Výroba MXR Dis+

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Kohout

Výroba MXR Dis+

Příspěvek od Kohout »

Zdravím všechny,

Nedávno jsem si usmyslil, že si postavím Distortion + od MXR podle jednoduchého schématu (http://www.tonepad.com/project.asp?id=2). Nakoupil jsme si součástky rovnou i pro DOD overdrive, který je (alespon podle tonepad.com) hodně podobný a dá se udělat na stejném spoji. Předevčírem jsem je oba dokončil a mám následující problémy:

:arrow: 1) Distortion+ nefuguje vůbec...:) Po připojení mi kombo prostě jen bzučí a praská. Hlavně, když začnu točit potenciometry(vřeští dokonce i když vyndám baterku! :) ). V jedné poloze potáků se zvuk trošku uklidní a když hraju na kytaru, tak slyšim takovový prapodivný náznaky dostorze. Zní to spíš jako prdění. 2x jsem to kontroloval a řekl bych, že mám všechno správně.

:arrow: 2) DOD overdrive je na tom líp. V podstatě funguje tak jak má, ale kreslí hrozně málo. Když osolím Gain i Level, tak je slyšet velice slabý overdrive. jakmile bych hodnoty poťáků trošku zmírnil, okamžitě přestane kreslit... :cry:

:?: Nevíte někdo, čím by to mohlo být ? Není špatný to schéma? Nebo, že bych udělal chybu já?

Jestli se to tu řešilo, tak se omlouvám, ale nic o MXR dis+, nebo podobný problém jsme tu nenašel.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba MXR Dis+

Příspěvek od core88 »

to spíš budeš mít ty někdy chybu ty schemata sou oka
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Kohout

Příspěvek od Kohout »

Tak jsem tu s tím dneska ještě zkusil něco udělat a dis+ už mi hraje. Vyndal jsem z něj kondík co je ve schémátku značený přerušovanou čárou. Kreslí rozhodně víc než ten můj DOD, ale pořád to není to co bych rád:). Opět kreslí jenom, když otočím oba dva poťáky doprava. Sice už to nějak zní,ale vyloudím z toho jenom jeden typ zreslení. Jakmile pootočím zpět, přestane kreslit. Napadlo mě, jestli bych neměl dát potenciometry s jinýma hodnotama... Co vy na to?

Jinak stavěl to tu někdo? Začínám o funkčnosti vážně pochybovat:).
Naposledy upravil(a) Kohout dne 27.08.2011 19:34, celkem upraveno 1 x.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

jakou hodnotu má ten R7 ? a jakej si tam dal lineární nebo logaritmický ? správně by tam mel bejt Rev.Log.
Obrázek
Kohout

Příspěvek od Kohout »

Dal jsem logaritmický, ale když jsem je kupoval, tak jsem se zarazil u toho označení Rev. Nemám tušení co to znamená. Prodavač taky nevěděl, takže tam mám klasicky log. Není problém v tom?

Jinak R7 je 500k.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Tak to je dobrej prodavač :D Rev.(Reverse ) znamená že zezačátku dráhy narůstá odpor rychleji než ke konci . normální loraritmickej poťák to má obráceně napřed pomalu a pak rychle .
jestli si tam dal normální logaritmickej tak tam by sem vyděl problem číslo1. dej tam ten Rev.log a meloby to bejt oka
Obrázek
Kohout

Příspěvek od Kohout »

No vidíš, v tom to nejspíš bude. Doufam, že vyměnim ty poťáky a už mi to půjde. Je pravda, že ten prodavač byl trošku zmatenej. :D Ostatní součástky by měly být ok, snad až jen na diody. V seznamu není psaný jejich typ. Někde jsem se dočet, že originály tam jsou Germanium 1N270. Ty jsem ovšem nesehnal a nahradil u nás běžnějším typem 1N4148, ale to by vadit nemělo ne?

Každopádně díky za radu, snad to pak bude v pořádku... :)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

To se vůbec divim že ten Rev.Log poťák měl :D
S těma diodama koukal sem se do kompu a našel sem to samí v originále sou Ge a jako "náhrada" 1N4148 takže je to pohoda .
tak máš 1+ za snahu :wink:
A pošli pak nějaký fotky jak to máš udělaný.
Obrázek
pavel 16

Příspěvek od pavel 16 »

Pokud máš ve schematu ty diody germania,tak je tam dej- mají zásadní vliv na zvuk.1N4148 je křemíková dioda.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no né že by se nedali sehnat ale objednávat 2 diody bůhví odkud vyjde celkem draho
Obrázek
Kohout

Příspěvek od Kohout »

Přesně tak. Sehnat by se u nás asi daly, ale kdo by si objednával 2 diody?:) Určitě sem nějaký ty fotky hodim, ale ještě to nemám ani v krabičce...
pavel 16

Příspěvek od pavel 16 »

Nemusíš shánět originál , stačí jakákoli Ge dioda.Germania mají nižší závěrné napětí než křemík.S Ge diodama se označuje zvuk za zpěvný a s křemíkem za kovový .Šlo by přepínačem oba typy přepínat.
Kohout

Příspěvek od Kohout »

Nenapadlo by mě, že to má tak zásadní vliv... Zítra se chystám koupit ty rev. potenciometry, tak se můžu po nějakých germániových poptat. Každopádně nápad s přepínáním dvou typů diod se mi moc líbí :) :!: . Je to taková nepodstatná věc, ale když bude nálada, tak se do toho pustím.

