Ahoj,
mám stejnou hlavu jak ty (s výjimkou toho, že není to není JS verze) a hraju na MESA Recto 2x12. Podle mě je to úplně unikátní kombinace (i když trošku mimoňská) do všech stylů. Snad jen blues to neumí tak, jak bych si přál. Marshally obecně mají velmi bohatý zvuk a MESA ten zvuk dle mého názoru trochu krotí a dodává tomu na preciznosti. Podle toho, že máš ENGL 4x12 soudím, že nutně british sound nehledáš. Pokud se pletu, tak bude asi nejlepší volba Orange nebo rovnou nějaký Marshall - u mě ovšem "fungovaly" jen ty největší Marshall krámy, které se velikostí blížili 4x12.
ENGL 4x12 mi zvukově zněl vždycky skvěle hlavně na tvrdou hudbu. Všechny 2x12 ENGLy co jsem zkoušel mě ale osobně zklamaly. Oproti konkurenci měli vždycky až příliš jedovatý zvuk.
Co se porovnání MESA s Orange tyče - s JVM410 jsem bohužel nehrál na ty bedny přímo vedle sebe. Když jsem je zkoušel s VHT přišlo mi, že MESA má víc středů a nižších středů a Orange zase víc vyšších středů a basů. Ale tohle už je poměrně subjektivní. MESA u mě vyhrála z důvodu, že jsem hrál mimo rocku s jinou kapelou ještě metal a tam byla ta MESA výrazně lepší. Dneska už metal nehraju, ale stejně si myslím, že bych volil znova stejně, přestože by to nebylo tak jednoznačné.
Ideální je to zkusit na prodejně se svým vybavením. Udělat se to dá bez problému tak, aby tam v den tvého příjezdu byly všechny boxy, co potřebuješ zkusit

.
PS: Hardbox jsem kdysi ohledně stavby boxu kontaktoval a jednali velmi vstřícně. Bylo mi nabídnuto k nim zajet a zkusit jak jejich boxy hrajou. Na požádání dělají i kopie, jestli jsem to dobře pochopil. Bohužel jsem v té době ještě přesně nevěděl, co úplně chci a tak jsem raději ze stavby boxu upustil.