Digitální piano nebo stage piano - výběr

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
mooncalf78

Digitální piano nebo stage piano - výběr

Příspěvek od mooncalf78 »

Zdravím,
chci se naučit na piano a poslední týden procházím všemožné fóra a sbírám informace. Bydlím v paneláku, takže akustika bohužel nepřipadá v úvahu. Co jsem ale ještě nerozhodl, jestli přenosné stage piano nebo pevné digitální. Jde mi spíš o reálnost piána (hlavně kláves, aby po přechodu na akustiku byl rozdíl minimání, o zvuk tak nejde), ikdyž mobilita a skladnost je taky velká výhoda. Navíc podle informací, který jsem za poslední týden hledání získal mi přijde, že stage piana jsou při srovnatelných "parametrech" výrazně levnější, což je dáno asi tím, že většinou nemají reproduktor (a stojan), což mi ale nevadí, mám doma hodně kvalitní repro sestavu (2x B&W 684, 2x B&W 686 + center a sub).

Začal jsem u Yamahy DGX-640 (GHS), ale na tu je hodně negativních recenzí, někdo tu i psal, že je horší než předchozí model. Tak jsem pátral dál, na tomtu fóru pár lidí doporučovalo pevnou Yamahu YDP-161 s lepší klaviaturou (GH). Ale zase mě několik recenzí odradilo a přemýšlel jsem o Yamaze CLP-430 s GH3. Pak jsem našel stránky jednoho pána, který tvdí, že se digitálními a stage piány zabývá několik let a ten doporučuje stage piana, konkrétně do nebe vychvaluje stage piano Kawai MP-6. Dokonce i před mnohem dražšími digitálními piány jako zmíňovaná CLP 430 nebo Roland HP-307. Jeho recenze je tady (eng):
http://azpianonews.blogspot.com/2011/01 ... piano.html
Je otázka věrohodnosti toho pána, protože to i prodává, ale pozitivní recenze jsem našel i na jiných stránkách a fórech jako je pianoworld.com. Velmi často je srovnán s Rolandem FP-7F (který je ale o 7 tis. Kč dražší, ale zase má repro). Roland FP-7F má podobné parametry jako pevný Roland HP-307 (PHAIII + Ivory), který je o 35 tis. Kč dražší. Takže se rozhoduju mezi těmito dvěma.

Máte někdo nějaké zkušenosti s posledníma dvěma modely? Je jasné že bude třeba dokoupit pedály a stolek, ale pak by to mělo být na stejné úrovni jako pevné digitální piano. Souhlasíte? Mám trochu strach, že to je možná trochu zbytečně velká investice pro začátečníka. Ale bude to využívat i moje manželka a doufám i dcerka až vyroste, takže se nebojím, že to nevyužijeme. Moc jsem nenašel o známějších značkách jako Korg, Kurzweil.

Máte někdo jiná doporučení? Děkuju předem za jakékoliv rady :)
mooncalf78

Re: Digitální piano nebo stage piano - výběr

Nikdo nic, asi všichni cvičí :) Tak aspoň já něco napíšu. Další dvě otázky.

1) Jak důležitý resp. jak často používaný je levý a prostřední pedál (una corda, sostenuto)? Např. v nejznámější klasice, Mozart, Bach, Beethoven, Liszt, Rachmaninoff, Chopen? Na youtube jsem to od japonské paní učitelky pochopil i slyšel funkci u akustického grandu, ale ne užití v "praxi". Snad jen že prostřední některé piana nemají vůbec. Třeba když si budu chtít na dobrou noc zahrát toto (za 15 let usilovného tréningu :lol:) :
http://www.youtube.com/watch?v=MD6xMyuZ ... ure=relmfu

2) Ještě bádám nad tím externím ozvučením. Ten repro set mám v obýváku, ale je samozřejmě nepřenositelný. Kdybych chtěl něco alternativního nejlépe přenositelného (i do jiných místností), tak co byste mi doporučily? Našel jsem např. toto:
http://www.behringer.com/EN/Products/K1800FX.aspx
Jak si to stojí oproti běžným repro bednám střední třídy + AV receiver? Mám trochu bordel v tom, co to jsou studiové monitory a tyhle bedny. Někde jsem četl, že samply jsou nahrány stero a měl bych mít dvě bedny (platí pro monitory). To asi neplatí pro tuhle bednu, že?
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Nejsem pianista, asi ti příliš neporadím...
Moje dcera chodí do hudebky, doma cvičí na YDP141. I podle učitele je to slušná volba, jsme s tím spokojeni. Samozřejmě, pianista pozná rozdíl asi hned. Ale já teda ani nic neslyším, ani nic necítím :)
Prostě se mi to zdá jako velmi věrohodné.
Moc to teda pro přenášení není, to je fakt. Zabere to asi tak 2. minuty, než to člověk rozebere, aby se to dalo přenést, ale zatím jsme neměli tu potřebu. :wink:
Naposledy upravil(a) zzbar dne 3.09.2011 22:36, celkem upraveno 1 x.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

