V temperovaném ladění ne, v pythagorejském ano - a to přesně 24 centů.
S z hlediska teorie v nich taky rozdíl je. V stupnicích odvozených z kvintového kruhu máš jen křížky (tedy například cis), v těch odvozených z kvartového máš zase jen béčka (tedy například des).
Edit: Atkins tu chvilku nebude, ale někdo ho musí nahradit - aspoň částečně
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
Nero píše:V temperovaném ladění ne, v pythagorejském ano - a to přesně 24 centů.
S z hlediska teorie v nich taky rozdíl je. V stupnicích odvozených z kvintového kruhu máš jen křížky (tedy například cis), v těch odvozených z kvartového máš zase jen béčka (tedy například des).
Edit: Atkins tu chvilku nebude, ale někdo ho musí nahradit - aspoň částečně
Ale my kytaristi ten rozdíl 24 centů jaksi neuděláme Ale jo, je fakt, že kdybych chtěl do písničky, která má v předznamenání 2 křížky vložit D#(Eb), tak to D# tam logicky zapadá víc no.
Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Nechci zakládat další vlákno tak to hodim třeba sem. Už pár let hraju na kytaru jen tak bez jakýchkoli teoretických znalostí a občas se to dá i poslouchat ale přijde mi že sem se v poslední době hodně zaseknul a fůrt ve mě hlodá červíček kterej mně nutí do teorie Můžete mi někdo poradit jaké stupnice se naučit a jak je používat?? Hraju převážně death - grind spíš ale death a chtěl bych se zlepšit. Popř doporučte mi nějakou efektivní literaturu. Mám doma školu rocku ale popravdě moc nechápu co mi tam vysvětluje. Dík moc
tyjo, nevim jestli ma v grindu smysl nejakou stupnici resit..aspon my jsme to nikdy moc neresili
ale jinac, co se naucit za stupnici..no nejlepe vsechny, hlavne se uc prstoklady módů
Zkus DVDčko od Jana Militkého.. Ten je založný na diatonické stupnice a navíc je to hodně technický hráč. Akorát si nejsem jistý, co všechno na tom DVD má, ale jestli budeš mít zájem a nebude ti vadit chvilku počkat, tak se ho můžu zeptat.
Já začal s pentatonikou (5 tónů). Naučil jsem se základní "box" a pak jsem si odvodil ty ostatní. A pak máš právě ty diatonické stupnice.. Pentatonika je vlastně diatonická bez kvarty a septimy. Jak je používat.. to je podle mně něco, co nejde zodpovědět. Chce to prostě hrát a zkoušet.
Zkus DVDčko od Jana Militkého.. Ten je založný na diatonické stupnice a navíc je to hodně technický hráč. Akorát si nejsem jistý, co všechno na tom DVD má, ale jestli budeš mít zájem a nebude ti vadit chvilku počkat, tak se ho můžu zeptat.
od něj mam doma kazetu a je to borec ale že by něco nějak vysvětloval mi nepřijde. Určitě se zeptej
Naposledy upravil(a) Rohlajs dne 16.09.2011 11:11, celkem upraveno 1 x.
procti ten odkaz co sem ti hazel, tam mas o tech modech, pokud se chces ucit stupnice (tim nemyslim ze se naucis Cdur a ahoj..je toho prave trosku vice, je to tam vysvetlene)
Spíš napřed pochop pentatoniku To je diatonika bez kvarty a septimy.. takže je o 5ti tónech.. Až se naučíš improvizovat s tímhle, tak do toho můžeš vložit i ty zbylé dva tóny.. Pak k durový pentatonice od C ( C D E G A ) přidáš F a H (4. a 7.).. je dobrý mít zmapovaný hmatník - kde se jaký tón nachází - abys pak něco nehrál a vlastně si ani nevěděl co hraješ..
edit: Ten smajlík se mi nelíbil..
Jo, jsem zapoměl napsat dík. A u mollové je to sekunda a sexta.
Ještě malá poznámka. Když budu mít C dur (ať už pentatoniku nebo diatoniku), a tu posloupnost tónů zahraju od 6. tónu (tedy od A), tak hraju aiolský modus a tedy i přirozenou mollovou stupnici A moll.. Takže když zahraješ A moll pentatoniku a C dur pentatoniku, tak je to tónově pořád to samé.
Zdarec, potreboval bych, jestli nevite o nejakejch strankach s nakresama tech jednotlivejch boxu pentatoniky... C,D,E,F,G,A,H,C. Na netu jsem nasel rozpis C dur pentatoniky , ale rad bych i ty ostatni...jak jsou u nich rozdeleny ty boxy. Dik moc.