na živých koncertech používám kombinaci Abletonu Live s midi kontrolérem M-AUDIO Keystation 61es. Hned ze začátku musím všechny ujistit, že to opravdu lze a když vše pořádně nastavíte, na koncertech to hraje parádně.
Nicméně dva roky uplynuly a směřování kapely se také trochu změnilo, využíváme teď více přednahraných smyček. Pozor - tím nemyslím přímo živé samplování. To stále jde, avšak z hlediska pohodlnosti je to mnohem horší. S sebou obvykle vezu ještě myš, takže když chci změnit instrument, nebo pustit smyčku, musím hejbat a klikat myší jako blázen a ne vždy to stihnu. Výsledek je potom katastrofální a zbytečně se při hraní akorát nervuji, zda to všechno běží, jestli ten instrument přehodím včas apod.
Jistě, k tomu všemu by mi báječně posloužila krabička od Abletonu, ale z finančních důvodů si ji bohužel nedovolím ani náhodou. Napadla mne však otázka, zda-li by situaci nevyřešil nový midi kontroler. Jak jistě někteří z vás víte, M-AUDIO Keystation 61es je určený pouze k hraní a více možností nenabízí (klasika Pitch, Modulation, Octave a jinak nic).
KONEČNĚ K VĚCI...
Co takhle ovšem zkusit něco jiného (a teď si rozhodně nedělám zálusk na dražší Axiomy, ALE!), třeba například jsem objevil za slušnou cenu M-AUDIO Oxygen http://kytary.cz/m-audio-oxygen-61-mkii/HN110067/, který obsahuje mnoho hejblátek a knobů, které by se určitě daly s Abletonem propojit.
Má tu někdo, prosím, zkušenosti s tímto kontrolerem (a jeho synchronizací s Abletonem)? Moc by mi to pomohlo v rozhodování. Dalším tipům v podobné cenové relaci se nebráním, Keystation 61es už vážně nestačí, jinak bych se z toho všeho na podiu mohl zbláznit. (nehraju totiž jen na klávesy, ehm)
Díky předem všem hodným lidem.