Pomoc při výběru baskytary pro začátečníka

Precission, Jazz, Modern, ...
Odpovědět
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc při výběru baskytary pro začátečníka

Příspěvek od aivn86 »

Z těchto vybraných kusů bych se já vyhnul tomu Deanu. Protože je to model Metalman, který má na sobě po dvou letech stále natažené struny Metalman :-D takže u basy za 3000,- jsou nové struny minimálně za 300,- a to je docela dost :-D. Tu fokusku bych osobně vyřadil taky. A to i když se jich docela dost zastávám. Tahle má aktivní elektroniku a s tou mám bohaté zkušenosti. Kvalita těchto elektronik je opravdu dost mizerná. Teda bylo tomu aspoň tak u toho mého nástroje. Určitě by to chtělo zkusit.
Cort Action V je basa co se tu docela doporučuje, ale nemám s ní osobní zkušenosti. A u Ibaneze v mém případě platí to stejné.

Ono vůbec v případě začátečníka je vhodné vybírat něco co si sedne do ruky a budeš se s tím cítit příjemně. Stějně ze začátku nebudeš nějak zásadně řešit kvalitu zvuku. Za rok, až se něčo naučíš tak basu opět za 2500,- s minimální ztrátou a koupíš konečně pořádný nástroj.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Tomas.Tajfun
last.fm: tarzancz
Bandzone: bandzone.cz/tajfun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Tajfun »

aivn86 píše:Ono vůbec v případě začátečníka je vhodné vybírat něco co si sedne do ruky a budeš se s tím cítit příjemně. Stějně ze začátku nebudeš nějak zásadně řešit kvalitu zvuku. Za rok, až se něčo naučíš tak basu opět za 2500,- s minimální ztrátou a koupíš konečně pořádný nástroj.
Takhle to proběhlo u mne a myslím, že je to dobrý postup. Tenkrát jsem ani nevěděl, že kupuji JB, ale už mi zůstal. Prostě běž do libovolných hudebnin a vezmi první nástroj, kterej se Ti bude líbit a budeš na něj mít. Nezklame.
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Ono zase takhle jednoduchý bych to nedělal. Pokud máš u sebe někoho, kdo už aspoň trochu umí hrát, tak bych ho vzal s sebou. Většina prodavačů ti prostě bude stejně tvrdit, že tohleto je úplně ten nejlepší nástroj a ať si ho koupíš. Prostě víc nezaujatých názorů se hodí.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
LUMPYs.r.o
Bandzone: http://bandzone.cz/thedevils

Příspěvek od LUMPYs.r.o »

Česť práci, súdruhovia tak trošku rozmýšľam , prečo sa tu už viacej krát skoloňuje slovo Cort Action V,ktorá robí zlé meno Cort firme , mám s tým skúsenosti a už som písal , že je to katastrofa,Chalan od zhnusenia prestane hrať po dvoch týždňoch , určite si viem za spomínanú cenu vybrať lepšiu basu napríklad aj od Cortu , a to Cort GB , Yamaha RBX 170, Yamaha RBX 270, Prípadne voľajaký Squier precision etc.... niekedy naozaj nechápem....
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Uvědom si, že jedna špatná zkušenost prostě neznamená všechno. Na fokus tu taky najdeš kritiku. Na Ibanez taky. Prostě vždycky jsou nějaké nástoroje co se nepovedou. Ale na druhou stranu je tu sposta pozitivních zkušeností.

Spíš bych ocenil, kdyby jsi se o tom trochu rozepsal. Co přesně na té base bylo špatné.?
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

LUMPYs.r.o píše:Česť práci, súdruhovia tak trošku rozmýšľam , prečo sa tu už viacej krát skoloňuje slovo Cort Action V,ktorá robí zlé meno Cort firme , mám s tým skúsenosti a už som písal , že je to katastrofa,Chalan od zhnusenia prestane hrať po dvoch týždňoch , určite si viem za spomínanú cenu vybrať lepšiu basu napríklad aj od Cortu , a to Cort GB , Yamaha RBX 170, Yamaha RBX 270, Prípadne voľajaký Squier precision etc.... niekedy naozaj nechápem....
Upřímně, ty yamahy jsem měl v ruce, a jsou daleko horší než zmíněný cort action V, ale stejně pokud chceš dobrou basu, musíš zainvestovat...
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
LUMPYs.r.o