(jsem na tom uplne stejne jako zzbar, akorat dcera nema YDP, ale nejakou levnejsi Clavinovu.)

vlastne se da asi rict neco podobneho, jako k vyberu kytary ... bez si to vsechno nekam osahat ... a rozdily poznas/posoudis sam (myslim, ze i jako (pouceny) amater mas dobrou sanci).

snad akorat k tem bednam ... aspon trochu slusny (studiovy) monitory jsou plus minus autobus od 10.000 (jeste asi pripocitej neco za stojany, jestli to nema lezet na zemi).
http://kytary.cz/zvukova-technika/studi ... -monitory/
a srovnatelny s beznyma bednama stredni tridy a zesilovacem to je. mozna by se to dalo nouzove suplovat nejakejma dobrejma bedynkama k pocitaci, to uz se na tomhle foru taky nekolikrat resilo.
("studiovy monitory" se rika urcitemu typu aktivnich reproboxu (to uz urcite vidis v odkazu), protoze jako "monitory" bez toho privlastku "studiove" se vetsinou oznacuji priposlechove bedny, co maji muzikanti na podiu...)

to na co odkazujes podle me zas tak moc na doma vhodny neni (minimalne je to osklivy), leda ze bys to chtel tahat ssebou do hospody nebo ven (ale jiste to je jedna z cest, jak zvuk z natroje poresit. akorat bych vybral neco trochu jinyho. tohle mi zrovna k pianu moc nesedi).
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

a jeste drobnost: mozna se da nahlizet na piano i jako na bytovy doplnek (snad me ted pianisti nesezerou ;) ) a vybirat taky podle toho (samozrejme v mezich mantinelu urcenych vyberem podle potreb) ... sam posud jestli se ti domu hodi spis nejake skoro normalni piano, nebo stagepiano a draty a veci okolo nej.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

:mrgreen: :mrgreen:
jako bych slyšel manželku! Také přiznávám. I to bylo jedno z hledisek :lol:
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
mooncalf78

Díky za rady. Je mi jasné, že jako začátečníkovi mi asi stačí to nejlevnější s vyváženými klávesami. Ovšem až (jestli) pokročím za rok, za dva a zjistím, že mi to nestačí, tak bych nerad kupoval něco lepšího. Zatím se mi to vždy vyplatilo, kvalitní věci obvykle ztrácí časem podstatně míň z hodnoty než méně kvalitní, takže odprodat to pak v bazaru je snažší a méně ztrátové. Ikdyž možná se pletu, proto se tady ptám, snad se ozve i nějaký pianista. Osahat si to v krámě asi můžu, ale je dost pravděpodobné, že kdyby mě zavázali oči, tak nerozeznám podle kláves koncertní křídlo od kláves, co má moje batolící se dcerka za 300 Kč :)

Jak to tak slyším, tak cenově nejvýhodnější bude udělat z mojí 5.1 sestavy sestavy dvě. Na piano použiju regálovky B&W 685, které stejně byly jako zadní efektovky zbytečný luxus (15 tis. Kč) + subwoofer B&W 610 (15 tis. Kč). "Jediné" co budu potřebovat je zesilovač nebo AV receiver s výstupem na sub. Ono s naší 9ti mešíční dceruškou už moc příležitostí pustit si film nebo koncert v odpovídající hlasitosti moc není a nebude :roll: a kdyžtak se to dá na takový výjmečný okamžik přepojit zpět. Stejně většinu času asi budu používat sluchátka.

Jinak, Parisi, s tou estetikou pro manželku ses náhodou trefil. Na piano jsem sice začátečník, ale když bych považol manželku za hudební nástroj, tak na hraní na ni už si dovolím tvrdit, že jsem středně pokročilý ;) Piano asi v každém případě nahradí můj ponk (hoblici), jehož existenci jsem měl podstatně větší problémy obhájit (po té co jsem (úspěsně 8) ) dokončil tesání naší manželské postele a dalšího nábytku a uzavřel tak svoji tesařskou dráhu na kterou jsem si odskočil od programování), takže stage nebo digital piano je pro manželku krok kupředu v každém případě :mrgreen:
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

mooncalf78 píše:Je mi jasné, že jako začátečníkovi mi asi stačí to nejlevnější s vyváženými klávesami.
tady zastav. tohle tady nikdo nerekl ;) (a muj stryc (pianista) vzdycky rikal "hlavne at to ma poradnou klaviaturu, jinak si holka zkazi ruku"....)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“