Sonar X1 problém

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
daf666

Sonar X1 problém

Příspěvek od daf666 »

Hojas, mám takový menší problém se sonarem x1 producer, při snižení latence to prska a zasekává se, protože procesor začne mět výkon na 99%, při nastavení vyšší latence to jde, ale zas při použití pluginů - ezrummer to jde a při zapnut í2 kytarových (guitar amp), to dělá to samé výkon na doraz.
Používám notas msi (procesor Intel duo core2, 2,00Ghz, ram 4GB) zvukovou kartu Lexicon alpha, mam nainstalované Asio4all 2,10
Výkon notasu by měl stačit, tak snad to stačí nějak nastavit, moc se v tom nevyznám a nerozumím tomu, přidávám pár obrázků jak to mám nastavené tak třeba někdo poradí.
http://st200.rajce.net/sonar_X1
X1 by měl s Win7 bez problému pracovat, ještě jeden takový postřeh, při různem nastavovaní, ale i tak se často stává že to spadne (nějaký fatal error) to zřejmě také není v pohodě.
Dříve jsem mel Win XP a sonar6 s asio4all 2.9, používal jsem z pluginu jen ezdrummer a nahráté audio stopy a vše šlapalo ok.
Potom jsem byl nucen používat na zkreslení kytary guitar amp a také to šlo pohodě (sice při použití ve více stopách to někdy prskalo (velké zatížení procesoru), stačilo zastavit přehrávání a pustit znovu a zas třeba ok a nekdy to přímo spadlo (musím ale podotknout, že xp byly zprovozněny po spadnutí a celkově nepracovaly uplně ok, ale k přeinstalaci jsem se dostal az déle než po roce, tak jsem ten nárust na výkon přisuzoval tomu špatnému stavu XP), ale i tak to celou dobu s ezdrummer + maximalně 2 stopy s guitar amp šlapalo v pohodě.
Tak snad poradíte co je špatně, nějak se mě nechce přecházet zpět k XP, tak dík za nějaké rady :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Sonar X1 problém

Příspěvek od pavlii »

No a kde je problém? Proč ti nevyhovuje vyšší latence?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
daf666

Příspěvek od daf666 »

tak pro nahrávání je přece čím menší tak lepší, a problémy mám jak jsem je víše popsal, v takovém stavu je ten sonar nepoužitelný
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

zkusit jinou zvukovku. nejlepe firewire, jestli je to mozne.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No - ono je to v zásadě jedno; až na nějaké výrazně větší hodnoty latence 8) ale spíš je to podstatná otázka v případech, kdy používáš monitorování v reálném čase (čili při záznamu) skrz DAW (zde tedy Sonar). Pak je samozřejmě záhodno mít latenci co nejnižší (několik málo ms), jinak se nedá pracovat.

Řešení je několik; paris naznačil jedno, další je třebas interní DSP na zvukovce.

Já využívám druhou možnost, stálá práce v systému je při 86ms a není problém.

P.

rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

A blbne i při přehrávání, nebo jenom při nahrávání? Mám sice starší sunar (3), ale při sekání při nahrávání pomohlo zrušit zatržení u "Enable write caching" (File system) a naopak vyzkoušet druhou položku "Enable read caching" co bude pro tebe lepší (a polaborovat s buferem)... No a u těch amp simulací si najdi nějaké které nežerou tolik výkonu - např. LePou nejsou nějak extra náročné a třeba Simul Analog Guitar suite má uplně srandovní nároky - jako "odposlech" při nahrávání stačí a pak se tam dá něco onačejšího... Latenci nenastavuj co nejnižší, ale co nejvyšší ještě snesitelnou, no...
No a ještě dodám - na systému hodně záleží - v jaké je kondici, co tam všecko běží na pozadí atd.(antivir, internet...) Nejlépe je mít osekaný systém jen pro nahrávání zvlášť - v dnešní době běžných půlterabajtových disků v tom nevidím problém...
daf666

Příspěvek od daf666 »

