pořádný trsátka

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Re: pořádný trsátka

Příspěvek od Graywolf »

Tak jsem si taky pořídil trsátko s achátu tak se přidám s dojmama.
Prve sesumíruju proč jsem si ho koupil, pak připojím dojmy z něj a jeho zvuku.

1) Proč?
Hlavní důvod by asi opotřebení. Rychlý věci hrávám s trsátkem hodně sklopeným, takže aby tón vyzněl i při hraní zlehka, potřebuju hodně špičatý trsátko. Cokoliv plastovýho mělo u mě tak po dvou/třech dnech špičku tak sjetou že se občas nějakej tón utopil (jasný, dá se to nahradit silnějším úderem, ale to u rychlé hry není zrovna nejjednodužší řešení). A jelikož v celým Brně byl příšernej problém sehnat jakýkoliv skutečně ostrý trsátko (musel jsem většinou projít x hudebnin abych sehnal něco dost ostrýho a občas se jsem ani nesehnal) tak mě to už fakt žralo. Do té doby jsem používal klasický george dennis sharp http://item.shopping.c.yimg.jp/i/i/cocosound_gd-shp , zkoušel jsem i ty metallicovský signature dunlop ultex, i ty jazz III . Tak jsem objednal achátový 1,5 mm tlustý špičatý.

2) první dojmy z něj?
Po prvním chytnutí do ruky se mi trochu protáhl obličej. Bylo to něco uplně jinýho než jsem čekal. První co jsem si uvědomil po chytnutí do ruky je že tohle trsátko něco váží.. Těžko říct zdali to má šanci se vůbec znatelně podepsat na hře, ale patří to k dojmům :). Taky má všechny hrany zaoblený (asi by se jinak kámen štípal), což není zrovna příslib konkrétního a čistrýho tónu.
Teď k tomu podstatnýmu. Zvuk. Rozdíl obří na první poslech. Na jednu stranu oproti plastovým kouskům mu opravdu chybí něco ostrosti, výškovosti, jasnosti. Na stejně konkrétní jednotlivé tóny je potřeba dát o trochu silnější úder, a při lehkým hraní působí zvuk trošičku zahuhlaně (jsem zvyklej na docela dost jasnej, ostrej a rockovej tón). Na druhou stranu zas dost razantně přibylo středů a basů, tón je hutnější, kulatější, a sám o sobě příjemnější. Akordy na akustiku díky tomu zní o dost plnějc, sóla se zkreslením zas o dost hutnějc a libějc. Otázka je, zdali to není spíš přítěž, když člověk potřebuje bejt slyšet v kapele se dvěma kytarama, klávesama, zahuhlanou basou aniž by dělal ze zvuku kouli.. Rozhodně to není univerzálně lepší zvuk vhodnej pro každou přiležitost a do každého žánru. Klasickýmu drzýmu, uřvanýmu hardrockovýmu zvuku to asi moc nepomůže. Na druhou strany, na klidný, opeth-like sóla s plným a vyrovnaným zvukem je to plastem nenahraditelný.
Dál má jednu trošku špatnou vlastnost.. tím že je tvrdý a hladký funguje trušku jako slide při přiložení ke struně. Během trsnutí tak vznikne kraťoučký vypísknutí tím že se rozezní struna od trsátka ke kobylce, a od trsátka k prstům. Pokud člověk nehraje trsátkem přesně nad snímačem kterej zrovna hraje, tak to i docela proleze ven. U rychlýho hraní působí docela rušivě, u pomalýho se to uplně ztratí.
Po pár dnech jsem si na něj ale docela zvykl a začal mě naopak zvuk běžnýho plastovýho trsátka připadat dost nepříjemně placatej a "přes nos".

A výsledek? Hodí sem i na něco uplně jinýho než jsem čekal. Původně jsem doufal v něco ostrýho a jasnýho na shreddování a dostal jsem něco hodně užitečnýho na přesně opačnej druh sól/linek. Peněž ale rozhodně nelituju, napadá mě dost míst kde ho využiju a rozdíl ve zvuku je to opravdu velkej. Jen mi žel bohu neodpadne maraton shánění špičatýho plastu po Brněnskejch hudebninách když si budu chtít zahrát nějaké to honibrčení.
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

a už jsi zkoušel jazze III XL??? Velikostí a tvarem je stejné jak GD, ale je to asi 1,38 a je skoro nezničitelné :D
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Dělají ho i v Ultexu?
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Wolfe zkoušel sis ty Jazzítka někdy "nabrousit"? Pár tahů o koberec a máš špičku jak novou. Já taky používám dost špičatý trsátko, se zaobleným mně nejde vůbec hrát a Jazz III mi s každotýdenním kobercovým servisem vydrží tak půl roku.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

woro90-1 píše:Dělají ho i v Ultexu?
Nevím. Něco jsem na jejich stránkach našel http://www.jimdunlop.com/products/guitar-picks ale ty trsátka ultex jazz III jsou podle mě velikostí stejné jako klasické jazze III a ne ty XL. Možná ty ultex sharp mají normální velikost...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