Česť práci soudruzi,
Na úvod začnem Cort Action V , basu som mnohokrát skúšal ale prejdem kľudne aj k štvorstrunovej verzii ktorú som takisto skúšal, Ako prvé veľké mínus je agathis drevo, ktoré je všeobecne uznávané ako mizerné, ale aj napriek tomu nechajme predsudky bokom, ladenie tejto basy je aj po nadstavovani krku etc problem neladí neladí neladí , pri lacných basgitarách je spodná H (pre prozápadných B ) veľmi slabo počuť , ale pri tejto base by som to zduplikoval pretože spodné H je naozaj veľmi slabo počuť a je veľmi slabé, nevýrazné a tupé. Pri 4 strunovej verzii kamarát vlastniaci tuto basgitaru musel struny na kobylke znižovať na maximálne možné minimum aby odohral hodinový koncert ,ale to je na diskusiu o nadstavení basgitary.

Čo sa týka Yamahy RBX 270 , Yamahy RBX 375/374, basgitara RBX 270 má výborný sustain , ladenie bolo po nadstavení naozaj neobvykle a prekvapivo presné ( na basgitaru za 250 €) zvuk so snímačov naozaj lahodný, pri slappingu som mal pocit že držím vlastnú MTD ,Ak sa nemýlim má balancer zvuk s obidvoch snímačov veľmi pekný a hlavne veľmi čistý. kvalitné spracovanie celkový dojem vynikajúci vzhľadom na cenu nástroja , ešte som nevidel sťažnosti na túto basgitaru,ak by som nemal prachy bez váhania idem do tohto,

Yamaha RBX 375/374- olšové drevo , netvrdím, že je to genialitka ale určite to bude stáť za viac ako agatis, veľmi pevná a stabilná kobylka, jednoduché ukotvenie strun velmi sikovnéa rýchle a hlavne pevné, pri prvých odohraných tónoch mi bolo jasné, že táto basgitara je veľmi agresívna , s pevným tónom, pevným ladením ktoré nepúšťalo basa jednoducho ako má byť , spodné Háčko je síce ako to už u lacnejších basgitách býva slabšie ako u takého Sivčáka :D ale v rámci ceny slušne zvláda hlasitosť , nie je tupé a uplatní sa(samozrejme to záleží aj od aparátu ale skúšal som to na Ibanezkovom 65 w). Vzhľadom k cene výborná basa ktorá nemá moc čím sklamať
PS: tento príspevok nebol písaný pre podelenie sa so skúsenosťami s ostatnými ...súhlasím, keď chceš kvalitu treba zainvestovať, ale príjemne hrateľný nástroj sa dá zohnať aj za menšie prachy, peace ...
evilwire

Příspěvek od evilwire »

Ahoj všem, jsem tady nový, takže zdravím všechny příznivce dobré hudby.
Před časem jsem se vrátil k muzice a hraní s kapelou. Vrhnul jsem se do baskytary
a popravdě mě tento nástroj zcela dostal. Kdo pochopí filozofii a správné místo
basy ve hudbě, ví že svým partem celou skladbu pozvednout do uplně jiné dimenze.
A naopak špatně pochopeným a hlavně zahraným zcela pohřbít. Zvláštní, že takto jsem to nikdy
neviděl ani neslyšel, když jsem na basku nehrál. I když mě hudba provází celý život.
Každopádně když jsem kupoval první nástroj, zvolil jsem Cort Action BK. 4 str. pasivka
cena tehdy cca 4.600,- . První věcí co jsem změnil byly struny, za ty peníze tam jsou
pochopitelně levné "šňůrky". Vyzkoušel jsem různé typy, teď používám Daddario EXL170 -
- nikl soft .045 mají pěkný kovový cinkavý zvuk a se slušným aparátem to hraje na úrovni.
Jinak proběhlo několikero nastavení krku a doladění kobylky. Za pomoci kamaráda, zručného
muzikanta a zároveň kytar.technika.
Teď můžu říct, že po mechanické stránce je Cortka nastavena ideálně. výborný krátký dohmat
a bez zbytečného drnčení strun o pražce, vcelku rovnoměrná dynamika zvuku po celém krku.
A i s pův.snímači, které samo nejsou žádná třída je zvuk solidní. Oba snímače ( jak ala precison
u krku tak jazz u kobylky) mám naplno a nast. clony vypnuto nebo zcela min.
Celkově nemůžu proti Cortce Action říct žádnou výtku. Přátelé za ty peníze ( dnes nová stojí pod 4.tis.)
hraje líp než o 30% drašší podobné modely např. od Ibanez ( osobní zkušenost)
A pokud někdo chce basu do začátku ,a nechce hned solit 20 tisíc za Fendra, tak vřele doporučuju.
Dělám i zvukaření , tak slyším nástroje a zvuk jak na podiu, tak z perspektivy posluchače.
Důležité je vědět, že nástroj potřebuje kval.nastavit po mechan.stránce (když nevíte sami oslovte
odborníka) ,dále investujte aspoň do kvalitních strun( ty zmíněné DD jsou kolem 500) a hlavně po každém
hraní odpovídající servis basky - očištění strun a šup do futrálu. Se špinavýma strunama toho
moc holka nezahraje. A struny měnit, když nezvoní ne čekat až prasknou. :D
Když se takto budete o Cortku tohoto typu starat můžete hrát co chcete,trsadlem i prstama, s dobrým apecem za zády to jde samo.
Já hraju na Hartke 3500, a bedny 4x 10" plus 1x15" a i na velkém pódiu to třepe nohavicema.
LUMPYs.r.o

