Zesilovače Mammoth - Petr Turek, Třinec. Zkušenosti?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Topster
Kontaktovat uživatele:

Zesilovače Mammoth - Petr Turek, Třinec. Zkušenosti?

Příspěvek od Topster »

Zdravím,

máte někdo zkušenosti se zakázkovými kytarovými zečilovači, které vyrábí pan Petr Turek z Třince? Údajně se hlavně zaměřuje na kopie JCM 800 2204 v 50W provedení za cca 10 000 Kč/kus.

Uvítám každou informaci :)
Akustika: Fender CD-60
Elektrika: Ibanez RG 450 (Made in Japan, RM Pups), Bach Explorer (RM Pups)
Kombo: Monacor IMG Stage Line GAT-1250R 50 W, Kustom Gauge 12, 16 W
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Zesilovače Mammoth - Petr Turek, Třinec. Zkušenosti?

Příspěvek od mmjuz »

V Tesle Třinec v 80.letech pracoval někde ve vývoji jistý ing. Turek. Myslím, že se vždy pokoušel o stavbu nějakých zesilovačů. Snad si sám motal výstupáky. Co vím, tak nikdy nijak neproniknul, přesto že je to celkem uznávaný odborník co se elek týče. Údajně někdy v 90. letech po svém neúspěchu vyloženě zahořkl a na stavbu zesíků zanevřel. Kdysi jsem se s ním pokoušel spojit přes jednoho kamaráda, ale nedopadlo to. Pokud to je ten samý člověk, tak mě docela překvapuje, že se znovu vrhá do bastlení. Už by to měl být pán ve věku. Co jsem slyšel, tak jeho zesilovače byly teoreticky velmi dobře zvládnuté a spolehlivé, ovšem on coby nemuzikant dost věcí nechápal. Až vyzkoušíš, či koupíš, podej zprávu. Já nikdy nic osobně z jeho výrobků nepotkal, mám vše jen z druhé ruky. Každopádně ing. Turek patří mezi nejuznávanější u nás žijící elektronkové znalce.
Topster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Topster »

Jestli časem něco zjistí či koupím, dám vědět :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Mám za to, že ing. Turek byl autorem Tesláckých kytarových komb Tiger. Mno...
Topster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Topster »

Dnes jsem dostal mail od pana Turka a sdělil mi, že komba už nevyrábí, jenom doprodává pár zbývajících kusů. :(
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Hm, tak to je ono. Každopádně v Třinci krom toho strašného tranzistoráku Tiger ( dnes by ovšem směle strčil do kapsy ten drek, nad kterým se tu zkušení náctiletí rozplývají ) byla i snaha o výrobu nějakého lampového Tigera. Prototypy prý existovaly, ale jestli vypadla z linky alespoň nějaká serie nevím. Každopádně to krachlo a vše bylo za pakatel na prodej. Cca v r. 1996 jsem tam s jednou firmou na nákupu také byl, ale nás zajímaly jiné věci. Pamatuji si jen, že tehdy 10´´ Celestion G 10 ..., který v Tigerech bývaly osazeny, šly za 400,-Kč. To byla cena na tu dobu neskutečně nízká. Asi jako by dnes na Kytarách udělali výprodej Celestin V30 za 250,-Kč. A stejně tak byly na prodej i další komponenty z výroby Tigerů. Velké množství z toho udajně Turek nakoupil a pak se snažil zprovoznit a prodávat metalistům. Ale úspěch neměl. Zřejmě mu to leží doma do dneška. Jak jsem psal výše, je to člověk, který elektronkám opravdu rozumí, ale není muzikant a konstrukci aparátů bral asi moc intelektuálsky, když nezaujal ani metalisty.
Topster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Topster »

To bude zřejmě on. Bojím se, že dneska asi není možné prorazit vlastním zakázkovým aparátem. Co já vím, tak třeba ručně dělané vyšší řady Marshallů jsou sice kompletované stále v Anglii, ale částečně z čínských součástek. Stejně tak maistro Rožďálovský (aparáty Rozdall), který sice prodává relativně levně, ale co slyším, tak z velmi levných a nekvalitních střev.

