Záznam stopa po stopě linkou

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Willy
Bandzone: groovetownband
Kontaktovat uživatele:

Záznam stopa po stopě linkou

Příspěvek od Willy »

Ahoj,

Jak nabírám zkušeností, začínám si po létech všímat věcí, které bych nedávno přehlížel...
Pár let natáčím songy svoje i mojí kapely na počítač přez DAW (FruityLoops 8) pomocí externí zvukovky M-Audio FastTrack. Metoda, vzhledem ke zvukovce je možná jen "stopa po stopě".

Tato metoda mi velmi vyhovuje. Je sice pomalá a někdy pro čekající muzikanty nudná, ale je přesná a stopy jsou čisté. Všechny nástroje nahrávám linkou - přímo do zvukovky a na závěr pak vokály.
Vše pak mixuji do potřebného znění a přidám efekty...

A jsme u problému.

V porovnání s jakýmikoli nahrávkami jiných kapel je zvuk poněkud "mrtvý"... jakoby tam chyběla dynamika a celé to bylo nějak umělé... Zpočátku jsem si myslel, že dělám něco špatně při masteringu a řešil jsem to equalizérem na různé způsoby...

Kapku to pomohlo, ale přezto ten zvuk je prostě umělý...
Odvodil jsem z toho závěr, že tam nejspíš chybí efekt zvukových vln... tím myslím, že se zvuk zaznamenává z nástroje rovnou do elektroniky zvukovky... ale při akustickém nahrávání - aparát na mikrofon to nejspíš bude znít víc reasticky, protože se ten zvuk probírá vzduchem k mikrofonu. Je tam ten faktor vzduchu :D

Nemýlím se náhodou?? Měl někdo podobný "problém" a dalo se to nějak vyřešit??
Jinak simulátory reproboxu nějak nepomáhají :) - po stránce nástrojové ...

Na http://bandzone.cz/groovetownband jsou záznamy - tam mi můžete vytknout chyby z natáčení - byl bych vám vděčnej. Doporučuji si poslechnout uplně poslední nahrávku vespod. To je nejlepší zvuk, co jsem zatím dokázal vyladit...
Baskytary: Fender Precision Standard 60th Anniversary

Hlava: Hartke LH500
Box: Ashdown ABM 210

http://bandzone.cz/groovetownband
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Záznam stopa po stopě linkou

Příspěvek od pavlii »

Mno - podle mě je tu problémů několik (skladbu jsem si poslechl - je to to "konceptuální demo"?):

- za prvé bych zapomněl na jakoukoli podobu termínu "mastering", protože ten do toho v zásadě až tak moc nemluví
- za druhé je veškerý problém v mixu, viz dále
- pak je tady otázka "umělecká", kteroužto je aranž. Z obecného pohledu je na zajímavé aranži dost závislý i ten celkový výsledný dojem.
- další uměleckotvůrčí aspekt je výběr zvuků. Natáčení linkou je parádní (a upřímně není ani tak horší jako nahrávání aparátu mikrofonem, ale je prostě více nebo méně jiné, to taky záleží na okolnostech). Když zůstaneme u kytar - jak jsi je nahrával? Píšeš linkou - ale jaký zvuk slyšel kytarista? Ten alespoň plusmínus podobný tomu, cos použil v mixu? Pokud ne, může tu být problém s "feelingem", chybí zpětná vazba na hru.
- bicí - určitě bych vymíchal jinak. Přijde mi, že sis s nimi málo pohrál (přeznívání, na mě "nemaj šťávu"). Jak to je s použitím EQ, kompresorů, gate apod?
- použil jsi někde zdvojování? Ta beglajtovka si o to přímo říká, krásně to pak "nafoukne" ten daný nástroj a mix se hned posouvá jinam.
- klávesové sólo - zcela zaniklé v podkladu. To souvisí zase s mixem - poměry nástrojů.
- chybí mi tam prostor. Zní to jako "vyšitá garážovka" :wink: - to je další důvod, proč je to nevýrazná záležitos v celkovém podání. Reverb, echo/delay - určitě by pomohly.