Tak ako pri aparátových značkách je ashdown v pomere cena kvalita podla mna najlepší, tak Cort v basgitarovych a aj gitarovych znackach je podla mna top tym ze su lacne ale rovnako dobre ako o mnoho drahsie gitary inych znaciek, chcel som len povedať, ze cort action V naozaj vytrca s radu a nie je kvalitativne tak dobre zvládnutá ako napríklad Cort GB JB alebo Cort B4 / B5 a to uz je poriadny kusok basy za par šušnov, viem o com hovorím skusal som to milion krat Tej Cort action je plný bazar, cierna ovca rodiny ,
LUMPYs.r.o

PS: s novými srunami hrá takmer každá basa pekne , prave to je fajn ked basa pomoze zvuku ked su struny vyhrané, netvrdim ze sa na nej neda hrat ale urcite by som do nej nesiel inak cely sortiment Cort schvalujem
evilwire

Příspěvek od evilwire »

LUMPYs.r.o píše:PS: s novými srunami hrá takmer každá basa pekne , prave to je fajn ked basa pomoze zvuku ked su struny vyhrané, netvrdim ze sa na nej neda hrat ale urcite by som do nej nesiel inak cely sortiment Cort schvalujem
S tím souhlasím, ikdyž Action 5 jsem nedržel v ruce a ta má action4 po seřízení není prostě špatná.
Jinak taky už jsem zkusil Cort B4 i A4 s průchozím krkem. Zdají se být obě moc dobré, ikdyž zkouška
v prodejně není to pravé. Ale za ty peníze (B4 tuším 7500,- a A4 kolem 11.000,- ) je to hodně muziky.
Troufnu si tvrdit, že tolik co za Ibanez řad SR 500 a výš (ceny od 13.000,-nahoru).
Hudbě zdar
LUMPYs.r.o

Dovolím si tvrdit, po odskušaní Cort A 4 ktorá je najvyssia rada od Cortu , si myslím , že táto basgitara v pohode zvláda konkurovat aj MTD , (koniec koncov som sa rozhodoval medzi MTD Heir a Cort A 4) Ibanez SR 500 a vyssie takisto, povedal by som ze basgitarám do tých 800 € v pohode konkuruje a to je aj CUSTOM za 800 € , tá A 4 to je jednoducho lahoda , genialnost , Bartoliny snimace, prepínač aktiv pasiv, rychly hmatnik, krasny dohmat a pohodlnosť pri hraní, obrovský sustain, čistý prierazný sound, kvalitné drevo, kvalitne spracovanie kvalitna ladiaca mechanika, pevná kobylka, geniálnosť samá o sebe , mne príde filozofia tejto značky ako filozofia firmy ashdown, malá cena, oveľa nižšia ako u iných konkurenčných ale kvalita rovnaká alebo ešte vyššia . A rodí im to úspech. :)
MuNk3y

Příspěvek od MuNk3y »

ahoj,
chtěl bych začít hrát na basu nejlíp 5ti strunnou...chci se zeptat jestli někdo máte zkušenost s touhle popřípadě jakej na ní máte názor...:)
http://kytary.cz/esp-ltd-b-15/HN117978/
Hate, something, sometimes!!!
I have only one love...Music...
Tomas.Tajfun
Kontaktovat uživatele:

Ahoj, s touhle baskytarou osobní zkušenost nemám, leč ESP LTD je dobrá značka. Čeho bych se u baskytary v této cenové kategorii bál je právě ta pátá H struna. Nemyslím si, že bude dobře znít, jestli vůbec. A jestli se chystáš teprve začít na baskytaru, tak Ti H struna bude překážet a znesnadňovat veškeré Tvé pokusy se něco naučit.