Díky :!:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Hlavně s křemíkovými je proti germaniovým potřeba dvakrát větší amplituda signálu aby se to ořízlo - není divu že to zkresluje až s gainem nadoraz. Pro přepínání bys musel použít germaniové v sériových dvojicích a zvětšit zesílení operáku.

Pokud neseženeš RevLog, naper tam lineár.
Kohout

Příspěvek od Kohout »

woro90-1 píše:Hlavně s křemíkovými je proti germaniovým potřeba dvakrát větší amplituda signálu aby se to ořízlo - není divu že to zkresluje až s gainem nadoraz. Pro přepínání bys musel použít germaniové v sériových dvojicích a zvětšit zesílení operáku.

:shock: To na těch diodách až tak záleží? Pokusím se teda určitě sehnat Ge. Ohledně těch potenciometrů- vážně můžu ty rev. popřípaě nahradit lineárními? Bojím se totiž, že rev. možná mít nebudou, když ten prodavač ani nevěděl o co jde... Každopádně se na ně zeptám...

Zítra bych to měl mít nakoupený, když bude čas tak se do toho pustím a napíšu jak jsem na tom :) .
Kohout

Příspěvek od Kohout »

Ještě mě napadá... Jak jsi to myslel se zvětšením zesílení operáku? Předpokládám, že operákem, myslíš ten integrovaný obvod. Mohl bys to prosím líp vysvětlit?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud neznáš funkci těch diod, nemá smysl se zabývat zesílením. Raději si nastuduj, jak tohle vlastně všechno funguje. Ty antiparalelně zapojené diody fungují jako clipping stage: Do prahového napětí nevedou proud, při jeho překročení proud vedou, a vedou ho mezi signálovou cestou a zemí v obou polaritách (proto jsou dvě antiparalelně zapojené - každá pro jednu půlvlnu). Když mají Si diody prahové napětí zhruba dvojnásobné proti Ge, pro dosažení stejné hlasitosti potřebuješ na místo jedné Si dvě Ge v sérii. A protože je původní obvod s Ge diodami konstruován na poloviční prahové napětí, tedy poloviční amplitudu signálu, oproti Si nebo 2xGe verzi, potřebujeme pro dosažení stejného chování zdvojnásobit zesílení operačního zesilovače, na jehož výstupu se diody nachází.
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

případně můžeš zkusit prohodit krajní nožky klasickýho logaritmickýho poťáku, akorát to bude fungovat obráceně - čím víc to ohulíš, tím menší bude zkreslení. Ty křemíkový diody nejsou moc košer, podle schématu by docházelo k oříznutí při amplitudě -0,7+1,4V, což je docela dost. U germaniovejch diod by byla potřeba výstupní amplituda -0,3+0,6V. Pokud bys chtěl použít stůj co stůj křemíkový diody, tak zvedni na dvojnásobek hodnotu R9 (dej tam odpor 2M2).
If ain't broken, don't fix it!
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

S Ge je MXR takovej moc chlupatej, zvuk nemá prostor. S Si zase ořezává málo, spíš crunch. LEDky to trochu rozsvítí, ale už taky kreslí operák sám, takže se silnějšími HB se dá hrát i bez diod :lol: .
Já si tam nechal jednu Ge a jednu Si, za mně nejlepší, bez přepínání.
Poťák Drive se dá nahradit třeba 50k LIN. Nebo točit LOG doleva.

U těchto kreslítek je nejlepší skrytá funkce ta, že s přidáváním Drive se ubírají basy. To dělá ten poťák k zemi. Zatímco u jiných kreslítek je Drive pot mezi OUT a -IN, a tam reguluje opravdu jen gain.
Kohout

Příspěvek od Kohout »

Tak jsem s tím konečně pohnul. Místo těch Si diod jsem tam dal Germaniové. Že by to mělo nějak výrazně jiný zvuk jsem nezaznamenal :? . Každopádně si budu must počkat na ty rev. potenciometry- prodavač mi je objednal, ale prý dorazí až tak za dva týdny... Ted, kdyz jsem zkousel zvuk s temi Ge diodami jsem si uvědomil, že mi ten 50k potenciometr funguje čistě jako volume. To je asi šptaně ne :?: Měl by to být input... Pokud se pletu, tak do mě, ale podle mě by se to nemělo chovat jako volume... :? .

Jinak jsem dnes během odpoledne také dostavěl Rubíka. Hraje bezvadně, fungoval hned na první zapojení a bez problémů :D . Chtěl bych ho šoupnout do letitý krabičky od čaje, takže až to trošku vyšperkuju, tak ho hned nafotím a hodim to do vlákna "Ruby" :) . Chystám se i na Little gem MK II, tak jsem zvědav jak to dopadne... :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“