Na druhou stranu, pokud by to člověk vzal opravdu vážně, tak si myslím, že by mr. Turek přece jenom něco postavil... Až mi odejde můj Monacor, tak ho zkusím znovu kontaktovat.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Lepší než Monacor to bude určitě. Hlavně spolehlivější. Naopak horších věcí než je Monacor už na trhu moc není.
K tomu Marshallu jednu perličku. Když byl na konci 80.let Marshall před totálním krachem, tak hledal cesty jak z toho ven. Pochopitelně jedna z cest byla kooperace s levnými firmami na východ od Anglie. Shodou okolností padla tehdy volba na Třinec. Jednání byly nekonečné, přešla revoluce, začátek devadesátých let a právě ing. Turek měl tohle na starosti. Krom toho do Třince jezdil na námluvy Aspen Pittman - tehdy majitel firmy Groove Tubes a ještě technici z nějaké švýcarské firmy ohledně výroby šasí do jakýchsi highend zesíků. Veškeré snahy o spolupráci vyšly vniveč, pouze Marshall vyvezl za babku X vagonů kvalitních EL34 Tesla vyrobených v Třinci. Snad kód 37. V Rožnově se dělali 33. Nebo naopak? To je fuk. Tak jako tak si Marshall v Třinci pomohl a firma krizi ustála. Potisk se v Anglii umyl, natiskli své logo a pár let všechny Marshally s EL34 na pultech byly osazeny Teslou.
Topster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Topster »

Zajímavé, já měl za to, že Monacor je z levnějších aparátů ten lepší. Právě i tu na fóru jsem se před koupí informoval a dokonce i Nero jej doporučoval. Ale to už je jiný příběh.

Netušil jsem, že naše malé Ocelové město bylo ve své době tak populární, je ale škoda, že se většina českých předrevolučních firem neudržela. Myslím, že Tesla byla ve své době považovaná za velmi kvalitní, ať už svými elektronkami, tak třeba lampovými zesilovači. Hádám, že Tesla stále operuje, ale už ze Slovenska (JJ tubes?). Od několika elektrotechniků a prodejců jsem však slyšel, že JJ elektronky jsou považovány za nekvalitní a jsou s nimi problémy.

Škoda, že máme tak malý trh. Mesa Boogie přece taky začínala jako úpravce aparátů jiných výrobců a kde je dneska...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ten img hraje dobre, hlavne za ty prachy neni moc co resit :) jak je na tom s technologickym provedenim netusim, ale zvukove se ve sve kategorii vubec nema za co stydet.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Topster píše:Zajímavé, já měl za to, že Monacor je z levnějších aparátů ten lepší. Právě i tu na fóru jsem se před koupí informoval a dokonce i Nero jej doporučoval. Ale to už je jiný příběh.

Netušil jsem, že naše malé Ocelové město bylo ve své době tak populární, je ale škoda, že se většina českých předrevolučních firem neudržela. Myslím, že Tesla byla ve své době považovaná za velmi kvalitní, ať už svými elektronkami, tak třeba lampovými zesilovači. Hádám, že Tesla stále operuje, ale už ze Slovenska (JJ tubes?). Od několika elektrotechniků a prodejců jsem však slyšel, že JJ elektronky jsou považovány za nekvalitní a jsou s nimi problémy.

Škoda, že máme tak malý trh. Mesa Boogie přece taky začínala jako úpravce aparátů jiných výrobců a kde je dneska...
Problém byl zřejmě v tom, že Jurča neměl asi dost peněz na nákup celé technologie a tak koupil v Třinci jen malou část, prakticky to zastaralé a nejlevnější zařízení. Proto zřejmě jeho elektronky nedosahují vysokých kvalit. Také bych se divil, kdyby používal tak jakostní materiál, jako tehdá Tesla. Ovšem i Tesle se ne vždy vše podařilo, ale určitě jejich lampy v tom k čemu byly určené byly kvalitou někde úplně jinde než jsou JJ.

Jo a Monacor. Cca před patnácti lety jsem od nich koupil nějaké mikrofony. Snad se to jmenovalo D - 2500. Jejich tehdy nejvyšší třída. Byly skvělé a hrají současnému majiteli do dneška a rozhodně jsem je nikdy nešetřil. Ale pak se kvalita jejich zboží začala propadat s výší jejich cen. Co se týče elektroniky, je to děs. Vše na stejné útrovni jako Phonic, Behringer, Gemini a pod. Tedy ten úplný spodek. To samozřejmě neznamená, že Tvé combo musí hrát hůř než cokoli v této cenové skupině. Spíš bych nevěřil jeho spolehlivosti. Dokážu si představit, kolik peněz Tě asi stál.
Topster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Topster »

Nejsem si jistý (ještě se musím poptat), ale v Třinci z původní výroby teslácké elektrotechniky asi nic nezbylo. Na googlu jsem našel, že je Tesla - Oldřichovice "v likvidaci", ale co je na tom pravdy... Tak či onak, škoda...

K Monacoru. Ještě před koupí 2 roky starého kousku za 8500 vč. footswitche mi bylo řečeno, že zvuková technika od této firmy je NAPROSTO strašná. Na druhou stranu jsem ale nezískal jediný špatný komentář k tomuto kombu. :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“