Natahování strun - finty a triky

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Natahování strun - finty a triky

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Zdravím,

tak jsem dnes natahoval struny na dvanáctistrunku a s bolavými zády jsem si na konci řekl zda-li by to nešlo nějak rychleji. Zde je mnoho zkušenějších hudebníků co už struny natahovali milionkrát, tak by se nějací mohli podělit o zkušenosti a dát rady jak tento nezáživný proces urychlit.

Mně osobně velice pomohlo pořízení kličky na natahování strun, jejíž výřez mi pomáhá i snadno vytahovat kolíky z akustických kytar.

Jinak se tedy snažím strunu na kolík navíjet co nejméně, sice ze začátku prokluzuje, ale potom se chytne a říkám si, že čím méně struny je namotané, tím méně se toho může poté rozladit (a myslím že tohle jsem se dočetl někde tady na fóru).

Tak co vy?
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Paris
Rádce

Re: Natahování strun - finty a triky

Příspěvek od Paris »

ja mam struny podle (krome jinych taky worova) navodu "samozamkly". takze tlusty ani ne na jeden zavit.

edit: podobne jako tady:

(a pro spanelky sem si to prislusne prizpusobil)
Naposledy upravil(a) Paris dne 5.08.2011 17:31, celkem upraveno 1 x.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Já uvažoval o něčem takovém, ale ještě jsem se za to utrácet neodhodlal :)

Obrázek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jedna dvanáctka, to je jako nic... To naše rodinné vánoční přestrunění, to bylo něco jiného - dvě akustické dvanátky, jedna akustická šestka, dvě elektriky, basa. To je pak teprve veselo :mrgreen:

Mě bohatě stačí ta pitomá umělohmotná klička od Staggu, co se dá koupit za pár kaček. A pak to chce prostě natahovat ekonomicky - každá struna tak max. 3 - 4 cm, pak to jde poměrně rychle, struny drží a je to úhledné.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ja to delam nasedujicim zpusobem:

Strunu ustrihnu jeste pred nasazenim tak o 3 cm dal nez je mechanika, pak proste provleknu, necham par mm precnivat, naladim. Je to snadne.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Já většinou nestříhám (ostatně někteří to tu dobře vědí - stříhám až když ty volné konce někoho tolik štvou že mi přinese štípačky :D), dělám to tak, jak uvedl Paris, a s čínskou kličkou je to rychlovka. Do toho se dostaneš.

Teorge: Já bych se bál, že to přeženu a struna půjde do kytek, případně že ve strachu z toho začnu nechávat k namotání zbytečně dlouhý kus.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Woro: právě můj problém je že pořád nemám odhad kolik cm na které struně nechat na namotání. A pak jak toho motám moc, tak z toho ručního motání to nenamotám "rovně". U FR je to jednoduché, tam je to asi fuk, protože to končí za zámkem :-) Ale u FR necvakám kuličky a nechávám si je u ladicích kolíků :-)

EDIT: teď budu měnit čtvery struny, tak si nasbírám nějakou praxi,ale vůbec se mi nechce :-D
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Woro, a jak byla ta tvoje vychytávka se "zamčením" struny? Vím, že jsem to tady někde viděl, ale nějak se nemůžu dohledat... A na tom videu to zase není až tak zřetelné, proto vím že jsi tady měl docela detailní popis.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

7:30
Takhle to dělám, jen se dvěma otáčkama.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Dělám to téměř stejně, jako je ve videu, co postoval Paris. A přidávám se ke klubu fanoušků plastové kličky, bez ní by mi při výměně upad palec :lol:
Jenom nemám tak hi-tech se štípačkama..
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

jakub.kubaaa píše:Woro, a jak byla ta tvoje vychytávka se "zamčením" struny? Vím, že jsem to tady někde viděl, ale nějak se nemůžu dohledat... A na tom videu to zase není až tak zřetelné, proto vím že jsi tady měl docela detailní popis.
Prostě volný konec protáhnu pod navíjenou strunou tak, aby ho pak ta struna přimáčkla v poloze že trčí ven, a motám dál, jako je to na tom videu.
John M. William

Příspěvek od John M. William »

Tu kličku jsem si pořídil kdysy taky, ale mně tu práci spíš ztěžovala.. :D Jinak, chce to cvik prostě, pak už to jde samo.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Já používám tohle video. Nevim jestli je to tak rychlý ale rozhodně to funguje

Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“