Home nahrávání CD-triggering bicích

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Home nahrávání CD-triggering bicích

Příspěvek od pajaKahan »

Zdravím všechny, :)

cca za 14 dní se s kapelou chystáme natočit naše první CD. Mám k tomu pár věcných dotazů.
Nejprve než začnu s dotazy, popíšu co máme k dispozici.
PC: iMac+Studio one
Zvuková karta: Presonus Fire Studio Project
Mix: Allen-Health ZED428
Modulátor MIDI bicích roland.
a pak další věci jako racky atd.

Jedná se o to, že bychom chtěli natrigerovat bicí. Trigerovali bychom pouze kopák a virbl.
Teď řeším to zda li to má zvukovka dokáže překousat a v pohodě to nahrát. Vůbec nemám doposud zkušenosti s nahráváním v midi a tedy nedovedu si představit jak to bude vypadat.
Takže nejprve se chci zeptat, než do toho budu investovat peníze, zda li to bude v mém případě 100% fungovat. :roll:

Software mám Presonus Studio One, který je dodáván společně se zvukovkou. Teď tedy k dotazu:

1)Půjde tedy nahrávat, pomocí trigerů, bicí v midi? Šel bych cestou: Triger-modulátor midi-zvuková karta(vstupy pro midi)-MIDI stopa v DAWu(Studio one).

2) Půjde pomocí EZdrumer nebo podobné aplikace na bicí nastavit zvuky, jaké si vyberu v knihovně? Nejsem si právě jistý, zda li to vůbec Studio One podporuje a jestli budu mít v tomhle úspěch? :)

3) Budu možnost mít 1 midi stopu odděleně na kopák a druhou odděleně na virbl? Jak vůbec fungují ty samply, které vkládám do toho midi souboru? :-)

Možná působím jako blbec, ale doteď jsem fakticky nahrával jen audio stopy, a teď když mám použít Midi, jsem z toho poměrně zmaten a vůbec si to nedokážu představit.

Přemýšlím o pořízení Cubase 6, takže bych rád veděl, zda li i s cubase 6 to půjde nebo nepůjde.

Díky za rady. :) Budu vděčný když mi poradíte.
Kytary: Cort EVL K4, stratocaster SX(hand made)
Aparát: ENGL E322 Drive
http://www.bandzone.cz/daystheends
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Home nahrávání CD-triggering bicích

Příspěvek od Wohma »

Kdyz mate osmivstupou zvuovku, tak radsi popujcuj mikrofony, nahrej to klasicky a triggerovat muzes softwarove potom - ostatne podkladani samplama je dneska celkem standard.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

nejdriv by to chtelo srovnat terminologii. bez toho se moc nehneme.

Modulátor MIDI bicích roland ... co to je?

samply, které vkládám do toho midi souboru ... do midi souboru se zadny samply nevkladaji (teda vlastne nekdy jo, ale to je o necem jinem, takze "nevkladaji" postaci). na to je jakysi prehravac (rika se mu sampler, pripadne sample player), do ktereho z te midi stopy posilas midi data.

bychom chtěli natrigerovat bicí ... mam za to (sice nejsem odbornik pres tohle, ale mam za to), ze "trigerovani" (nebo tak podobne) se rika jinemu postupu - a ten vychazi z normalni audio nahravky bicich, pomoci ktere se pak prave spousti (tady je to trigerovani) vzorky ze sampleru. to, co hodlas delat ty s tema dvema padama (jestli dobre rozumim tomu, jak to popisujes), je normalni midi zaznam.
Amorph

Příspěvek od Amorph »

pajaKahan píše: 1)Půjde tedy nahrávat, pomocí trigerů, bicí v midi? Šel bych cestou: Triger-modulátor midi-zvuková karta(vstupy pro midi)-MIDI stopa v DAWu(Studio one).

2) Půjde pomocí EZdrumer nebo podobné aplikace na bicí nastavit zvuky, jaké si vyberu v knihovně? Nejsem si právě jistý, zda li to vůbec Studio One podporuje a jestli budu mít v tomhle úspěch? :)

3) Budu možnost mít 1 midi stopu odděleně na kopák a druhou odděleně na virbl? Jak vůbec fungují ty samply, které vkládám do toho midi souboru? :-)
1) ano. Prepokladam, ze mluvis o nejakem bicicm modulu se vstupem pro triggery(pady) a midi vystupem.
2) ano
3) ano. Nahrajes to sice do jedne stopy, ale neni pak problem to jednoduse rozdelit, protoze noty tech bubnu budou na jine vysce, takze jednoduse oznacis a vykopirujes do druhe stopy. Nicmene imho to rozdelovat nemusis, protoze to pak budes asi posilat do jednoho EZDrummera nebo podobneho sampleplayeru.