Když to shrnu:
zvukovku momentálně výhledově měnit nebudu, pro moje učely musí alpha stačit, ale jak jsem psal výše dříve na XP sonar6 běžel v pohodě, takže problém musí být někde v nastavení nebo sonarem x1 a win7 i proto že sonar x1 nějak moc padá.
I dříve jsem na asiu nastaoval míru latence takovou aby bylo snesitelné a fakalo jak píše rain.
Blbne to při přehrávání,
je zřejmé že guitar amp od pektonu zřejmě žere více výkonu (dřív jsem zkoušel použít při hraní v realném čase a tam bylo docela velké zpoždění o proti realu, řešil jsem to nahráváním jen čistého zvuku a až po nahrátí stop teprve použít simulaci).
Systém by měl být v pohodě je nedávno instalovaný, při spuštění sonaru je na grafu mininální zatížení procesoru až při spuštění to začne delat problémy a naroste výkon, ale třeba sonar vypnu a znovu zapnu a pak to třeba běží a nic jsem neudělal, tak jedině ještě problém s tím sonarem x1.

Pak ještě varianta zkusit jiný sonar, kdysi jsme nahrávali u jednoho typka a ten myslím říkal zě mu sonar8 nebo 7 funguje pod win7. Jestli náhodou funguje i 6 nevíte? Já předpokládal vzhledem k jeho tvorbě, že by pod win7 /64 pracovat neměl.

Pavlii: můžeš mě prosímtě napsat něco ohledně toho DSP?
rain
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

No, když tak koukám na systémové nároky toho Sonaru: Intel Core 2 Duo E8200 2.67 GHz/AMD Phenom Quad Core 9750 2.4 Ghz..., tak bych řekl že ten noťas na to prostě s výkonem nestačí. S XPčkama to mohlo celkem šlapat, ale sedmičky si taky na ty omalovánky něco výkonu vemou... Mrkni ještě na nastavení napájení. Udělal bych si partyšnu s XPčkama jen pro DAW a hotovo.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2daf:
Tady byla krátká obecná diskuse. DSP na kartě vlastně znamená, že máš HW efektovou jednotku (jednotky), které mohou zpracovávat signál, aniž by to zatěžovalo počítač. Určitá nevýhoda je pouze v tom, že je nelze využít pro "offline" rendering audia, čili je třeba nahrát vždy novou stopu (stopy) - výsledek po zpracování DSP.

Já to mám (zvukovka Yamaha DS2416), nemůžu si to vynachválit a dost těžko by se mi bez toho existovalo (strašně moc to eliminuje cokoli kabelovat a routuje se pouze klikáním v mixu zvukovky). Moc zvukovek to ale nemá; namátkou třeba Steinberg, t.c. electronic nebo Focusrite.

Ale jako všude - existují lidi, kteří naopak označují onboard DSP jednotku za zbytečnost; prostě pracují jinak a nepotřebují ji.

P.

kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

A ten Lexicon nemá nativní ASIO ovladač ? Asio4all mi připadá spíš jen jako berlička pro zvukovky, co ASIO nemají.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

rain píše:No, když tak koukám na systémové nároky toho Sonaru: Intel Core 2 Duo E8200 2.67 GHz/AMD Phenom Quad Core 9750 2.4 Ghz..., tak bych řekl že ten noťas na to prostě s výkonem nestačí. S XPčkama to mohlo celkem šlapat, ale sedmičky si taky na ty omalovánky něco výkonu vemou... Mrkni ještě na nastavení napájení. Udělal bych si partyšnu s XPčkama jen pro DAW a hotovo.
přesně tak, imho 7ky prostě ukousnou dost výkonu, já pořád říkám, když mám motor z fabie, nebudu ho cpát do kastle z porshe. čili bych se vrátil k XP popřípadě to vyřešil dvojsystémově jak píše Rain.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
daf666

Příspěvek od daf666 »

pavlii: DSP nějak řešit nemusím, alpha to určitě nemá.
kelley:Lexicon má asio ovladač, ale dříve mě připadlo že asioall byl lepši.

Systémové požadavky jsem z nějakých důvodů trochu opoměl, jen se kuknu jaká propast je mezi požadovaným a mým výkonem, ale i tak na druhou stranu to při požadovaném výkonu musí pracovat v plném vzužití programu a mé 3 audio stopy ezdrummerem a 2 simulacemi musí být jen špička využití.
Samo že win7 sežere nějaký výkon, ale když sleduji graf a pak ten nárůst tak nevím, ještě jak psal rain tak musím uvést na pravou míru, že sonar x1 jsem na XP nezkoušel, tam jsem používal sonar6.

