Ahoj všem, jsem tady nový, takže zdravím všechny příznivce dobré hudby.
Před časem jsem se vrátil k muzice a hraní s kapelou. Vrhnul jsem se do baskytary
a popravdě mě tento nástroj zcela dostal. Kdo pochopí filozofii a správné místo
basy ve hudbě, ví že svým partem celou skladbu pozvednout do uplně jiné dimenze.
A naopak špatně pochopeným a hlavně zahraným zcela pohřbít. Zvláštní, že takto jsem to nikdy
neviděl ani neslyšel, když jsem na basku nehrál. I když mě hudba provází celý život.
Každopádně když jsem kupoval první nástroj, zvolil jsem Cort Action BK. 4 str. pasivka
cena tehdy cca 4.600,- . První věcí co jsem změnil byly struny, za ty peníze tam jsou
pochopitelně levné "šňůrky". Vyzkoušel jsem různé typy, teď používám Daddario EXL170 -
- nikl soft .045 mají pěkný kovový cinkavý zvuk a se slušným aparátem to hraje na úrovni.
Jinak proběhlo několikero nastavení krku a doladění kobylky. Za pomoci kamaráda, zručného
muzikanta a zároveň kytar.technika.
Teď můžu říct, že po mechanické stránce je Cortka nastavena ideálně. výborný krátký dohmat
a bez zbytečného drnčení strun o pražce, vcelku rovnoměrná dynamika zvuku po celém krku.
A i s pův.snímači, které samo nejsou žádná třída je zvuk solidní. Oba snímače ( jak ala precison
u krku tak jazz u kobylky) mám naplno a nast. clony vypnuto nebo zcela min.
Celkově nemůžu proti Cortce Action říct žádnou výtku. Přátelé za ty peníze ( dnes nová stojí pod 4.tis.)
hraje líp než o 30% drašší podobné modely např. od Ibanez ( osobní zkušenost)
A pokud někdo chce basu do začátku ,a nechce hned solit 20 tisíc za Fendra, tak vřele doporučuju.
Dělám i zvukaření , tak slyším nástroje a zvuk jak na podiu, tak z perspektivy posluchače.
Důležité je vědět, že nástroj potřebuje kval.nastavit po mechan.stránce (když nevíte sami oslovte
odborníka) ,dále investujte aspoň do kvalitních strun( ty zmíněné DD jsou kolem 500) a hlavně po každém
hraní odpovídající servis basky - očištění strun a šup do futrálu. Se špinavýma strunama toho
moc holka nezahraje. A struny měnit, když nezvoní ne čekat až prasknou.
Když se takto budete o Cortku tohoto typu starat můžete hrát co chcete,trsadlem i prstama, s dobrým apecem za zády to jde samo.
Já hraju na Hartke 3500, a bedny 4x 10" plus 1x15" a i na velkém pódiu to třepe nohavicema.