Prehravani samplu pomoci midi funguje tak, ze mas nejaky Sampler/sampleplayer, do ktereho posilas udalosti z te midi stopy a on podle nich pak prehrava samply. Jednoduche ne? :)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Paris píše:bychom chtěli natrigerovat bicí ... mam za to (sice nejsem odbornik pres tohle, ale mam za to), ze "trigerovani" (nebo tak podobne) se rika jinemu postupu - a ten vychazi z normalni audio nahravky bicich, pomoci ktere se pak prave spousti (tady je to trigerovani) vzorky ze sampleru. to, co hodlas delat ty s tema dvema padama (jestli dobre rozumim tomu, jak to popisujes), je normalni midi zaznam.
Triggering muze byt i hardwarovy, ostatne podle me to z toho vzeslo. Vezme se nejakej drum trigger ( http://www.ddrum.com/redshot_triggers.php ), placne se to na buben a pripoji na modul, signal se pak treba primichava ke zvuku z mikrofonu. Hodne se to pouzivalo na kopaky (a verim, ze dodnes pouziva), tam to pri extremnich rychlostech vyrovnava dynamiku a celkove zlepsuje zvuk, protoze malokdo ma v tech rychlostech pevnej uder.
Pri nahravani je samozejme praktictejsi pouzivat ten postup, jaky jsi popsal.
Somnus Aeternus
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Omlouvám se že jsem se špatně vyjádřil. K té terminologii-modulátor MIDI signálu si myslím že je správná terminologie, jak jinak by jsi tomu chtěl říct?
To trigerování jsem chtěl použít jako podbarvení zvuku, který nahraji mikrofony.

Děkuji za potvrzení toho, že to bude fungovat. A dále děkuji za vysvětlení toho jak to v DAWu funguje. Sampleplayer je to, oč mě šlo, a co jsem na tom midi tak plně nechápal. Takže si v zásadě připojím přehrávač v podobě EZdrumeru nebo nečeho podobného k nahrané midi stopě, a je to. :D Jak prosté. :lol:

Softwarový triggering mě taky napadl, ale nemám na to žádný prostředek, kterým bych to mohl udělat. Navíc se mi to zdá poměrně komplikované, a je tam to riziko, že pokud nebudu mít dobře zagejtované bicí, bude na kopáku přeslech virblu, a program to může vyhodnotit jako úder kopáku atd. Proto si myslím že je jistější to hardwarové řešení. :) Ale to je můj subjektivní názor. Upozorňuji, že jsem se nesetkal se žádným profi nahrávacím programem, v kterém bych softwarové trigerování mohl zkusit.

Ale zkoušel jsem teď používat demo toontracku, což je předpokládám na to softwarové trigerování. Jenomže nedokážu si zase představit, jak to z toho samotstatného programu Toontrack, kde si vygeneruju MIDI záznam, dostanu zpět do DAWu, kde ho následně zužitkuju. Kdyby se našla ještě nějaká dobrá duše, a vysvětlila mi ten softwarový triger, budu rád. :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

pajaKahan píše:modulátor MIDI signálu si myslím že je správná terminologie, jak jinak by jsi tomu chtěl říct?
modulator? hm ... co to je za pristroj tedy? (klidne napis model)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Softwarovy triggery maji moznost nastaveni rozsahu frekvence, na kterou reaguji, takze to neni az takovej problem i s preslechama.
Somnus Aeternus
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

misto "frekvence" si chtel urcite napsat "urovne", ze?
Amorph

Příspěvek od Amorph »

ne, frekvence. Jednoduse ten detekcni envelope follower ma pred sebou jeste filtr. Takze muzes mit i dohromady stopu kopaku a virblu a odfiltrujes si co potrebujes. neni to vsemocny, ale je to dobrej pomocnik. I kdyz mas tu stopu pekne izolovanou, tak si muzes pomoci frekvencniho filtru lip detekovat misto nabehu. Napriklad Smartelectronix KTDrumTrigger to ma. Pouzivam ho a funguje to docela dobre.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

aha. ja sem mel ve starym systemu Sound Replacer ... ten naopak reagoval na urovne (mel tam tri slidery, ktery reagovaly na dynamiku), ale nikdy sem s tim moc nedelal....
Amorph

Příspěvek od Amorph »

nastaveni urovne je samozrejme potreba skoro vzdy. Ten filtr je az pridavek k tomu.
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Modulátor je obecně zařízení, které něco mění, obměňuje. Já si myslím, že ten modulátor bicích poměrně mění signál. :wink: Ale tak je těžké se přít s rádcem. Možná se nevyjadřuju v terminologii nahrávání, ale myslím že podle terminolgie logiky je to dobře. :wink: Pokud je v trigeru nějaké čidlo, tak čidlo vysílá analogový signál a ten modulátor by ho měl měnit na digitální, nebo zkrátka na nějaký signál, který zpracuje zvuková karta.

