Egnater Tweaker

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Bearder

Egnater Tweaker

Příspěvek od Bearder »

Dovolím si sem hodit tento topic protože přímo na tenhle aparát tu podrobnější info není.
Koupil jsem si ho tento pátek a rád bych se tu podělil o dojmy.

Nejdřív bych rád informoval o tom že obchod Audiotek kterej je snad jediný dovozce značky Egnater kde ji i propaguje se svým člověkem (pokud nepočítám i Thomanna) při mé koupi prohlásil že už nebude dál obědnávat produkty od téhle firmy protože mají nějaké produkční potíže. Čily pokud ste na něj šetřily a ste pevně rozhodnuti pro něj jako já tak si možná pospěšte.

Trochu mě to zarazilo a doufám že pokud se aparát pokazí tak nebudu mít nějaké problémy. Takže sem si ho jel vyzkoušet do nově přestěhované prodejny Audioteku do Prahy která je oproti té původní jen výdejní místo 4x4 metry což mě nepotěšilo a ani sem nemohl aparát pustit naplno protože sem hrál rovnou u otevřenejch dveří do klasické ulice (nehledě na to že v rozkopané praze a v jednosměrkovejch ulicích sem to tam dost dlouho hledal a nakonec musel zastavit na modré zóně protože v okolí obchodu nic jiného není) A po troše testování sem ho koupil.

Tak a teď k aparátu.

Ještě sem neměl možnost ho pustit naplno a tento týden ve zkušebně to vosolím ale lampy díky master volume budím naplno. 15W je pro mě ideálních protože 30W v lampě neskutečně řve a 5W sem si zase nebyl jistej ve výsledku s bubeníkem.

vypíšu to jen v bodech klady zápory :

+ Pro mě líbivý jednoduchý design
+ Master Volume kde Gainem si budíte lampy a masterem je potom stáhnete na svou úroveň (cvičil jsem v paneláku a mohu si to skutečně nastavit i hodně potichu což opravdu oceňuju.
+ Elektronky 3x 12AX7 – předzesilovač 2x 6V6 – koncový zesilovač což není časté
+ Množství barev zvuku kterému se nemůže rovnat žádnej 15w aparát (můj hlavní důvod abych se naučil aspon nejake rozdíly a nemusel si kupovat 3 drahé aparáty)
+ líbivý Clean s třemi druhy zabarvení (Brit/AC/US) a budu je jistě střídat.
+ Efektová smyčka (zatím neotestovaná)
+ k Tweakeru mohu připojit externí reproduktor a tím případně posílit a je tam i výběr Ohmů.
+ Zkreslení jak lehce nakřáplé, rockové až i hutné (zkoušel sem Rammstein a líbí se mi to ovšem na metal bez krabičky nedosáhne)
+ Vintage/Modern mi zvukově pasuje
+ Přepínání napětí 100V/115V/230V
+ Polootevřená záda

- Váha aparátu kde mi to začíná dost vadit a chtěl sem ho přenášet.
- Když hýbnu minipřepínačem na AC (jakoby Vox) tak se sníží trochu volume
- Jednokanál bez footswitche což mi momentálně vůbec nevadí ale na živé hraní to je evidentně na oběšení.
- hodně nastavení kde si sice hrajete ale někomu to může vadit a hledá jen jeden zvuk
- na nízký pokojový volume nejsou přepínače Bright/Normal a Tight/Deep znát

Obrázek
Fender Strat special HSS + Fender Tele original 60s -- Nějaké ty krabky od Xotic, WayHuge, Strymon, EarthquakerD. a Walrus -- Supro Saturn 15W - Mar­shall JTM45/​2245 30W hlava a Marshall 2061cx box, Mono obaly
KubaLFC

Re: Egnater Tweaker

Příspěvek od KubaLFC »

Zdarvím já sem o tweekru hodně uvažoval ale nakonec sem došel že chci rači http://www.audiotek.cz/product-41070-egnater-rebel-20 protože podle mě je to ideál na doma (regulace vykonu) a třeba do budoucna i do zkušebny 20w podle mě dostačující...Nechal jsem si ho poslat na prodejnu a uvidím,ale asi ho beru :-) Tak pokud máš nějaké novinky které bys chtěl zvřejnit tak piš rád se něco dozvím :-)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

KubaLFC píše: protože podle mě je to ideál na doma (regulace vykonu) a třeba do budoucna i do zkušebny 20w podle mě dostačující...
Psal jsem to tu už několikrát, ten regulátor výkonu zrovna na snížení hlasitosti nepomůže, a potvrzují to snad všichni, co na to taky hráli.
Bearder píše: + Elektronky 3x 12AX7 – předzesilovač 2x 6V6 – koncový zesilovač což není časté
+ Množství barev zvuku kterému se nemůže rovnat žádnej 15w aparát (můj hlavní důvod abych se naučil aspon nejake rozdíly a nemusel si kupovat 3 drahé aparáty)
6V6 ti přijdou nějak extra specifické, že to je jako plus? Mě osobně by asi bylo jedno, jestli tam jsou 6V6 nebo EL84... :wink:

S jakými jinými 15W aparáty to srovnáváš, pokud jde o barvitost zvuku?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Tak Tweaker a Rebel mají mezi sebou jasné rozdíly a pokud máš finančně na Rebela (jen hlava bez repráku za 13000) tak bych šel do něj. Mě finančně zatím stačí Tweaker kterej stojí 14500kč jako kombo.

