aparáty MARSHALL - naše zkušenosti s jednotlivými modely

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
reason

Re: aparáty MARSHALL - naše zkušenosti

Příspěvek od reason »

sl-x je tak trochu specifická věc co se týká zvuku. jednak u něj platí jako u lepších HG zesilovačů jiných firem (často zmíněný engl nebo 5150), že ma gainu na rozdávání a můžu potvrdit, že je to nářez. můj názor je takový: perfektní crunch, ale při vybuzení víceméně NAJEDNOU PŘECHÁZÍ v ostrý higain ale opravdu ostrý - ne hutný, ale ostrý a přitom plný. velmi slušně jde za rukou. je to perfektní hlava, ale neumí teplé tony. pro mé ucho bylo nejlepší nastavení mezi kozy = mezi crunchem a leadem. doporučuju buď jen na crunch nebo VELMI ale VELMI tvrdou muziku (pokud teda chcete regulérně gainovat), JINAK BUDETE ZKLAMANÍ. klasickou dvoukanálovou 4100 bych zas doporučil JEN a POUZE na hard rock, protože podle mě nic jiného pořádně neumí (ale v tomto rocku se slušně uživí). marshall o sl-x kdysi napsal "no compromis hi-gain". mohu jen potvrdit. ten zesák se fakt nese.e. nejvíc o poznáte, když hrejete sami bez kapely. někdy jsem z něj měl i strach :twisted: :mrgreen: perfektně se prořeže kapelou - jako žiletka (doslova), ale jak říkám, nečekejte teplé tóny. tohle je mimo dosah sl-x. u sl-x to není o tom, že by nehrál. jeho zvuk ale bude sedět méně lidem. lepší zasáky hrajou dobře, každý po svém. sl-x má taky svoji cestu a v podstatě nemá konkurenci (což tak trochu chápu - řeže, řeže...ALE NESYPE PÍSEK JAKO NĚKTERÉ JINÉ MODELY) ale crunch má podle mého ucha fakt boží. ostatně mrkněte sami na doporučené nastavení u URČITÝCH hudebních stylů:

http://www.blamepro.com/mar/Marshall_JC ... -X_pg2.asp

mohu jen potvrdit :|

prostě si představte nakrémované osmikilo, jehož tón je na místě zmrazen dusíkem do maximálního vypětí. studené, chladné nekompromisní osmikilo :idea: . na ploužáky pro fňukající slečny hledící do nebes, vyhlížejících bajaju to fakt není... jak říkám, sedne jen někomu. to co se o něm píše je pravda, ale nesrovnávejte ho s klasickým projevem marshallů. jediné co má společné se svými předchůdci je charakter zvuku. tolik gainu neměl žádný jeho předchůdce, tak to takhle berme. nic víc nic míň... pak už jen ten ledík :|

toť můj názor
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: aparáty MARSHALL - naše zkušenosti s jednotlivými modely

Příspěvek od Kinx »

hm, nastaveni hardcore bude opravdu hardcore a death primo smrtelny sh*t. no tyvole, timhle me vzdycky vyrobci aparatu dokazou rozesmat, snad jen mesa si u mark II nebo III napsala do nastaveni jako je ten death (absolutni v, gain na max) popisek "bedroom metal". me se na SLX naposled nejvic osvedcilo obracene V (basy min, stredy max, vysky min, presnce malo, master max, gain cca 9h, zkresleny kanal). obecne takhle nastavuju snad vsechny marshally a skoro vzdy to funguje podle mych predstav :)

jinak osmikilo si teda moc jako "studeny, ledove chladny" zvuk nepredstavuju, ale kazdy to slysime asi jinak :)
Johny_Hard

Příspěvek od Johny_Hard »

master na max a gain na 9 ??? a na všechny marshally ??? tož to musíš mít po uších neee ??? :D
reason

Příspěvek od reason »

Kinx píše:jinak osmikilo si teda moc jako "studeny, ledove chladny" zvuk nepredstavuju, ale kazdy to slysime asi jinak
ne ne. souhlasím 8kilo není žádná ledová, chladná potvora!!! právě naopak. nepřesně jsem se vyjádřil.
reason píše:prostě si představte nakrémované osmikilo, jehož tón je na místě zmrazen dusíkem do maximálního vypětí. studené, chladné nekompromisní osmikilo
myslel jsem to tak, že sl-x mi svým výrazem příjde jako opak toho, co leze s 8kila. jako že teplý tón zamrazne, stane se chladným a sl-x je na světě :mrgreen:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Johny_Hard píše:master na max a gain na 9 ??? a na všechny marshally ??? tož to musíš mít po uších neee ??? :D
SL-X má normální gain knob, preamp volume a až pak oddělené master volume pro každý kanál.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Mám velký respekt před zdejším adminem, moderátory a rádci, a tak jsem se dlouho rozmýšlel, kam napsat svůj nepodstatný dotaz.Za samostatný topic to nestojí a tady to doufám moc nezašpiním, když se zeptám na vaše zkušenosti, respektive srovnání dvou aparátů Marshall.
Marshall MG15 MSZW Zakk WyldeObrázek

