

Příspěvek od pajdos1 »

arcilucifer píše:
suché, nepohodlné... :-/ co s tííím :(
hmatník nemusíš mít mokrý, aby byl pohodlný, napusť ho jednou za měsíc, při výměně strun.
OK, namazal jsem to nějakou NIVEOU, strašně hustý krém na xicht. našel jsem to v koupelně, dopusil jsem to olejem na hmatníky a už je to fajn. Doufám že na dlouho :)
Furch S20-CM
BaCH Les Paul
Pandora PX-4D multiefekt
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Tyvole, nivea je krém poměrně univerzální, ale že by se dal použít na mazání hmatníku, to by mě fakt nenapadlo :shock:
pajdos1

Příspěvek od pajdos1 »

Sadam.S píše:Tyvole, nivea je krém poměrně univerzální, ale že by se dal použít na mazání hmatníku, to by mě fakt nenapadlo :shock:
Ale je to super ;)
Furch S20-CM
BaCH Les Paul
Pandora PX-4D multiefekt
TakJakyhoMeZnas

Příspěvek od TakJakyhoMeZnas »

bože... použiji teď slova p. Papeže, velmi kvalitního kytaráře v Čr:
,,Všechny ty přípravky na napouštění hmatníku jsou jen marketing a firmy na tom ošklivě vydělávaj. Stačí si koupit napouštěč na nábytek, jednou za rok hmatník napustit a je dokonáno."
Já tedy napouštím častěji, protože se mi do pórů dostává kůže, tak to při výměně strun dostávám kartáčkem na zuby a dunlopem 01, což je předražený, ředěný líh.
Jinak, v prvním postu řekneš, že kytara nebyla nejlevnější, ale v zápětí na to kydneš tělový krém, který má naprosto jiný účel?
A co postnout foto, než to tu popisovat?

omg...
"You feel alright then you hear a music ring"
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tak lepší Nivea než Indulona, i když ta by mohla být i dezinfekční :D

Na čištění hmatníku postačí bohatě jarová / mýdlová voda a (zubní) kartáček, na napouštění buď cokoli na dřevo nebo nějaký sajrajt stejného složení, který si můžeme koupit od Dunlopa nebo GHS.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Must4f

Příspěvek od Must4f »

tyjo že bych taky zkusil tu niveu ? :D přemýšlel jsem už o slanině nebo lékařské vazelíně ale nějak sem se k tomu nedostal
Jinak pro ty co to neznají je to fakt peklo, prošlo mně rukama 6 kytar ( 3 španělky 2 akustiky elektrika ) a u tý jedný akustiky ibanezky se nedá prostě hrát stylem kde se posouvaj baréčka, ten povrch vypadá jak nijak neupravený světle hnědý dřevo PC byla kolem 4 k
Cort G210
Cort Earth 70 NS
Beck 50W
Krank distortus maximus
Korg AX3G
TakJakyhoMeZnas

Příspěvek od TakJakyhoMeZnas »

a co UHO?
univerzální hnědá omáčka
"You feel alright then you hear a music ring"
Must4f

Příspěvek od Must4f »

TakJakyhoMeZnas píše:a co UHO?
univerzální hnědá omáčka
to je přísně tajná receptůra, musel bych to nejspíš propašovat z jídelny a kdoví kdy ju budem mít...
možná by byla ještě lepší nějaký grafitová vazelína :D

ale teď vážně
myslím že když to natřu tou lékařskou vazelínou a hned potom to vydrhnu nějakýma kapesníkama tak by to mělo pomoct ne?
Cort G210
Cort Earth 70 NS
Beck 50W
Krank distortus maximus
Korg AX3G
del

Příspěvek od del »

Niveu na hmatník? Pat a Mat. :D Já nedávno dával na akustiku (palisandr) mandlovej olej a luxus. Už je to 2 měsíce a pořád vypadá jako z reklamní fotky. 8)
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Podobná otázka by mě taky zajímala... jak ošetřit hmatník, který nemá žádnou povrchovou úpravu...

Mám v úmyslu pořídit jolanu Alexandru, kterou nejspíš někdo ukradl z továrny ještě před kompletací (tělo i krk jsou beze stop po vrutování, jsou naprosto bez stop po laku)... a ten hmatník je takový světle hnědý (oproti alexandrám na netu, který jej mají skoro do černa)... tak jsem přemýšlel, jestli ho napustit nějakým olejem, případně potřít hodně zředěným čirým lakem (v podstatě tedy taky napustit)...
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“