No na začátek asi informací dost, určitě lidi něco dalšího přihodí. Rozhodně si nemyslím, že by základní chyba byla ve způsobu nabírání nástrojů. Dle mého je základní chyba v míchání a vůbec kreativní práci s mixem jako takovým a s jednotlivými nástroji v něm.

Na závěr opakuji: na mastering v jakékoli formě (maximálně zkoušet celý mix na závěr "natlačit" o něco maximizerem, ale čistě pro kontrolu, co to udělá) zapomeň, protože pokud nezvládáš mix, tak tohle vlastně nezvládneš tím spíš. Minimálně i proto, že se budeš snažit ten mix nějak vylepšovat, což nejde (v takovéhle míře).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Já si poslechl Inner sound demo, což je ta poslední skladba uplně dole. Pár mojich amatérských postřehů.

1. Opravdu mi tam chybí jakýsi "prostor". Proto bych například kytaru nikdy linkou nenahrával. Snímání aparátu mikrofonem má svoje, snímáš totiž prostě zvuk reproduktoru, místnosti. Používal bych také můj hodně oblíbený room mikrofon (používám na vše) který se dá lehce na další šavli přimixovat (a nebo taky ne, ale proč ho nenahrát) a zvuk tak zobjemnit, určit mu hloubku.

2. Poměry/levely/panning a hloubka - další zakopaný pes. U toho je potřeba trávit hodiny :) některé věci jsou tam dost zapadlé, některé moc vystrčené.

3. Bicí - jsou defacto základní kámen, stavěl bych na nich, v té skladbě jsou dost zvláštně zakomponované

4. Popiš nám postup jak s mixem začínáš. Dejme tomu, máš všechny náběry hotové, seřazené pod sebou v multitracku, očištěné/ ořezané základním EQ. Jak postupuješ dál?

Obecně bych si ujasinil co má být základní kámen skladby, co má být nevíc výrazné, a od toho bych začal a k tomu domixovávál ostatní materiál. Používal bych groupy, výborná věc. Pohrál si bud s room mic nebo kvalitnáí VST reverby/delaye pro určení dálky a hloubky jednotlivých group/nástrojů/tracků. Kvalitní kompresory.

Další věc je aranž jak psal Pavlii. Je potřeba si uvědomit že každý nástroj by měl mít v mixu tak nějak své místo i frekvenčně. Proto jsou důležité i jemné nuance v pannování, reverbování a levelování :) základem je mít tracky ořezané, není třeba aby kytara hrála subbasy a basa obsahovala vysoké frekvence. Prostě každý nástroj, zvuk potřebuje mít v mixu svůj prostor, svoje místo kde mu do toho nebude frekvenčně lézt dalších několik věcí.
Komprese je hodně důležitá pro stmelení věci dohromady, to jsme zase u groupování tracků.

Je toho hodně kde se dá vylepšit ale i zkazit, existuje mraky postupů, každý preferuje věci jinak

Neméně důležité, skoro až hlavní je podle mě i prostor kde se nahrává, a co víc, i to jaký máš možnosti monitoringu, jestli slyšíš vše dobře při mixu atd atd atd :)

Udělat dobrý náběr, mix a stmelit vše dohromady není holt věcí naučení se nějakých postupů. Je to prostě kreativní práce ke které je třeba i trochu talentu, dobrého a kvalitního vybavení a hlavně leta a leta mixování, hraní si s tím, zkušeností. No prostě celoživotní učení se :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Pupack: jen k té poznámce ohledně linky - máš pravdu v tom případě, kdy:

a) máš kvalitní místnost a nemusíš tak mít mikrofon v řádu jednotek cm u repra komba
b) používáš (tebou zmíněný) room MIC v kombinaci s close-mic (neboli mikrofon v řádu cm u repra)

Jinak je z principu prostoru prakticky jedno, jak se signál do DAW dostane - linka vs mikrofon. Při close-miking se právě ten prostor vůbec neuplatňuje (od toho se taky strká ten mikrofon co nejblíže zdroji zvuku). Ale samozřejmě, že bude jiný CHARAKTER toho zvuku, protože linkou je veden signál ze snímače kdežto mikrofon bere zvuk repra. V prvním případě si tento "zvuk repra" musíš udělat až ex-post v DAW (pomocí ať už pouhých efektorů distrortion apod. nebo pomocí simulací boxů na nějaké úrovni).

