Jak nabírám zkušeností, začínám si po létech všímat věcí, které bych nedávno přehlížel...
Pár let natáčím songy svoje i mojí kapely na počítač přez DAW (FruityLoops
Tato metoda mi velmi vyhovuje. Je sice pomalá a někdy pro čekající muzikanty nudná, ale je přesná a stopy jsou čisté. Všechny nástroje nahrávám linkou - přímo do zvukovky a na závěr pak vokály.
Vše pak mixuji do potřebného znění a přidám efekty...
A jsme u problému.
V porovnání s jakýmikoli nahrávkami jiných kapel je zvuk poněkud "mrtvý"... jakoby tam chyběla dynamika a celé to bylo nějak umělé... Zpočátku jsem si myslel, že dělám něco špatně při masteringu a řešil jsem to equalizérem na různé způsoby...
Kapku to pomohlo, ale přezto ten zvuk je prostě umělý...
Odvodil jsem z toho závěr, že tam nejspíš chybí efekt zvukových vln... tím myslím, že se zvuk zaznamenává z nástroje rovnou do elektroniky zvukovky... ale při akustickém nahrávání - aparát na mikrofon to nejspíš bude znít víc reasticky, protože se ten zvuk probírá vzduchem k mikrofonu. Je tam ten faktor vzduchu
Nemýlím se náhodou?? Měl někdo podobný "problém" a dalo se to nějak vyřešit??
Jinak simulátory reproboxu nějak nepomáhají
Na http://bandzone.cz/groovetownband jsou záznamy - tam mi můžete vytknout chyby z natáčení - byl bych vám vděčnej. Doporučuji si poslechnout uplně poslední nahrávku vespod. To je nejlepší zvuk, co jsem zatím dokázal vyladit...