Za sebe můžu doporučit 4-strunnou. Pak se tohle vlákno projdi, mluví se tu hodně o Cort, Yamaha a Squier.
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Porovnání modelů, řekněme střední kategorie, Cort a Ibanez ( zhruba od 10 do 20t ) je pro mě jednoznačné. Ibanez 605,705 a možná i 505 (ty nemám tolik naposlouchané) mají stejné, levné Bartolini, jako Cort A5, ale výrazně lepší aktivku. Zpracování většinou bezchybné a u Ibanez není problém se zvukem struny H. Mimochodem, on je ten často řešený problém nekonkrétního zvuku a malé dynamiky stejně z poloviny mizernou technikou hry.

Jako první, levnou a spolehlivou basu, bych si koupil Corta, ale dražšího, již asi ne.

Kdo si chce poslechnout Ibanez SR 705 přes PODa, může kliknout na Bandzone, nahrál jsem tam takovou známou baladu z Francie.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tomas.Tajfun píše:Ahoj, s touhle baskytarou osobní zkušenost nemám, leč ESP LTD je dobrá značka.
Obych řekl, tak jejich základní modely mě zas tak nepřesvědčily - ať už šlo o kytary nebo basy. Přidal bych se k Jazzmanovi a doporučil spíš Cortky nebo Ibanezky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tomas.Tajfun
Kontaktovat uživatele:

Nemůžu než souhlasit. Proto jsem zdůraznil, že nemám osobní zkušenost :)
cashandbones
last.fm: http://www.last.fm/user/cashandbones

Příspěvek od cashandbones »

Ahoj,

na Nový rok si budu kupovat novou basu, teď hraju na starou Jolanu D-Bass a holt to už není žádná sláva, ale snad se na ní něco málo naučit dá. Strávil jsem spoustu času projížděním fóra i obchodů a nakonec mi vyšlo několik vítězných modelů:

http://kytary.cz/flea-bass-street-bass/HN114484/
http://kytary.cz/cort-action-bk/HN102679/
http://kytary.cz/squier-affinity-precis ... /HN021545/
http://kytary.cz/squier-vintage-modifie ... /HN093793/

Affinity mě láká hlavně kvůli tomu malému kombu, které má v sadě (kvůli zkoušení). Vintage jsem zase hodně viděl po bazarech za docela příznivé ceny. Cort mi doporučoval kamarád a i tady jsem na něj slyšel nějakou chválu. Flea je mi velkou záhadou, ale láká mě z nich asi nejvíc - přiznám se, je to hlavně kvůli designu, ale co jsem četl, tak je navrhována i přímo jako basa pro začátečníky? :oops: A hlavně má prý dost úzký krk, což mi vyhovuje.

Hodlám hrát pop punk/rock, ovšem žádné blinky. Teď do ní trolím trsátkem, což ale neznamená že bych nechtěl přejít na prsty, pořád se učím.
Durin

Příspěvek od Durin »

Mně osobně ty Fleabassy hrozně nevyhovovaly. Jak zvukově, tak i pohodlím. To už je ale asi subjektivní názor.
Z těch dalších tří už podle mně záleží hlavně na tom, jaká bude v obchodě zrovna nejlépe zpracovaná. CORTa si tu začátečníci hodně pořizujou, já nejvíc věřím těm Squierům. Když jsem si kdykoliv zahrál na ty Affinitky, tak se mi to vždycky líbilo a vždycky to byly krásný kusy.
cashandbones
last.fm: http://www.last.fm/user/cashandbones

Příspěvek od cashandbones »

No každopádně si budu muset ještě každou pořádně odzkoušet v obchodě. O Affinity uvažuju už dlouho, ale co ta Vintage? Přijde mi že se zrovna tohodle modelu lidi až moc zbavujou, nebo je to jen prostě náhoda, že se v jich v bazaru zrovna sešlo víc. Má s ní někdo zkušenosti? Pořád by to měla být vyšší řada než Affinity, ale kdoví jak na tom je.
Odpovědět

Zpět na „Baskytary“