Marshall Class 5Obrázek

O řadě MG a o Class 5 jsem si toho tady na fóru přečetl ažaž a víceméně jsem se setkal s negativními ohlasy.
Tady a tedy bych vás chtěl poprosit pouze o srovnání těchto aparátů vzhledem k těmto mým požadavkům:

1. Tyto dva aparáty si vybral můj 18. letý syn jako dárek k vánocům.
Bohužel je ujetej na Marshall, i když jsem mu vysvětloval, že není Marshall jako Marshall. O jiném výrobci nechce ani slyšet :(
2. Tato jeho volba určitě vyplynula z mé podmínky - strop 10.000,-Kč
Nejde o ty peníze i když vím, že za nějakou dobu vyroste jak hráčsky, tak zvukově.
3. Nedávno jsem mu koupil Gibson SG Special (490T+490R)
4. Neumí sice brnknout ovčáky čtveráky, ale má představu, že bude hrát klasický rokenrol až hardrock (od Status Quo až po AC/DC)
5. Bydlí v paneláku a tak si myslím, že výkonově jsou oba aparáty tak akorát.
Není problém tyto aparáty vyzkoušet někde v hudebninách, ale tam mi těžko navodí naše domací akustické podmínky včetně audiometrického vyšetření našich sousedů. Vycházel bych tedy raději z vašich zkušeností.
6. Chápe základní rozdíl mezi tranzistorem a lampou (hlasitost, zkreslení...), ale má krabičku Marshall GV2
7. Nebydlí se mnou, a tak to já nebudu poslouchat :D

Jak z této mizérie ven? Co je menší zlo?
Tedy jestli je to vůbec zlo vzhledem k jeho domácímu brnkání. Sám si koupil Marshall MS4 a to už prý není ono.
Děkuji.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Předem říkám, že jsem na nic z toho nehrál. Ale pokud bych byl v podobné situaci, tak bych se nerozmýšlel a vzal bych ten Class 5.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

5. Bydlí v paneláku a tak si myslím, že výkonově jsou oba aparáty tak akorát.
class5 je jeden z mála Marshallu na který jsem hrál,
řeknu Ti, že v paneláku si rozhodně nezahraje, pokud z něj bude chtít dostat ucházející zvuk.
edit: jo už jsem tam dočet "Krabička"
je před 5W kombo prasárna :mrgreen:
Naposledy upravil(a) arcilucifer dne 10.11.2011 13:25, celkem upraveno 1 x.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Však píše, že má krabičku. A až na to přijde, tak bude moci sám zjistit, jak se tvoří ten pravý klasický rockový zvuk.

Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

class 5. ale nejakou tu novejsi serii, starsi zlobily. a casem vymenit repro :)
Rošky
Bandzone: www.rosky.cz

Příspěvek od Rošky »

Ještě k původnímu tématu:

JCM 900 - měl jsem verzi 4100 bylo to pro mně nepoužitelný. Zrnitý, roztrhaný, nejdoucí za rukou, zkreslení. Úplně bylo cítit jak nerespektuje artikulaci. Nepomohla žádná kombinace nastavení ani korekcí. Po čase šel do světa.

JCM800 2205 - byl trochu měkčí ale jinak podobně nepříjemný a nespolupracující zkreslení jako 900, takový tupý, jakoby tranzistorový. Dalo se to přerazit nějakým screamerem, ale nestálo to za to. Stejný osud - ven s ním.

JCM800 2204 - ten jsem měl hodně dlouho (ten s horizontálními ins), dokonce dvakrát (2204->900->2205->2204) podle mně jedinej Marshall s použitelným zkreslením. Klidně bych na něj hrál dodnes, kdyby mně osud na čas nezavál k ESH, kterýmu jsem pomáhal ladit tu dvoutisícovku. Dneska toho mám už víc, ale 2204 bez problémů doporučuju: má příjemný za rukou jdoucí a na artikulaci reagující zkreslení. 2204 proto, že je to 50W verze a je možný dřív saturovat konec, takže začne trochu komprimovat. Což se mi líbilo, poněvadž to líp táhlo. Musel jsem ale hrát s bednou otočenou dozadu, poněvadž tu tavbu nebylo možný uzvučit.