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

taky lze lecos precist na webu ... pro zacatek muzes zkusit vylovit neco tady: http://en.audiofanzine.com/editorial/articles/ ... je to vetsinou velmi jednoduse a citelne pojate.
Willy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

OK, takže začnu s úplným popisem mého postupu nahrávání.

Mám Notebook + externí zvukovku se dvěma vstupy Linka a Mic. Veškerý proces ohledně nástroju se natáčí úplně potichu bez použití jakýchkoli zesilovačů a reproboxů - rovnou jackem do zvukovky.
Tímto úplně padá Room Mic...

Nástroje jsou voleny podle naší kapely - tj. Kytara, Basa, Klávesy a Bicí
Linkově se natáčí jen Kytara a Basa
Klávesy a Bicí (ezDrummer) jsou VST hrané přez MIDI

Na kytaru používám VST efekt, který simuluje lampový zesilovač + reprobox (typ mé kytary - Les Paul - 2x HB)
Basu natáčím přez krabičku Tech21 VT Bass (preamp/distortion) - obsahuje simulaci reproboxu 4x10

Při natáčení vše slyším ve sluchátkách přesně tak, jak to hraje ve výsledku.

POSTUP:

1) Zpočátku si naprogramuji bicí linku podle písně, nebo si jen udělám nějaký základní rytmus
2) Kytara, nebo Basa
3) Klávesy s nějakým VSTi
4) Levelování každého nástroje - Dominantní kytara s bicími - zřetelná basa a klávesy mírně (jak u nás v kapele) - tedy aspoň se o to snažím
5) Každý nástroj/kanál dostane většinou kompresor/limiter, kde stanovím maximální hranici - nějak přimeřeně
6) Kytara nejčastěji dostane Reverb nebo Delay, případně jiné efekty jako chorus, nebo flanger, to je ale malokdy
7) Každý nástroj/kanál pak frekvěnčně ořezávám pomocí EQ (nejčastěji musím oříznout nižší frekvence u kytary, aby nehuhlala a u basy nějak výšky a basy, aby to cele nebylo nějak moc přebasované)
8) V masteru udělám Reverb aby velice mírně simuloval ozvěnu místnosti
9) Vokály udělám obdobně a ořezávám podle celé skladby s přidáním Reverbu
10) Panning všech nástrojů taky mírně

Toť vše. Jsem samouk a řídím se podle uší tak, abych se co nejvíc přiblížil představě. Je tu ale plno věcí, kterým jako amatér nerozumím -

Co je to "Beglajtovka??"
Co je "Zdrojování?"

Každopádně děkuji za výčet chyb, potřebuji se toho dost naučit, neboť na studio jako kapela nemáme a rozhodli jsme se to udělat touto cestou - doma na notebooku stopou po stopě.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jen narychlo, co me momentalne napada:

5) kompresor bych v teto fazi pouzil jinak. jako kompresor, ne jako limitaci spicek. nahravka nemuze byt absolutnim obrazem skutecnosti, ale spis jeho prumetem do dynamicky omezeneho prostoru daneho nahravacim a reprodukcnim retezcem...

