chci se naučit na piano a poslední týden procházím všemožné fóra a sbírám informace. Bydlím v paneláku, takže akustika bohužel nepřipadá v úvahu. Co jsem ale ještě nerozhodl, jestli přenosné stage piano nebo pevné digitální. Jde mi spíš o reálnost piána (hlavně kláves, aby po přechodu na akustiku byl rozdíl minimání, o zvuk tak nejde), ikdyž mobilita a skladnost je taky velká výhoda. Navíc podle informací, který jsem za poslední týden hledání získal mi přijde, že stage piana jsou při srovnatelných "parametrech" výrazně levnější, což je dáno asi tím, že většinou nemají reproduktor (a stojan), což mi ale nevadí, mám doma hodně kvalitní repro sestavu (2x B&W 684, 2x B&W 686 + center a sub).
Začal jsem u Yamahy DGX-640 (GHS), ale na tu je hodně negativních recenzí, někdo tu i psal, že je horší než předchozí model. Tak jsem pátral dál, na tomtu fóru pár lidí doporučovalo pevnou Yamahu YDP-161 s lepší klaviaturou (GH). Ale zase mě několik recenzí odradilo a přemýšlel jsem o Yamaze CLP-430 s GH3. Pak jsem našel stránky jednoho pána, který tvdí, že se digitálními a stage piány zabývá několik let a ten doporučuje stage piana, konkrétně do nebe vychvaluje stage piano Kawai MP-6. Dokonce i před mnohem dražšími digitálními piány jako zmíňovaná CLP 430 nebo Roland HP-307. Jeho recenze je tady (eng):
http://azpianonews.blogspot.com/2011/01 ... piano.html
Je otázka věrohodnosti toho pána, protože to i prodává, ale pozitivní recenze jsem našel i na jiných stránkách a fórech jako je pianoworld.com. Velmi často je srovnán s Rolandem FP-7F (který je ale o 7 tis. Kč dražší, ale zase má repro). Roland FP-7F má podobné parametry jako pevný Roland HP-307 (PHAIII + Ivory), který je o 35 tis. Kč dražší. Takže se rozhoduju mezi těmito dvěma.
Máte někdo nějaké zkušenosti s posledníma dvěma modely? Je jasné že bude třeba dokoupit pedály a stolek, ale pak by to mělo být na stejné úrovni jako pevné digitální piano. Souhlasíte? Mám trochu strach, že to je možná trochu zbytečně velká investice pro začátečníka. Ale bude to využívat i moje manželka a doufám i dcerka až vyroste, takže se nebojím, že to nevyužijeme. Moc jsem nenašel o známějších značkách jako Korg, Kurzweil.
Máte někdo jiná doporučení? Děkuju předem za jakékoliv rady