J.J. píše:Wolfe zkoušel sis ty Jazzítka někdy "nabrousit"? Pár tahů o koberec a máš špičku jak novou. Já taky používám dost špičatý trsátko, se zaobleným mně nejde vůbec hrát a Jazz III mi s každotýdenním kobercovým servisem vydrží tak půl roku.
Dělám to samé, akorát s Tortex Jazz a šmirglem. Životnost se značně prodlužuje a hraje se s tím mnohem lépe.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Já si trsátka o koberec občas i přebrušuji na trochu jiný tvar. Ctibi, dík. Pro mě jsou ty jejich webovky strašně nepřehledné, navíc se přes týden připojuji přes 3G a mám jen 150MB FUP a ty myriády běhajících obrázků nejsou vůbec dobré.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Ono ty Ultexové Jazz III mají jinší špičku než klasické, navíc na světlém koberci je peklo je najít :evil: Asi hraju jak kožkař, protože já tu špičku nezbrousím tím mým hraní...asi málo metálu řekl bych. Nedávno jsem nechtě ve zkušebně chytil GB Sharp 1.30 a cosi sa mě to zalíbilo, že poslední měsíc hraju jenom s ním.
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

bubucci píše:Ono ty Ultexové Jazz III mají jinší špičku než klasické, navíc na světlém koberci je peklo je najít :evil: Asi hraju jak kožkař, protože já tu špičku nezbrousím tím mým hraní...asi málo metálu řekl bych. Nedávno jsem nechtě ve zkušebně chytil GB Sharp 1.30 a cosi sa mě to zalíbilo, že poslední měsíc hraju jenom s ním.
ko GD sharp 1,3 jsem chtel taky zkusit, ale uz ji nikde nemuzu sehnat :(
Bhu z Crecelu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bhu z Crecelu »

Ctibi píše:ko GD sharp 1,3 jsem chtel taky zkusit, ale uz ji nikde nemuzu sehnat :(
Pokud myslíme oba George Dennisy, tak rozhodně je zkus, taky už hraju jenom na ně. Každopádně v Kytarách je maj, Music City ne :arrow:
Blackwell: Instrumental progressive rock
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

Bhu z Crecelu píše:
Ctibi píše:ko GD sharp 1,3 jsem chtel taky zkusit, ale uz ji nikde nemuzu sehnat :(
Pokud myslíme oba George Dennisy, tak rozhodně je zkus, taky už hraju jenom na ně. Každopádně v Kytarách je maj, Music City ne :arrow:
prave ze uz je nemaj ani na kytarach.
Bhu z Crecelu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bhu z Crecelu »

Cože?! Nepřišly trsátka? Dejte mi Hrachovou!
Blackwell: Instrumental progressive rock
SteveK

Příspěvek od SteveK »

Dříve jsem hrál na Dunlopy želvy .60tky. Hrozně se ale ničilo a jedno mi odešlo i během pár dnů.
U kytaráře jsem si vybral pár značek (doporučena mi byla i pětikoruna :D) a zvítězili u mě Dunlop ultex .60
Happy Ending :)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Nestrašte, tady mají napsáno skladem
http://www.rockster.cz/Prislusenstvi/Tr ... p-1-30-1Ks
John M. William

Příspěvek od John M. William »

Používam poslední dobou trsátka značky DAVA (doporučení od Prejdáka). Nejlepší trsátka, na která jsem kdy hrál. Dřív se mi hodně osvědčili Dunplop Jazz III a nebo Big stubby. Hraju docela často a nikdy se mi u nich nestalo, že bych je nějak extrémě ohrál. Hlavně nezkoušej Dunlop Nylon. Jedno jsem si koupil a pak půjčil kamarádovi, co hrál koncert.. Když mi ho pak vracel, tak vypadalo o dost menší.. :D
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Takže: Rok co rok jsem tady vychvaloval všechno možný, takže to vezmu popořadě (jen ty, co se u mě usídlily v řádu měsíců)...
Tortex, želvička 1mm - první "stálejší" model, peklo, šmirgl byl v pohotovosti pořád, ale šlo to jen párkrát, pak už vypadaly všechny tři rohy stejně
Jazzy: co jsem začal sweepovat, tak byly k ničemu, navíc se taky celkem dost kulatily, když jsem vzal trošku víc šmirglu, nebylo čím hrát
Roky George Dennis Sharp 1,0, oranžové, šlo přebrušovat celkem často, vyhovovalo mi a už jsem myslel, že u něj zůstanu...
Teď jedu na Ibanez, jako záložní používám Paul Gilbert signature, který prostě za boha nemůže přijít o špičku (k mému překvapení znějí Ibanezry obecně dobře jak na elektrice, tak na akustice), potom bílé Heavy (vzor s lístky nebo něčím takovým), oloupávají se minimálně, dobře se zabrušují, občas trošku kloužou...No a na spotřební hraní klasické Ibanez Heavy černé, protiskluzová vrstva asi jediná funkční, špička nekompromisní, stejně tenký, jako GD Sharp, ale mnohem pevnější, jen je to na odehrání koncertu a cvrnknutí pryč, po zabroušení se láme...
EDIT: Dostupnost: Občas se jich pár objeví v Guitarparku, často mívají i v pražské výdejně Audioteku. Jinak je to bída, takže radši kupuju po dvaceti...
Takže závěr...asi neexistuje trsátko, které by splňovalo všechna požadovaná kriteria...
Die Hard or Die Home
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

nevíte co to maj SOAD za trsátka na tomhle videu?

http://www.youtube.com/watch?v=oFYLAHjb ... re=related

je to vidět v držáku na mikrofonu po 0:30

díky
Epiphone Les Paul Custom / Cube 15X
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

Cotouch píše:nevíte co to maj SOAD za trsátka na tomhle videu?

http://www.youtube.com/watch?v=oFYLAHjb ... re=related

je to vidět v držáku na mikrofonu po 0:30

díky
podle me by to mohlo byt toto: http://www.guitarplectrums.co.uk/images ... 88mm_m.jpg
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tyhle jsou dost hrozný...
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Amid

Příspěvek od Amid »

Cotouch, to je ono:

Obrázek

Tady to jde dobře vidět:

Konkrétně je tam nejspíš tohle:

Obrázek

On jich má víc (různé motivy/materiály)...
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“