8) tady by to spis chtelo reverb ke kazdemu nastroji nastavit solo (spolecne alespon urovnove pomoci auxu). reverb (a pan) mohou spolu jakymsi zpusobem vyjadrovat pozici nastroje v prostoru.
(pardon, tohle je nesikovne napsane ... az bude cas, zkusim to preformulovat)

+ to "zdrojovani" ma byt "zdvojovani"
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

Hola,
většina už byla řečena, tak co napadá zase mě (amatéra :D ):
Beglajt = doprovod. A zdvojování doprovodné kytary se dělá tak, že se nahraje ta kytara do dvou stop (NE zkopíruje, ale nahraje do druhé stopy znovu v rámci možností stejně) a pak se ty dvě stopy rozhodí natvrdo do sterea - jedna úplně vlevo, druhá úplně vpravo.
A co se zvuku/mixu týče, připadá mi to (mimo jiné) úplně bez basů. Basa jako by hrála jen harmonické (někdy se to tak snad i dělá, ale tady se to nehodí). Zkus ji při mixu vytáhnout ekvalizérem na nižších pásmech. A to samé platí o bicích. Jasně že VST nebudou nikdy jako live, ale zkus z nich vyždímat víc - přidat kopák, EQ - basy, kompresor, jinou sadu, jiný VSTi ... ? A nebo rozhodit VST bicí do jednotlivých stop/nástrojů a zacházet s tím jako s live bicími.
Ta absence basů bude možná způsobena absencí monitorů. Na co to posloucháš, když to mícháš ? Například míchat (nedejbože "mastrovat") na Koss Porta Pro opravdu není dobrý nápad - "vymýšlejí" si basy, které tam nejsou.
Aranž mi zas tak špatná nepřipadá, i když vždycky je co zlepšovat, žejo :wink:
Willy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

Ano děkuji za rady...

No ohledně toho jak monitoruji nahrávky jsem už psal - sluchátka...
ALE, protože každá hrají jinak, používám jedny běžné, velké skoro přes celé uši a pak později dodatečně špunty KOSS, které mám na svém mp3 přehrávači, abych věděl, jak se mi to bude líbit na jiných sluchadlech. No a ohledně těch basů mi právě na obou sluchátkách přišla úplně tak akorát...

Bicí i Basu jsem musel ještě v basovém spektru ořezat... a pravě se divím, že si moje sluchátka vymýšlejí basy :D

To zdvojování mě napadlo dřív, ale myslel jsem si, že je to hloupost, kterou by snad nikdo neudělal :D Takovej jsem zatím ňouma :)
Ale každou odpovědí se něco naučím... Ohledně aranžmá jsem se nad sebou i celou kapelou dost zamyslel a mají se na co těšit - přečetl jsem si teď něco teorie :)

A ještě jedna věc, doteď jsem si myslel, že kompresor funguje jen na potlačování hlasitosti při překročení limitu - jak jinak ještě kompresor tedy může ovlivnit zvuk?

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

kompresorem obecne (krome jinych veci odvozenych z procesu (a zavislych na nastaveni)) snizis dynamicky rozsah nastroje/hlasu a v mixu se pak neztrati jeho detaily. zkousej sam, porovnavej s puvodni nahravkou, cti clanky, podivej se na tutorialy...
(konkretnosti, kterym bys neporozumel (treba co jaky knoflik dela), se tu kdyztak pokusime zodpovedet)

a jeste jednu radu: nemichej (jen) na sluchatka. ve sluchatkach nemas uplnou predstavu o pomerech a o vysledku v beznem poslechovem prostoru. michej treba na tom, na cem bezne poslouchas muziku. detaily upravuj zblizka (nebo na sluchatkach), celkovy mix si poslechni taky z odstupu. obcas si dej pauzu a srovnej si usi nejakou muzikou, o ktere vis, ze ti zni dobre viceme vsude...

nedavno se o tom zlehka mluvilo tady: studio-a-recording/home-recording-low-v ... 26329.html (sice v jine souvislosti, ale to zase az tak neva...)