Jenom mi vždycky vadilo, že Marshall 4x bedny trochu bučely... měl jsem různý typy, ale nějak to bučelo všechno.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Kinx píše:class 5. ale nejakou tu novejsi serii, starsi zlobily. a casem vymenit repro :)
Novější série? Třeba tohle - http://muziker.cz/kytarova-komba-hlavy- ... c5-01.html
Omlouvám se za odkaz na konkurenci, ale v kytarách.cz jsem ho nenašel.
Vyměnit Celestion za co? Za Eminence? Slyšel jsem, že kvalita Celestionů klesla po přesunutí výroby do Koreje, ale neumím posoudit.
arcilucifer píše:řeknu Ti, že v paneláku si rozhodně nezahraje, pokud z něj bude chtít dostat ucházející zvuk.
edit: jo už jsem tam dočet "Krabička"
je před 5W kombo prasárna :mrgreen:
Tomuhle rozumím. Pak mu nezbyde nic jiného, než hrát dopoledne, když je barák prázdný, nebo na sluchátka.
Ale aby hrál na sluchátka, tak to mi připadá ta 5W lampa jako jít s granátem na borůvky. nebo se pletu?
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Milane neni celestion jako celestion. A celestion dela naprostou vetsinu produkce v cine, ne v korei... Ono je to ale fuk, na zemi puvodu myslim v dnesni dobe naprosto nezalezi. A do toho maleho marshalla sluchatka myslim nezapojis.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

qwer píše:Milane neni celestion jako celestion. A celestion dela naprostou vetsinu produkce v cine, ne v korei... Ono je to ale fuk, na zemi puvodu myslim v dnesni dobe naprosto nezalezi. A do toho maleho marshalla sluchatka myslim nezapojis.
Qwere díky za info. Vycházím bohužel ze svých pramalých zkušeností.
Jinak to se týká sluchátek a Class 5, tak jsem stáhnul obrázek z mylespaul.com:
Obrázek
Johny_Hard

Příspěvek od Johny_Hard »

class 5 používá http://www.ebay.co.uk/itm/Celestion-Mar ... 0707092440
tento reprák neznám, určitě by to chtělo lepší, a eminence k marshallum podle mě nepatří, někteří co mají MA50 mění reprák za např. V30
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

cimz podtrhnou uz tak dost ubzucenej zvuk :)

do tohohle bych vrazil G12M/G12H nejlepe v 55Hz verzich
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Pokud má krabici, nerozmýšlel bych se a vzal class 5. Libovolná lampa VS mg je jasná volba. (btw. taky jsem na marshally, ale doma hraju na blackheart - víc marshalloidní zvuk než class 5 či dokonce MG, jen bez bílého nápisu). Pak bych počkal, až na kytarách opět sleví tenhle reprák (sleva tam přichází každé dva týdny, pak stojí 1300-1400) a rovnou ho tam šupl.
http://kytary.cz/celestion-g10-greenback/HN104495/

Ještě bych zkusil uhrát slevu u tohohle borce na bazaru, případně to vzal jen s jednou bednou. Je to haze, 15w lampa, mastervolume. Osobně mi příjde, že i 50w aparát na doma s masterem je líp krotitelný, než 5w non-master combo (ozkoušeno mesa vs blackheart).

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... =25&order=

citizon: je tam desítka repro, tam je jediný adekvátní celestion G10 greenback, taky by měl mít jen 95dB -> menší hlasitost. Mám ho na doma a oproti 112 boxu s G12M20 je to tišší.

Modové, není tohle spíš na samostatné téma? Je škoda tady rozjíždět debatu, která pohřbí zkušenosti jednotlivých lidí s marshally...
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Latam píše:Modové, není tohle spíš na samostatné téma? Je škoda tady rozjíždět debatu, která pohřbí zkušenosti jednotlivých lidí s marshally...
A tohoto jsem se přesně bál. Začal jsem o srovnání dvou aparátů a rozjede se to do debaty o reprácích.
Chápu, že pro vás, jako odborníky, je strašně lehké sklouznout k větším a větším detailům a tím pádem asi i k OT.
Všem jsem vám ale vděčný za zkušenosti, názory.
Když je debata slušná, korektní a zajímavá, hezky se to čte a člověk se nebojí pokládat otázky.
Nechci ale, aby z toho vzniklo něco jako "Milanovy problémy" - viz Busterovy problémy.
Vrátím se k tématu. Nikdo z vás nezmínil MG 15, a tak moje volba v rámci mých podmínek je jasná.
Všem ještě jednou děkuji.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

MilanT píše: Jinak to se týká sluchátek a Class 5, tak jsem stáhnul obrázek z mylespaul.com:
Obrázek

Tak to promiň, já myslel, že sluchátka připojit nejdou, tak jak je tomu u většiny lampových aparátů. Tady jakýsi vývod je, je ale otázka, jeslti bude použitelný a nebo to bude jen šumítko, ze kterého poleze tenký zvouček nepodobný zvuku kytary a člověka z toho bude akorát tak bolet hlava.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

citizen.one píše:cimz podtrhnou uz tak dost ubzucenej zvuk :)

do tohohle bych vrazil G12M/G12H nejlepe v 55Hz verzich
Což samozřejmě ničemu nepomůže, páč už z toho zesilovače pod 150Hz nic nepoleze. Ale fakt je, že V30 situaci jen zhorší. Ale na pořádnou cirkulárku to musí být pošušňáníčko...
Možná i zubní vrtačka by tím šla napodobit.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“