Co tak vyplývá z toho psaného tak nejlepší bude druhý systém Xp a vrátit se zpět k 6.
Ješte bych se chtěl zeptat jestli někdo neví jestli sonar7 nebo 8 popřípadě i ta 6 nepracovala pod win7,
mám pocit jak jsem byl u jednoho typka tak že říkal že mu doma 7 nebo 8 doma na win7 v pohodě pracuje, to by bylo také řešení, 7 i 6 určitě nejsou tak naročné jak 10 nebo X1
rain
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

No, když tu tak hážeš těma Sonarama, tak mám pocit žes ani jeden nekupoval... ;-) což by mohlo být taky asi problém.
daf666

Příspěvek od daf666 »

mam jen sonar6, X1 jsem jak řikáš :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2daf: samo, že Alpha nemá DSP. Ty ses ale ptal ve smyslu, že nevíš o co jde a ne, jestli to máš řešit s Alphou.

Když se to vezme z principu, tak nejlepší ovladač bude vždycky ASIO, protože ten jediný je psaný "na míru" daného HW. Všechno ostatní je jen emulace nebo obecný ovladač zdaleka nevyužívající všech možností.

P.

kelley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

Jo, s tím ASIO ovladačem jsem měl na mysli přesně to co píše Pavlii. Tak zkus ten originál, jestli se to nzelepší.

Jinak já mám dualboot XP i Win7(64) a na obou mám Sonar X1 a v sedmičkách mi připadá naopak svižnější. Stejně jako sedmičky samotné. Možná taky proto, že tam, narozdíl od XPček, kromě Sonaru nic jiného nemám :wink: Moje hw konfigurace taky není žádný zázrak, Intel E8200/2,6GHz a 4GB RAM a jede to slušně. Až na nějaký náročnější plug-iny typu konvoluční reverb, tam si občas prskne. Zvukovka FireWire (Edirol).
Sonar 8 mi tam taky chodí v pohodě (XP i W7), ale snažím se pouštět už jen X1.

Pak jsem si všiml - když máš nedostatek výkonu, zkus vypnout v nastavení audio 64bit-double precision engine. A grafika toho noťasu bude asi sdílená, žejo... To by neměl být zásadní problém, ale i tak, zkus zkontrolovat, jestli máš nejnovější ovladač grafiky. A u notebooku bude určitě v BIOSu nastavené nějaké šetření výkonu, že se při malém vytížení automaticky podtaktovává procesor, to by chtělo taky vypnout.

A upgrade na verzi X1c máš ?
daf666

Příspěvek od daf666 »

kelley:
To asio zkusím, ale dřív v 6 na xp jsem měl pocit,že asio4 bylo lepší, ale zkusím a uvidí se.
HW máš takové jaké je doporučené, to já mám slabší aj ta alpha je oproti tobě někde jinde, ale snad by o troch slabší vykon nemělo být zak dramatické, jo a GK mám Geforce 9300M GS, 256MB, ještě možná zkusit optimalizovat výkon W7, třeba by. to také mohlo trochu pomoci.

Jen jestli se prosímtě mrkneš co bych tam měl nastavit ještě jinak, ještě k tomu audiu 64bit-double nebo to už ok?
Jakousi aktualku jsem stahnul, ale na X1c to asi ne, ("SONAR_X1_Producer_b255" to bude asi na X1b), víc jsem nenašel
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No ale vždyť je to tak jednoduché: Sonar X1 update.

P.

kelley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

pavlii píše:No ale vždyť je to tak jednoduché: Sonar X1 update.
P.
Otázka je, jestli to takhle jednoduše půjde u "neregistrované" verze...

Dál envím, co poradit. Jedině prostudovat různé návody jak optimalizovat PC pro DAW. Ten rozdíl hw konfigurace oproti doporučované mi taky nepřipadá až tak velký, na těch pár stop by ti to fungovat IMHO mělo.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No samo, že to nepůjde :lol: jsem si to nemoh odpustit....

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“