edit:
mrkni napriklad jeste sem: http://en.audiofanzine.com/recording-mi ... art-2.html
sem: http://en.audiofanzine.com/dynamic-proc ... ified.html
sem: http://en.audiofanzine.com/recording-mi ... uitar.html
... a tak dale... nemusis delat vsechno, jak to kde zrovna pisou, ale zkus a vezmi si z toho svoje...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Protože už tady zatím všechno za mojí mepřítomnosti zaznělo, tak bych jen rozšířil spektrum o podotázku, kolikže korun to nemáte na studio? 8) pozastavuju se nad tím jen z toho důvodu, že se tímhle argumentem ohání pomalu 9 z 10ti lidí/kapel a přitom to už nějakou dobu je celkem nesmysl; ano - záleží určitě na lokaci, ale rozhodně tu existuje spousta studií řekněme mého typu, které nabídnou za parádní peníz slušný výsledek. No a kapela se může soustředit zcela a jen na to, na co má - čili na hru a podaný výkon celkově.

To bylo jen tak na okraj. Rozhodně se mi ale líbí, že se snažíte - to taky nebývá časté po nepříliš kladné kritice předhozeného materiálu :wink: a míchat určitě primárně na bedny (snad i jakékoli, jak zmínil Paris, udělají na obecný poslech víc práce než sluchátka).

P.

Willy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

Děkuju Pavli,

Nejsem ten typ člověka, co se po ne příliš kladné kritice urazí a začne se hádat, naopak jsem vděčnej za úpřimnost.

Naše lokace je bohužel na západě čech - Karlovarsko a tady kulturně jaksi chcíp pes...
Jistá studia tu jsou, ale jedno se jen jako studio tváří a další je nejspíš na solidní úrovni, ale ceny jsou okolo cca 400 za hodinu (!!) - což je pro nás asi lepší si napáchat samostatně... a dalším obávaným důvodem je, že mí kolegové v kapele, jakožto nováčci v nahrávání by asi nebyli ve studiu moc obratní a to myslím i včetně sebe :)

Zkrátka, než bychom v profi studiu něco dali do kupy, přišli bychom nejspíš o veškeré peníze :D
(ono taky záleží na přístupu zvukaře a technika)

Další věcí je, že to dělám rád a tyhle věci kolem muziky a zvuku mě fascinují a baví mě se tím zabývat - i když sprcha cizích slovíček a zkratek mě občas pěkně děsí :D

Jinak články jsem si přečetl a kámen úrazu v mém případě bude nejspíš v špatném zacházení s compressory a EQ a taky s Aranží :) - Zkrátka ve všem základním.

Děkuju za rady!

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Chce to hlavně cvik a nebát se. Prostě snažte se stále zlepšovat jednak samozřejmě ve hraní, ale z té "recording & mixing" stránky pak o co nejlepší náběry nástrojů v rámci možností (i když jsou dané mantinely - finance apod. - stále se dá posouvat a získané zkušenosti se pak hodí při upgrade) a následně se nebát při míchání. Nastudovat si takové ty obecné informace a techniky, mít v malíku jejich běžnou aplikaci a nebát se experimentovat (už zmíněné zdvojování kytar, pak tu je i paralelní komprese a podobné "srandičky").

Ale hlavně poslouchat, poslouchat a poslouchat - a případně srovnávat (spousta lidí míchá i tak, že má v projektu samostatnou stopu se "vzorem", ke kterému se snaží přiblížit, případně si "vzor" pouštějí přes Winamp apod.).

P.

pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Přesně tak, nebát se. Není co zkazit, protože když to zní dobře, je to dobře a je jedno jestli ti přijde nastavení dané věci šílené nebo ne :) Důležítý je taky nechat to po pár hodinách práce uležet, poslechnout za den, dva, tři, s hlavou načisto a pokračovat.

jinak jestli hovíš angličtině, dá se i na youtube najít spousty tipů, triků a rad a postupů standardních i nestandardních. Malý tip třeba tady se serií 5 minut k lepšímu mixu. Občas jsou to kravinky, občas to člověku ukáže něco co nezná.
http://www.youtube.com/results?search_q ... r+mix&aq=f
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“