http://kytary.cz/roland-tmc-6/HN092347/ tohle je Converter, což znamená taky měnič

S těma přeslechama vím že takový problém nebude. Ten toontrack nereagoval na frekvenci, ale na amplitudu, takže určitě pohledám ten program Smartelectronix KTDrumTrigger. Ta amplituda je možná podle Parise ta úroveň. Někdy taky nevím jak ty jeho pojmy myslí. :roll:
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

:) ... sem se jen zeptal, co to je za zarizeni (jasne, ze si myslim to same, co Amorph v bode 1)). muzeme nechat, ze to je proste zarizeni (podobne jako to odkazovane), do ktereho se pichnou pady (nebo triggery/snimace) a z ktereho polezou midi data (pripadne zvuk, pokud to ma zvukovy modul) .... ale modulator se tomu asi nerika (nebo sem to teda neslysel. krome toho modulator spis moduluje (zname to treba z principu radia, nebo dejme tomu ze syntetizeru)). nedoslo nahodou k zamene vyrazu "modul" za "modulator"?
Amorph

Příspěvek od Amorph »

Ja myslim, ze spravnej termin je prevodnik neboli konvertor. V anglictine se pouziva napriklad audio-to-midi converter. V pripade bicich to navic byva audio-midi prevodnik zabudovany v modulu, ktery casto obsahuje i prehravac vzorku bicich zvuku:)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Amorph píše:ne, frekvence. Jednoduse ten detekcni envelope follower ma pred sebou jeste filtr. Takze muzes mit i dohromady stopu kopaku a virblu a odfiltrujes si co potrebujes. neni to vsemocny, ale je to dobrej pomocnik. I kdyz mas tu stopu pekne izolovanou, tak si muzes pomoci frekvencniho filtru lip detekovat misto nabehu. Napriklad Smartelectronix KTDrumTrigger to ma. Pouzivam ho a funguje to docela dobre.
Ono to hlavne jde udelat i svepomoci, staci si ty stopy zduplikovat pro kazdy cilovy buben a bandpassnout. Ale kdyz to umi ten trigger sam o sobe, tak je to pochopitelne jednodussi.
Somnus Aeternus
Moleek

Příspěvek od Moleek »

TEnhle plugin jsem používal nějakou dobu (i když jsem měl dost tragické náběry) a musím říct, že zas taková sláva to není, protože když už se podaří nastavit to, aby to bralo jen kopák při určité úrovni, tak to občas nepobere dvojky a tak podobně.
Naopak když je náběr slušný, zgejtovaný a zkomprimovaný, tak to funguje pěkně
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Všechno se odvíjí od kvality zpracovávaného audia, čili zde náběru toho kterého bubnu; prostě jak kluci zmiňují a tys to vlastně podotknul taky :wink: HW triggering ti odstraní problém detekce ve špatném náběru, ale zase je to HW navíc a s tím spojené komplikace... ono obě metody mají svá pozitiva i negativa.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Zdravím všechny.

Pustili jsme se do nahrávání, vše je nahráno, ale teď při mixáži bych chtěl stopy bicích podkreslit samplama.

Rád bych použil nějaký free software, na vygenerování stopy z bicích. Stahl jsem si freeware Smartelectronix KT Drum Trigger ale nevím, jak ho přesně vložit do Logic pro.
Pracuji na Macu( logické když pracuji v logic pro), ale teď mi přesně nefunguje vložení vst pluginu do složek, kam se klasicky vst vkládají. No v zásadě se mi nepodařilo ještě vložit ani jiný vst plugin do logica. Neporadil by mi nějaký jablíčkář jak na to? :( Možná že se ani ten výše uvedený software nemá do logicu vkládat, a může se spustit sám o sobě, ale bohužel netuším jak, jelikož mi to nějak zlobí.

Popřípadě kdyby mi někdo doporučil nějaký jiný generátor midi stopy, bylo by to super. Byl bych raději, kdyby se ten program rozjel jako program zvlášť, a nemusel ho spouštět přes logica. Ale rád bych prosil i to vysvětlení vložení nějakého vst pluginu do logic pro, jelikož budu používat nejspíš soft Battery nebo ořezanou verzi EZ Drummer.

Klidně bych i uvítal nějaký Win program. Na vygenerování midi stopy mi je jedno jaký OS používám.

Četl jsem si Amorphův příspěvek při mixování death metalu, čerpal jsem z něho právě ty freeware pluginy a sotwary, které používal. Ale rád bych, kdyby mi to někdo vysvětlil. :)

Děkuji za odpovědi. :)
boolocks

Příspěvek od boolocks »

logic neznám, ale neumí to podobně jako cubase6 sám o sobě?
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“