Oba dva jsou ale jednokanály a pokud chceš vystupovat a přepínat si mezi clean/gain nožně tak musíš ke kombu což prostě není praktické.

Největším rozdílem je určitě jejich variabilita kde Tweaker minipřepínačema mění charakter zvuku a pro mě dost odlišně a Rebel dělá odlišnost že mění poměr mezi lampamy EL84 a 6V6 kde tweaker sice má 6V6 ale neobsahuje EL84 takže tweaker jen Simuluje a Rebel to skutečně Mění a navíc míchá poměr. S tou simulací ale nevím přesně jak to je řešeno protože zvuky jsou dost jiné.

Navíc má Rebel psáno že tam jsou dané značkové Groove Tubes. Sice nemám zkušenosti se značkamy Elektronek (to mě teprve čeká až mi odejdou) ale v Tweakeru značkové nejsou. (mohu to rozdělat a podívat se co tam mám za značku)

K Rebelu také ladí od Egnateru barevně jiný reprobox s jiným reprákem kterej má 80w místo 30w u Tweakeru což už jistě jinak tlačí

Výkonovou brzdu v Rebelu z 1w na 20w nevím jestli nějak poznám když má Rebel zároveň i Master Volume. Teď nechápu čím se to liší protože to přeci dělá to samé ne? Jen asi Master je na konci řetězce a změna watů bude nejspíš na začátku řetězce.
Fender Strat special HSS + Fender Tele original 60s -- Nějaké ty krabky od Xotic, WayHuge, Strymon, EarthquakerD. a Walrus -- Supro Saturn 15W - Mar­shall JTM45/​2245 30W hlava a Marshall 2061cx box, Mono obaly
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Výkonová brzda a master volume jsou dost odlišné věci. Master volume škrtí koncový zesilovač, výkonový brzda se zapojuje až za koncák a umožňuje tak vytavit konec a zároveň snížit hlasitost s (teoreticky) minimálním vlivem na zvuk.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Nero píše:
Bearder píše: + Elektronky 3x 12AX7 – předzesilovač 2x 6V6 – koncový zesilovač což není časté
6V6 ti přijdou nějak extra specifické, že to je jako plus? Mě osobně by asi bylo jedno, jestli tam jsou 6V6 nebo EL84... :wink:

S jakými jinými 15W aparáty to srovnáváš, pokud jde o barvitost zvuku?
Nejsou nijak specifické ale že je míň aparátů s 6v6 než s EL84.. Respektive v těch které jsem si vybíral já okolo 15w není jediný s 6V6 snad krom slabých VHT a jestli poznám mezi nima rozdíl? nepoznám ani omylem když jsem v lampách noob ale právě zrovna na rebelu jde míchání těchto dvou jasně rozdíl poznat. Ne že by zvuk jedné z nich byl lepší než druhý. Prostě hraje jinak a to je slyšet dost i na youtube.

Srovnávám to se zkušenostmi na Orange Tiny Terroru, Vox AC15ce (navíc brit), Marshall class5 a Fender Blues Junioru mezi kterýma sem se rozhodoval naživo a kde ty zvuky jsou přestože je měníš tonově dost specifické pro každou značku ale Tweaker je takovej napodobovač všech a to mi prostě sedlo.

Pokud má někdo vybráno že jeho značka je třeba Vox a zvuk je pro něj jasný tak je pro něj Tweaker jen napodobenina. Mě stačí že ten zvuk je podobný a charakterem se mění. Jelikož nejsem umělec ale snažím se jen hrát slavné songy různejch skupin tak třeba Orange je pro mě naprd kvůli tomu že má jasně specifickej nabuzenej zvuk (nehledě na to že z něj nedostanu clean kterej nutně potřebuju)
Naposledy upravil(a) Bearder dne 9.08.2011 11:42, celkem upraveno 2 x.
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Nero píše:Výkonová brzda a master volume jsou dost odlišné věci. Master volume škrtí koncový zesilovač, výkonový brzda se zapojuje až za koncák a umožňuje tak vytavit konec a zároveň snížit hlasitost s (teoreticky) minimálním vlivem na zvuk.
Teď jsem to moc nepochopil a nevím co myslíš pod pojmem koncák. Není koncový zesilovač to poslední v cestě?

Master volume snižuje vytavení lamp ale brzda ne? čili Master na Tweakeru má vliv na výsledný zvuk ale Brzda na rebelu nemá?

Díky za odpověď a zase budu chytřejší
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

koncák= koncový zesilovač
master volume je před koncovým zesilovačem, takže mění sílu signálu jdoucí do koncového zesilovače, tím pádem i vybuzení lamp
výkonová brzda (mluvim o tej co se dává mezi zesilovač a reprák), ta umožní vybudit koncové lampy a "brzdí" až signál mezi zesilovačem a reproduktorem a mění ho nejčastěji na teplo...

otázkou je, jak je to u těch egnaterů udělaný a jestli ty pojmenování jsou přesný
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Stanley, kdyby ses náhodou nudil, schválně zkus najít schéma Egnateru a napsat, jak to funguje (já tomu nerozumím, tak si sám nepomůžu), protože podle mě to jako standardní brzda zapojené není a rozhodně to tak nefunguje. THD je proti tomu úplně někde jinde...

PetrPeter 1975 - 2008
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

schéma jsem zatím nehledal, ale je možné, že je to podobně jako zde popisuje lunchie: aparatury-f72/stavba-lampove-hlavy-icky ... ol#p430533
jde prakticky o další potenciometr navíc v katodě PI, takže se mění zesílení toho PI, díku tomu jde slabší signál do koncových elektronek. Mám to teď v jednom aparátu, ale ještě na tom nemám nahráno tolik abych moh soudit jestli se to chová stejně jako master volume nebo je ten zvuk lepší než při staženém master volume, nějaký rozdíl tam asi bude ale jestli k lepšímu nebo horšímu nechci posuzovat.
St.Anley Tube Amps
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Rozdíl tam bude jinak by na Rebela přeci nedávaly dva poťáky. Imho

Takže jestli to chápu dobře tak když hraju se staženým master volume Tweakeru doma v paneláku otočeným zhruba na 2-3 hodinách tak skoro nebudím koncové lampy 6v6? Tudíž přebuzený zvuk co z toho leze je jen vybuzený předzesilovač? Tak to se těším až to pořádně napálím naplno! :) Proto se zřejmě potichu neprojevují ty dva speciální přepínače.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

pokud to doma kroutíš jen tak lehce, tak to asi nemůže nějak pořádně hrát... lampy hrajou až vytavený a je vcelku jedno jestli je to 5W, 20W nebo 100W, je třeba překročit určitou hranici vybuzení a pak to hraje jak má :wink:
PS: berte to pls s rezervou
St.Anley Tube Amps
Bearder

Příspěvek od Bearder »

No já sem právě myslel že gainem budím všechny lampy a pak to masterem kterej je až za "koncákem" stahuju na pokojovou hlasitost... chybama se člověk učí...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Bearder píše:No já sem právě myslel že gainem budím všechny lampy a pak to masterem kterej je až za "koncákem" stahuju na pokojovou hlasitost... chybama se člověk učí...
komba-zesilovace-reproboxy/master-volum ... ml#p456924
Naposledy upravil(a) Jester dne 9.08.2011 13:42, celkem upraveno 1 x.
Bearder

Příspěvek od Bearder »

To sem si právě četl a podle toho mám tedy ve zkušebně pustit master volume na max a vůbec to neškrtit. Že?

viz
mmjuz píše:Ovšem co je na této konstrukci podle mých zkušeností vůbec nejhorší, jsou ty lidské zvyky a strach z poťáků otevřených naplno. Je-li prostý jednokanál vybaven gainem i master, skoro nikdy se uživatel neodvažuje ten proklínaný master před koncovým stupněm otevřít naplno, aby " se to nepolámalo" a prakticky tak nikdy nedosáhne toho krásného starého blues zvuku aparátů, které měli pouze jedno volume hned někde u prvního stupně. Mám to ověřené Xkrát. Osobně jsem příznivce minima ovladacích prvků, včetně korekcí. Před lety jsem se na to díval jinak a také jsem preferoval gain/volume, třípásmové korekce a čím víc čudlíků, tím lépe. Ovšem myslet si, že se tím dosáhne větší univerzálnosti, či zvukové variability je omyl, z kterého jsem dnes vyveden. Skutečně to jen mrší zvuk z pohledu věrného přenosu charakteru nástroje a navíc to dává uživateli možnosti, jak ten zvuk ještě více zprznit. Viz. torie o základním nastavení korekcí na "dvanáctku" a pod.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Ten můj odkaz byl pro uvedení tvé věty:
Bearder píše:.. pak to masterem kterej je až za "koncákem" ..
na pravou míru.
S masterem bych laboroval tak, aby to bylo ku prospěchu věci. Tedy zvuku.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“